FOLLOW HIJABUL CREWZ

Sunday, 8 September 2013

[GEMPAR] Seorang Ulama' Malaysia Telah Bermimpikan Imam Mahdi

Saya telah mendapat makluman daripada seorang sahabat saya, beliau ini memang rajin, kuat mengaji dengan ramai Tok-tok Guru terutamanya di pondok serta pusat pengajian tradisional di bahagian utara dan pantai timur tanah air. Pelbagai pusat pengajian dihadirinya, namun beberapa minggu lepas suatu kisah diceritakan oleh salah seorang guru beliau menyatakan bahawa beliau bermimpikan Imam Mahdi ra. Anda semua nak percaya atau tidak artikel saya ini terpulang kepada anda semua namun apa yang saya tahu sahabat saya ini seorang yang terpercaya dan guru beliau juga seorang yang amat soleh, warak, dan masyhur dalam kalangan ulama-ulama' pondok tanah air. Nak tahu lebih lanjut? Lihat dan baca ini.Sememangnya, jika kita lihat kepada situasi dunia sekarang segala petanda, isyarat telahpun tersedia berlaku. Umat Islam sedang dikepung, ditindas teruk. Benarlah sabda baginda Rasulullah saw di bawah.


Telah bersabda Rasulullah SAW; "Tidak akan terjadi hari kiamat, sehingga kaum Rom turun di kota Amaq (lembah Antioch, Selatan Turki) dan di Dabiq (dekat Aleppo, Syria). Kemudian datanglah suatu pasukan yang menghadang mereka dari Madinah, yang berasal dari penduduk pilihan bumi. Dan ketika mereka sudah berbaris-baris, maka berkatalah orang Rom, Biarkanlah (jangan kalian halangi) antara kami dengan orang-orang yang memisahkan diri dari kami (yang masuk Islam) untuk kami perangi. Maka kaum Muslimin berkata, Demi Allah, kami tidak akan membiarkan kamu memerangi saudara-saudara kami. Dan ketika mereka (Al-Mahdi serta para pengikutnya) telah sampai di Syam, keluarlah Dajjal. Dan ketika mereka sudah bersiap-siap untuk berperang, mereka berbaris dengan rapi. Tiba-tiba, ketika waktu shalat sudah masuk, turunlah Nabi Isa Ibn Maryam a.s." (HR. Muslim dari Sayidina Abu Hurairah R.A)


Sabda Rasullullah s.a.w: "Kamu akan mengadakan perdamaian dengan bangsa Rom dalam keadaan aman lalu kamu akan berperang bersama mereka menentang satu musuh dari belakang mereka. Maka kamu akan selamat dan mendapat rampasan perang, kemudian kamu akan sampai ke sebuah padang rumput yang luas dan berbukit-bukit, maka berdirilah seorang lelaki dari kaum Rom. Lalu dia mengangkat tanda salib dan berkata: "Salib telah menang!", maka datanglah seorang lelaki dari kaum Muslimin dan membunuh lelaki Rom tersebut lalu kaum Rom telah berlaku khianat dan terjadilah peperangan demi peperangan. Dimana mereka akan bersatu menghadapi kamu di bawah 80 bendera dan di bawah setiap bendera terdapat 12 ribu bendera". (HR. Ahmad, Abu Dawud, dan Ibnu Majah)

Dalam hadis diatas digambarkan terdapat terdapat satu persepakatan antara kaum Muslimin dan bangsa Roman sekarang ini dikenali eropah dan pakatan ketenteraan mereka dikenali sebagai NATO. Kaum Muslimin di ajak bersama-sama dengan pakatan mereka untuk menentang musuh yang menjadi ancaman kepada mereka dan juga kaum muslimin. Ternyata pakatan eropah ini sudah mempunyai rancangan tersendiri iaitu mereka hanya ingin memperalatkan kaum muslimin bagi mencapai tujuan mereka. Mereka memberi bantuan persenjataan dan ketenteraan kepada kaum mujahidin kaum muslimin tetapi apabila kemenangan dicapai oleh mujahidin mereka mendakwa sebenarnya yang menang adalah pakatan salib.


Pakatan Salib Yang Dinaungi Knight Templer

Terdapat banyak sekali koleksi hadis-hadis berkenaan siri peperangan seumpama Armagedddon ataupun Peperangan Dunia ke-3 yang disabdakan Rasullullah s.a.w sebahagiannya digelar 'Hadis-hadis Fitan'. Imam Muslim membawa dalam penyusunan Sahih hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah (r.) berkaitan dengan penaklukkan Konstantinopel (Istanbul sekarang):

Abu Hurairah melaporkan bahawa Nabi saw bersabda: "Pernahkah anda mendengar tentang sebuah bandar sebahagian yang berada di tanah dan sebahagian yang terletak di tepi laut?" Mereka berkata, "Ya, Wahai Rasulullah".Dia berkata: Hari Kiamat tidak akan berlaku sehingga sampai 70.000 dari keturunan Ishak dalam serangan itu. Ketika mereka datang ke sana, mereka akan turun dan tidak akan berperang dengan senjata dan tidak pula mereka melemparkan tombak apapun. Mereka akan berkata, "Tidak ada yang berhak disembah (sahaja) melainkan Allah, dan Allah Maha Besar", dan satu setengah dari itu akan jatuh ... dan kemudian mereka akan mengatakan itu untuk kedua kalinya, "Tidak ada yang berhak disembah (sahaja) melainkan Allah, dan Allah Maha Besar", dan bantuan akan diberikan kepada mereka, dan mereka akan memasukinya, dan mereka akan mengumpul dan membahagikan harta rampasan ketika pembawa berita akan datang kepada mereka, berkata, "Dajjal telah muncul ", sehingga mereka akan meninggalkan segala sesuatu dan kembali. (ke Syam)

Tentang "Bani Ishaq" (Anak-anak Ishak) disebutkan dalam hadis ini, Ibnu Katsir menulis dalam bukunya "an-Nihayah fil Fitan-wal-Malaahim", melalui "Ashraat kita-Saa'ah"Yusuf bin Abdullah al-Waabil :

Hal ini menunjukkan bahawa ar-Room (di Rom, yang bererti Eropah) akan menjadi Muslim pada akhir waktu, dan mungkin penaklukan Konstantinopel (Istanbul) akan melalui tangan-tangan mereka, sebagai hadis tersebut telah menyatakan, bahawa 70,000 dari Bani Ishaq dalam serangan itu.

Dan Ibnu Khatsir juga menunjukkan dalam perkara yang sama bahawa "ar-Room" (Rom ) adalah dari keturunan al-ees, putra Ishaq (Isaac) bin Ibrahim, Khalil (alaihis salaam). Dan dalam hadis lain dalam Shahih Muslim, yang lebih menjelaskan, dilaporkan oleh Abu Hurairah bahawa Nabi saw bersabda:

Hari Kiamat tidak akan datang sampai Rom akan mendarat di al-A'maaq atau dalam Dabiq. Suatu tentera yang terdiri daripada (tentera) terbaik dari orang-orang di bumi pada waktu itu akan datang dari Madinah (untuk melawan mereka). Ketika mereka akan menetapkan diri dalam barisan, maka Rom akan berkata: "Jangan berdiri di antara kami dan mereka (umat Islam) yang mengambil tahanan dari antara kita, marilah kita bertarung dengan mereka", dan Muslim akan berkata: "Sebenarnya, dengan izin Allah, kita tidak akan mendapatkan selain daripada anda dan dari saudara-saudara kami yang mungkin anda melawan mereka ". Mereka kemudian akan berperang dan sepertiga (bahagian) tentera akan melarikan diri, yang Allah tidak akan mengampuninya. Sepertiga (sebahagian daripada tentera). 

Mereka akan menerima syahid yang terbaik di sisi Allah itu, akan dibunuh dan ketiga yang tidak pernah menerima keadilan akan menang dan mereka akan penakluk Konstantinopel. Dan ketika mereka akan sibuk dalam membahagikan barang rampasan perang (di antara mereka sendiri) selepas menggantung pedang mereka pada pohon-pohon zaitun, Iblis akan menangis: Dajjal telah terjadi di antara keluarga anda. Mereka kemudian akan meninggalkan (untuk kembali ke Syria), tetapi akan menjadi sia-sia. Dan ketika mereka kembali ke Syria, ia ( Dajjal ) akan keluar saat mereka akan masih mempersiapkan diri untuk pertempuran menyusun kedudukan.

Pada saat itu, ketika umat Islam akan mempunyai kelimpahan kekayaan, emas dan perak, kaum Muslim akan sangat diremehkan, lemah dan tak berdaya. Negara-negara musuh akan mengundang satu sama lain untuk menerkam mereka seumpama orang lapar mengundang satu sama lain untuk makanan. Para sahabat r.a. bertanya dengan bimbang mengucapkan, "Wahai Nabi Allah! Apakah kita akan sangat sedikit jumlahnya?" Nabi Muhammad saw menjawab: "Tidak, kamu dalam bilangan yang besar seumpama buih di lautan, terlihat di mana-mana mata boleh mencapai Tapi kamu akan dapat ditawan oleh 'wahn' ..!" Para sahabat r.a. bertanya, "Wahai Nabi Allah! Apa itu 'wahn' Baginda saw menjawab: "Cinta dunia dan takut mati!" Anda akan bergandingan tangan dengan kumpulan Kristian dan perang dengan yang lain. 

Anda akan mendapatkan kemenangan. Pada masa itu, anda akan hadir dalam dataran pergunungan besar dengan banyak pohon. Sementara itu, orang-orang Kristian akan menaikkan salib dan merujuk kemenangan itu. Pada masa ini, seorang Muslim akan menjadi marah, dan akan menarik salib ke bawah, di mana, orang-orang Kristian akan bersatu untuk melanggar semua perjanjian dengan orang-orang Muslim. Orang Kristian akan menuntut beberapa orang yang mereka inginkan, di mana kaum Muslimin akan menjawab: "Demi Allah Mereka adalah saudara kami. Kami tidak akan akan menyerahkan .. " Ini akan memulakan perang. Muslim sepertiga akan melarikan diri. Pertaubatan mereka tidak akan diterima. Sepertiga akan dibunuh. Mereka akan menjadi 'syahid' yang terbaik di sisi Allah. Sisanya satu pertiga akan mendapatkan kemenangan, sampai, di bawah pimpinan Imam Mahdi, mereka akan berperang melawan kafir. (HR Ibnu Majah)

Sama-sama lihat penjelasan berkenaan dengan peristiwa besar akhir zaman ini daripada Tuan Guru kita, al A'lim Allamah ar Rabbani Tuan Guru Abdul Hadi Awang.


InsyaAllah, sama-sama kita persiapkan diri dengan amal soleh dan ilmu kerna inilah senjata umat Islam yang paling ampuh di akhir zaman ini. Artikel ini hanya sebagai peringatan bersama, terpulang kepada anda semua untuk menerimanya atau tidak. Saya yang hina ini hanya menyampaikan. Wallahualam.

358 comments:

 1. Jangan kena tipu dgn syaitan sudah la. Katakan padanya beberapa wali yang terlebih besar dari gurunya telah ditipu oleh syaitan. Kerana al Mahdi tidak mempunyai pengikut sehinggalah baginda dibaiah secara paksa di hadapan Kaabah yang mulia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sememangnya mengikut riwayat yg masyhur beliau dibaiah secara paksa oleh di Makkatul Mukarramah, namun kita juga mesti lihat daripada satu sudut lain iaitu SIAPA YANG MEMBAIAHNYA? DARI MANAKAH YANG KUMPULAN PEMBAIAH ITU TAHU YANG ORANG YANG MEREKA BAIAH ITU IMAM MAHDI? MESTILAH YANG MEMBAIAHNYA ITU ATAS DASAR PETUNJUK DARI ILAHI. MAKANANYA MEREKA JUGA INSAN-INSAN PILIHAN ALLAH SWT YANG DEKAT KEPADA-NYA.

   Saya tahu mungkin perkara ini janggal, namun bagi mereka yang berguru dengan ulama'2 rabbani, terpercaya, diakui kealimannya serta kesolehannya oleh ulama'2 lain maka mereka akan tahu mimpi nubuwwah iaitu mimpi yang benar adalah bukan perkara yang asing kepada para Auliya'-Nya.

   Delete
  2. Hati2 la..diawal kemunculan dajjal tu akan mengaku dirinya sebagai imam mahdi dan mengajak manusia kearah kebaikan..kemudian dia akan mengaku dirinya sebagai nabi..last sekali barulah ia mengakui dirinya tuhan..risau la jugak, ntah2 tokguru tu mimpi dajjal atau syaitan atau iblis..sekali tokguru tu kena tipu, ngan ko2 sekali kena tipu..pastu ko tipu org lain..parah..ko punya cerita macam nak kredit lebih jer..

   Delete
  3. http://www.mahdi-alumma.com/showthread.php?16316-Al-Yamani-Al-Muntazhar-Menyeru-Kaum-Mukminin&p=125968#post125968

   Delete
  4. Allahurabbi. Baca betul-betul. Jangan terlalu melulu. Dia tak claim pun dia Imam Mahdi ke apa. Dia cuma bagitahu pernah bermimpi. Mimpi orang-orang soleh itu kata ulama', adalah mimpi yang baik dan benar. Tapi, tak jejas akidah pun, jika orang lain nak percaya atau tidak. Fahami hukumnya.

   Delete
  5. Yang si Shahriah duk komen ni komfem SESAT! #Ignore

   Delete
  6. http://www.mahdi-alumma.com/showthread.php?16501-Apapun-yang-bertentangan-dengan-Al-Qur’an-yang-agung-yang-terjaga-dari-perubahan-berarti-bukan-berasal-dari-Allah

   Delete
  7. asm hijabul crewz belum baca dah kata sesat. baca dan hayati duled penerangannya. Imam Nasser sudah terkenal dinegara arab dan timur tengah kekhalifahannya

   Delete
  8. http://www.mahdi-alumma.com/showthread.php?16240-Hakikat-Planet-Hukuman-Dari-Muhkam-Al-Kitab-Sebagai-Peringatan-Bagi-Ulul-Albab…Planet-X

   Delete
  9. http://www.mahdi-alumma.com/showthread.php?16168-Soal-Jawab-Ringkas-Siapa-Nasser-Mohammed-Al-Yamani

   Delete
  10. http://www.mahdi-alumma.com/showthread.php?16144-Pertanyaan-Mengenai-Syafa-at

   Delete
  11. http://www.mahdi-alumma.com/showthread.php?16138-الفرقة-الناجية-Golongan-Yang-Selamat

   Delete
  12. http://www.mahdi-alumma.com/showthread.php?16219-Tiada-Siksa-Kubur-Setelah-Mati

   Delete
  13. http://www.mahdi-alumma.com/showthread.php?16252-Benar-Sabda-Muhammad-Rasulullah-SAW

   Delete
  14. http://www.mahdi-alumma.com/showthread.php?16434-Jawaban-Untuk-Berapa-Lama-Manusia-Hidup-di-Bumi

   Delete
  15. http://www.mahdi-alumma.com/showthread.php?16483-Hollow-Earth-Rongga-Bumi

   Delete
  16. http://www.mahdi-alumma.com/showthread.php?16445-Rahmat-Allah-kepada-Umat-Muslim-dan-juga-kita-memohon-pada-Allah-untuk-memberikan-rahmat-kepada-umat-kafir-yang-menyesal-setelah-merasakan-adzab-yang-pedih

   Delete
  17. http://www.mahdi-alumma.com/showthread.php?16484-Kisah-Perjalanan-Zulkarnain-Sebagaimana-Dijelaskan-Oleh-Imam

   Delete
  18. http://www.mahdi-alumma.com/showthread.php?16331-أحسن-القصص-Sebaik-baik-kisah-(Ashabul-Kahfi)

   Delete
  19. asm wahai peminat hiazbul crewz.
   Kerana saya mengasihi diri sendiri dan mengasihi juga kalian saya menyebarkan supaya kamu semua tahu khalifah allah telah dilantik sejak 2005. Lebih 3000 byan dalam bahasa arab telah disebarkan dalam websitenya. Apa yang saya postkan hanya satu page dari 4 page bahasa melayu yang telah diterjemahkan. sungguh wahyu dari allah (wahyu tahfim) telah diturunkan kepada imam Nasser untu seluruh manusia yang beriman dan yang tak berimam. Wahaai rakyat Malaysia saya beritahu kamu semua supaya kamu tahu. Apakah yang lebih penting sekarang dari wahy Allah itu sendiri mengajak semua memperhambakan diri hanya kepada Allah sahaja. Imam secara ringkas menerangkan kesalahan kefahaman kita selama ini melalui wahyu tahfimya. Bacalah bacalah dengan nama tuhanmu. Sungguh saat ini merasa gerun sangat gerun. Bacalah websitenya dalam bahasa englishnya saya beritahu supaya kamu semua satu. wasslam

   Delete
  20. sungguh ramai ulama yang rejeck dan ada yang menerima. Bacalah fatwanya dalam " the piercing star: tempat yang disediakan utk org munafikin. Bacalah dan dapatkan ilmu langsung dari Allah. Tak merugi pun kalau kamu baca. Tapi rugi sekiranya akhirnya kamu tahu imam Nasser pada pihak yang benar

   Delete
  21. http://www.mahdi-alumma.com/showthread.php?16112-Pada-Hari-Apakah-Kehadiran-Imam-Mahdi-Akan-Terjadi

   Delete
  22. http://www.mahdi-alumma.com/showthread.php?16109-Al-Qur-an-Hanyalah-Petunjuk-Bagi-Mereka-Yang-Beriman

   Delete
  23. http://www.mahdi-alumma.com/showthread.php?16011-Alangkah-Besarnya-Penyesalan

   Delete
  24. http://www.mahdi-alumma.com/showthread.php?16032-Bayan-Pembuktian-Bagi-Perutusan-Al-Mahdi-Al-Muntazhar

   Delete
  25. http://www.mahdi-alumma.com/showthread.php?11627-Kepada-Yang-Ingin-Menyesatkan-Hamba-hamba-Allah-Padahal-Al-Haq-Benar-benar-Mengawasi-Perilakunya

   Delete
  26. http://www.mahdi-alumma.com/showthread.php?11492-Wahai-Kaum-Muslimin-Sesungguhnya-Planet-Hukuman-Telah-Tampak-Semakin-Mendekati-Bumi

   Delete
  27. http://www.mahdi-alumma.com/showthread.php?16040-Imam-Mahdi-Mengingkari-Bermazhab-mazhab-Di-Dalam-Agama-Allah

   Delete
  28. http://www.mahdi-alumma.com/showthread.php?10832-Siapakah-nasser-muhammad-al-yamani-Apakah-sunni-syiah-atau-wahabi

   Delete
  29. IMAM MAHDI 2015???...
   saya untuk menulis artikel sanggahan. Artikel itu akan saya beri judul: SATRIO (PININGIT) IMAM MAHDI MUNCUL 2015? (Tanggapan Kritis Terhadap Jaber Bolushi). http://satriopiningitmuncul.wordpress.com/2014/02/15/satria-piningit-presiden-ke-7-adalah-joko-lelono/comment-page-1/#comment-1027

   Delete
  30. Salam, suruh tok guru tu doa kpd Allah mintak tunjuk siapa yg sebenar dalam mimpi tu, takut2 iblis je.

   Delete
 2. adakah bintang berekor (komet) yg bakal menjelma 28 November ni sbg tanda munculnya IM??

  Sayyidina Ali r.anhu mengungkapkan dalam catatannya (Jufr Ahmar), "Kedatangan Al-Mahdi akan di dahului oleh kemunculan bintang yang ekornya menakjubkan, bukan seperti bintang yang kamu lihat muncul setiap dua pertiga pada satu dekad (sepuluh tahun), dan bukan juga bintang yang muncul pada dua pertiga abad, dan bukan juga bintang yang muncul setiap abad. Tetapi ia adalah bintang berabad-abad, yang diliputi api, salji, udara dan tanah. Ekornya memanjang, kelajuannya seperti kelajuan cahaya matahari ketika menyongsong fajar. Hujung depannya bertemu dengan hujung belakangnya seperti lingkaran raksasa, memancarkan sinar terang dalam langit yang gelap seperti matahari yang terbit. Kemudian bintang itu akan kembali beredar pada orbitnya. Setelah itu akan datang banyak malapetaka dan kematian yang merupakan keuntungan bagi orang-orang yang baik, dan ia merupakan kerugian bagi orang-orang yang jahat".

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wallahualam. Ini di luar pengetahuan saya. Memang terdapat banyak kitab yang menerangkan petanda peristiwa akhir zaman, namun banyak juga riwayat-riwayat yang martabat kesahihannya diragui manakala yang diakui kesahihan riwayatnya pula hanya sedikit.

   Delete
  2. http://www.mahdi-alumma.com/showthread.php?16144-Pertanyaan-Mengenai-Syafa-at

   Delete
  3. Saya mengajak semua berbaiah kepada imam Nasser Al-Yemeni Al-Mahdi Al-muntazar
   http://www.mahdi-alumma.com/showthread.php?16250-Planet-Azab-Penyebab-Matahari-Terbit-Dari-Barat

   Delete
  4. http://www.mahdi-alumma.com/showthread.php?16316-Al-Yamani-Al-Muntazhar-Menyeru-Kaum-Mukminin

   Delete
 3. salam..sy x mahu sentuh tentang mimpi kawan sedara,sama2 kita sangka baik insyaAllah..sy ingin kongsikan yg nabi saw pernah bersabda "islam bermula dgn dagang dan ia akan berakhir dgn dagang" ini lah tanda yg islam itu sama bentuknya dari awal iaitu jalan Quran DAN sunnah,ianya jauh dari kemahsyuran bahkan tidak diterima mainstream sebab ianya dilihat sebagai aneh dan dagang,dari sini ia berjaya dan dari sini ia akan berakhir..mari renung sejenak adakah kaki kita berada diatas jalan yg mahsyur yg 1 dunia pakai untuk bina ketauhidan?sedangkan ketauhidan itulah yg membina sesuatu,bukan sesuatu itu yg bina ketauhidan..jalan yg kafir cipta?yg semua didalamnya mahsyur?sama2 renung2,fikir2,doa dan risau semoga Allah beri kita kekuatan untuk dpt berlepas diri dari ketaksuban kepada selain Allah,insyaAllah..tauhid itu yg melahirkan kekuasaan khilafah,maknanya kekuasaan jalan syariat itu sendiri(khilafah) lahir dari 'ibunya' iaitu tauhid,bagaimana mungkin kekuasan boleh lahirkan tauhid,kalau kita berpegang dgn keyakinan kekuasaan yg/boleh lahirkan tauhid,ini bukan pegangan tauhid lagi,apetah lagi jalan kekuasan itu pula ialah jalan yg mahsyur/yg kafir cipta/yg bukan dagang langsung/bahkan paling popular dimainstream/diterima pakai dgn baik terutama kafir..sama2 doa insyaAllah..salam n walahuaklam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. ini suara HT or tabligh?

   Delete
  2. ada hanyir2 HT niii

   Delete
  3. salam..
   H.T meyakini khilafah(kekuasaan) yg datangkan tauhid pada manusia,sebab tu mereka juga kejar kekuasaan..manakala sy tulis pula ialah sesiapa yg meyakini bahawa kekuasaan itu boleh lahirkan tauhid pada manusia2,ini bukan jalan tauhid..bukan jalan tauhid..clear x?cuba baca balik..mungkin kamu keliru tulisan sy tu kot,sori.
   jalan quran dan sunnah ni pemiliknya ialah org tabligh ke sampai saya di tanya begitu?jalan quran dan sunnah ni ialah jalan org islam,bukan dimiliki tabligh atau sesiapa yg lain hingga soalan mcm tu keluar hehe..
   sy ulang- MEYAKINI BAHAWA KEKUASAAN ITU BOLEH DATANGKAN TAUHID PADA MANUSIA2,INI BUKAN JALAN TAUHID,APETAH PULA JALAN MENCARI KUASA ITU KAFIR YG CIPTA,LG LA TERKELUAR TAJUK..jelas?khilafah itu 'kurnia' Allah taala atas keberjayaan tauhid manusia2,manakala tauhid itu pula ialah 'matlamat' hidup semua manusia2,so kita nak kejar2 'kurnia' yg ianya hanya lahir dari 'matlamat' untuk kita dapatkan 'matlamat'..?
   kalau jalan yg kafir cipta pulak mcm mana??mcm sy ckp td la,lg la teruk lari tajuknya tu..sama2 doa untuk sama2 insyaAllah..

   Delete
  4. Biar sajela anon oii. Stengah org dalam kepala otak dia kalau bukan penyokong demokrasi mesti org ht, tabligh dan sebagainya. Sedangkan dunia ini terlalu luas utk diterokai.

   Delete
  5. sama2 doa untuk sama2 insyaAllah..salam.

   Delete
  6. Wasalam. Mula2 saya ingin tegaskan, itu bukan mimpi sahabat saya tapi mimpi Gurunya seorang ulama' di salah satu pondok yang terkenal di Kelantan. Namanya? Saya hanya boleh bagitau secara private, boleh inbox twitter saya.

   Sepengetahuan saya, berita yang sampai kepada saya, sudah 3 orang ulama' yang mendapat mimpi sebegini di Malaysia. Itu yang saya tahu, yang saya tak tahu...wallahualam.

   Mereka ini sememangnya insan2 yang luar biasa baik dari segi akhlaknya, ibadatnya malahan keilmuan mereka. Cukup la itu menjadi jaminan "zohiriah" kita yang mereka ini berkata yang benar dan mimpi mereka itu mimpi yang benar.

   Wallahualam.

   Delete
  7. Hujmah Tabsyiriah...(HT)... Jangan Kita asik menunggu Imam Mahdi kita seharusnya mempersiapkan diri n platform untuknya jgak.. jgn hanya mengharap dan mengharap..

   Delete
  8. apa yang kau merepek ni LOL

   Delete
  9. https://www.youtube.com/watch?v=ji2ykfW0wnM

   Delete
  10. Saya menyeru semua untuk berbaiah dengan imam Nasser melalui forum di bawah demi kesejahteraan hidup. BACALAH DENGAN NAMA TUHAN MU

   http://t.co/hAEXXF84LX

   Delete
  11. BACALAH DENGAN NAMA TUHANMU
   http://www.mahdi-alumma.com/showthread.php?16138

   Delete
 4. Katakanlah mimpi TG itu benar, maka Imam Mahdi as telah lahir, dewasa dan bersedia untuk zuhur. Hmmm...ada bau2 syiah tak?

  ReplyDelete
  Replies
  1. unknown 13:01 ,
   JANGAN TERKELIRU dengan Imam Mahdi versi syiah. Mereka sudah banyak menyelewengkan kenyataan ttg Imam mahdi sehingga orang menyangkakan Imam Mahdi adalah keyakinan org syiah.
   Selagi Imam Mahdi belum muncul hanya segolongan tertentu sahaja yang mengetahui akan rahsianya dan membuat persiapan untuk menyambut kedatangannya. Sesiapa yang tidak berkenaan, tak payahlah menuduh itu begini. tunggu saja saat kemunculan beliau dan lakukanlah baia'h. kalau tak tahu, buat cara tak tahu. itu lebih baik dari mengandaikan sesuatu yang kita sendiri pun tak pasti.

   Delete
  2. Mohon kita jangan terkeliru dengan Imam Mahdi versi Syiah mahupun Yahudi. Nauzubillah. Sama2 doakan agar kita semua termasuk dalam kalangan mereka yang selamat, bersama dengan para ulama' dan auliya'.

   Sebab itu, kita kena banyakkan mengaji ilmu agama terutamanya ilmu aqidah, fekah mahupun tasauf. Apa yang paling penting kita mesti bersama golongan Ulama', orang2 soleh. Dampingi mereka, sokongi mereka dan berjuang bersama mereka.

   Delete
 5. Saper tok guru tu...RajaNusantara pun ckp dia dpt ilmu dgn toknguru area Kelantan jugak.?,,,,

  ReplyDelete
  Replies
  1. Apa yang pasti yang RajaNusantara itu claim bukan. Bukan tok guru yang sama dengan RajaNusantara. Setakat yang sampai ke telinga saya la sudah 3 orang Tok Guru yang sudah mimpi baiah dengan Imam Mahdi. Dan, saya yakin mereka bukan daripada mereka yang rendah akhlaknya. Mereka pula hanya menceritakan kepada orang2 tertentu sahaja sehinggalah sampai kepada saya. Mereka tidak mewar-warkan seperti kumpulan RajaNusantara. Itu silap, menunjukkan kejahilan mereka.

   Auliya' yang dekat dengan Allah, takkan buat perkara melulu semacam RajaNusantara itu. Wallahualam.

   Delete
  2. Auliya yang dekat dgn Allah pun takan pe mengundi ala demokrasi..hehe Sory cuma mngingatkan je

   Delete
  3. semoga apa yg diijtihadkan dalam membentuk toriq yg dituntut olehNya dilaksanakan dalam maksud beriman hanya kepadaNya.

   Delete
  4. Mana kamu tahu Auliya' yg dekat dengan-Nya takkan mengundi ala demokrasi? Kamu kenalkah semua auliya'Nya?

   Skeptikal.

   My-CA: Amien. :)

   Delete
 6. salam
  insyaAllah semua tau yg imam mahdi itu sudah pasti membawa jalan yg sama dgn kekasih Allah iaitu jalan quran DAN sunnah nabi saw..jadi mana mungkin imam mahdi mendekati jebak2 syirik sebagai jalannya sedang sunah nabi saw ialah menjauhi syirik sedaya upaya..jebak2 zina pun Allah suruh kita jauhi apetah lg syirik insyaAllah..mungkin kah imam mahdi nak tinggikan Allah termasuk memelihara kesucian namaNya tapi terpaksa tggu mahkamah yg putuskan Allah mcm br2 ni..?Allah taala di putuskan mahkamah??ramai juga yg tggu mahkamah 'sebelahi' Allah hari tu,'tggi'nya mahkamah... mungkinkah imam mahdi nak tggikan Allah serta hukum2Nya termasuk hudud tapi terpaksa tanya/berbincang dgn kafir o.k.u yg duduk kat wilchair disamping terpaksa kena menang undi2 manusia dulu br tegakkan tauhid/hukumNya..?tepuk dada tanyalah iman insyaAllah..
  adakah kita lupa bila Allah itu telah disandar pada makhluk ianya x dipanggil tauhid lagi?lupakah..??nabi saw x guna jalan sebegini,sunnah nabi saw itu Allah sentiasa tertauhid..insyaAllah sama2 kita usaha cari guru@ilmu@jemaah yg belajar hidup beragama dgn berpegang pada jalan Allah dgn teguh dan tertib iaitu Al quran DAN sunnah nabi saw..
  bukan jemaah berasakan politik ciptaan kafir,bukan jemaah berasaskan duit,bukan jemaah berasaskan kuasa,bukan jemaah syiah yg ujub diri sehingga menyumpah seranah,membenci dendam,mencaci kafirkan manusia2 apetah lg termasuk isteri dan sahabat2 besar nabi saw,dan bukan jemaah yg sewaktu dgnnya insyaAllah..
  sama2 doa untuk sama insyaAllah..salam n walahuaklam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nak saya jawab? Baca komen saya di post2 sebelum ini. Dah panjang lebar saya jawab. Sekian.

   Delete
  2. x payah la..kamu org yg mulia,dah tentu la kamu betul..
   kamu jawab je kertas exam "5 tahun sekali" tu hehe

   Delete
  3. X nak buang undi dulu ke untuk tentukan saya ni mulia atau hina..?hehe

   Delete
 7. Imam Mahdi akan keluar juga, jangan risau.
  Imam Mahdi akan satukan kembali umat islam yg beriman tak kira lah kamu dari gerakan Islam mana sekalipun termasuk HT, Tabligh, PAS dll.
  Sebagaimana hebatnya dakwah Rasulullah SAW dgn jalan akhlak ataupun hebatnya Rasulullah SAW dgn jalan peperangan, begitu lah juga samanya Imam Mahdi cara jalannya.Subhanallah. Adakah kamu semua fikir Imam Mahdi itu datangnya seperti SUPERMAN? Imam Mahdi hanyalah manusia biasa yang bersih hatinya, cinta nya pada Allah dan Rasul dan sesama islam melebihi segalanya.
  Jaga Jaga saudaraku semua dgn Fitnah Dajjal lakhnatullah. Dajjal akan datang kepada kita semua dlm keadaan kita terlalu takut, sedih, marah terhadap ujian yang ditimpa oleh umat islam sekarang. Diajuga akan datang dalam keadaann kita berlumba lumba mempertikaikan satu sama lain tentang siapa yg betul berjuang atas jalan Allah.....

  Berhati hatilah saudaraku... kita semua bersaudara samada kamu dari HT, Tabligh, PAS dll kecuali syiah yg mengkafirkan sahabat! wallahualam

  ReplyDelete
  Replies
  1. salam..'dan lain2' tu termasuk umno x?segan ke nak tulis umno hehe?jgn begitu..pas ke umno ke kita muslim semua bsedara,org umno dan pas patut ingat prkara ni,tapi jalan politik yg kafir cipta ni telah bohong kamu wahai pas dan umno,hingga pertalian sesama muslim kamu renggang musnah,hingga perkara yg paling penting dlm hidup kamu yg patut kamu perasan pun kamu x perasan kerana dibohongi jalan ni..Allah diputuskan mahkamah pun kamu x perasan,kamu pun tggu dan berharap la depan mahkamah,tggu mahkamah putuskan Tuhan sekalian alam kamu..hingga Allah dan hukum2Nya telah tersandar atas makhluk pun kamu x perasan..yg kamu perasan ialah buruk dan salah 1 sama lain demi kuasa dlm jalan yg kafir cipta ni..adakah ego kamu hancur kalo merenung kebenaran tentang hal ni sejenak?sama2 doa untuk sama2 insyaAllah..

   Delete
  2. Moga Allah pelihara kita atas jalan kebenaran sehingga ke akhir hayat. Amien. :"(

   Delete
  3. Saya menghargai komen kamu. Kata2ny benar2 mengambarkan perjuangan imam mahdi as. Moga2 beliau diberi kekuatan oleh Allah untk menyatukan umat islam dan kita trmasuk sbhagian dri pengkutnya jika berkesempatan..

   Delete
 8. wsalam. "dan lain lain" tu tak termasuk UMNO kerana UMNO jelas perjuangannya bangsa bukannya kerana agama. Berbeza dgn yg lain hanya berbeza pendekatan perjuangannya tapi tetap MEMPERJUANGKAN ISLAM.

  ReplyDelete
  Replies
  1. astaghfirullahallazim..pasal pas dan umno diatas aku tanye kamu tentang persaudaraan la,baca,so org umno bukan sedara kamu la ni?lg 1 aku nk tanya kamu,ada beza ke perjuangan umno dgn pas?hehe..kesian..inilah contoh akibat taksub kat jalan politik ciptaan kafir.

   Delete
  2. UMNO dan PAS memang tak sama..dasar perjuangan berbeza..yang samenya...sama-sama Melayu menganut agama Islam tapi Berbeza keyakinan...orang UMNO tetap saudara seislam...cumanya mereka tak sedar akan pemimimpin mereka yang lebih menyukai amalan orang Yahudi dari amalan sebenar orang Islam....

   Delete
  3. salam
   dasar ape yg beza?aku malas nak ulang type,kamu baca balik jawapan2 aku kat atas tu insyaAllah..katelah umno itu 'penyamun' ok untuk buat kamu senang paham,
   -umno 'penyamun' yg ada jalan/'landasan' mereka sendiri..mereka menggunakan jalan politik yg kafir/yahudi cipta/guna di seluruh dunia skrg ni,sangat mahsyur jalan ni hehe.yg kamu pegi guna 'landasan' yg penyamun ni guna atas kaki dia watpe?kamu bercakap x mengucap n toleh kiri kanan..landasan yg 'penyamun' ni guna ialah jalan yg kafir/yahudi cipta/guna,so memang x janggal la kalo 'penyamun' ni guna,yg kamu mengaku beriman lebih dari 'penyamun' ni tapi pakai jalan yg 'penyamun' ni guna watpe?kamu sebenarnya langsung xpaham ape yg aku nak sampaikan kan?kamu baca balik ape aku tulis kat atas insyaAllah..pendekatan/dasar konon..pendekatan/dasar seorang muslim itu ialah quran dan sunnah nabi saw bukan jalan yg kafir/yahudi cipta/guna..itulah akibat tertipu dgn pentaksub2 politik yg kejar kuasa,duk asik bazirkan masa 24 jam cari salah musuh politik masing2,bukan nak berpesan2 tentang kebenaran/ketauhidan pada Allah dgn contohan/sunnah nabi saw..kamu tau x sekarang kamu duduk dlm 'bas',cube toleh kiri kanan,umno duk sebelah kamu kan?1 bas hehe..salam n walahuaklam.

   Delete
  4. Wsalam..

   "Jalan/Landasan" yang dicipta yahudi ye...
   UMNO dan PAS guna "Jalan/Landasan" yang dicipta yahudi ye...

   Kamu anon diatas ni sokong apa yg diperjuangkan oleh UMNO ke? dan Kamu menentang PAS ke?

   Cer cerita sikit pendirian kamu? kalau kamu selain dari org yg menyokong perjuangan UMNO maka saya husnuzon terhadap anda.
   By the way ahli umno memang saudara islam kita. Yg sya tekankan ialah penyatuan gerakan islam di msia. Umno bukan gerakan Islam sbb dasarnya memperjuangkan bangsa bukan islam!

   Delete
  5. salam
   2-2 aku x sokongla la sedara,aku berlepasa diri,itu pun susah nak paham?namun kamu semua tetap sedara mara aku sebab tu aku sembang2 untuk mengingatkan insyaAllah,kalo kamu rasa aku x betul x perlula kamu ikut,sbnrnya aku x bercakap pasal umno dan pas pun,tapi aku bercakap pasal jebak syirik yg ada di jalan yg kafir cipta ni yg 'penyamun' tu guna dan kamu yg mengaku beriman lebih dari 'penyamun' tu pun turut guna,ape kamu ingat kafir cipta jalan ni dia nak pikir pasal tauhid dulu ke?dh nama pun kafir,dia nak fikir tauhid kamu wat pe?aku sekarang x cerita pasal politik pun,kamu paham x?x payahlah kamu nak buat nada sentap pasal pas dan umni kamu tu kat aku..janji aku dah sembang2 mengingatkan kamu sbg sedara mara aku,jalan org2 islam dan org2 beriman itu ialah ketauhidan kepada Allah dgn contohan nabi saw iaitu quran DAN sunnah,salam n walahuaklam..

   Delete
  6. Wsalam.

   1. Sila baca kenyataan saya dimana SAYA TAK MENGAKU YANG SAYA LEBIH BERIMAN DARI UMNO.
   2. Disebabkan anda bukan penyokong Umno jadi saya tak perlu ulas tentang Jalan Kafir yg anda benci tu.
   3. Saya dan anda adalah saudara seislam. Maafkan saya jika apa yng saya kata sebelum ini maksudnya tak sampai kepada saudara.
   4. Ahli UMNO juga saudara islam TAPI UMNO bukan perjuangan ISLAM. Faham kan?

   Soalan saya pertama dan terakhir kpd anda:

   Kereta dicipta oleh bukan islam.
   A menggunakan kereta untuk ke masjid manakala B pula menggunakan kereta untuk ke disko. Soalan saya, " Adakah kereta yg salah atau B yang salah kerana menyalahguna kereta untuk ke disko?

   Salam...

   Delete
  7. salam
   kamu dah banyak sgt dgr politik ciptaan kafir ni punya logik dan putar alam kot..kereta itu hal 'keperluan dunia' hal 'cabang' bukan hal 'jalan/pokok'... didalam hal 'cabang' kamu boleh ijtihad,itu pun bukan ijtihad sendiri2, dalam hal 'pokok' mana ada 1 manusia pun boleh ijtihad hehe..

   -ini hal 'jalan/pokok',tengok ni-

   -"aku terpaksa gunakan 'jalan' yg terpaksa mensyirikkan Allah ni sebab nak dapat kuasa,dah dapat kuasa nanti aku tauhidkan lah Allah dan mengajak manusia2 supaya tauhidkan Allah dgn benar.."

   -kamu yakin 'kuasa' boleh betulkan hati nurani/ketauhidan manusia2 terhadap Allah pun dah bukan tauhid..
   -guna pulak jalan yg terpaksa syirikkan Allah..ni pun bukan tauhid..

   kamu dah kenyang kena tipu hehe.

   kamu tersalah guna kereta g disco tu maksiat,(tapi aku x suruh kamu buat mcm tu,sekadar nak tunjuk beza)..tapi kalo kamu tersalah guna jalan syirik untuk tegakkan agama kamu,wat pe kamu nak cite pasal salah g disco lgi..?xda zalim yg lebih besar selain kezaliman ni..agama ini tertegak dgn tauhid dan melalui tauhid,jalannya ialah usaha dakwah kepada semua manusia2 kepada ketauhidan dgn sebenar2 terhadap Allah dgn contohan nabi saw,yg muslim kita berpesan2,yg kafir kite kita ajak beriman insyaAllah,bukan terbalik kita pulak yg pakai jalan kafir untuk tegak agama kita,sebab kita dah ada jalan..sama2 kita doa untuk sama2 insyaAllah..

   Delete
  8. salam,

   Kereta = alat
   Demokrasi = alat

   Unta = kenderaan
   kereta = kenderaan

   unta, kereta, demokrasi = alat

   Boleh guna jalan demokrasi untuk tegakkan islam ijtihad dari Syeikh Yusoof Al Qardawi.

   Al quran, hadis, Ijma' Ulama.

   Wallahualam...   Delete
  9. salam,dah agak dah haha..kamu pegi cari ulamak yg xda kepentingan makan gaji/cari duit dgn agama la tengok dia cakap ape plak..cuba la.
   kamu tanye ulamak umno xkan dia nak bela pas,kamu tanye ulamak pas xkan dia nak bela umno,kamu tanye ulamak demokrasi memangla dia bela demokrasi..namun doa sejahtera dan kemulian dari Allah aku panjangkan pada tuan yusof alqardawi insyaAllah..
   ok sekarang kamu tanye ulamak umno pulak, demokrasi yg mensyirikkan Allah ni boleh x jadi alat untuk tegak agama..dia pun kate boleh,pas dan umno itu lahir dari 1 perut sebab tu sorang terpaksa tggu Mahkamah putuskan Allah dan sorang terpaksa tanya kafir oku dan undi2 manusia..aku dah pesan2 pada kamu,terpulang,semoga kamu bahgia insyaAllah..salam walahuaklam.

   Delete
  10. Salam,

   hebat pemahaman anda. Mungkin ilmu saya masih cetek.

   1. Baru saya faham Syeikh Yusouf Al Qardawi ulamak demokrasi rupanya.

   2. Anda Kata anda hormat Syeikh Yusof Al Qardawi tapi dalam masa yang sama mengatakan Demokrasi adalah menyirikkan ALLAH pula?

   Sheikh Yusof Al Qardawi = Demokrasi
   Demokrasi = Syirik

   Sheikh Yusof Al Qardawi = Demokrasi = Syirik

   Awak ni sihat ke?

   wallahualam


   Delete
  11. salam,
   Akhlak kamu terhadap Allah pun kamu dah 'pajakkan' kat kafir tua oku yg duk kat wilchair dan 'pajakkan' kat undi2 manusia pastu kamu nak cerita Akhlak sesama makhluk..ye aku x sehat,kamu yg sehat hehe..

   Delete
  12. Kenapa la anda semua ini tak faham2 lagi hujah serta penjelasan panjang lebar saudara Zamzuri Bujok? Moga Allah tunjukkan kebenaran kepada mereka2 masih lagi "buta."

   Delete
  13. Datangkan lah bukti dari quran dan sunnah wahai sedara jika kamu memang org yg benar tentang demokrasi x menyalahi tauhid..salam

   Delete
  14. Baca komen saya di bawah. Terima kasih.

   Delete
  15. Ehem, actually x yah terangkan pn dh faham. Umno pnya prjuangan basically adalah utk org melayu. Nama dya pn dah mnjelaskn : united malayan national organisation. Sedangkn pas ialah parti islam semalaya. Yg dimaksudkn oleh en. Zamzuri ialah saudara y mperjuangkn agama islam. Sekian wassalam

   Delete
 9. Salam

  Jadikan sebagai forum ilmu bukan forum politik

  kan lebih baik...

  ReplyDelete
 10. berlapang dadalah semua ye...semua org islam saudara kita.....utk org kafir , maka doakanlah dan usahakanlah agar mereka akan beriman kpd Allah

  ReplyDelete
 11. Assalamulaikum..yg terpenting sediakan diri kita untuk saat ajal...

  SEMOGA MATI KITA dalam Islam..Jangan kita bertelingkah...berhujah nak tunjuk siapa yg pandai...Terlalu bnyak rahsia yg tak mungkin kita rungkaikan.Ambil jalan mudah jangan semakkan kepada..Allah tak membebankan kita melebihi kemapuankita sendiri.
  Wassalam

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumussalam. Terima kasih atas peringatan. ;)

   Delete
 12. samada kisah ni sahih atau tak, yg penting persiapkanla diri..kisah2 mcm ni bgus utk mengingatkn kite yg sentiase leka dgn hal2 keduniaan..semoga kite sume tergolong dlm golongn diredhai Allah..

  ReplyDelete
 13. apa jadah tiba tiba lari pi politik la ni? akhir zaman mana ada PAS ker UMNO ker??...

  aku tak tau mimpi tu benar tak...yang pasti kimat sudah dekat, siapa kata jauh lagi memang mabuk!! nabi pon kata dah dekat!...so prepare eh masing masing...apa pon life goes on! rukun islam, iman tolong jaga pasal kita tak tau bila dajal mahadi isa muncul yg mana satu kita akan ikut...kene latih diri dari sekarang Insya Allah

  ReplyDelete
  Replies
  1. Persiapkan diri dengan ilmu, amal & perjuangan. ;)

   Delete
 14. Mmm.. saya x boleh kata 100% setuju... tapi tahniah admin atas pos yang membuka mata saya.


  My website Affiliate Percuma

  ReplyDelete
 15. salam..
  Merempit ialah jalan cari mati..
  mat rempit=merempit..
  maknanya mat rempit ialah manusia2 yg "sudah" mati..?
  .."sudah"?betul ke?
  ini bukan merumus tapi MENGHUKUM..

  kekafiran ialah jalan ke neraka..
  org kafir=kekafiran..
  maknanya mereka "sudah" jadi ahli neraka..?
  "sudah"?betul ke?
  ini bukan merumus tapi MENGHUKUM

  "mengajak" keluar dari jalan bahaya itu kerja kita.."sudah" itu kerja Allah Taala..
  "mengajak" keluar dari jalan bahaya itu kerja kita.."menghukum" itu kerja Allah Taala..

  Allah suruh kita muliakan ulamak2 walau kita x setuju dgnnya,Allah suruh..kita ikut je la insyaAllah..so kita muliakan je la ulamak2 insyaAllah..
  wlupun memang wujud ulamak jahat,tapi xkan kita manusia yg jahat juga ni boleh "kenal" ulamak mana yg jahat?(kecualilah kejahatannya terang jelas bak matahari),bahkan kita yg jahat juga ni pun x mampu kenal org2 biasa mana yg jahat..

  Allah suruh kita "mengajak" bukan "mengenal@hukum"..

  maka aku manusia yg hina ini sebagai sedara mara mengingatkan diri sendiri dan kamu wahai pas/umno supaya berfikir/merenung sejenak agar JAUHILAH JALAN politik yg ada jebak2 syirik didalamnya ni dan kembali kepada ketauhidan terhadap Allah dgn contohan/sunnah nabi saw insyaAllah..

  iman mengajar kita "dapatkan" Allah nanti "kuasa" Allah bagi insyaAllah..tapi kafir ajar kita dapatkan "kuasa" nanti "kuasa" bagi kita Allah..

  sama2 doa untuk sama2 insyaAllah..salam,walahuaklam..maaf jika ada yg tersinggung.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kebanyakan "orang beragama" salah faham dengan PAS. Huhu. Walaupun, sudah bermacam2 dijelaskan tapi mereka tetap tak faham2. Moga Allah bagi petunjuk.

   Delete
  2. Datangkanlah bukti untuk dikongsi2kan kalo kamu org yg benar..salam.

   Delete
  3. Baca komen saya di bawah. Terima kasih.

   Delete
 16. samada takut, risau, gentar, dan pelbagai lagi perasaan resah gelisah. kita terpaksa tempuhi dan lalui.

  ReplyDelete
 17. Lama lagi lagi Imam Mahdi nak keluar bro. Seorang ahli kasyaf kata 500 tahun dari sekarang belum tentu lagi dia akan datang.

  ReplyDelete
  Replies
  1. "Mempercayai kalam Auliya' adalah sebahagian daripada kewalian." Mana bukti atau hujah anda berkenaan dengan, "Seorang ahli kasyaf kata 500 tahun dari sekarang..." Ahli kasyaf mana?

   Delete
 18. Insyallah belum kiamat lagi! Masih ramai orang Islam kat dunia ni.

  ReplyDelete
 19. ahli kasyaf tu x ckup kasyaf lagi tu bro ,sbnrnya dah x lama lagi dah
  stkt islam kat ic x boleh bro ,kehidupan mesti berlandaskan al quran dan sunah dan tidak sekali kali menyekutukan allah swt

  ReplyDelete
 20. Inilah hasilnya bila jalan politik dijadikan aqidah. Jadilah pengikutnya sombong tak boleh ditegur, bodoh tak boleh diajar. Sgt memualkan. Buat malu Allah dan rasul jer..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Perlu bezakan. Bijak menilai. Jangan emosi, main serkap jarang sahaja.

   Delete
 21. salam brader hijabul crew...

  lama tak kontek ngko... aku baru bukak blog terbaru.... projek utk pru14...

  blog2 aku sblom2 nih dah terlampau hardcore politik... jadi aku pilih genre yg slow sikit utk blog terbaru aku... lagi pun kita ada tempoh 4-5 tahun sblom pru akan datang...

  blog tu baru je start hari nih... jadi kalo ngko buleh tolong support sikit dgn bagi tumpang bloglink kat sini...

  aku amat berterima kasih & hargainya...

  nih alamat blog terbaru aku: anjungrakyat.blogspot.com

  tq & salam...

  -kandis-

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wasalam Astana Kandis.

   Ok brader. Saya sudah linkkan blog saudara dan follow blog saudara. Semoga perjuangan kita diredhai Allah.

   Delete
 22. usahlah kita taksub kpd politik demokarasi..tinggalkanlah politik demokrasi.. jika tidak mampu maka ambillah yang sedikit yang paling mampu.. takkan air kencing dpt membersihkan taik.. umat Muhammad telah menghimpunkan akan kesalahan umat-umat terdahulu.. homoseks,tipu timbangan,sembah berhala, malah lebih dari itu.. namun Allah masih memberi sedikit masa untuk berubah.. Imam Mahdi InsyaAllah menghampiri usia untuk diislahkan Allah.. dan pada pendapat hamba yang daif ini ialah usia 33 tahun dan apabila 7 tahun berlalu ketika Isa diturunkan maka genaplah umur 40 tahun.. dan namanya bukanlah Muhammad Bin Abdullah.. Wallahualam..

  ReplyDelete
 23. La ni byk yg mengaku baik, tapi sesat. Ikut apa yg ada dlm quran dan hadis pasti tak sesat. Lain pd tu semua sesat. Nak tau camna boleh sesat pi la mengaji agama.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Memang IM perlukan 7 wazir utk membantu beliau laksanakan missi yg diperintah allah. Org yg jahil saja tak mengetahui.

   Delete
 24. Salam

  Demokrasi adelah alat, kereta adelah kenderaan spt kate saudara zamzuri.. sheikh yusof qardhawi xsalah bila berhujah mngatekan xsalah gunakan demokrasi sbg alat tegakkan Islam..Sy setuju dgn statement ini..Malah sy juga mngundi pru 13 lepas..Tp bkn brmkna sy ni sokong dgn sistem politik ciptaan yahudi skrg ini..Bg sy ini jerla pilihan yg ade..
  Sy juga bersetuju dgn pandangan saudara anon yg mngtakan 'hanya jalan tauhid brulah kekuasaan itu dpt terlaksana' bukannya jalan kekuasaan iaitu jalan politik mainstream sekarang utk mndapatkan tauhid.. Sejarah telah membuktikan Nabi yg hanya bermula dari diri baginda seorang, menguatkn tauhid dlm dirinya sekuat kuatnya seterusnya menyampaikn dan menguatkn selururuh tauhid umatnya dan akhirnya setelah tauhid umat berada di kemuncak Allah mengurniakn Negara Islam Madinah dan bonus Mekah..
  Realitinya apa yang berlaku sekarang adelah amat amat mnyedihkn, parti UMNO yg sekian lama berkuasa langsung tiada cita2 utk mengislamkn Malaysia dgn lebih menyeluruh 100%.. dan parti yg ade name Islam iaitu pas terlalu terikut dgn politik semasa yg berceramah bukannya utk berdakwah dan mnguatkn tauhid org melayu, sebaliknya beceramah siap guna ayat quran bagai hanya utk mndapatkn sokongan sebanyak banyaknya dgn harapan undi naik..!! Berjuang untuk dpat sokongan pastu dapat kausa dan dapat perintah negara..Inilah kelemahan terbesar PAS!! selama berpuluh puluh tahun berjuang dgn seyakin yakinnya bahawa jalan mereka jalan yg benar sehinggakan Allah langsung tidak mngizinkn walau sekali pon dlm mana2 pru memerintah Malaysia..Bahkan ketika Pakatan Rakyat mndapat sokongan membanggakn dari rakyat, PAS tetap mndapat kerusi paling rendah di Parlimen!
  Sedarlah wahai saudara2ku ahli UMNO tegar, jangan ingat anda akan berkuasa selamanya sehingga anda menyokong segala rasuah yg brleluasa dari parti yg mmbenarkan judi dan arak..! dan sedarlah juga wahai orang2 PAS, bahawasanya PAS hanya wujud di Malaysia, org2 Islam yg ada dalam PAS SEMUANYA melayu..bererti menyokong PAS sama juga menyokong melayu atau menyokong Islam..dan UMNO juga sama, meyokong melayu atau bangsa bererti menyokong Islam! Hanya melayu sahaja satu satunya bangsa di DUNIA yg mengaku masuk melayu adelah masuk ISLAM..maknenye perjuangkn melayu adelah perjuangkn Islam juga..Ini terbukti sejak merdeka lagi sehinggakn sekarang dengan memperjuangkn melayu, Masjid2 terbina, sekolah2, kolej bahkan universiti Islam dapat terbina.. Bahkan kerana perjuangkan Melayulah parti PAS dibenrkn berpolitik, kerana di zaman british, british mengharamkn Hizbul Muslimin iaitu parti asal PAS..Tidak Islamkah perjuangan UMNO?? Hanya juhari yg mngenal manikam..
  Memetik sedikit sejarah tentang kedatangan awal Rasulullah di Madinah. Ketika itu trdapat 2 suku iaitu aus dan kahraj iaitu kaum peribumi yg sekian lama berperang dan bergaduh sesama sendiri..Ekonomi waktu itu peliknya dikuasai oleh yahudi yg merupakan kaum pendatang.. Ajaibnya di Malaysia sekarang terdapat persamaan, Org melayu sejak sekian lama sering bertikam bergaduh kerana perbezaan politik..dan Ekonomi dikuasai kaum pendatang iaitu cina! Oleh itu, tanpa keraguan sy amat yakin sewaktu ketibaan Imam mahdi nanti mungkin sama macam Nabi, Imam mahdi datang dari Arab Saudi atau mekah dan datang ke Malaysia dan menyatukan org PAS dan UMNO seterusnya berganding bahu bersama Imam mahdi memnuhkn Malaysia dengan akidah yg kuat seterusnya memenuhkan bumi ini dengan kebenaran Islam kerna terlalu banyak kezaliman yg berlaku gara2 kafir menguasai dunia..wallahualam

  ReplyDelete
  Replies
  1. Salam..Kezaliman berlaku bukan pasal kafir kuasai dunia tapi pasal Allah x tertauhid..org kafir bukan ada daya dan upaya pun,daya dan upaya hanyalah milik Allah..saya tak kata pun kita tauhidkan Allah untuk dapatkan kuasa,kalo kita tauhidkan Allah untuk dapat kuasa maknanya "kuasa" lah maksud kehidupan kita..org politik cakap nabi saw hijrah pasal nak kumpul kekuatan,nabi saw berhijrah sebab nak sebarkan/dakwah manusia tauhidkan Allah bukan pasal nak kuat..lalu Allah kurniakan nabi saw kekuatan,dah Allah kurnia kita kena terima dan jaga lah..(kurniaan atas tauhid)
   Tak semestinya kamu mengundi tapi kamu sokong demokrasi..?memanglah begitu,semua lelaki yg berzina dgn perempuan lain pun tetap sygkan bini dia juga hehe..tapi zina tu maksiat..
   andainya benar demokrasi ini syirik dlm pandangan Allah Taala,bila dlm kubur nanti dah x boleh patah balik,disana nanti kamu berdirilah sebagai lelaki sejati dan jgn kate kamu x pernah diperingatkan..(pinjam kate2 indah ini dari sorang hamba Allah hehe)
   Salam n walahuaklam..sama2 doa untuk sama2 insyaAllah..

   Delete
  2. Salam..Pilihan yg sentiasa ada ialah quran DAN sunnah nabi saw..mcm la kamu sorang xda pilihan,nabi saw dulu ada pilihan ke? nabi saw dulu guna jalan ni la, camne kamu bleh cakap mcm jalan ni x wujud lak..."ini jela yg ada-demokrasi"..sedang jalan quran dan sunnah nabi saw itu sentiasa ada...
   Hebatkan kuasa Allah?

   Delete
  3. Untuk menentukan hukum samada drmokrasi itu halal atau haram, bacalah ini dengan mata hati, fikiran yang rasional dan waras. Jangan guna fahaman sempit yang telah terpahat diminda itu sahaja.

   Di Malaysia, ada Majlis Fatwa Kebangsaan, dan ada juga para mufti; malah ramai alim ulama. Tiada pula pernah di kalangan mereka memfatwakan sistem demokrasi itu adalah haram hukumnya mengikut ajaran Islam. Dan tidak pula mereka ada memfatwakan PAS adalah haram mengikut ajaran Islam.

   Pernah berlaku Dr. Mahathir semasa beliau adalah PM mahukan PAS tidak dibenarkan menggunakan perkataan "ISLAM" bagi nama parti politik, lalu di bawa kepada Majlis-Majlis Raja Melayu dan Majlis Raja-Raja Melayu merujuk kepada Majlis Fatwa Kebangsaan, lalu keputusannya Majlis Fatwa Kebangsaan dan Raja-Raja Melayu memutuskan PAS adalah dibenarkan menggunakannya.

   Menurut ulamak terkenal masa kini, Sheikh Dr. Yusuf al-Qaradhawi dalam tulisan beliau ‘Fiqh Daulah’, di mana Islam menganggap penyertaan seseorang dalam pilihan raya dan pungutan suara serupa dengan memberi kesaksian bahawa calon yang dipilih adalah baik.

   Pada pandangan beliau lagi, sesiapa yang memberikan undian/suaranya kepada seorang calon kerana alasan kerabat dekat atau sekampung, atau kerana berharap dapat mengambil manfaat bila calon itu terpilih nanti, maka dia telah menentang firman Allah di dalam Surah At-Talaq, ayat ke-2 yang bermaksud, “Dan hendaklah kalian dirikan kesaksian itu kerana Allah.”

   Manakala sesiapa yang tidak menunaikan kewajipannya dalam pilihan raya (tidak keluar mengundi) sehingga golongan yang jujur kalah dan golongan yang tidak layak memimpin menang dengan suara majoriti, maka dia juga telah menentang perintah Allah dalam memberi kesaksian. Firman Allah di dalam Surah al-Baqarah, ayat 282 yang bermaksud, “Janganlah saksi-saksi itu enggan (memberi keterangan) apabila mereka dipanggil."

   "Dan janganlah kamu (para saksi) menyembunyikan kesaksiannya dan sesiapa menyembunyikannya, maka sesungguhnya dia adalah orang-orang yang berdosa hatinya." (Al-Baqarah: 283).

   Seperti beberapa artikel yang lain, telah saya jelaskan pendapat saya yang merujuk pada kitab2 Fiqh Siyasah samada yang moden, salaf mahupun thurath bahawa sistem politik itu hanya sebuah wasilah, bukan tujuan. Oleh itu, bentuknya haruslah disesuaikan dengan kondisi yang terbaik bagi negara tersebut. Ini adalah sesuatu yang dapat diambil dari kefahaman dan tadbiq (penerapan) terhadap kaedah tasharruf al-Imam ala Ra'iyyah manutun bi al-Maslahah.

   Salah satu alasan ulama memilih keputusan merumuskan seperti ini, adalah melihat bahAwa tidak ada nas yang zahir atau qath'i yang menentukan sistem pemerintahan. Akan tetapi, ada sesuatu yang pasti dan disepakati para ulama, yaitu setiap pemerintahan atau kekuasaan sebuah negara bertujuan demi kemaslahatan bagi umat atau rakyatnya.

   Sistem yang dimaksudkan dengan monarki, demokrasi, feudal, republik atau sosialis sekalipun yang menetapi syarat2 islami serta tidak bertentangan dengan prinsip2 Islam yang lima seperti contoh, adalah lebih baik negara seperti Brunei untuk tidak menerapkan sisstem Demokrasi, kerana melihat kondisi rakyatnya yang belum siap untuk demokrasi, adalah tidak patut bagi negara seperti Indonesia menerapkan sistem monarki, kerana melihat Indonesia terbentuk dari berbagai jenis ras, dan pelbagai jenis bahasa serta agama, kalau monarki maka akan terjadi perpecahan, maka Republik menurut mereka terbaik.

   Fahamilah dengan baik. Wallahualam.

   Delete
  4. salam,Terima kasih kamu banyak ingatkan aku pada ulamak,mari aku ingatkan kamu siapa itu Allah dan rasul..
   Allah itu ialah 1 kuasa yg boleh buat nabi saw berjaya jika nabi melibatkan diri dgn sistem jahiliah yg ada dulu..tapi Allah x suruh nabi saw buat mcm tu..Allah suruh berlepas diri dan dakwah manusia2..dakwah tanpa2 apa2 selain Allah..
   Allah telah menurunkan nabi saw dgn seorang diri saja sebelum tauhid mekar..
   nabi saw x guna jalan yg kamu guna ni walau dia berseorangan diri..
   -kenapa kamu pula tulis seolah2 mcm kamu lebih terdesak dari nabi saw?
   ulamak2,nabi saw ada suruh kita berhati2 dgn mereka tambah2 di akhir zaman ni..
   Tapi nabi saw Allah x suruh kamu hati2,kamu contohilah dia sampai kamu mati..apakah susah kamu nak sambut saranan aku dgn "insyaAllah"?

   Delete
  5. Salam,Menyandarkan Allah pada singh o.k.u dan undi2 kafir xda nas qat'ie?kamu mengaji kat ner?kat markaz demokrasi?hehe.. kamu x belajar tauhid?kate mengaji sifat 2o bagai?,Allah la tempat di mana segala sesuatu bergantung bukan terbalik kamu gantung Allah kat singh o.k.u dan undi2 kafir,bagi kesaksian ikut cara kamu ke ikut cara nabi saw?,kamu tau x sunnah itu ape,sunnah tu cara nabi saw,aku mengajak kamu kepada cara nabi saw kamu sambut saja dgn "insyaAllah"..hancor ke ego kamu sebab terpaksa lupakan musuh kamu umno tu kalo ikut cara nabi saw?hehe..
   Menghalalkan yg haram memang besar dosanya..tapi sandarkan Allah kat singh o.k.u dan undi2 kafir besar ke pahalanya?hehe..berhentilah berdusta.

   Delete
  6. Wasalam. Ok. InsyaAllah, puas hati?

   Delete
  7. Ucaplah in sha Allah kerana Allah bukan kerana nak puaskan hati saya ye..moga kaseh sayang Allah sentiasa bersama saudara,ibu bapa saudara,adik beradik seluruhnya atas kebaikan sedara in sha Allah..

   Delete
 25. wsalam w.b.t.
  Terime kasih kpd saudara2 yg mngkritik..Manusia tidak boleh lari dari kesilapan, oleh itu sy meminta maaf skiranya pandangan sy mmpunyai kelemahan sana sini..Mohon ditegur sekiranya silap, Mudah2an Allah sentiasa tunjukkan sy jalan yg benar, diberikan taufik dan juga hidayah..apelah daya saya dan tiadalah sy sdikitpon tahu ape2 shj segala cabang ilmu jauh sekali mempunyai kekuatan..bahkan untuk menulis ini pon sy xmmpu, semuanya krn bantuan dari Allah, pemilik Segala ilmu, Raja seluruh alam semesta,,Syukur sy sgt2 pada Allah dan terima kasih kpd yg menegur..
  kenyataan sauadara "Kezaliman berlaku bukan pasal kafir kuasai dunia tapi pasal Allah x tertauhid"..bagi sy sama saje maknenye, Manusia skrg sudah lari dari quran, bahkan org Islam sndiri pon berpaling dari quran dan sunnah, Wpon umat Islam mmpunyai 1.3bilion org, tetapi berpecah, dan masing2 lari dari quran dan sunnah..Sbb itu org kafir mngambil kesempatan dari kelemahan umat Islam dan mnguasai dunia..itulah sunnatullah, Islam di atas dahulu, kemudian islam di bawah pula, akhirnya ia bangkit semula..Tetapi hakikatnya semuanya izin dari Allah..Kekuatan Amerika, eropah, russia china, dll negara bukannya semata mata kerana ekonomi mereka, kekuatan tentera ataupon ketinggian ilmu sains dan teknologi, tetapi semuanya izin dari Allah..
  Jika semua org faham, tauhid adlh benda paling utama di dunia mahupon alam ghaib, maka amanlah dunia ini..Manusia mmpunyai macm2 fikiran dan keinginan.. Ade yg tauhidkan Allah, siang malam berzikir, ibadat, kerana ingin jadi kaya, kerana mahu lulus periksa, mahu kerja kerajaan, nk jadi YB dsb..Adakah ini salah? semuanya xsalah, malah lebih baik drpd mereka yg langsung tiade tauhid..yg terbaik pastilah bertauhid semata mata kerana syg dan cintakn Allah, bukan juga tauhid krn takut neraka ataupon terlalu inginkn syurga..tauhid semata mata cinta dan syg kpd Allah..Inilah tauhid teragung, dan semua mesti faham yg tauhid adelah paling utama.. Yg salah adelah mngganggap benda yg lain selain tauhid paling utama, tauhid jatuh no 2..Contohnya : kelemahan PAS sejak sekian lama dari PRU 1, mengumpulkn semua org islam bahkn org kafir berceramah bermati matian, berjuang habis habisan meyakinkan org bahawanya inilah perjuangan paling suci , inilah perjuangan paling benar, sedgkn hakikatnya berjuang untuk semata mata krn undi..Adekah perjuanagn PAS salah? sudah tentu hukumnya harus dan xsalah..Cuma ia adelah perjuangan yg sia sia utk Islam, sbb Islam xtertegak melalui cara mngumpulkn org utk minta undi tetapi mengumpulkn org utk untuk MengEsakn Allah yg Agung.. Jika yg kafir diislamkn dan jika yg Islam diajak bertakwa supaya lebih dekat dgn Sang Pencipta..Apbla semua org pas kuat tauhidnya mustahil Allah xbg kemenangan sebab Allah Maha Kaya dan Maha Memberi Kekayaan.. Demokrasi merupakan satu pilihan yg diwujudkn di negara kita, demokrasi buknnya haram spt zina jauh sekali mengaitknnya dgn syirik.Demokrasi adelah satu kemudahan, same spt kereta, universiti, bank mikrofon dsb yg tak wujud di zaman Nabi ttp wujud skrg..

  ReplyDelete
  Replies
  1. sambungan

   Oleh itu, pandangan saudara mengaitkan demokrasi dgn benda yg haram spt zina, sy kira tersasar..Di negara2 lain yg tidak ade demokrasi, same ade diktator mahupon monarki, apekah pilihan yg ade, selain dari mengangkat senjata ataupon revolusi dan perhimpunan besar spt di Mesir..Untungnya di Malaysia kerajaan membenarkn peralihan kuasa asalkan secara aman.. Bayangkanlah saudara di waktu Nabi mula2 mnyebarkn dakwah, tiade demokrasi, mlah Islam diharamkn bahkan dihina, diseksa dibunuh dan sbgnya..Ianya lgsg xmmberikan kesan pada umat Islam ketika itu, bahkan Islam terus disebarkn hingga menguasai 2/3 dunia..Apbl Islam telah kuat dan berkuasa di Madinah Allah Taala memerintahkn pula utk mmbebaskn Mekah..Maknenye apbla Islam sudah kuat, gunakanlah segala kekuatan, bala tentera mahupon demokrasi, demonstrasi atau revolusi, asalkn ISLAM WAJIB DIDAKWAHKAN ke seluruh dunia..Tidakkah sesekali kita pernah terfikir zaman yg mempunyai bermacam macam kemudahan, ade kereta, kapal terbang, telefon, bahkan nak tukar kerajaan pon Allah permudahkan...tetapi prnh x kita terfikir begitu banyak kemudahan, tapi umat Islamlah paling lemah, kuat bergaduh dan berperang sana sini? Sepatutnya dgn segala mcm kemudahan umat Islam lebih kuat, tetapi yg berlaku sebaliknya..Tidakkah rasa pelik??Apbl Quran dan sunnah hanya diucap yg paling utama, tetapi apbila di dunia realiti, xsebegitu..Maka dikala umat Islam paling lemah di zaman ini, kes moral berleluasa, judi sana sini, hiburan melampau lampau, masihkah ade prasaan langsung xbersalah mnagih simpati drpd org2 yg rosak akhlak ini utk mmberikn undi??Apabila sy sebutkn pasal kuasa, jgn pula kate sy penting kn politik atau sy undi utk kuasa..Itu silap, yg utama sudah pasti Allah, tetapi politik pula xsalah dan harus..Saudara harus bezakan politik ini adelah alat..Politik bukannya spt Kristian, Buddha, Hindu dsb di mana anda tiade pilihan selain menukar kpd Islam..ianya adelah alat, oleh itu gunekn politik utk mnyebrkn dakwah..wallahualam..TAKBIR!!

   Delete
  2. terpulang,Jawapan saya semua ada kat belah2 atas dah kalo rajin baca balik insyaAllah..salam.

   Delete
  3. Kenapa PAS memilih demokrasi? Demokrasi adalah syirik? Pilihan raya adalah bida'ah? Haram mengundi?

   Baca ini:-

   1. Ada ke Politik dalam Islam?

   A) Dalil Al-Quran

   Politik dalam bahasa Arab disebut sebagai siasah.Menurut bahasa ditakrifkan sebagai sasa- yasusu-siasatan wa riasah yang membawa maksud tadbir,perintah ataupun mengetuai.

   Dalam surah Al-Baqarah: 30;

   Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada malaikat: "Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi". Mereka bertanya (tentang hikmat ketetapan Tuhan itu dengan berkata): "Adakah Engkau (Ya Tuhan kami) hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan), padahal kami sentiasa bertasbih dengan memujiMu dan mensucikanMu?" Tuhan berfirman: "Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa yang kamu tidak mengetahuinya".

   Imam Al-Mawardi telah menafsirkan peranan khalifah sebagai pentadbir bumi bagi mengelakkan berlakunya kerosakan. Dalam Kitab Al-Ahkam Sultaniyyah, Al-Mawardi menggariskan peranan khalifah sebagai mentadbir urusan manusia dan urusan dunia (siasah) dengan syariat Deen

   B) Sirah Nabi

   Kita lihat sirah perjalanan Baginda Nabi Muhammad S.A.W. ketika mana baginda menubuhkan Negara Islam pertama di dunia iaitu Madinah Al-Munawwarah. Nabi ketika itu bukan sahaja bertindak sebagai seorang penyampai risalah kenabian,mengajak kea rah ma’ruf dan mecegah kemungkaran akan tetapi baginda juga merupakan seorang pemimpin politik /pentadbir Negara.Kalau di sini,kita boleh katakan Dato’ Seri Perdana Menteri. Kemudian,disusuli dengan pengisytiharan Perlembagaan Madinah ataupun Sahifah Madinah sebagai teras pentadbiran kerajaan Madinah pada masa itu

   C) Hadith

   Hadis ke -34,dalam Matan Arbain karangan Imam Muhyidin abu Zakariyya Yahya Bin sharif Al-Nawawi ;


   “ Dari Abi Sa’id al-Khudri RA katanya;Aku dengar Rasulullah SAW bersabda: Barangsiapa di antara kamu yang melihat akan kemungkaran, maka hendaklah ia mengubahnya dengan tangannya.Jika sekiranya ia tidak berkuasa,maka hendaklah ia mengubahnya dengan lidahnya.Sekiranya dia tidak berkuasa, maka hendaklah ia mengubahnya dengan hatinya. Dan yang demikian itu adalah selemah-lemahnya iman.”(Riwayat: Muslim)

   Dalam kitab itu turut disyarahkan peringkat-peringkat mencegah kemungkaran.Peringkat yang tertinggi sekali itu dinyatakan secara jelas dengan menggunakan tangan yakni dengan kekuatan atau dengan kekuasaan orangnya menurut cara yang berkesan.

   Hal ini merujuk kepada kuasa pentadbiran.Dalam konteks Negara maka ia akan berkaitan dengan sistem pemerolehan kuasa tersebut sama ada melalui perlantikan mahupun pilihan raya.Pokoknya,ia menyentuh tentang sistem politik ataupun sistem pentadbiran sesebuah Negara/negeri/kawasan/masyarakat.

   Delete
  4. D) Pandangan Ulama'

   D1. Imam Al-Ghazali menyatakan bahawasanya

   “Ad-Dinul usul wa sultanun harisun”

   Maksudnya: Agama itu pokok dan pemerintah itulah penjaganya.

   D2. Ibnu Taimiyyah di dalam bukunya "Assiyasah al-Syariyyah" menyatakan:

   “Mengendalikan urusan orang ramai (rakyat) adalah kewajipan agama yang besar, dan agama tidak mungkin ditegakkan kecuali dengan kekuasaan memerintah”

   D3. Ghiyas al-umam ditegaskan:

   “Apabila menyempurnakan jenazah orang mati dikira sebagai fardu kifayah, maka mengendalikan urusan hidup mereka adalah lebih penting dan utama.Sesungguhnya Islam begitu sekali memerlukan kerajaan yang dapat berfungsi menegak dan memelihara agama, maka mewujudkan kerajaan Islam adalah sesuatu yang wajib untuk tujuan mengawal aqidah, mendirikan solat dan menghukum mereka yang meninggalkan rukun Islam, juga untuk tujuan mengawal negara, manusia dan kehormatan mereka (hudud) juga melakukan jihad, mendidik umat Islam, dan menegakkan sistem politik, ekonomi dan kebudayaan islam“. (Lihat Dr Mustafa Farghali: "Fi wajh al-Muamarah `Ala Tatbiq al-Syariah al-Islamiyyah")

   Maka amat penting dalam kita mengambil secara syumulnya Islam.Dakwaan liar dan tidak bertanggungjawab mengatakan politik tidak ada dalam islam adalah satu usaha pemisahan Islam daripada elemen kehidupan manusia dan ini merupakan usaha pensekularan yang dipelopori oleh golongan sekular sejak dahulu lagi seperti Syeikh Abdul Raziq di Mesir dll.

   Amatlah bertepatan dengan salah satu sifat Islam iaitu syumuliah iaitu sempurna yakni Islam itu sifatnya mencakupi seluruh kehidupan manusia. Sesuai dengan gesaan Allah SWT;

   Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah kamu ke dalam Ugama Islam (dengan mematuhi) segala hukum-hukumnya dan janganlah kamu menurut jejak langkah Syaitan sesungguhnya Syaitan itu musuh bagi kamu yang terang nyata. (al Baqarah:208)

   2. Ada ke undi dalam islam?

   Syeikh Dr Yusof Al-Qaradawi di dalam kitab beliau “Fiqh Awlawiyyat fi Dhaw Al-Quran wa AS-Sunnah” menegaskan kepentingan untuk memahami Maqasid berbanding hanya terikat dan memegang buta kepada nas zohir.

   Lalu dalam hal ini maksud pilihanraya yang utama adalah proses melantik pimpinan yang diyakini rakyat. Sikap Islam dalam hal ini adalah jelas menerima dan sememangnya Rasulullah SAW di permulaan dakwah juga melakukan kempen serta lobi bagi menerangkan kepada rakyat Mekah malah luar Mekah agar meyakini baginda dan seterusnya menganut Islam.

   Mengenai kaedah mengundi bagi urusan pilihanraya, ia juga diterima oleh Islam memandangkan ia merupakan satu perkara baru dalam hal keduniaan serta tiada nas qat’ie yang melarang, perlu difahami kaedah yang disebut oleh Imam As-Syatibi ertinya : “Asal dalam urusan mualamat dan adat adalah merujuk kepada ma’ani (maqasid)”. (Rujuk Al-Muwafaqat : 2/302).

   Maka urusan hubungan politik seperti pilihanraya ini perlulah dilihat kepada maqasid juga, bukan sekadar berhujjah bahawa ia tiada di zaman Nabi ini.

   Islam tiada masalah dalam menerima kaedah baru ini apatah lagi ia boleh di ‘qias’ kan dalam perkara KESAKSIAN. Firman Allah :

   وأشهدوا ذوى عدل منكم ..(الطلاق
   (At-Thalaq:2)
   Mafhum : “Bersaksilah dengan mereka yang adil dr kalangan kamu”

   Undi merupakan satu kesaksian rakyat terhadap penerintah yang dipilihnya dari sudut Islam, kebaikan dan kelayakan si calon, dan Islam meletakkan pertimbangan undian atau kesaksian tidak boleh kerana lain dari Allah sebagaimana firman Allah :

   Mafhum : “Berikanlah penyaksian kerana Allah….”(Thalaq:2)

   Kesimpulannya kaedah mengundi itu adalah selaras dengan kehendak syara’ dan tidak ada pertentangan walaupun ia merupakan perkara baru dalam hal keduniaan ini.

   Delete
  5. 3. Kenapa saya WAJIB mengundi?

   “dan janganlah kamu (para saksi) menyembunyikan persaksian. Dan barangsiapa yang menyembunyikannya, maka sesungguhnya ia adalah orang yang berdosa hatinya; dan Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan.
   (Al-Baqarah:283)

   Dalil di atas menggesa kepada kita supaya tidaklah kita menyembunyikan penyaksian kita.Sekiranya dibawa kepada konteks mengundi, maka perintah mengundi(memberi kesaksian) itu boleh dikatakan sampai ke peringkat wajib kerana wajibnya memilih pimpinan yang selayaknya serta dapat berlaku adil.

   Amat jelas terang lagi nyata, sikap Islam dalam hal penyaksian (yang boleh meliputi undian dan pilihanraya) adalah harus malah mungkin sampai ke tahap wajib menyertainya dan keluar mengundi apabila keengganan itu boleh menyebabkan ketewasan calon yang bertaqwa dan ingin melaksanakan Islam.

   Manakala sekiranya Islam memerintah, sistem tersebut boleh diteruskan, cuma perlu diletak beberapa syarat dan panduan, insyaAllah ia akan bertepatan dengan Islam sepenuhnya.

   4. Bukankah demokrasi itu tidak ada dalam Islam tetapi dari barat?

   Sememangnya demokrasi bukan lah dari Islam akan tetapi seperti mana yang pernah ditegaskan oleh Dr Yusuf Al-Qardhawi bahawasanya kita bukanlah beriman dengan sistem ini akan tetapi inilah cara yang terbaik berbanding cara lain seperti revolusi dan tindakan ketenteraan bagi menegakkan sistem pemerintahan yang memelihara dan mendokong islam sendiri.Saya paparkan sendiri kata-katanya yang cukup tegas dan mapan untuk sama -sama kita fahami;

   "DENGAN SYARAT HANYA MENGAMBILNYA SEBAGAI ALAT, TANPA REDHA DENGAN SISTEM INI, DAN SENTIASA BERUSAHA AGAR DAPAT MENGUASAI SUASANA PARLIMEN AGAR TIDAK MENAFIKAN HAK PERUNDANGAN MILIK ALLAH"
   (Min Fiqh Ad-Dawlah Fil Islam, Al-Qaradhawi, hlm 140)

   Delete
  6. Salam..bawalah bukti yg dimaksudkan imam gazali itu ialah sistem yg bukan tauhid pun boleh jadi penjaga agama..
   Kalo ape yg kamu hujahkan ni benar nabi saw awal2 dulu dah "main" mcm ape kamu "main" n ni dulu untuk tegakkan agama..
   -Kamu byk ingatkan aku pada ulamak (tuan yusof alqardhawi),terima kasih..
   -mari pula aku nak ingatkan kamu/ aku siapa itu Allah,rasul dan sahabat insyaAllah..
   -Sahabat besar nabi saw umpama bintang,tiru je tanpa berhati2..
   Ulamak nabi saw ada suruh hati2..
   -nabi saw pula ialah manusia yg SUDAH PASTI BENAR DAN SUDAH PASTI MULIA
   Ulamak pula ialah manusia yg MUNGKIN MULIA DAN MUNGKIN JUGA X SALAH
   -ALLAH TAALA IALAH KUASA YG BUATKAN SAIDINA UMAR DAN SAIDINA KHALID ALWLD TERSUNGKUR DISEJADAH,ADAKAH ALLAH X BERKUASA BUAT ORG NGAJI TGGI TERSILAP LANGKAH?
   Dan ini point yg lebih penting yg buat aku bingung tengok jawapan2 kamu dan pentaksub2 seperti kamu..:-
   Aku mengajak kamu kepada Allah dan rasul saw/sunnah..sepatutnya kamu jawab "INSYAALLAH" je dah memadai..aku ajak kamu pada Allah dan rasul saw bukan demokrasi,jadi kamu sambutlah dgn "insyaAllah"...susah ke?astaghfirullahalazim..

   Delete
  7. Salam..Kalo ada seorang kafir yg amat benci islam di muka bumi Allah malaysia ni,nilai undi dia sama berat dgn nilai undi sedara,adakah wasilah nabi benarkan ini berlaku?adakah ini sunnah?mari bawa bukti yg kafir benci islam berkuasa tentukan islam..berhentilah berbohong di ambang aidiladha yg mulia ni..wasilah kamu tanye singh o.k.u dan undi2 manusia termasuk kafir sedang wasilah tauhid nabi saw itu dakwah..
   Kalo dah taksub payah nak cakap hehe

   Delete
  8. Ok. Ace bagitahu saya 1 gambaran bagaimana dengan HANYA MENGGUNAKAN DAKWAH SAHAJA (dengan erti kata abaikan semua yang lain), Islam dapat tertegak. Ace kabor kat saya, ace kabor. Saya tak mahu banyak jawapan, saya nak satu je. Mohon bagitahu.

   Delete
  9. Salam,jawapan 1 yg kamu mintak itu akan saya jawab dibahagian akhir penulisan ni in sha Allah,tapi baca dulu..
   Masha Allah..Kamu tak yakin dgn ape yg nabi saw "lalu" dan "amalkan" atas "tunjuk ajar" Allah ke?Bila kamu dakwah tauhid kan Allah dgn benar kedalam hati tiap2 manusia ,nescaya Allah akan bantu in sha Allah..itu lah yg nabi saw buat dan berjaya..bagaimana Allah akan bantu?itu di luar "kerja" dan "akal" kita.."kerja" UTAMA kita sbg umat nabi saw ialah menghapuskan syirik..iaitu tauhidkan Allah dgn benar dan dakwah/berpesan2 atasnya pula atas tiap manusia..Allah dah tunjuk pun yg nabi saw berjaya..kamu dah lupa ke yg Allah dah pernah tunjuk melalui nabi saw?itu la fungsi berpesan2..berpesan2 ni bukan nak mengajar tapi sebab kita manusia selalu "terlupa"..ingat mengingat..
   Kalau anak kita pengotor nescaya bilik dia pun kotor juga,kita kena bersihkan hati dia in sha Allah bilik dia pun turut bersih..
   Kita ada kuasa kat atas adik2 kita,adakah agama dah tertegak atas adik2 kita dgn "kuasa" yg kita ada sbg abg? agama akan tertegak atas adik2 kita dgn perantaraan dakwahkan Allah kedalam hati mereka..jika tidak,ada "kuasa" sbg abang pun x guna,bukan "kuasa" yg akan ubah mereka..
   aku cuma ajak kamu "merenung" kepada quran dan sunnah nabi saw bukan demokrasi..dan kita jgn naik angin dulu atas sesuatu perkara yg akal kita belum paham,kita belajar bersabar dan ucap "in sha Allah" dah memadai..sebab Allah taala itu BENAR2 BERKUASA-INILAH 1-1 JAWAPANNYA YG KAMU MAHU TU!!x caya?lihat nabi saw,itu la yg nabi saw buat,dakwahkan Allah pada hati tiap2 manusia dgn benar..ape kate kamu?masih nak berbahas panjang atau nak ucap "in sha Allah"?

   Delete
  10. Saya tidak mahu komen panjang. Cuma sila baca ini:-

   Sayyidina Umar alKhattab ra menyebut “An-Naasu ‘ala Diini Muluukihim” yang ertinya manusia (rakyat) itu mengikuti agama para pemimpin mereka.

   Saya jadi pening dengan saudara. Betul-betul pening. Kata mana berdosanya, salahnya jika saya meletakkan 1 undi kearah membantu syariat dan dakwah islam agar tertegak di muka bumi ini? Mana dosanya?

   Terfikir pula saya, boleh jadi ke di akhirat kelak analogi di bawah:

   "Ada sekumpulan orang tengah berbaris untuk dicampakkan ke dalam neraka. Tiba-tiba, lalu malaikat kepada salah seorang manusia dalam barisan itu. Malaikat itu pelik dengan orang itu kerana dia tahu dan kenal akan amalan serta kesolehan manusia itu. Maka ditanyakan kepadanya, kenapa kamu dimasukkan ke dalam neraka. Maka dijawab oleh orang tersebut,"Saya dimasukkan ke dalam neraka kerana saya menolong kumpulan yang ingin menegakkan islam di negara saya."

   !~@#$%^&*? Adakah begitu zalim Tuhan yang kita kenal dengan sifatnya Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang? Moga kita semua diberikan taufiq dan hidayah.

   Delete
 26. Salam..mari kita kongsi2 cerita kebesaran Allah InsyaAllah..
  dizaman ini bank,microfon,kereta,university dan mcm2 lg ada tapi kenapa tauhid mundur? kenapa zaman nabi saw yg xda semua ini tp tauhid sangat maju?sape yg buat tauhid tegak?Allah atau microphone?kat mane yakin kita telah di taruk?kat microfon?kalo yakin kat Allah kena ikut sunnah nabi saw lah,sebab Allah yg suruh,kalo yakin kat "alat" terpulang lah..semua perkara dari Allah,kalo bini org datang nak menyerah tubuh dia kat kita pun dari Allah juga tu,tapi kita kena mintak tolong pada Allah supaya kita dapat lepaskan diri sebab Allah x mau kita terima tubuh bini org..
  kalo lah benar Allah x berdaya tegakkan tauhid tanpa kereta dan microfon nescaya Allah dah bagi nabi saw dah alat2 ni semua sebab nabi saw tu kekasih dan bawa misi teramat penting iaitu tauhid..kenapa Allah tak bagi? bukankah Allah boleh buat walaupun microphone x tolong diriNya..?
  kalo kafir cipta kereta kita boleh panggil "alat",tapi kalo kafir cipta jalan "alternatif" untuk tegakkan agama Allah pun kita panggil "alat" untuk agama maknanya kitalah yg telah dialatkan org2 politik..kerja dakwah ni nak buat Allah suka..bukan nak buat "situasi" suka kat kita,kita terikat dgn Allah bukan terikat dgn situasi,jadi kita ikut je la cara yg Allah suruh dlm.membangunkan tauhidNya insyaAllah..bila kita tegakkan agama Allah ikut cara yg kita suka bukan yg Allah suka maknanya kita la "raja"..mana tauhid?cerita tauhid panjang2 tapi cerita pasal "alat"..politik x sama mcm hindu singh budha dan lain2,memanglah..tapi bila kita nak tegakkan hukum2 Allah Taala kita "terikat" ngan singh o.k.u dan "terikat" ngan undi2 manusia termasuk undi2 singh budha hindu kristian dulu kan hehe..tauhid ke ni?tepuk dada tnye iman kita insyallah..
  "alat" untuk tauhid ialah quran Dan sunnah nabi saw bukan demokrasi..cukuplah sampai sini,perkongsian2 selebihnya dah ada di atas insyaAllah..(inila jadi dia bila kita taksub sangat kat politik..hehe,salam walahuaklam)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jgn kate aku x bg pakai keta dan microfon pulak t hehe,microfhone dan kereta itu "alat",x mengapa pakai insyaAllah.. Tp demokrasi itu "jalan"..
   Demokrasi itu "jalan" nak islamkan manusia kan?tapi kena tanye singh o.k.u tu dan undi2 manusia dulu setuju ke x kan,kdg2 nak kena tanye mahkamah dulu,kalo mahkamah stuju maknanya kita berjaya kan haha
   Salam walahuaklam,sama2doa untuk sama2 insyaAllah..

   Delete
  2. Tahaluf itu kerjasama. Boleh atau tidak orang Islam bekerjasama dengan orang kafir? Orang kafir ini selamanya tidak akan terima Islam. Jawapannya, boleh. Nabi semasa hendak berpindah ke Madinah bekerjasama dengan orang kafir.

   Kenapa Nabi bekerjasama dengan orang kafir untuk tunjuk jalan ke Madinah? Apakah Jibril tidak boleh tolong tunjuk jalan kepada Nabi? Apakah Nabi tidak boleh dapat wahyu tunjuk jalan ke Madinah. Mengapa ambil orang kafir untuk tunjuk jalan?

   Nabi juga bekerjasama dengan orang kafir dalam muamalat. Nabi gadai baju besi kepada Yahudi. Sampai Nabi wafat, baju besi itu ada pada orang Yahudi itu. Adakah tidak ada orang Islam yang boleh tolong Nabi sehingga kena gadai baju? Tidakkah menantunya Uthman Affan kaya, bapa mentuanya, Umar Al-Khattab kaya.

   Tapi ia bukan soal kaya miskin. Nabi nak beritahu umat Islam boleh bekerjasama dengan orang kafir. Jadi, dari mana datangnya haram bertahaluf dengan bukan Islam itu?

   Sedangkan haram hukumnya jika kita mengharamkan benda yang tidak haram atau mengharamkan barang yang dihalalkan Allah. Tahaluf itu tetap halal disebabkan Nabi buat. Apabila Nabi buat, maka halallah apa yang kita buat ini kerana ia menurut tindakan Nabi. Jika kita haramkan barang yang Allah halalkan, itu dosa yang amat besar.

   Maka sebab itu undi PAS dibolehkan, diharuskan, malah disyariatkan, dan ada masanya wajib hukumnya.

   Delete
  3. Salam..Gadai baju besi dan tanya jalan mana sama dgn demokrasi,tolong lahhhh sedaraaa...
   Ada ke nabi tegakkan agama/tauhid Allah pakai undi manusia2?(manusia2 yg tentukan agama/tauhid Allah?)..
   Aku nasehat kamu sebagai sedara semuslim aku supaya kamu berhentilah dari ditipu dan tertipu insyaAllah..kamu punya hujah buat aku sedih dan kecewa sedara,serius..
   Salam..

   Delete
  4. Wasalam. Mohon hujah/dalil lawan hujah/dalil. Tak habis2 dengan ayat ini: "Ada ke nabi tegakkan agama/tauhid Allah pakai undi manusia2?..."

   Kamu tak faham2 lagi ke? Ini adalah wasilah. Wasilah inilah yang dipandu dengan tauhid agar ianya tak bertentangan dengan aqidah. Bukannya nak pandu tauhid dengan wasilah ini tapi biar wasilah ini dipandu dengan tauhid. Jika kamu tak setuju maka kamu setujulah biarkan wasilah ini terus-menerus dipenuhi dengan kemungkaran dan nilai kekufuran yang akhirnya menyebabkan rakyat marhaen dan negara yang mendapat bahana? Murka Allah juga pasti tak tehalang?

   Ini sebab kita nak perbetulkan wasilah ini hanya demi menjaga maslahat umat. Maksud wasilah itu adalah sistem demokrasi. Bezakan.

   Delete
  5. salam..Nabi saw itu contoh dari Allah,nabi tegak tauhid pakai dakwah bukan suruh manusia2 termasuk kafir yg tentukan..manada wasilah yg x tauhidkan Allah?kamu nak buat hudud pun tanye undi kafir dan tanye singh o.k.u.ini kamu kate wasilah tauhid?ini lah kalo dh taksub..salam

   Delete
  6. salam,nabi saw dulu nak pandu abu jahal dan kafir2 lain ada dia pakai jalan abu jahal?libatkan diri dgn sistem kafir yg dorang amalkan?ini sunnah ni,kena ikut la insyaAllah..
   nabi saw pakai jalan yg Allah tunjuk,dakwah tanpa libatkan diri dgn sistem kafir mereka..
   Tapi kamu nak pandu kafir kamu pun ikut pakai sistem kafir sekali hehe..kamu pandu diri kamu dulu la..nak tegak agama tapi kena menang undi dulu..
   Pandu konon..hehe,salam..

   Delete
  7. Salam..Pas nak pilih demokrasi tu pas punya suka,aku x terikat dgn ape yg pas suka insyaAllah..aku cuma nak ajak kamu dgn cara nabi saw bukan cara pas..sambutlah dgn "insyaAllah"..politik nabi saw itu dakwah kan Allah kat makhluk bukan sandarr Allah kat makhluk singh o.k.u dan undi suara ramai termasuk kafir..kamu promote aku cara pas hehe,aku jawab terima kasih je la aku x mau insyaAllah..
   skrg aku promote kamu cara nabi saw..marilah sambut dgn "insyaAllah"..
   Kamu dah bayak sangat minum tuak politik hehe..salam

   Delete
  8. assalamualaikum semua.maaf ,saya terpanggil dengan kenyataan bahawa seolah UMNO bukanlah memperjuangkan ISLAM dan hanya PAS sahaja yang memperjuangkannya.cuma satu je saya nak tanya dan hendaklah jawab secara jujur.apakah sembahyang orang UMNO dibandingkan dengan sembahyang orang PAS berbeza.apakah iktikad orang UMNO lain dan hanya iktikad (pegangan) PAS sahaja betul.apakah syahadah orang UMNO dan PAS berbeza

   Delete
  9. politik adlah satu sistem yg dicipta oleh org kafir utk mempermudhkan org ramai memilih kerajaan..xde kene mengena dgn abu jahal..prumpamaan yg lgsg xsama..Tidak salah mnegakkn Islm mnggunakn politik, tetapi bukanlah Islam yg dprjuangkn, PAS, Ikhwanul Muslimin dan sbgnya..Politik adelah pemudah cara atau alat bukannya haram..Anda boleh dakwah mnggunakn politik, tetapi jgn sesekali mnggunakn politik, utk mnghentam dan memaki hamun atau mndoakan K.O utk org lain krn ia jauh drpd Islam..PAS dan UMNO adalah sama, wpon kbnyakan org PAS yg kate mrk adelah yg trbaik, ttp di sisi Allah adalah, Allah hanya memilih org yg paling bertakwa..org UMNO yg bertakwa boleh masuk syurga, dan org PAS yg berdosa tidak trlepas dr azab neraka..Tiada beza antara keduanya krn ahli UMNO semuanya Islam spt PAS..Pandulah manusia mnggunakn quran dan sunnah iaitu mngajak manusia kpd Allah..Jika politik bole mndekatkn kamu pd Allah gunakanlah, ttp jika politik mmbuatkn anda hnya tahu memaki hamun, mnghentam dan hanya tahu cri kesalahan org lain make jauhkanlah...Jadilah spt lebah yg hanya tahu mngambil madu, dan jgnlah jd spt lalat yg hnya thu mngmbil sampah..

   Delete
  10. PAS sejak zaman berzaman dikenali org sbg yg lebih baik dr UMNO.. Pendapat sy Tahalluf siyasi antara UMNO dgn MCA, MIC dsb adlah jauh lebih baik drpd tahlluf siyasi antara PAS, DAP dan PKR..Sy mngatakan ini adalah krn parti komponen kafir dlm BN nasional adalah tunduk pada prjnjian sosial kontrak dan tunduk pd UMNO krn mereka mmpunyai prjanjian yg konkrit sejak dr dulu..UMNO telah melalui bermcm mcm onar dan liku spnjng perjanjian diantara komponen kafir dlm BN sehingga terpaksa mnghalau Singapura krn prjanjian ini..Bg sy tahlluf siyasi ini adelah satu kelemahan yg sgt besar, sbb itu sy konsisten memilih PAS..ttp apabila PAS bertahalluf dgn DAP dn PKR sy melihat itu ttindakan yg lgsg tidak Islam.. UMNO mnggunakan kuasanya iaitu mmpunya lebih 80 krusi Parlimen dan mnundukkan semua prti2 kafir lain..Tetapi PAS yg mmpunyai kerusi tercorot dlm PR di dlm dewan parlimen bagaiman boleh mnyama tarafkn PAS yg diakui sejak berzaman lebih baik dgn UMNO dan mnyertai pakatan DAP PKR? Bagaimana parti2 komponen dlm PR mahu hormat pada PAS jika partinya mmpunyai kerusi tercorot?Sepatutnya jika tahlluf siyasi yg dimahukn, bersatulah bersama UMNO krn UMNO lebih arif ttg perjanjian diantara kafir di Malaysia ini..Keluarlah pakatan sebaliknya masuklah Barisan demi kekuatan Islam yg maksimum..dlam hal ini Ustaz Nasharuddin sentiasa konsisten dan istiqomah dlm prjuangannya wpon dipecat drpd memegang jwtn dlm PAS ttp masih lagi ahli PAS yg sgt sygkn PAS dan juga msih tetap percaya bahawa UMNO adlh parti saudaranya..Barulah ini tahallluf siyasi yg sebenar..Krn zaman Nabi dahulu pon Yahudi TERPAKSA tunduk dgn Nabi kerana kuasa yg ade padanya..Ttp di zaman skrg adkh PAS dihormati dlm PR..Pakatan ini secara jelas ditubuhkn hanya utk meruntuhkn dan mnghancurkn kerajaan BN bukannya utk Islam yg lebih baik...wallahualam

   Delete
  11. Fahamilah dengan akal yang waras & mata hati. Sekian.

   Delete
 27. asslamualaikum,

  Berbeza pendapat , pemahaman ? adakah ini menyatukan kita sesama ISLAM ? tp jika akhirnya penghujung jalan itu adalah sama , inshaallah.

  ReplyDelete
 28. ada pulak masok celop phl fahaman politik ape cer.... ishh...org laen nk baca sebab nk tambah ilmu tp ade pulak yg kait mengait pasal politik...

  ReplyDelete
 29. Salam,faham memang dah faham,siap pakai mata hati dah.. tapi akhirnya diserahkan kepada makhluk untuk putuskan sesuatu yg Allah dah suruh pada tiap hamba,serah pada makhluk singh oku dan undi2 manusia termasuk kafir hehe..ini la kefahaman demi donia gamaknya..mcm kita faham solat fardhu tu memang Allah dah wajibkan,so jgn kita cipta berhala lain untuk putuskan,sama la mensucikan nama Allah itu kewajiban tiap hamba,ape kena mengena kena tggu mahkamah putuskan?nak tegakkan agama itu kewajiban tiap hamba,ape kena mengena kena tanya singh oku dan undi manusia termasuk kafir..?syarat sah agama itu ialah tauhid,bukan bernegara/kuasa..ape ke hei nye beria2 sampai buat kawan2 keliru sampai naik hancur silaturahim sesama kita?marilah berusaha kepada quran dan sunnah nabi saw,selain ini tiada kejayaan..in sha Allah..marilah sambut dgn "insha Allah"..bukan nak ajak ke demokrasi ni tapi nak ajak ke quran dan sunnah nabi saw..disini ia bermula disini ia berakhir..kalo syarat sah agama itu ialah kena dapatkan negara/kuasa,kacau la muslim2 yg dah peluk islam kat negara kafir hehe..mana taknya,diri dah islam negara lak kafir,Allah tak terima ke kalau tauhidnya benar walaupun negaranya masih kafir?bahkan sebaliknya walaupun negara kita memang dah benar2 islam(lahir dari kurnia Allah) tapi tauhid kita tak betul,negara tu pun tak boleh slamatkan kita...jgn le terbalikkan fikiran sedara mara kita tentang agama disebabkan ketaksuban kita,udah2 ler taksub kat manusia/parti masing2 tu ye..in shaa Allah.salam

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hurm. Tak habis2 dengan term "Taksub". Fahamilah maksud "taksub" itu sendiri ya. Dah panjang berjela-jela saya jawab tapi anda masih dengan komen semberono , mohon nyatakan dalil, nas, pandangan ulama' dan hujah dalam berdiskusi. Sekian.

   Delete
  2. Salam sahabat..
   Kamu sendiri jawab "sememangnya demokrasi bukan dari islam bla bla bla"..lepas tu kamu mintak dalil hehe(sambil nampak diri org lain semberono tapi diri sendiri sempurna,hebatnya kamu ni...)dlm byk2 jawapan kamu,jawapan kamu yg kat bawah tu paling best "nak kuasa je" hehe..
   Aku ajak kamu pada quran dan sunnah je pun xkan itu pun boleh buat kamu naik angin sampai lupa camne nak taip dan eja "in sha Allah"?...amboi "tinggi" nya harga diri kamu sampai x sanggup jawab dgn in sha Allah..
   Ok la sedara semoga Allah sudi lindungi/ampuni kita semua sekeluarga seluruhnya ye.. tak kira la parti mana atau x berparti sekali pun ye in sha Allah..
   Aku ulang ye sedara,wahai sedaraku tuan hijabul marilah kita beralih ke quran dan sunnah nabi saw sebagai jalan nak beragama bukan jalan demokrasi,demokrasi itu bukan sunnah nabi saw...marilah sedara ...ayuhlah sedara..
   (kalo ada rasa nak pecahkan barang,istifar banyak2 ye sedara hehe)
   Sekian le juga..asalamualaikum sedara, jgn ambil hati ye,tq..

   Delete
  3. Waalaikumussalam.

   Jadi semua perkara yang kita ambil daripada orang kafir, kita tak boleh guna lah? Jadi semua yang sedang belajar di sekolah seluruh negara, cikgu-cikgu, yang nak tak nak kena melalui proses pendidikan seperti sekarang ini kafirlah? Tapi, itu bukan kemahuan mereka? Dah memang ditetapkan begitu. Tapi, sistem pendidikan kita tu sistem daripada kafir. Jadi kafirlah semua.

   Ooo, semudah itu kamu menghukum. Senang. Jelas. Tak perlu nak berhujah apa-apa lagi. Saya dah nampak kekolotan pemikiran kamu. Maaf kata.

   #Jika anda bijak, anda pasti nampak analogi saya. Jika tetap tak nampak. Speechless dah saya.#

   Delete
 30. hai nak komen jugak hehe :D

  sebagai budak sekolah yg masih tak begitu expert tentang semua ini, antara perkara yg saya masih bingung ialah kenapa Islam tak bersatu kalau nak bangunkan kembali masyarakat Islam? kenapa semua sibuk dengan kepentingan masing2? semua pihak nak menang, bermati-matian nak tetapkan pendirian masing2 yang menyebabkan perpecahan. ya, saya percaya dengan kesatuan umat Islam setelah kedatangan Imam Mahdi. kadang2 saya dgn kawan saya pun selalu bertelingkah pasal kefahaman tentang agama. Saya pun taknak perkara mcm ni berlaku. Ya, sekali lagi sebagai budak sekolah saya hanya mampu berdoa kepada Allah s.w.t. semoga umat Islam InshaAllah akan dapat hidup dlm keadaan yg sejahtera. Amin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Iya dik. Adik kena faham. Dalam perkara-perkara sejagat, keadilan, kebaikan, maslahat umat PAS-UMNO memang perlu bersatu. Buktinya PAS sentiasa sahaja menyokong usaha-usaha kebaikan yang dibawa oleh UMNO baik dalam parlimen mahupun luar parlimen. Yang PAS duk "berbalah" ini adalah sebagai check and balance kepada UMNO, apa yang UMNO salah kita tegur, apa yang UMNO jahil, kita cuba sampaikan, apa yang UMNO tak tahu, kita cuba bagitahu. Tapi, masalahnya kekadang sahabat seIslam kita tu degil sikit, buat pekak badak, dalam masa yang sama tikam belakang kita, tak cukup dengan kita dengan rakyat marhaen pun duk buat zalim, curi duit wang rakyat, rasuah, rampas tanah rakyat, bolot kekayaan, rakyat dibiarkan tersepit. Itu yang kita cuba perbetulkan.

   Dah, mereka tetap buat pekak badak kita "terpaksa" ubah la. Bukan nak bunuh, tembak, parang, tumbuk, terajang apa pun, cuma nak ambik kuasa je daripada mereka dengan cara yang paling aman dan selamat untuk perbetulkan balik apa yang dah mereka buat silap. Itu sahaja. Mohon jangan salah faham ye dik. Takde apa-apa pun. Ok je, steady je. ;)

   Delete
 31. Assalammualaikum...

  Tidak perlu la nk berbalah sapa betul sapa salah... semua sibok dgn idologi masing-masing ;-) utamakan apa yang perlu... ingat apa maksud ISLAM itu yang sebenarnya? agama BERKASIH SAYANG.... kalau itu sendiri kamu tak tahu ertinya maka faham2 sendiri... ;-) jka ada salah silap mohon dimaafi.... ;-) bksh syg

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumussalam. Iya, betul. Kita kena berkasih sayang. Fahami maksud sayang itu. Jika sahabat kita melakukan kebaikan, kita harus menolongnya. Manakala, jika sahabat kita itu melakukan perkara yang salah kita wajib perbetulkannya. ^^

   Delete
 32. Assalamualaikum

  Dulu, saya juga pernah tersepit dalam hal2 seperti ini. Tidak tahu jalan menuju ALLAH yang mana patut saya lalui, berada bersama-sama kelompok mereka dan berjuang dengan pemahaman yang sama untuk menuju cinta ALLAH yang sebenar. Sebahagian mereka mendakwa lebih ’BENAR’ berbanding yang lain.

  Saya sedar, semua golongan ini mahu diri mereka berada di landasan yang Rasulullah tinggalkan untuk kita sambung perjuangannya. Namun, masing-masing dengan pendekatan yang berbeza.

  Tapi, saya sedar, ilmu dan pemahaman saya tidak cukup untuk saya membuat pilihan sendiri. Lalu jalan yang terbaik adalah buat solat istikharah. Dalam doa, saya minta diberi petunjuk ke arah golongan yang mahu memperjuangkan Islam secara syumul. Tidak mengambil Islam secara separuh-paruh dan meninggalkan atau menjauhkan diri daripada sebahagian yang lain. Biarlah mereka lemah dan condong ke arah satu-satu perkara tetapi keyakinan mereka terhadap Islam tetap menyeluruh. ALLAH dah peringatkan kita bahawa umat Islam akhir zaman memang sangat lemah, so saya tak perlu ragu tentang hal itu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumussalam saudari Nadia,

   Fahami Usul Fiqh, Fiqh Jihad, Fiqh Awlawiyat dan Fiqh Daulah. Tak tahu? Rujuklah para alim ulama'. Dampingi mereka. Lihat di manakah jumhur/majoriti para alim ulama' ini berada? Di lapangan mana mereka berjuang dan berdakwah.
   InsyaAllah, akan faham.

   Ingat, tak boleh kita jatuhkan dan memburukkan kumpulan Islam yang utama di sesebuah tempat. Haram. Malah, kebanyakan ulama' mengatakan kewajipan berintima' iaitu bersama dengan kumpulan Islam yang utama agar gerak kerja Islam dapat dijayakan dengan lebih berfokus, efesien dan agar tidak menimbulkan perpecahan dalam kalangan kumpulan Islam serta tidak menguntungkan musuh-musuh Islam.

   Buatlah pilihan yang betul. Kita nak bergerak ke arah kemenangan Islam. Maka strategi, cara serta jalannya mestilah YANG PALING TEPAT, SESUAI, TERSUSUN sama seperti sirah penaklukan Kota Constantinople oleh Sultan Muhammad Al Fateh. Wajib ambil ibrah daripada kejadian ini. Kenapa Allah tidak berikan kemenangan kepada Saidina Ali, Muawiyah bin Abi Sufian, Harun al Rasyid serta pemerintah dan tentera-tentera Islam sebelum itu? Adakah mereka ini salah sehingga Allah tidak kurniakan kemenangan ketika zaman mereka?

   Fikir. Renungkan.

   Delete
 33. Assalamualaikum.. saya ingat nak tidur awal hari ini, tapi terbaca pula blog ni, jadi tidur lewat juga hari ini hehe..

  ReplyDelete
 34. Assalamualaikum saudara-saudara seIslam ku..gembira rasanya membaca perdebatan saudara-saudara semua dalam mencari kebenaran. Saya percaya, pendebat2x disini ingin mencari kebenaran semata-mata, dan bukan mencari kemenangan berdebat. Semoga Allah memberi kita semua petunjuk kearah kebenaran yang kita cari itu, menyatukan hati kita semua Umat Islam.

  ReplyDelete
 35. Assalamualaikum saudara-saudara seIslam ku.. Mari kita sama2 hayati maksud Surah Al- Asr "Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani. Demi Masa. Sesungguhnya manusia itu berada dalam kerugian. Kecuali mereka yang BerIMAN dan berAMAL SOLEH, serta berpesan-pesan dengan KEBENARAN, dan saling berpesan dengan KESABARAN" Bersabarlah kerana ini semua adalah ujian untuk setiap diri kita..

  ReplyDelete
 36. Ilmu saya tidak sehebat saudara-saudara, namun izinkan saya memberi sedikit pandangan.. andai ada kebenaran semoga bawa manfaat, andai ada salah silap mohon beri tunjuk ajar dan teguran. Saya tertarik dengan perdebatan antara Anonymous dan Hijabul crewz. Saya rasa saya faham apa yang ingin disampaikan oleh kedua-dua pendebat. Kita semua adalah bersaudara, mengaku tiada Tuhan melainkan Allah, Nabi Muhammad SAW utusan Allah. Saya lihat saudara berdua mempunyai keinginan yang tinggi untuk menegakkan Islam di muka bumi Allah ini. Saya sangat-sangat gembira dengan perkara ini. Walaupun ada perdebatan mengenai method/kaedah/jalan, namun niat saudara berdua tetap sama, iaitu menegakkan dan menyebar Agama Islam di muka bumi ini. Betulkan? InsyaAllah dengan niat yang benar, Allah akan tunjukkan jalan yang benar.

  ReplyDelete
 37. Assalamualaikum..Bagaimanakah caranya menyatu padukan umat ini yang kadang2 mempunyai pandangan yang berbeza? Adakah dengan perlunya seorang Pemimpin yang dapat membuat penilaian dan keputusan yang perlu ditaati oleh para pengikut? Perkara Pokok sememangnya tidak akan timbul perselisihan.. Namun perkara ranting biasanya berlaku perbezaan pendapat.. Dalam Al-Quran ada ayat-ayat yang terang dan jelas maksudnya.. namun ada yang samar2 dan perlu penialaian mendalam dari Ahli Ilmu dalam menjelaskan maksudnya.. sama-sama kita fikir-fikir kan.

  ReplyDelete
 38. Assalamualaikum.. Disaat Nabi Musa menyatakan bahawa dia adalah orang paling Alim di Zaman Baginda. Allah telah menemukan Baginda dengan Nabi Khidir yang mempunyai Ilmu yang tidak dimiliki Nabi Musa. Kisah ini terdapat dalam Al-Quran. Allah kurniakan ilmuNya kepada Hamba2Nya yang dia kehendaki. Berlapang dada lah dalam perbezaan pendapat. Yang penting niat untuk mencari kebenaran, dan dakwah kepada sesame Islam dan bukan Islam.. AGAMA INI AKAN TERUS DIKUATKAN DAN DISEBARKAN OLEH HAMBA2 ALLAH YANG IKHLAS..

  ReplyDelete
 39. IN SHAA ALLAH..AGAMA INI AKAN TERUS DIKUATKAN DAN DISEBARKAN OLEH HAMBA2 ALLAH YANG IKHLAS.. LAHAULAWALAQUWATTAILLAHBILLAH..

  ReplyDelete
 40. ANDAINYA WUJUDNYA NEGARA BERNAMA NEGARA ISLAM, DIMANA DIDALAMNYA MERANGKUMI NEGERI2 SEPERTI NEGERI MALAYSIA, NEGERI INDONESIA, NEGERI IRAQ, NEGERI AFGHNISTAN, NEGERI MESIR DAN NEGARA2 ISLAM LAIN YANG MENJADI NEGERI DALAM NEGARA ISLAM INI. ADAKAH PEMIMPIN TERTINGGI DALAM NEGARA ISLAM INI AKAN MEMBIARKAN SAHAJA SALAH SATU NEGERINYA DISERANG OLEH TENTERA KAFIR LAKNATULLAH? PASTINYA PEMIMPIN TERTINGGI NEGARA ISLAM INI AKAN MENGARAHKAN DAN MENGGERAKKAN PASUKAN TENTERANYA DARIPADA PELBAGAI NEGERI TADI MENOLONG NEGERI YANG DISERANG TADI..? THIS IDEA IS TO BIG, BUT IT IS NOT IMPOSIBLE..

  ReplyDelete
 41. Perkara yang harus diberi perhatian serius dalam diri setiap Muslim dalam usaha untuk menegakkan Agama Allah ini:
  1. Solat 5 Waktu sehari semalam dikerjakan secara berjemaah bagi kaum Lelaki.
  2. Berdakwah sesama Islam untuk menunaikan kewajiban Solat 5 Waktu ini secara berjemaah.
  3. Sentiasa mencari dan menambahkan ilmu dalam pelbagai bidang.
  4. Dakwah kepada orang bukan Islam agar mereka dapat memahami Islam dan akhirnya menerima Islam. Menjadi tanggungjawab kepada setiap Muslim untuk menyampaikan kepada mereka kebenaran Islam. Penerimaan mereka serah sahaja pada Allah.
  5. Jangan libatkan diri lagi dengan unsur-unsur Riba. Cuba sedaya mungkin apa yang boleh kita jauhi dan elakkan. Unsur-unsur Riba telah parah sehingga sukar untuk umat Islam hari ini mengelakkan diri dari terlibat dengannya.
  6. Sentiasa ingat dalam diri tentang kekuasaan Allah. Hadirkan dalam diri rasa Kebesaran Allah. Sedarlah setiap amalan dan ilmu yang kita lakukan dan miliki itu sebenarnya atas kehendak Allah juga. Allah tahu apa yang setiap manusia itu fikirkan. Allah tahu keadaan diri seseorang itu. Sentiasa bergantung harap pada Allah. Sentiasa berdoa agar Allah menyatukan hati-hati umat Islam. Tiada siapa yang dapat menyatukan hati-hati umat Islam ini melainkan Allah.
  7. Membersiahkan hati daripada sifat2 riak, hasad degki iri hati.
  8. Lebih baik diam dari memfitnah dan mengumpat sesame kita.
  9. Sedarlah setiap muslim itu harus bekerjasama antara satu sama lain dalam menegakkan Agama ini. Setiap orang ada kelebihannya tersendiri.

  ReplyDelete
 42. Dalam pemilihan pemimpin..janganlah pilih apa partinya.. tapi pilihlah berdasarkan Solatnya, apakah ia jaga atau tidak.. pilihlah akhlaknya.. pilihlah ilmunya.. Bukan Partinya..

  ReplyDelete
 43. Majoriti tak semestinya benar, minoriti tak semestinya salah. Namun dalam sistem demokrasi yang Majoriti akan menang walaupun ia di pihak yang salah... Fikir2kan dan selamat berAmal..

  ReplyDelete
 44. Dalam Sistem Pentadbiran Politik Islam.. ia iakan memilih Kebenaran walaupun kebenaran itu berada di pihak minoriti..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dalam Sistem Demokrasi, ia akan memilih majortit walau[un majoriti berada di jalan yang salah..fikir2 kan..

   Delete
 45. ada beberapa cara menegakkan Islam yang sedang di usahakan oleh orang2 Islam yang ingin menegakkan Islam:
  1. Melalui Demokrasi - Perjuangan Islam melalui Parti Politik
  2. Melalui usaha pembentukan Daulah Khilafah Islamiyah - Keluar dari sistem Demokrasi
  3. Melalui Dakwah mengajak orang Islam mengamalkan Islam secara keseluruhannya, dan mengajak orang bukan Islam kepada Islam dengan cara hikmah dan bijaksana.

  ReplyDelete
 46. akhir zaman. aku punya prinsip, patuh & taat kpd pencinta Nabi & pencinta Allah. awliya adalah kekasih Allah. siapa memerangi awliya, Allah isytihar perang ke atasnya.ramai disini tak paham crita, bloger ni bg tau Tok Guru kwn dia yg mimpi jumpa imam mahdi. org soleh ni dia bkn tidur mcm org awam mcm hangpa smua, dia nk pi tidur, dia solat sunat dulu, mengaji quran dulu, berzikir dlm tidurnya, berwuduk dlm tidurnya.hangpa kalu org awam tak payah nak bikin heboh la, hang dgr aja, tak stuju diam. utk bloger, ambo nasihatkan jgn crita bab ini pd org awam, depa tak akan paham sbb depa ni org awam, tambah lg kalu yg jahil.lain la org2 salik. hang private ambo, email ambo joesandro_79@yahoo.com.my.ambo ni suka berguru,dkt trg pn ambo guru.kat klantan ambo belum jumpa lagi guru.kt trg guru ambo di pulau manis, serada.demo pvt ambo deh.ambo takdok facebook,takdok twitter.kita crito pnang lebar.ambo ni pn tk pandai sbb tu nk cari mursyid utk jd payong ambo dunia akhirat.tk salah kita ramai guru.

  ReplyDelete
 47. Assalamualaikum semua pencinta Imam Mahdi al Muntazar...
  Tahniah...anda tercari2 siapa sebenarnya imam mahdi...
  Nabi muhammad SAW dh bg klu...nk cari Imam Mahdi carilah Pemuda Bani Tamim@AlMansur@Syeikh Malaya@Raden Nusantara...walaupun terpaksa merangkak di atas salji...
  Kita tggu Malaysia & negara2 Asean turun salji...Nabi SAW suruh baiah PBT dlu...sbb imam anti akan jadi pengikut PBT sebelum PBT serah kepimpinan kpd Imam ketika beliau membaiah Imam..
  Tp jgn lupa dajjal juga akan menyelinap masuk sbg pengikut PBT...
  In Sha Allah 2018 PBT memimpin umat Islam & 2020 Imam akan dibaiah...pd tahun yg sama dajjal juga akan muncul...
  Xlama dah dua orang manusia Agung ini yg berbangsa Melayu keturunan Nabi Muhammad SAW akan memimpin dunia...
  Tunggu je la ye...tgkat kn ibadah dgn byk kn zikrullah & zikrul maut...
  Msti ramai org Melayu yg xpcaya anti..mcm Nabi Muhammad SAW dlu la...ramai org Arab yg xpcaya baginda....mmg sgt asing...mcm bwk ajaran baru lak...pdhal itulah ajaran Islam yg sebenar yg dibawa oleh baginda Imam...
  Ramai la umat Islam yg dipancung anti...sbb nya murtad xnk bertaubat..pastu ramai yg munafiq juga kena pancung...
  Masa ni la ramai yg ase baginda bukan Imam sbb zalim...n dajjal pun muncul...dgn imej alim nya...memperdaya umat manusia seluruh alam...yg terselamat adalah kerana rahmat Allah....

  ReplyDelete
 48. Yang paling penting kita mesti berani untuk mengubah/menukar/menyokong bentuk pemikiran,pengorbanan dan bentuk usaha menjurus kearah bentuk misi dan visi Almahdi (Rujuk Hadis dan AlQuran) dimana bentuk misi dan visi AlMahdi umpama menongkah arus (Amat mencabar/bertentangan kehendak duniawi),hanya mereka yang mencintai dan mengimani AlMahdi sahaja yang mampu untuk mendekati/memperjuangkan misi dan visi yang bersifat /tindakkan diluar kotak pemikiran sistem dunia sediada dimana misi dan visi ini berlandaskan Hukum Hakam Islam yang Shumul...sama-samalah kita berkorban,berusaha dan berdoa agar kita dapat bersama dalam barisan perjuangan AlMahdi.

  ReplyDelete
 49. Assalamualaikum WBT. wahai para pembaca. anda sedang membaca. Ayat pertama yang diturunkan adalah BACA. Jadi teruskan memBACA. Islam adalah sistem kehidupan yang lengkap. Al - Quran dan Sunnah merupakan sumber pegangan. Ajaran Panduan Arahan Larangan ada di dalam Al-Quran dan Sunnah. Kita umat Islam harus bersatu padu. Teruskan usaha Dakwah kepada yang belum Islam untuk menerima Islam. Berdakwah kepada yang sudah Islam supaya mengamalkan Islam. Islam bukan hanya sekadar 'Kata Nama' namun ianya juga sebagai 'Kata Kerja'. Dakwah boleh dilakukan dengan pelbagai cara, namun cara yang paling berkesan yang telah Rasulullah tunjukkan adalah dengan AKHLAK BAGINDA YANG MULIA. Solat adalah perkara Paling Penting untuk semua umat Islam memeliharanya. Jika kita memelihara solat In Shaa Allah Urusan kita yang lain akan Allah pelihara. Mailah menunaikan solat Marilah menuju Kejayaan wahai Umat Islam. Alhamdulillah kita punya banyak Alim Ulama Bijak dan Pandai.. Wahai para Alim Ulama Bijak dan Pandai.. Jagalah Solat dan ikuti Akhlak Rasulullah SAW. Agar dapat membawa mereka yan kegelapan kepada cahaya yang terang. Amanah ini sungguh berat.. Hanya dengan pertolongan dan belas kasihan Allah sahaja dapat kita menunaikan Amanah ini.. INGAT!!! ILMU ALLAH ITU SANGAT LUAS, tidak ada seorang pun yang layak mengatakan dia yang paling berIlmu.. Mungkin ada yang dia tahu kamu tidak tahu, dan ada yang kamu tahu tapi dia tidak tahu.. Ingatlah akan kisah Nabi Musa dan Nabi Khidir yang diceritakan dalam Al-Quran.. ALLAH JUGA YANG MENGETAHUI SEGALANYA.. Ingat..Hidup ini Ujian walau siapa pun kamu..walau apa keadaan kamu..Hidup adalah Ujian.. Ujian kepada yang Islam sejauh mana dia mengamalkan Islam dan menyampaikan Islam, dan ujian kepada yang bukan Islam sejauh mana dia dapat menerima Islam yang telah sampai kepada mereka.. HIDAYAH ITU MILIK ALLAH SEMATA.. Disaat saya menulis ini..berjalan 1001 satu kisah kehidupan..namun setiap satu kisah kehidupan ini semuanya berada dalam Pengetahuan Allah.. Begitulah Hebatnya Allah.. Kamu membaca tulisan ini juga sebanarnya telah ditentukan Allah.. betapa jauh manakah kamu merasakan Kekuasaan Allah dalam kehidupan mu.. Api itu Panas kerana Allah yang menjadikannya panas, jika Allah berkehendak Api yang panas itu boleh jadi sejuk, seperti yang tercatat dalam kisah Nabi Ibrahim.. SEMOGA ALLAH BERI KITA SEMUA PETUNJUK KE ARAH KEBENARAN.. IN SHAA ALLAH.

  ReplyDelete
 50. Ketahuilah bahawa apa yang aku sampaikan adalah perkara yang Benar dan Mudah agar kamu dapat menerimanya dengan Mudah... ISLAM adalah Agama yang Mudah.. Semoga Agama ini semakin tersebar luas dan semakin Tegak di Bumi Allah ini.. Mari Berjuang Bersama..

  ReplyDelete
 51. Tiada Daya Upaya Ku ya Allah melainkan dengan pertolongan dan izin Mu. Maafkan Aku ya Allah andai aku tersalah.. MARI UMAT ISLAM BERSATU HILANGKAN RASA DENGKI IRI HATI SESAMA KITA.. Marilah mencontohi Akhlak Rasulullah SAW.. SEMOGA IMAM MAHDI YANG ADIL AKAN SEGERA MUNCUL MEMIMPIN UMAT INI KEARAH AJARAN RASULULLAH SAW.. ANDAI AKU MENEMUI AJAL KU SEBELUM SEMPAT BERTEMU MU WAHAI IMAM, SEMOGA ALLAH MENGAMPUNI AKU..

  ReplyDelete
 52. Imam Mahdi....
  Siapakah gerangannya diri mu...
  Dimanakah diri mu berada ketika ini..
  Apakah yang sedang diri mu perbuat..
  Apakah yang sedang diri mu fikirkan..
  Ramai sedang mencari diri mu..
  Ramai sedang meneka-neka kehadiran mu..
  Namun tidak kami ketahui, mana yang akan sampai dulu, kehadiran mu atau ajal kami..
  kita semua belum pasti menemui Imam Mahdi..namun sudah pasti menemui ajal kami..
  Mengenali diri mu adalah penting begitu juga ibadah kami yang lain..
  Semoga dengan mempelajari tentang diri mu menjadi ibadah bagi kami.. Agar kelak apabila tiba kemunculan mu, kami kenal itu lah Diri mu..

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. guna kan jiwa mu :)
   latih hatimu
   didi sifat2 mu..
   pasti kau jumpa orgnya :D

   Delete
 53. BismiLlah yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.
  Jika Allah berkehendak maka mudah sahaja bagi Nya menjadikan setiap manusia itu beriman.... Namun Allah berkehendak menguji manusia.. dan Allah lah Raja segala Raja..

  ReplyDelete
 54. Perlunya seorang Pemimpin untuk menjadikan umat ini bersatu....
  Pemimpin tertinggi dikalangan para pemimpin Islam Sedunia....
  Menyatukan setiap individu Islam..
  Seperti bersatunya Umat ini di bawah kepemimpinanan Nabi Muhammad SAW..
  Pemimpin yang wajib ditaati selagi tidak menyuruh pada kemungkaran..
  Namun..
  Siapakah yang paling layak memimpin Umat ini.. menyatukan umat ini...?
  Bukankah setiap Negara itu ada Pemimpinnya.. Setiap Negeri itu ada Menteri Besarnya.. Setiap Kampung itu ada Ketua Kampungnya.. dan setiap keluarga itu ada Pemimpinnya...?
  Malah setiap diri adalah pemimpin kepada dirinya sendiri...
  Memang semua itu ada... Yang tiada adalah Pemimpin kepada Gabungan Negara-Negara Islam.. itu yang tiada menyebabkan Negara-Negara Islam tidak bersatu padu.. menyebabkan Palestin sehingga kini tidak dapat di bela, kerana tidak bersatunya Negara-negara Islam ketika ini.. Andai Umat ini bersatu.. Pasti Kuasa Besar Islam akan Memimpin Dunia sekali lagi.. In Shaa Allah..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tidak Redha Allah apabila berkumpul lebih dari dua orang, tidak di lantik Ketua nya..

   Delete
  2. Perbezaan pendapat adalah Lumrah bagi hal-hal yang dibolehkan untuk berbeza penddapat.. Namun, untuk menyatu padukan perbezaan pendapat ini, perlunya seorang Pemimpin untuk membuat keputusan..yang mana keputusannya wajib di taati pengikutnya.. agar kesatuan tidak berpecah..

   Delete
 55. Dapatkah Konstantinopel ditakluk oleh sultan muhammad al fatih, jika askar-askarnya berpecah belah dan tidak bersatu padu? Ketaatan mereka pada Ketua mereka menjadi Kekuatan sehingga tertakluknya Konstantinopel yang telah sekian lama cuba ditakluk dan diselamatkan oleh Umat Islam daripada Kekejaman Pemerintahan Kafir. Marilah membentuk kesatuan ummah yang bersatu padu..agar Islam kembali menjadi Tuan di Bumi Allah ini..

  ReplyDelete
 56. Allah akan memberi kemenangan kepada kita andai syarat-syarat Kemenagan kita telah penuhi. In Shaa Allah.

  ReplyDelete
 57. kita gerak skarang...perang tunggu arahan{ladunni}...cari panji {al-jabbaru jabbarin}

  ReplyDelete
 58. kita gerak skarang...perang tunggu arahan{laduni}...cari panji al-jabbaru jabbarin [dari abdul aziz]

  ReplyDelete
 59. Khalifah itu pemimpin..yang memipin Pengikutnya kepada Redha Allah.. Yang mengatur urusan agar berada dalam landasan yang benar.. yang adil meletakkan sesuatu itu pada tempatnya.. yang menjalankan setiap Hukum Allah tidak kira siapa..

  ReplyDelete
 60. Mimpi tersebut adalah benar.. Itu adalah berita gembira buat islam.. Mimpi tersebut cuma pertemuan antara roh org2 beriman dan soleh.. Para wali bermimpi berjumpa rasul saw dan saling bertemu sesama wali di alam roh.. Pembaiahan di kaabah adalah cuma utk menzahirkan perlantikan imam mahdi kpd umum.. Dan sebenarnya imam mahdi tau bahawa dirinya adalah imam mahdi dan yg mengetahuinya buat masa ini cuma para wali...

  ReplyDelete

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan komen di bawah. InsyaAllah, jika ada sebarang persoalan dan perbincangan yang diutarakan, saya cuba jawab. InsyaAllah. Penggunaan "Anonymous" tidak digalakkan. Terima kasih. ^^

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARTIKEL POPULAR SEPANJANG ZAMAN

ARTIKEL POPULAR BULANAN

ARTIKEL POPULAR MINGGUAN