FOLLOW HIJABUL CREWZ

Friday, 25 December 2009

Pembongkaran Sejarah Kedatangan Islam Di Nusantara


Menurut satu kajian yang dijalankan oleh sekumpulan sejarawan Indonesia dan Malaysia, Islam mula sampai ke dalam wilayah Benua Nusantara Melayu setahun selepas RSAW diperintahkan laksana dakwah terbuka yakni pada tahun 617M dan negeri Melayu pertama menerima perundangan Islam adalah Kesultanan Islam Barus yang terletak di pesisir Pantai Barat Pulau Sumatera. 

Dipercayai golongan ahlul bait bersama kalangan sahabat RSAW yang mengikuti saudagar tempatan yang berdagang ke Asia Tengah sampai ke sini lalu membentuk kelompok mereka dan menjadi penasihat kepada kaum kerabat diraja serta penguasa tempatan.Penemuan makam-makam pendakwah berketurunan Arab di satu tempat dalam negeri Barus telah didapati telah pun wujud semenjak tahun 625M. 


Pihak sejarawan Indonesia dan Malaysia yang membuat penelitian...menyatakan ada kemungkinan..dari sinilah Islam berkembang ke Utara Pulau Sumatera melalui Fansur yang berlokasi di bahagian atas negeri Barus dan tersebar ke Samudera-Pasai (Aceh).Dalam masa yang sama,Islam turut sampai ke Samudera-Pasai melalui terus dari Hadramaut Yaman dan Parsi (Iran).

Penyebaran Islam turut bermula di sini (Barus) menuju ke Selatan Pulau Sumatera melalui Pagar Ruyung Tanah Adat Melayu Minangkabau-tanah lahir kebanyakkan nenek moyang kepada anak Melayu yang menetap di Semenanjung Malaysia.Kerajaan Hindu-Buddha Srivijaya yang terletak di Palembang pula tumbang sekitar tahun 1293M hasil tentangan dari Kesultanan Majapahit yang diislamkan terlebih dahulu daripadanya.

Kesultanan Islam Majapahit diislamkan oleh para pendakwah yang terdiri daripada anak tempatan hasil perkahwinan campur ahlul bait RSAW yang menetap di sana dengan wanita tempatan seperti wali songo dan beberapa ulama dan pendakwah islam yang lain tidak perlu disenarai panjang dalam post kali nie.

Setelah hampir seluruh Pulau Sumatera dan Pulau Jawa diislamkan,Semenanjung Malaysia turut menerima kesan besar dari pengaruh yang berlaku.Hampir semua pintu-pintu masuk di pesisiran Pantai Semenanjung Barat dan Timur didapati menerima kedatangan serta kemasukan gelombang islam.

Hal ini menunjukkan bahawa islam mula tersebar di Asia Tenggara serta di Tanah Melayu lebih awal daripada yang dicatat oleh orientalis barat dan yang terdapat dalam kebanyakan buku teks yang diajar di sekolah-sekolah seluruh Malaysia.

Namun yang paling menarik,kajian yang dibuat oleh Dr. Rusydi, seorang ahli arkeologi Indonesia iaitu anak kepada Hamka ke atas Batu Bersurat Kuala Berang sekitar tahun 2001M.Kajian beliau adalah kesinambungan daripada penyelidikan almarhum bapanya berkenaan seorang tokoh paling berjasa dalam pengislaman kerajaan Majapahit dan Srivijaya sebelum jejaknya didapati hilang entah kemana.

Tokoh ini bukan calang-calang orangnya.Beliau ialah seorang ulama yang dikenali sebagai Sayyid Muhammad Khalifah.Beliau dilantik sebagai Mufti Besar bagi Kesultanan Islam Pagar Ruyung dan mengetuai ekspedisi dakwah ke Majapahit membantu Raden Fatah-Pemerintah Kesultanan Bentara-Demak mengislamkan Majapahit.

Setelah Majapahit berjaya diislamkan,Sayyid Muhammad Khalifah telah mengetuai sekali lagi perang sabil ke Palembang untuk mengislamkan Srivijaya dan berjaya.Pada waktu inilah,para peneliti sejarah tidak dapat menemui jejak tokoh misteri ini baik di Pagar Ruyung mahupun di Pulau Jawa.


Namun, Dr. Rusydi telah menyatakan ada kemungkinan tokoh Islam Pagar Ruyung yang dikenali gelaran Sayyid Muhammad Khalifah ini ada kaitan dengan Syariff Muhammad al-Baghdad.Hal ini kerana ada beberapa titik persamaan antara kedua-dua personaliti ini. 

Pertama, Sayyid Muhammad Khalifah mula hilang sebaik sahaja Srivijaya diislamkan. Apabila islamnya Palembang,seluruh jajahan takluknya turut bebas merdeka termasuk fo-lo-an (kuala berang) dan didapati tokoh yang bernama Syarif Muhammad al-Baghdadi tiba-tiba muncul di fo-lo-an sebaik bebas dari taklukan Srivijaya yang diislamkan oleh Majapahit.

Kedua, Syarif Muhammad al-Baghdadi yang kononnya, dikatakan menukil sendiri teks perundangan Islam pada batu bersurat Kuala Berang melalui pahatan jari tangannya datang dari Pulau Jawa. Ada versi lain, turut mengatakan beliau datang dari Pagar Ruyung. Ada cerita menyatakan beliau datang dari Baghdad. 

Ketiga-tiga sumber lisan ini mempunyai persamaan ketara apabila diperhatikan yang tokoh yang bergelar Sayyid Muhammad Khalifah yang diceritakan turun-temurun oleh kaum kerabat dan keturunannya, sebenarnya berhijrah dari Pagar Ruyung dan Pulau Jawa sebelum dikatakan menuju ke Tanah Melayu.

Maka dapat disimpulkan bahawa, Sayyid Muhammad al-Baghdadi dan Sayyid Muhammad Khalifah adalah orang yang sama iaitu orang yang menulis batu bersurat itu.Kita perlu ingat, mana mungkin wujudnya sebuah perundangan islam yang merangkumi sebahagian besar urusan kehidupan jika tidak terdapatnya sebuah kerajaan islam yang kukuh di kawasan berkenaan.

Oleh itu, islam sebenarnya telah bertapak di Tanah Melayu dan kawasan Asia Tenggara lebih awal daripada yang diuar-uarkan oleh pihak barat.Mereka sengaja melambatkan tarikh sebenar penyebaran islam di sini untuk membutakan mata hati generasi sekarang tentang sejarah bangsa mereka sendiri.Mereka hanya membuatkan supaya generasi sekarang mengagung-agungkan orientalis serta sejarawan mereka serta menutup perkara yang sebenar.

Antara sahabat RSAW yang terkemuka sempat sampai ke Pulau Sumatera adalah Salman al-Farisi dan Saad Abi Waqas. Mereka berdua tidak lama menetap di sini dan didapati jaluran kembara dakwah mereka menelusuri ke India dan China sebelum kembali semula ke pangkuan RSAW.

Tapi,Salman al-Farisi telah meninggalkan warisnya di Kesultanan Islam berkembar Samudera-Pasai. Harus diingat,Samudera-Pasai ketika ini adalah Samudera-Pasai lama dan bukannya di zaman pemerintahan Sultan al-Malikul Salleh.

Maksudnya, ketika ini Samudera-Pasai dikenali sebagai Jeumpa.Jeumpa ini kemudiannya diubah kepada negara kota Perlak.Seterusnya kepada Pasai. Dari sinilah Pasai mengambil-alih Samudera lalu membentuk kerajaan Samudera-Pasai. Dalam sekitar seratus ratus tahun kemudian, kisah al-Malikul Salleh muncul dalam sejarah.

Dalam period ini sahaja, ada pendapat mengatakan tidak kurang 84 orang sahabat RSAW pernah sampai ke barat, utara dan selatan Sumatera termasuk di Jawa.Tapi, pihak sejarawan Indonesia masih meneliti kesahihan tersebut. Namun yang disahkan adalah tiga. Selain daripada Salman al-farisi yang meninggalkan waris menjadi pemerintah Jeumpa di Aceh sekarang, dua lagi adalah Saad Abi Waqas dan Abdul Rahman ibni al-Auf-pernah berdagang sehingga ke negeri Barus.

#maklumat diterima daripada seorang bekas ahli arkeologi Malaysia.

Wallahualam

19 comments:

 1. Hijabul, bukan ke yang membawa Islam ke Nusantara adalah terus dari keturunan Rasullulah?

  ReplyDelete
 2. ye... memang itu yang saya maksudkan :

  Dipercayai golongan ahlul bait bersama kalangan sahabat RSAW yang mengikuti saudagar tempatan yang berdagang ke Asia Tengah sampai ke sini lalu membentuk kelompok mereka dan menjadi penasihat kepada kaum kerabat diraja serta penguasa tempatan.Penemuan makam-makam pendakwah berketurunan Arab di satu tempat dalam negeri Barus telah didapati telah pun wujud semenjak tahun 625M.

  saudara, ahlul bait adalah keturunan RSAW...
  Mereka berdakwah ke nusantara bersama beberapa lagi sahabat...

  ReplyDelete
 3. Okey.. Aku ada hntar EMel kat emal kau, kalau boleh balaslah disana juga.

  ReplyDelete
 4. salam. saya ingin mencari maklumat tentang sheikh hussein yamani yg makam nya terletak di kg pulau tiga kg gajah perak.yg dikatakan mempunyao 3 sudara salah seorgnya di singapura. makam s.hussein yamani terletak berhampiran degan makam sultan perak yg ke 16. harap kalau ada ifo blh emailkan pada saya. tq atan_kamal@yahoo.com

  ReplyDelete
 5. menarik artikel sebegini saudara,sy pun beranggapan sebegitu,maksud sy kedatangan Islam di Tanah Melayu juga adalah lebih awal dari yang sepertimana yang telah diputarbelitkan oleh para sarjana barat agar kita di sini buta dengan sejarah dan secara tak langsung akan membuatkan orang-orang kita tidak lagi berminat untuk mengkajinya. Itulah yang mereka inginkan.

  ReplyDelete
 6. Terimakasih Anon, maaflah lewat jawab. Perkara yang kau mahukan itu aku rasa ada ceritanya pada pemegang salah silah keturunan Hussein. Mereka suka buat kajian tersebut

  ReplyDelete
 7. Zaim, sebenarnya perkara yang aku tulis bukanlah baru dan fakta tersebut terdapat didalam kitab sejarh melayu tua, seperti export Barus kepada negara Arab dari kawasan bernama Barus di Nusantara sebelum dan semenjak zaman hidupnya Nabi Muhammad.

  Nusantara dikenali sebagai nama Kerajaan Saba' oleh orang timur tengah.

  ReplyDelete
 8. laaa...ramai pulak yang berrbahas tentang isu ini...hehe..

  syukran semua...

  anon,
  buat masa ini saya juga tidak mendapat maklumat yang butuh berkenaan dengan sheikh hussein al yamani..jika saudara ada info, silalah kongsi dengan hamba yep..

  ReplyDelete
 9. syukran zaim zaiman,
  saya juga bersetuju dengan pandangan saudara..

  syukran appzak,
  hehehe,macam admin pulak...pe2 pon trimas kerana sudi kongsi info di sini...

  ReplyDelete
 10. seorang bekas ahli arkeologi Malaysia?
  siapa namenye?
  bukan ke Kerajaan Saba' utk kerajaan bugis dr benua lemuria... musuh benua atlantik dlm perang nuklear pada suatu ketika dahulu...

  ReplyDelete
 11. Salam,

  Saya baru terjumpa artikel ini. Ia mengesahkan anggapan saya yang Islam tiba di Nusantara lebih awal dari Negara China jika melihatkan kedudukan geografi. Saad Abi Waqas juga dikatakan telah sampai ke Guangzhou dan membina masjid di sana. tarikh kedatangan Islam ke rantau Melayu perlu diuar-uarkan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wasalam.

   Ya, betul tu. Jika ikut sejarah tidak rasminya, Islam telah sampai ke sini semenjak sebelum kewafatan Nabi Muhammad saw lagi. Wallahualam.

   Delete
 12. ada diberitakan oleh sahabat al faqir iaitu seorang ahlul bait mengatakan bahawa terdapat makam sahabat Sayyidina Rasulullah saw di pulau pinang..wallahualam..mohon pencerahan dari pihak tuan..emel al faqir di da_accurate@yahoo.com..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Allahuakbar. Maklumat baru bagi saya. Nanti saya cuba tanya sahabat-sahabat saya yang berada dalam bidang sejarah ini. Apa-apa hal saya maklum kemudian. Jazakallah.

   Delete
 13. Berdasarkan silsilah keturunan Sultan-Sultan Melayu, yang dikeluarkan oleh Kerajaan Brunei Darussalam dan Kesultanan Sulu-Mindanao, Kerajaan Islam Jeumpa pada 154 Hijriah atau tahun 777 Masehi dipimpin oleh seorang Pangeran dari Parsia (India Belakang ?) yang bernama Syahriansyah Salman atau Sasaniah Salman yang kawin dengan Puteri Mayang Seulodong dan memiliki beberapa anak, antara lain Shahri Poli, Shahri Tanti, Shahri Nawi, Shahri Dito dan Puteri Makhdum Tansyuri yang menjadi ibu dari Sultan pertama Kerajaan Islam Perlak. Menurut penelitian pakar sejarah Acheh, Sayed Dahlan al-Habsyi, Shahri adalah gelar pertama yang digunakan keturunan Nabi Muhammad di Nusantara sebelum menggunakan gelar Meurah, Habib, Sayid, Syarief, Sunan, Teuku dan lainnya. Syahri diambil dari nama istri Sayyidina Husein bin Ali, Puteri Shahri Banun, anak Maha Raja Parsia terakhir.
  Mengenai keberadaan Shahri Nawi ini, disebutkan oleh Syekh Hamzah Fansuri. Syekh ini adalah Ulama Sufi dan sastrawan terkenal Nusantara yang berpengaruh dalam pembangunan Kerajaan Acheh Darussalam, yang juga merupakan guru Syamsuddin al-Sumatrani yang dikenal sebagai Syekh Islam Kerajaan Acheh Darussalam pada masa Iskandar Muda. A. Hasymi menyebutkan beliau juga adalah paman dari Maulana Syiah Kuala (Syekh Abdul Rauf al-Fansuri al-Singkili). Syekh Fansuri dalam beberapa kesempatan menyatakan asal muasalnya dan hubungannya dengan Shahri Nawi. Diantaranya syair :
  Hamzah ini asalnya Fansuri
  Mendapat wujud di tanah Shahrnawi
  Beroleh khilafat ilmu yang ’ali
  Daripada ’Abd al-Qadir Jilani
  Hamzah di negeri Melayu,
  Tempatnya kapur di dalam kayu
  Dari rangkaian syair ini, maka jelaslah bahwa ada hubungan antara bumi Shahrnawi (Shahr Nawi) dengan Fansur yang menjadi asal muasal kelahiran Syekh Hamzah Fansuri dan tempat yang terkenal kafur Barus. Sebagaimana disebutkan di atas, Shahrnawi atau Syahr Nawi adalah anak daripada Pangeran Salman (Sasaniah Salman) yang lahir di daerah Jeumpa, di Acheh Bireuen saat ini. Syahrnawi adalah salah satu tokoh yang berpengaruh dalam pengembangan Kerajaan Islam Perlak, bahkan beliau dianggap arsitek pendiri kota pelabuhan Perlak pada tahun 805 yang dipimpinnya langsung, dan diserahkan kepada anak saudaranya Maulana Abdul Aziz. Kerajaan Islam Perlak selanjutnya berkembang menjadi Kerajaan Islam Pasai dan mendapat kegemilangannya pada masa Kerajaan Acheh Darussalam.
  Wali Songo mengawinkan Raja Majapahit terakhir, Brawijaya V dengan kader muslimah terbaiknya yang dikenal dengan nama "Puteri Champa", gadis cantik jelita dan cerdas, seorang Puteri Kerajaan Islam Jeumpa Acheh yang juga masih keponakan dari Sunan Ampel, yang ketika itu telah membuka lembaga kaderisasi dan pendidikan di Ampel Surabaya. Dari perkawinan ini lahirlah seorang putera bernama Raden Fatah, yang sejak kecil sudah diungsikan dari Istana Majapahit dan mendapat pendidikan langsung para Wali Songo, dan dibesarkan dalam lingkungan pendidikan Sunan Ampel. Ketika dewasa, Raden Fatah diangkat menjadi penguasa lokal di Demak, Jawa Tengah. Setelah menggalang kekuatan dan mendapat dukungan meluas, Wali Songo memproklamirkan berdirinya Kerajaan Islam Demak dan mengangkat Raden Fatah sebagai Sultan. Sejak saat itu, dimulailah penaklukan demi penaklukan yang telah mengakhiri dominasi Kerajaan Hindu-Budha di tanah Jawa dan mulai berdiri Kesultanan-Kesultanan Islam. Sementara Syarief Hidayatullah, tidak diragukan berasal dari keturunan keluarga besar Kesultanan Perlak-Pasai yang telah telah mendirikan Kesultanan Banten di Jawa bagian Barat.

  ReplyDelete

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan komen di bawah. InsyaAllah, jika ada sebarang persoalan dan perbincangan yang diutarakan, saya cuba jawab. InsyaAllah. Penggunaan "Anonymous" tidak digalakkan. Terima kasih. ^^

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARTIKEL POPULAR SEPANJANG ZAMAN

ARTIKEL POPULAR BULANAN

ARTIKEL POPULAR MINGGUAN