FOLLOW HIJABUL CREWZ

Saturday, 30 April 2011

[BONGKAR] Sejarah Panglima Awang Dilupakan Bangsanya Sendiri !!!

Generasi kini ramai yang tidak mengenali tokoh ini. Masih jelas dalam ingatan ketika belajar subjek sejarah di tingkatan lima kalau tak silap la, nama Panglima Awang hanya disebut sekali. Itupun hanya ditulis di bahagian kanan iaitu dalam sudut info yang bersaiz kecil dalam buku teks tersebut. Maka tidak hairanlah semakin lama, namanya semakin lupus ditelan zaman.
Pejuang Melayu Islam inilah yang sebenarnya telah membuktikan bumi itu adalah bulat selepas terbabit dalam pelayaran bersama Ferdinand de Magellan dari Barat ke Timur. Masyarakat kita terlalu mengagungkan Barat; kita memandang hebat pelayar asing seperti Vasco de Gama, Christopher Columbus dan Ferdinand de Magellan sehingga melupakan sejarah siapakah Panglima Awang.

Kita lupa Panglima Awang adalah manusia pertama mengelilingi dunia. Pemuda berketurunan melayu Islam inilah yang membuktikan Bumi adalah bulat, bukannya Barat. Walaupun Panglima Awang pernah menobatkan martabat bangsa di persada dunia, anak-anak kecil hari ini sudah tidak mengenali jasa mahupun siapa lelaki itu.

Jasa Panglima Awang bukan kecil. Lelaki Melayu itu membuktikan tanggapan bahawa bumi leper adalah salah. Beliau sebaliknya membuktikan bumi itu bulat dan menghubungkan Timur dengan Barat.

Sejarah besar itu bermula ketika Portugis berjaya menakluk Melaka pada 1511. Kisah seorang pahlawan Melayu digelar Panglima Awang atau Enrique dalam menyumbang sesuatu kepada peradaban dunia adalah sebuah sejarah yang jarang diketahui ramai termasuk bangsa Melayu Islam sendiri.

Tewas dalam usahanya menentang Portugis yang cuba menjajah tanah airnya iaitu Melaka, anak muda digelar Panglima Awang dan ratusan lelaki Melaka akhirnya ditawan dan disumbat ke dalam kapal besar milik bangsa Barat itu.

Rakan-rakan lain ramai yang terkorban ketika membela tanah watan, betapa gagah dan meluapnya semangat mengusir penjajah, akhirnya Panglima Awang dan rakan-rakannya tewas dengan kelengkapan senjata senapang dan meriam Portugis.
Dalam kesayuan mengenangkan hilangnya tanah air tercinta akibat dijajah, pemuda-pemuda Melaka dirantai tangan dan kaki mereka serta dikurung di dalam kapal besar itu. Bagaimanapun Panglima Awang diasingkan kurungannya daripada pemuda-pemuda Melaka yang lain.

Kehebatan dan keperkasaannya menyebabkan Wizurai Portugis, Alfonso de Albuquerque menetapkan bahawa Panglima Awang adalah tawanan peribadinya sekali gus hamba kepada dirinya seorang.

Selepas beberapa lama, sauh diangkat dan kapal itu mula belayar membelah lautan meninggalkan bumi Melaka menuju ke benua asing bersama tawanan dan hasil rampasan perang. Kapal itu singgah di Goa dan sebahagian tawanan dijual sebagai hamba di hentian itu. Seterusnya pelayaran diteruskan menuju Lisbon, ibu negara Portugal.

Pelayaran jauh yang memakan masa yang lama ini akhirnya merapatkan hubungan antara kapten kapal, Ferdinand de Maggellan dengan Panglima Awang. Betapa lelaki Portugis itu amat tertarik dengan perwatakan pemuda Melaka itu sehingga Panglima Awang diberi keistimewaan dengan dilepaskan dari kurungan manakala rantai di kaki dan tangannya dibuka. Panglima Awang diarah menjadi kuli di atas kapal sepanjang pelayaran dengan syarat pemuda itu tidak memberontak.

Ketika itu jugalah Ferdinand menukarkan nama Melayu Panglima Awang kepada ‘Enrique’, bagi mengelakkan wujudnya diskriminasi kaum dan agama antara masyarakat Portugis dan kelasi kapal lain dengan pemuda Melaka itu.

Setiba di Lisbon, Ferdinand memastikan Panglima Awang terus bersamanya. Persahabatan yang semakin erat menyebabkan kapten itu mengutuskan surat kepada Alfonso memohon lelaki Melayu itu ‘dijual’ kepadanya. Keizinan diperoleh dan bermulalah hidup Panglima Awang di tanah asing yang jauh berbeza budaya dan bentuk muka bumi berbanding Melaka. Panglima Awang ditugaskan mengusahakan ladang epal di belakang rumah lelaki Portugis itu.

Peribadi mulia dan kegigihan ditunjukkan Panglima Awang semakin membuahkan kepercayaan dan rasa hormat di hati Ferdinand malah turut menarik hati adik lelaki asing itu iaitu Miriam. Hari yang terus berlalu mengeratkan hubungan hati antara dua bangsa itu malah Ferdinand turut merestui hubungan cinta berkenaan.

Sejarah mengelilingi dunia bermula apabila Ferdinand melarikan diri ke Sepanyol bersama Panglima Awang angkara fitnah pihak tertentu yang memusuhinya. Kehebatan, kemahiran dan pengalaman luas selaku pelayar menyebabkan Raja Portugal menghargai Ferdinand tetapi ia turut membenihkan hasad dengki di kalangan musuh yang akhirnya memfitnah kapten kapal itu.
Bagaimanapun, pelarian Ferdinand dan Panglima Awang ke Sepanyol diterima baik ketua negara itu, Raja Charles I, lantaran reputasi Ferdinand selaku pelayar hebat Portugal sememangnya dikenali dan dikagumi orang Sepanyol. Di Sepanyol, kemahiran dan pengalaman luas Ferdinand selaku pelayar dimanfaatkan apabila Raja Charles I mengarahkan lelaki Portugis itu belayar mencari tanah dan harta kepada Kerajaan Sepanyol.

Beberapa tahun diperuntukkan untuk membuat persediaan sehingga beberapa kapal berjaya dibina untuk ekspedisi itu dengan kapal terbesar dinamakan ‘Victoria’.

Cadangan pelayaran Sepanyol itu akhirnya sampai ke pengetahuan pemimpin tertinggi Kristian seluruh dunia ketika itu iaitu Pope di Rom. Pope mensyaratkan jika Sepanyol ingin belayar, mereka tidak boleh lagi menghala ke Timur kerana ia sudah diperuntukkan kepada Portugis. Sebaliknya Sepanyol perlu belayar ke Barat.

Tindakan itu menimbulkan kekhuatiran di kalangan ramai kelasi kerana pelayaran ke Barat masih belum banyak diterokai. Akibatnya, tanpa kelasi, Ferdinand terpaksa mengambil banduan sebagai anak kapal dengan tawaran kebebasan dan kemewahan jika mereka mengikuti pelayaran itu. Selain Panglima Awang, seorang lagi orang kanan Ferdinand adalah Sebastian del Cano dan pencatat pelayaran, Pigafetta.

Pada 1519, kapal besar itu berangkat meninggalkan pelabuhan Seville menuju ke horizon Barat. Pelayaran itu amat sukar berikutan anak kapal tidak berpengalaman malah ada jatuh sakit dan mati. Ramai memberontak dan meminta berpatah balik.

Bagaimanapun penentangan dan konflik yang tidak kunjung padam sepanjang pelayaran sedikit terlerai apabila pelayaran menemui daratan di Barat, kapal itu sudah menjejaki benua baru di Amerika Selatan, setahun kemudian. Pelayaran itu turut menemui Selat Magallaes yang dinamakan sempena nama Ferdinand.
Tidak puas dengan penemuan dunia baru itu, Ferdinand ingin meneruskan pelayaran ke Barat sehingga konflik kembali tercetus di kalangan kelasi. Tanggapan bahawa bumi adalah leper menyebabkan mereka khuatir pelayaran terus ke Barat menyebabkan mereka terjatuh ke bawah dunia.

Walaupun menerima tentangan, Ferdinand meneruskan perjalanan dengan sokongan Panglima Awang. Pelayaran yang memasuki Lautan Pasifik kali itu semakin mencetuskan pelbagai masalah. Beberapa kapal hilang malah krisis bekalan makanan yang meruncing menyebabkan kelasi terpaksa memburu tikus dan lipas sebagai makanan.

Penderitaan di kelilingi lautan akhirnya berakhir apabila pada pertengahan 1521, tilikan Panglima Awang menerusi teropong terlihat sesuatu seperti pohon kelapa dari kejauhan. Berita itu disampaikan dan disambut gembira anak kapal bahawa penderitaan mereka berakhir. Mereka tiba di Pulau Mazzava, Cebu, Filipina.

Berlabuh di situ, Panglima Awang merasakan telahannya yang pelayaran berterusan mereka ke Barat sudah menemui dunia Timur adalah benar apabila mendapati pertuturan penduduk pulau itu menyamai Bahasa Melayu. Jauh di sudut hati, dirasakan negeri tanah tumpah darahnya iaitu Melaka semakin hampir.

Kepastian Panglima Awang dan Ferdinand mengenai bumi adalah bulat dan pelayaran mereka ke Barat sudah tembus ke Timur disampaikan kepada anak buah dan disambut gembira. Bagaimanapun satu kesilapan dilakukan. Kegembiraan kelasi menyebabkan mereka melepaskan bedilan meriam kononnya sebagai keraian tetapi tindakan itu menyebabkan pemerintah Cebu, Raja Hamabun menyangka kehadiran kapal asing itu adalah untuk berperang dan mereka memulakan serangan.

Dalam pertempuran itu, Ferdinand dan ramai anak kapal terbunuh malah kapal Sepanyol itu dihancurkan sehingga tinggal sebuah kapal saja iaitu Victoria yang sempat meloloskan diri. Berikutan Panglima Awang berbangsa asing, Sabastian dipilih selaku kapten tetapi dia tidak memiliki semangat dan pengalaman luas menyebabkan tugas mengemudi pelayaran dilakukan mengikut arahan Panglima Awang.

Pandangan Panglima Awang bahawa mereka sudah hampir dengan Melaka ternyata benar apabila melintasi tanah Semenanjung. Tetapi disebabkan khuatir diserang Portugis yang menguasai Melaka lantaran Sepanyol adalah seteru Portugal, kapal itu tidak singgah di tanah kelahiran Panglima Awang.

Tambahan pula mereka sudah ‘melanggar’ perintah Pope dengan memasuki kawasan pelayaran orang Portugis menyebabkan mereka menukarkan bendera Sepanyol kepada bendera Portugis sebagai penyamaran dan meneruskan perjalanan pulang ke Sepanyol.
Diceritakan Panglima Awang tak pernah sesat
dengan menggunakan kompas ini
Pelayaran diteruskan dan berakhir apabila mereka tiba kembali di Sepanyol. Di hadapan Raja Charles I, mereka menghadap mempersembahkan cerita besar pelayaran mereka ke Barat sehingga pulang dari arah Timur. Bagaimanapun raja itu kecewa kerana bukan bukti besar itu yang dimahukannya, raja itu kepingin harta dan tanah jajahan baru menerusi pelayaran itu.

Memandangkan Panglima Awang berbangsa asing, pengiktirafan sejarah itu diberikan kepada Ferdinand walaupun Panglima Awang adalah orang yang bertanggungjawab menyelesaikan ekspedisi mengelilingi bumi buat julung kalinya selepas Ferdinand gagal dan mati di Cebu.

Pengiktirafan itu turut menenggelamkan nama ‘Melayu’ selaku bangsa pertama yang mengelilingi bumi seterusnya jasa Panglima Awang turut tidak diketahui ramai termasuk bangsa Melayu. Mengikut catatan novel sejarah Harun Aminurrashid, Panglima Awang akhirnya kembali semula ke Melaka selepas bertahun berada di tanah asing.

Fakta Panglima Awang

Walaupun asal usul Panglima Awang sebelum ditawan Portugis masih samar-samar malah nama sebenarnya dalam Melayu masih tidak diketahui, terdapat satu catatan yang ditulis oleh Pigafetta yang mengatakan Panglima Awang sebenarnya berasal dari Sumatera ( anak Minangkabau ) dan ini ada tercatat dalam trombo Minangkabau walau pun bukan disebut sebagai Panglima Awang. 
‘Panglima Awang’ hanyalah gelaran diberikan Harun Aminurrasid dalam catatannya mengenai sejarah lelaki itu. Selain ‘Panglima Awang’, tokoh pahlawan Melayu itu turut dikenali sebagai ‘Enrique’, ‘Henry The Black’, ‘Henrich’, ‘Ariberto’, ‘Espinosa’ dan pelbagai lagi mengikut sebutan sesuatu bangsa.

Walaupun nama Panglima Awang tidak tercatat dalam manuskrip sejarah Melayu, namanya tercatat dalam catatan sejarah pelbagai bangsa asing di dunia. Antaranya catatan Itali menyebutnya sebagai ‘seorang lelaki dari Melaka’ selain catatan Pigafetta mengenai pelayaran itu sekali gus membuktikan kewujudan tokoh itu. Bagaimanapun ada juga ahli Barat yang cuba menutup sejarah kejayaan bangsa Melayu Islam ini dengan menafikan kewujudan Panglima Awang.

Kita melihat bagaimana liciknya musuh-musuh Islam dalam menutup kewibawaan seorang Melayu Islam yang pertama membuktikan bumi itu bulat. Kita juga melihat kurangnya usaha daripada pihak kerajaan untuk mengangkat kembali sejarah gemilang ini supaya menjadi tatapan masyarakat kini. Sistem pendidikan kita sendiri pun terlalu mengagungkan-agungkan bangsa barat dan menggambarkan tamadun barat adalah tamadun yang jauh lebih bertamadun daripada kita sejak dahulu,kini dan selamanya.

Nah !!! Bagaimana umat Melayu Islam mahu bangkit jika asyik dibuai lena dan propaganda berterusan begini ???

28 comments:

 1. Panglima Awang was a very high ranking official in the Malacca sultanate. At the same time he was also a Portuguese collaborator. He had never been a slave throughout his life except for being the subject of the Malacca Sultan to whom Panglima Awang had served loyally. Panglima Awang changed his allegiance to Alfonso de Albuqueque and thus become another King of Portugal's subject on 16 July 1511. Panglima Awang fought on Portugal's side and eventually help Alfonso de Albuquerque capture Malacca in late August 1511.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Is'it this facts are true? I was never heard about it...hurrm.. *_*

   Delete
 2. mintak maaf yg teramat kpd admin...saya amat musykil bwh awang manusia pertama mengelilingi dunia...krn bangsa melayu adalah terkenal sbg antara yang termundur dlm teknologi...begitu juga dgn fakta tentang islam...perlu diingat bahawa nama orang asli primitif pun awang juga...dan orang melayu amat terkenal sbg bangsa yg amat susah utk keluar dr kampung halaman di zaman dahulu...dan yang terakhir..jika ini adalah fakta...KENAPA SEHINGGA KINI TIDAK ADA MANA2 PIHAK YG MENDAKWA SEBAGAI KETURUNAN PANGLIMA AWANG?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Keturunan yang putus hampir 500 tahun lebih? Ditambah pula beliau yang berkelana di luar negara dan tidak dapat dipastikan secara pasti di mana pengakhiran beliau selepas beliau "membawa diri" daripada Sepanyol kerana Raja Sepanyol ketika itu tidak mahu mengiktiraf beliau kerana bukan daripada bangsa Eropah malah bangsa yang dijajah?

   Ingat, bukan soal keturunan yang menjadi pokok utama, namun manuskrip dan catatan-catatan sejarah yang berada di luar negara itu sudah cukup untuk membuktikan segalanya.

   Delete
  2. minta maaf saudara..saya bukanlah orang yang berilmu..tetapi kenyataan saudara menyatakan bangsa Melayu itu mundur perlu dipertimbangkan dan difikirkan lagi..tidak menyebelahi bangsa Melayu itu, tetapi setahu saya, orang Melayu itu terkenal sebagai golongan yang menguasai laut...bijak membaiki dan membuat kapal..bangsa maritim secara ringkasnya..kenapa hendak dipersoalkan keturunan Panglima Awang itu? Mungkin sahaja Panglima Awang tiada waris atau warisnya sendriri tidak tahu asal-usulnya dari Panglima Awang...hal ini demikian kerana, nama Panglima Awang itu sendiri tidak dapat dipastikan lagi adakah beliau digelar dengan nama itu di tanah tempat lahirnya

   Delete
  3. Ada pula di dalam artikal, saya ada membaca Laksamana Cheng Ho juga antara pelayar Islam yang terhebat sebelum Christopher Columbus... jadi diantara jarak Panglima Awang dengan Laksamana Cheng Ho perlu di titik beratkan memandangkan keduanya dari Side Islam.menggunakan ayat "Kita lupa Panglima Awang adalah manusia pertama mengelilingi dunia haruslah disemak semula. sekiranya panglima awang wujud selepas/semasa christopher columbus, bermakna laksamana Cheng Ho telah berlayar 70tahun sebelum Chrisopher Columbus

   Delete
  4. Fakta kemasukan islam dalam Nusantara memang samar tahun bila.tapi bab mundur teknologi itu kurang tepat. Bangsa melayu ada di afrika. itu contoh nenek moyang kita dah berlayar hingga ke afrika. lela rentaka(bazoka) teknologi buatan melayu pertama dan juga pemuras(shotgun). Bukti wujud orang melayu belayar bersama Ferdinand dicatat oleh sejarawan Itali (Pigafetta) yg menyertai ekspedisi tersebut. Boleh rujuk manuskrip tulisannya. Yg menjadi kesamaran adalah adakah beliau itu panglima awang atau seorg hamba yg dibeli.

   Delete
 3. admin sendiri pun masih samar2 dan tidak yakin dgn apa yg diperkatakan....cukuplah menjadi suatu bangsa yg syok sendiri...tak ada untuk apa2 jika keturunan bangsa lain,kita mengaku sbg bangsa sendiri...bukan menyanggah artikel ini..tetapi tidak mahu hidup DIAWAN AWANGAN...berpijaklah di bumi nyata...bangsa kita buat masa ini masih belum mampu membuktikan apa2 yang istimewa kpd dunia...ITULAH REALITI sama ada setuju @ tidak.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kita bukan mahu dilamun mimpi lalu namun objektif artikel ini adalah dengan sejarah lalu kita belajar dan mengambil ibrah dan berusaha untuk masa hadapan !!!

   Delete
 4. memang pelayar eropah yang terhebat...tengok saja kpd bahtera2 mereka...canggih...sebut admin bagi satu contoh bahtera yang paling hebat yang dimiliki oleh org melayu di zaman itu...rasanya tak lebih hanya sebagai sebuah perahu nelayan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nampaknya kamu sudah silap. Sedangkan mengikut manuskrip-manuskrip sejarah yang bertebaran di luar negara ingat, "DI LUAR NEGARA", bukan di dalam negara bahawa kitalah bangsa yang digelar Raja di Laut, mempunyai teknologi dan ilmu perkapalan dan pelayaran terbaik dunia mendahului kesemua empayar-empayar besar di dunia hatta China, Rom, Parsi, Mesir Purba dan Viking sekalipun.

   Delete
  2. kahkahkah..mungkin melayu yang bodoh bebal tu hanya keturunan tuan hamba sahaja! setakat duduk Malaysia saja memang tak kan dapat tahu kehebatan melayu wahai keturunan hamba abdi yang dungu!!!

   Delete
 5. bab kompas....di zaman itu org melayu tidak menggunakan kompas utk menentukan arah..para nelayan hanya menggunakan biduk @ bintang di langit...matahari..cara tiupan angin utk menentukan arah...mana mungkin kompas yang amat baru dlm kehidupan org yg bersekolah diguna oleh orang melayu yg tidak bersekolah...cuba cek semula bila penggunaan kompas pertama d tanah melayu

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ish, ish, ish. Banyak yang saudara perlu kaji lagi berkenaan dengan sejarah Melayu. Jangan hanya bergantung kepada silibus sejarah yang diberikan kerajaan. Hatta teknologi cermin itu, Melayu mendahului barat apatah lagi kompas ini.

   Delete
 6. Kewujudan Panglima Awang mmg ada tcatat dlm journal yang ditulis oleh Figafetta the Italiano. Barat juga telah membuktikan bahawa Magellan tidak dapat menghabiskan misinya kerana terkorban di Cebu. Psoalan yang masih didebatkan ialah asal-usul Panglima Awang samada dari Melaka ataupun Sumatera. Apa yang pasti beliau adalah Melayu. Malangnya, beliau tidak melakukan misi itu atas nama melayu islam kerana beliau telah dibaptis oleh Magellan dan memperakuinya sebagai kristian.
  Penggunaan kompas pada zaman itu tdklah menghairankan kerana beliau menggunakan teknologi moden yang dimulai oleh Christoper Columbus. Penggunaan biduk dan ilmu astronomi pula dgunakan secara tradisional yang jauh berbeza dgn kemajuan dalam pelayaran Magellan. Ingatlah bahawa Panglima Awang bukan melakukan pelayaran ini atas nama Melayu tetapi atas nama Magellan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Reverse Information yang menarik Luna Biru. :)

   Delete
 7. Kita melihat bagaimana liciknya musuh-musuh Islam dalam menutup kewibawaan seorang Melayu Islam yang pertama membuktikan bumi itu bulat... aper ni? penulis blog pasti ker dengan panglima awang tu melayu islam? abad ke 15 islam di kalangan melayu masih sedikit dan pegangan hindu masih menebal. ape la admin, delusi yang tak habis2, memalukan melayu jer. penDELUSI macam engkau la yang memalukan kaum kita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Abad ke 15 Melaka dah jadi Pusat Penyebaran dan Keilmuan Islam di sebelah Timur dah ceq oi. Ish, ish, ish.

   Delete
  2. sorang lagi bangsa melayu asal dari keturunan hamba abdi! nenek moyang kamu pasti hindu..tapi ada yang islam..jangan lah bodoh sangat wahai melayu yang konon malu dengan bangsa melayu..sedangkan kamu tiggal di Malaysia pun...kamu akan mengaku melayu semata2 hendak sedikit kelebihan yang kerajaan beri pada kaum melayu..malu lah sikit wahai keturunan hamba abdi!!!

   Delete
 8. Mengatakan bangsa melayu adalah termundur dari segi teknologi adalah suatu kenyataan dangkal. Membina istana dari kayu hanya menggunakan pasak dan tidak di makan anai2 juga adalah dikira teknologi tinggi pada zaman itu. Belum dikira lagi kapal-kapal besar yang belayar ke tanah besar China. Dan sehingga hari ini bangsa melayu tetap hebat kerana kerana kedaulatan Selat Melaka masih belum dicabar oleh kuasa besar asing.

  (anonymous 8 november) Sila bukak buku sejarah dan sila kaji semula keagungan islam di Melaka bermula bila. x perlu nak katakan admin adalah berdelusi kalu anda sendiri pon masih buta dengan sejarah bangsa dan kedatangan islam. wallahualam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. (anonymous 8 november) anda mengatakan abad 15 melayu masih sedikit yang beragama islam, ilmu sejarah anda sangat sangat dangkal dan anda seorang bodoh yang teramat sangat....
   untuk anda ketahui, bahwa islam masuk pertama sekali ke tanah melayu melalui barus disumatera pada abad ke 6 atau 7 masehi. hal ini dibuktikan dengan makam tuan syekh ibrahim yang nisannya bertahun sezaman dengan zaman sahabat Baginda Nabi Shollu alaih......

   Delete
 9. Islam mula tersebar dinusantara pada abad ke13,pulau besar melaka salah satu pusat peyebaran islam terbesar dinusantara,cuba cari siapa sayyid hussain jamadil kubra & sayyid thana'ullah,apa peran meraka berdua dinusantara dan tahun bila sayyid hussain jamadil kubra dan sayyid thana'ullah datang meyebar islam dinusantara,klu tak tahu lebih baik bertanya dan belajar,jng kira nak kutuk n hatam saja,banyak lgi kena belajar.

  ReplyDelete
 10. Islam mula tersebar dinusantara pada abad ke13,pulau besar melaka salah satu pusat peyebaran islam terbesar dinusantara,cuba cari siapa sayyid hussain jamadil kubra & sayyid thana'ullah,apa peran meraka berdua dinusantara dan tahun bila sayyid hussain jamadil kubra dan sayyid thana'ullah datang meyebar islam dinusantara,klu tak tahu lebih baik bertanya dan belajar,jng kira nak kutuk n hatam saja,banyak lgi kena belajar.

  ReplyDelete
 11. bila si melayu tak tahu sejarah kegemilangan melayu dan Islam maka si melayu akan layu dan tak punya jati diri,tak punya kekuatan diri dan tak kenal diri maka si melayu pun mudah dipengaruhi.... Wahai melayu ...BARANG SIAPA MENGENAL "DIRI" NESCAYA KENAL LAH IA AKAN TUHAN NYA

  ReplyDelete
 12. panglima awang kenit sekarang ada di TV9
  jgn lupa tgk

  ReplyDelete
 13. masih ramai melayu yang malu dengan melayu. dah asyik tonton cerita tv3 pukul 7mlm memang camtu lah..padahal betapa hebatnya melayu..jongkong yang besar belayar sekeliling dunia..sebab itu lah ada kalangan bangsa melayu yang terus bodoh dan bodoh..sebab nya? malas membaca..baca pun sejarah yang baru..tak berani teroka alam luar. pergi lah muzium Negara luar..serba sedikit ada diceritakan kehebatan bangsa melayu! dah lah miskin. x de duit pergi Negara luar n kaji..pastu...menyalak mcm anjing! dasar keturunan hamba abdi lah mereka2 ni....!

  ReplyDelete
 14. kalau benar Panglima awang ni murtad keluar dari Islam, maka ianya tidak harus dijadikan ikon. malah patut dijadikan pengajaran.

  ReplyDelete

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan komen di bawah. InsyaAllah, jika ada sebarang persoalan dan perbincangan yang diutarakan, saya cuba jawab. InsyaAllah. Penggunaan "Anonymous" tidak digalakkan. Terima kasih. ^^

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARTIKEL POPULAR SEPANJANG ZAMAN

ARTIKEL POPULAR BULANAN

ARTIKEL POPULAR MINGGUAN