FOLLOW HIJABUL CREWZ

Sunday, 22 July 2012

[BONGKAR] Sejarah Yang Digelapkan: Jack Sparrow Adalah Muslim


Dalam filem Pirates of the Carribean, watak Jack Sparrow lakonan Johnny Depp digambarkan sebagai seorang yang berseloroh, acuh tidak acuh dan licik. Lakonan cemerlang Johnny Depp menenggelamkan watak utama yang lain terutamanya watak Will Turner lakonan Orlando Bloom yang lebih macho dan serius. Disebabkan penonton turut sama menyukai watak Jack Sparrow lakonan Johnny Depp, ia kemudiannya diangkat menjadi watak utama untuk siri-siri seterusnya.


Namun, dalam meminati watak Jack Sparrow, ramai yang tidak menyedari bahawa watak Jack Sparrow diilhamkan daripada watak seorang lanun terkenal yang pernah hidup sekitar abad ke-16 dan abad ke-17. Tambah menarik, watak tersebut adalah seorang lanun yang bernama Yusuf Reis yang beragama Islam.Yusuf Reis dilahirkan sebagai Jack Ward, gelarannya Jack Birdy (lebih dikenali sebagai Jack Sparrow) pada tahun 1553 di Feversham, Kent di tenggara England. Kehidupan awal Jack bermula sebagai seorang nelayan memandangkan kampung halamannya terletak berhampiran dengan laut. Kelebihan tersebut menjadikan beliau seorang panglima laut berkaliber suatu hari nanti.


Pada tahun 1588 ketika umurnya menginjak 25 tahun, Jack Ward nekad berjuang untuk England sebagai Privateer. Privateer adalah seseorang yang diberi kelulusan oleh kerajaan England berdasarkan letter of marque untuk menyerang kapal-kapal musuh terutama kapal armada Sepanyol. Sokongan sepenuhnya daripada Queen Elizebeth I memberikan semangat luar biasa kepada beliau. Karier beliau sebagai privateer berlangsung dengan cemerlang sehinggalah pada awal tahun 1600-an.


Walaubagaimanapun, sekitar tahun 1603, King James I menaiki takhta. Kegiatan Jack Ward yang selama ini disokong oleh Kerajaan England tiba-tiba terhenti selepas King James I memeterai perjanjian perdamaian dengan Kerajaan Sepanyol.

Akibatnya, ramai privateer memberontak dan menjadi lanun yang bertindak merampas kekayaan kapal-kapal dagang Sepanyol. Namun begitu, Jack Ward tidak terus menjadi lanun tetapi mencari rezeki menjadi nelayan.

Jack Ward mula menjadi lanun pada tahun 1603 apabila Jack dan 30 orang rakannya merampas kapal kecil di Perlabuhan Portsmouth. Jack kemudian sebulat suara dipilih menjadi kapten kapal yang mana ia kemudiannya tercatat sebagai antara ‘pilihanraya’ pertama di kalangan para lanun.

Berbekal kapal kecil tersebut, Jack dan 30 orang rakannya melanun sekitar tanah Britain. Hasil pertama Jack adalah sebuah kapal yang dikenali ‘Violet’ yang membawa harta pelarian penganut Kristian Katholik ke Isle of Wight.

Dengan kapal tersebut, Jack kemudian berjaya merampas kapal yang lebih besar di Laut Mediterranean. Kapal yang lengkap dengan tiga puluh dua meriam kemudian dikenali The Gift. The Gift kemudiannya digunakan oleh Jack Ward untuk melanun kapal kargo selama lebih dua tahun.

Pada Ogos 1606, Jack Ward telah mengadakan perjanjian persefahaman dengan pemerintah Tunisia ketika itu, Sultan Uthman Dey untuk menjadikan perlabuhan Tunisia sebagai pengkalan operasi. Melihat kepada kepentingan ummah dan kecenderongan Jack Ward kepada Islam, Sultan Uthman Dey bersetuju.


Di tapak operasi baru tersebut, Jack Ward dengan bantuan beberapa panglima yang berkaliber seperti Richard Bishop dan Francis Varney daripada England, Kara Osman daripada Turki Uthmaniyyah, Simon Dangizer(Simon Reis) dan Jan Jansz(Murat Reis) daripada Belanda berjaya menghapuskan kekuatan Sepanyol dan Perancis di Laut Mediterranean.

Sebuah kapal yang terkenal besarnya dikenali dengan nama Reneira e Sodeira berjaya dirampas. Kapal tersebut serta merta ditukar menjadi kapal perang oleh Jack Ward. Malangnya, kapal ini karam pada tahun 1605 di sekitar laut di Greece sehingga memakan korban lebih 400 orang krew. 250 orang krew adalah muslim Tunisia dan 150 adalah warga Inggeris.

Berita ini mengundang kemurkaan Uthman Dey dan rakyat Tunisia turut sama marah kepada Jack Ward. Beliau kemudian mengambil keputusan untuk mendapat pengampunan daripada King James I. Walaubagaimanapun ia tidak berjaya malahan beliau telah diburu untuk dihukum.

Akhirnya beliau cuba memohon ampun kepada Uthman Dey. Kerana berpegang kepada prinsip amanah kepada perjanjian, Uthman Dey memberi pengampunan dan seterusnya suaka politik kepada beliau.

Kemurahan hati Uthman Dey menarik minat Jack Ward untuk mendalami Islam secara mendalam. Tidak lama selepas itu, Jack Ward secara rasminya menganut Islam. Daripada detik itu juga, Jack Ward yang selama ini turut digelar Jack Birdy atau Jack Sparrow telah memeluk Islam dan diikuti oleh krew-krew kapalnya yang setia. Sepertimana Simon Dangizer yang menukar namanya kepada Simon Reis dan Jan Jansz kepada Murat Reis, Jack Ward turut menukarkan nama Kristiannya kepada Yusuf Reis. Jack Ward atau Yusuf Reis kemudian bernikah dengan seorang gadis berasal daripada Sicily, Italy yang bernama Jessimina.

Pada 1622, seorang dramatis bernama Robert Daborne mendapat inspirasi daripada kehidupan Jack Ward atau Yusuf Reis yang mana beliau kemudiannya menghasilkan novel bertajuk ‘A Christian Turned Turk’.


Dahulunya, beliau seorang kapten lanun yang licik serta sering mabuk arak. Selepas menganut Islam, beliau lebih berdisiplin dan menggunakan kemahiran lautnya untuk berjihad menyelamatkan tanah masyarakat Muslim daripada terus diancam bahaya armada Sepanyol. Beliau turut direkodkan menyelamatkan ribuan masyarakat Muslim dan Yahudi Andalusia yang ditindas oleh kerajaan Kristian Katholik Sepanyol. Miskipun berdarah Inggeris, beliau tidak kekok untuk berpakaian sepertimana orang Turki berpakaian.

Beliau dalam satu rekod dinyatakan sebagai seorang yang tidak tinggi, rambut tidak lebat dengan uban serta botak di depan, wajah agak gelap dan berjanggut. Beliau turut memakai turban yang senonim dengan masyarakat Islam ketika itu. Beliau agak kecoh dan kadangkala agak melucukan. Peribadi dan tingkah laku ini kemudiannya melahirkan watak Jack Sparrow di dalam filem Pirates of the Carribean.

Pada 1622, Yusuf Reis atau Jack Ward kembali ke rahmatullah selepas menderita terkena tempias wabak penyakit. Beliau meninggal dunia dalam beragama Islam tidak sepertimana rakan akrabnya, Francis Varney yang murtad di akhir hayatnya.

Watak Jack Sparrow dalam Pirates of the Carribean

Sudah namapun mengadaptasi watak sebenar kepada watak dalam filem. Beberapa elemen telah diterapkan dalam pemakaian dan aksesori yang dipakai oleh Jack Sparrow lakonan Johnny Depp. Jack Sparrow dalam Pirates of the Carribean dilihat memakai aksesori bulan dan bintang (simbol Islam), kain lilit kepala berwarna merah(menggantikan serban merah ala Turki Uthmaniyyah) dan janggut (Johnny Depp melilit janggut supaya kelihatan ranggi).


#Ada juga teori yang mengatakan Jack Sparrow sebagai seorang Melayu malah ada yang berpendapat beliau adalah Panglima Awang Hitam, manusia pertama mengelilingi dunia serta membuktikan bumi itu bulat. Wallahualam. ^^
__________________________________________________________________
1- Pirates of Barbary, Corsairs, Conquests and Captivity in the Seventeenth-Century Mediterranean, Adrian Tinniswood, p 48
2- Ibid, pp. 51-52.
3- Ibid, p. 52.
4- Born 1582, Lanark, South Lanarkshire, Scotland; Died 1645, Location disputed.
5- The vast majority of English men and women had no knowledge of Islam. There were no mosques in England. There was no  English-language version of the Qur’an­—nor would there be until the 1649 publication of Alexander Ross’s poor English translation of a poor French translation from Arabic, The Alcoran of Mahomet. The word ‘Muslim’ was virtually unknown, English speakers preferring the generic ‘Turk’…To seventeenth-century England, every follower of Islam was a Turk, every Turk a follower of Islam. [Ibid, p. 50]
6- Frontispiece from William Lithgow, ‘The Totall Discourse of the Rare Adventures and Painefull Peregrinations of long Nineteene Years Travayles from Scotland’, London, 1632, National Library of Scotland.
7- Born 1553, Faversham, Kent; Died 1622, Tunis, Ottoman Empire.
8- Barbary Pirate: The Life and Crimes of John Ward, p. 199
9- Ibid. p. 175.
10- James I, A Proclomation against Pirats [sic], January 8, 1609.
11- The Totall Discourse of the Rare Adventures and painefull Peregrinations of long Nineteene Years Travayles from Scotland, p. 359.
12- Pirates of Barbary, Corsairs, Conquests and Captivity in the Seventeenth-Century Mediterranean, Adrian Tinniswood, p. 59.
13- Kilij – Ottoman sword.
14- Simon the Dancer, also known as Simon Danseker, was a companion of Captain Jack Birdy, and equally infamous. He would later turn on the Barbary Corsairs in favor of the royal families of Europe. His betrayal ended up in his doom at the hand of Uthman Dey’s son and heir, Yusuf Dey, who scolded him before a Janissary executed him. Pirates of Barbary,  Corsairs,
Conquests and Captivity in the Seventeenth-Century Mediterranean, Adrian Tinniswood, pp.64-65.
15- Bibliotheca nautica: Books, prints and manuscripts relating to naval battles and the science of naval warfare, shipbuilding and the art of navigation, pirates, buccaneers, and privateers, shipwrecks and disasters at sea, p. 54. 
16- SuhaibWebb.com []


- Sila Follow Twitter: HiJaBuL Cr3wZ -

31 comments:

 1. Replies
  1. Silakan. Ilmu serta maklumat perlu disebarkan kepada umum. ^^

   Delete
 2. As salam Tuan Blog,

  selamat menyambut Ramadhan dan selamat berpuasa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumussalam Admin blog Suasana Politik Malaysia. Blog baru?

   Selamat menyambut ramadhan juga. ^^
   *saya telah linkkan blog tuan di bloglist saya*

   Delete
 3. wahhh...nice info...=) http://eimah2328.blogspot.com

  ReplyDelete
 4. salam ramadhan. x sangka watak Jack Sparrow ni betul2 wujud suatu ketika dulu.

  ReplyDelete
 5. Salam Ramadhan juga. Ya betul tu, sebenarnya ada banyak lagi 'kegelapan' yang umat Islam kini alami dalam soal Tawarikh aka Sejarah ini. Banyak yang tidak ditonjolkan. Kenapa? Wallahualam.

  InsyaAllah, saya akan cuba lagi untuk membawakan kisah-kisah sejarah Islam daripada sisi pandang yang berbeza daripada kebiasaan umum. BiizniLlah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. harap admin dapat tonjolkan lagi kisah Islam yang digelapkan... untuk pengetahuan.. :D salam Ramadhan buat admin.. terima kasih

   Delete
 6. usaha terbaik!sempena ramadan;mengenang kembali perjuangan para syuhada dalam menegakkan kalimah tauhid;kelemahan umat islam menjadi modal untuk golongan anti-Islam untuk terus mengaitkan Islam itu 'keganasan@pengganas';waLlahu'alam

  ReplyDelete
  Replies
  1. InsyaAllah, sama-sama kita hayati sejarah perjuangan umat Islam terdahulu. Ianya berguna bagi golongan yang berfikir. ^^

   Delete
 7. Alhamdulillah, bertambah lagi pengetahuan saya, salam ukhuwah Islamiah dari kami perkumpulan Mualaf di Indonesia

  ReplyDelete
 8. bestnya baca ni..sebelum ni saya tertumpu dengan cerita kospirasi. boleh tahan saudara.teruskan menulis.

  ReplyDelete
  Replies
  1. InsyaAllah. Sokongan saudara semangat bagi saya. Biiznillah. ;)

   Delete
 9. Saya suka cerita sejarah islam yang x ada dalam buku sejarah malaysia.Kita tak boleh terus ditipu oleh pihak yg mementingkan diri sendiri.kalau boleh tolong kaji kisah Harun Al-Rasyid dari Bani Abasiah.byk cerita hanya tertumpu pada kegemilangannya sahaja tetapi dari syeikh saya,saya dapat tahu sebenarnya Harun Al-Rasyid memusuhi keluarga nabi muhammad saw.Dia berjaya mengupah org utk membunuh Sayyid Idris Al-Akbar keturunan Saidina Hassan cucu Nabi kita.harap tuan tanah dapat kaji dan menulis disini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nanti akan saya cuba usahakan. Kena kaji dahulu. Terima kasih sebab bertandang ke mari. ^_^

   Delete
 10. blog yang menarik.. Moga kita sama-sama menegakkan Islam dan Meleketakkannya nya di Tempat Selayaknya.. Memperjuang yg Haq dari Yang Bathil.. Serta Menjauhkan diri dari perkara-perkara Thaghut... terima kasih di atas perkongsiannya.. TAKBIR!!!!!!!

  ReplyDelete
 11. Allahuakbar!!!

  ReplyDelete
 12. Melayu bila kawan tu hebat..semua kata mai dari kaum dia..awal tdi cakap dari england..pastu cakap panglima awang hitam..macam bodo statement

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jujurnya, itu hanya kata sesetengah pendapat. Bukan pandangan penulis.

   Delete
  2. Statement je bodo.. Yg jelas bodonya tu engkau.. Kn dah tulis 'teori'.. Org berteori sb mengkaji. Engkau memaki sebab akal ko pendek. Finish.

   Delete
  3. Statement je bodo.. Yg jelas bodonya tu engkau.. Kn dah tulis 'teori'.. Org berteori sb mengkaji. Engkau memaki sebab akal ko pendek. Finish.

   Delete
 13. Barbarosa pun muslim..barbarosa membawa maksud barba(janggut)rosa(ros merah)..dlm bahasa latin..dan nama sebenarnya adalah khairuddin Si janggut merah.

  ReplyDelete
 14. Barbarosa pun muslim..barbarosa membawa maksud barba(janggut)rosa(ros merah)..dlm bahasa latin..dan nama sebenarnya adalah khairuddin Si janggut merah.

  ReplyDelete

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan komen di bawah. InsyaAllah, jika ada sebarang persoalan dan perbincangan yang diutarakan, saya cuba jawab. InsyaAllah. Penggunaan "Anonymous" tidak digalakkan. Terima kasih. ^^

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARTIKEL POPULAR SEPANJANG ZAMAN

ARTIKEL POPULAR BULANAN

ARTIKEL POPULAR MINGGUAN