FOLLOW HIJABUL CREWZ

Wednesday, 7 August 2013

Kemanakah Perginya Air Mandian Jenazah Rasulullah SAW?


Kisah Yang Sangat Mengagumkan Berkenaan Syeikh Mutawalli Sya'rawi Rahimahullah

Pada masa dahulu, suatu muktamar Islami yang menghimpunkan para ulama' muslimin telah dijalankan dalam tempoh selama seminggu. Syeikh Sya'rawi adalah di antara tokoh ulama' Mesir yang dijemput untuk meghadiri muktamar tersebut.

Pada hari pertama muktamar, Syeikh Sya'rawi telah melihat pada diri pengerusi muktamar tersebut yang juga merupakan seorang ulama' suatu perubahan besar dari segi keilmuannya dan makrifah yang tidak ada pada masa-masa sebelumnya. Lalu, syeikh bangun menuju ke podium dan berkata, "Aku akan mengajukan suatu soalan kepada kamu dan aku inginkan jawapannya. Soalannya ialah : Ke manakah perginya air mandian jasad Rasulullah SAW?". Iaitu yang dimaksudkan beliau ialah air yang digunakan ketika dimandikan jenazah Baginda SAW.

Akan tetapi apabila soalan itu diajukan, tidak ada sesiapa yang menjawabnya. Semua orang senyap dan berdiam diri kerana tidak tahu akan jawapannya. Pengerusi muktamar itu juga merasa sangat terkejut dengan soalan tersebut dan mengatakan dalam dirinya, "Bagaimana aku tidak mengetahui akan jawapan soalan ini?". Lalu beliau mengambil jalan keluar daripada persoalan ini dengan mengatakan, "Berikan kami peluang masa, kami akan jawab soalan kamu pada pertemuan esok insyaAllah".

Maka beliau pun pulang ke rumahnya dan tidak melakukan apa-apa selain daripada terus memasuki perpustakaan khasnya untuk mencari, meneliti dan membelek kitab-kitab bagi mencari jawapan kepada persoalan itu. Beliau telah menghabiskan masa yang lama dalam pencariannya, hingga diselubungi keletihan dan akhirnya terlelap tidur di atas kitab yang dibacanya.

Ketika mana ulama' itu tidur, Rasulullah SAW telah datang bertemunya dalam mimpi dan bersama baginda SEOrang lelaki yang memegang sebuah lampu pelita. Maka dengan segera beliau menuju kepada Rasulullah SAW dan bertanya, "Ya Rasulullah, ke manakah perginya air mandian jasadmu?". Lalu Baginda SAW mengisyaratkan kepada lelaki pemegang lampu pelita yang berada di sisinya (supaya menjawab soalan itu). Kemudian lelaki itu pun menjawab, "Air mandian Rasulullah SAW menyejat naik ke langit dan kemudian turun ke bumi dalam bentuk hujan. Setiap titisannya yang jatuh ke bumi, dibina di tempat itu masjid". 

Maka, terjagalah beliau daripada tidurnya dalam keadaan yang sangat gembira kerana telah mengetahui jawapan kepada persoalan tersebut.

Keesokkan harinya, pengerusi muktamar itu hadir untuk hari kedua dan menunggu persoalan yang telah dilontarkan oleh Syeikh Sya'rawi untuk diutarakan semula. Akan tetapi syeikh tidak bertanya. Di hujung muktamar pada hari kedua, akhirnya beliau bangun dan berkata kepada syeikh Sya'rawi, "Kelmarin kamu telah bertanyakan satu soalan. Adakah kamu ingin mengetahui jawapannya?".

Syeikh berkata : "Adakah kamu mengetahui jawapannya?".
Beliau menjawab : "Ya".
Syeikh bertanya : "Maka ke manakah perginya air mandian Rasulullah SAW?".
Beliau menjawab : "Air mandian Rasulullah SAW menyejat naik ke langit dan kemudian turun ke bumi dalam bentuk hujan. Setiap titisannya yang jatuh ke bumi, dibina di tempat itu masjid".
Syeikh bertanya lagi : "Bagaimana kamu mengetahuinya?".
Beliau menjawab : "Rasulullah SAW telah datang kepadaku dalam mimpi (memberitahukan jawapannya)".
Syeikh berkata : "Bahkan SEOrang lelaki yang memegang lampu pelita yang menjawab kepada kamu".

Maka ulama' itu terus merasa terperanjat dan terpegun, lalu bertanya, "Bagaimana kamu mengetahui perkara itu?".

Lalu Syeikh Sya'rawi menjawab bahawa beliaulah lelaki yang memegang lampu pelita yang berada di sisi Rasulullah SAW dalam mimpi ulama' itu.

Peristiwa ini telah memberikan kesan yang cukup mendalam kepada para hadirin dalam muktamar tersebut dan memeranjatkan semua orang. Hal ini menunjukkan kedudukan maqam yang tinggi beliau di sisi Allah Taala dan RasulNya.

~kisah ini diceritakan sendiri oleh ulama' yang menjadi pengerusi muktamar itu.

25 comments:

  1. Subhanallah........Maya suci Allah

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum wth
    terima kasih kerana upload artikel nih.satu info @ ilmu baru untuk saya.pohon izin untuk copy paste ke blog saya.

    ReplyDelete
  3. Masyaallah benarkah cerita ini. alangkah bertuah dan bersyukurnya diri jika di kunjungi Rasullulah di dalam mimpi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moga2 kita juga mendapatnya. InsyaAllah.

      Delete
  4. Pada muktamar islam, mungkinkah topik kemana perginya air mandi mayat Nabi SAW pergi di soal. Sedangkan banyak lagi maslahah umat yg lebih penting utk dibincangkan.

    Rasa mcm x logik jika ulama hebat datang muktamar sekadar membincangkan soal air mandi mayat Nabi SAW.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu. Soalan itu hanya selingan. Bukan perbahasan utama dalam muktamar tersebut. Sila fahami artikel di atas. Sekian.

      Delete
    2. cerita tak bertempat dan tak bertarikh....

      Delete
  5. Pada muktamar islam, mungkinkah topik kemana perginya air mandi mayat Nabi SAW pergi di soal. Sedangkan banyak lagi maslahah umat yg lebih penting utk dibincangkan.

    Rasa mcm x logik jika ulama hebat datang muktamar sekadar membincangkan soal air mandi mayat Nabi SAW.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ianya hanya selingan. Bukan soal pokok perbincangan. Haduish.

      Delete
  6. kepada admin - kalau boleh nyatakan sumbernye untuk dijadikan sandaran. kisah yang menarik.

    ReplyDelete
  7. mimpi tidak boleh menjadikan hujjah. datangkan satu dalil dari sahabat dan dari sumber kitab mana ia sebut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang la mimpi tak dapat dijadikan hujah. Tapi, ia boleh dijadikan ibrah.

      Delete
  8. mimpi tidak boleh menjadikan hujjah. datangkan satu dalil dari sahabat dan dari sumber kitab mana ia sebut..

    ReplyDelete
  9. Zackie,jgn sengal.sgt.xde sape suruh jd kn kisah ni sbg hujah,kisah ni nk menceritakn tentang kebesaran Allah dan Rasul nya...TAKBIR!!!

    ReplyDelete

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan komen di bawah. InsyaAllah, jika ada sebarang persoalan dan perbincangan yang diutarakan, saya cuba jawab. InsyaAllah. Penggunaan "Anonymous" tidak digalakkan. Terima kasih. ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARTIKEL POPULAR SEPANJANG ZAMAN

ARTIKEL POPULAR BULANAN

ARTIKEL POPULAR MINGGUAN