FOLLOW HIJABUL CREWZ

Monday, 24 November 2014

[Untold Stories] Dari Mulut TGHH Sendiri: Kebanyakan Isi Artikel Ini Belum Pernah Dihebahkan Kepada Umum!


Konspirasi New World Order ke atas negara-negara di seluruh dunia? Apa yang dimaksudkan dengan golongan Mutasahilun dan Mutasyaddidun? Kisah Sister in Islam yang belum pernah diceritakan? Adakah bumi nusantara dan bangsa Melayu adalah pencetus kebangkitan Islam akhir zaman? MH370 dan MH17 adalah kemalangan "terancang"? Ketakutan Amerika Syarikat kepada PAS yang disembunyikan? Lee Kuan Yew berjumpa dengan TGHH? Isu DAP Sarawak yang keluar PR? Isu PASMA? Dan banyak lagi akan didedahkan dalam artikel ini. Jom selami pemikiran dan sudut pandang Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang. Artikel ini saya kelaskan dalam kategori, ARTIKEL WAJIB BACA! 

--------------------------------------------------------------------------

USRAH ANAK BERANAK BERSAMA AYAH CHIK

Asal perancangannya kami jemput Dato Husain Awang sebagai naqib usrah gabungan guru MDQ kali ini. Selain dari Ketua Dewan Ulama PAS Terengganu, beliau juga pemangku jawatan-jawatan arwah Ustaz Harun Taib di Terengganu termasuk Pengerusi Lembaga Pengarah MDQ.

Malangnya Dato Husain tidak dapat bersama kami. Usrah terpaksa ditangguh kerana kami tak dapat mencari pengganti.

Kecewa sungguh usrah kali ini dibatalkan. Kami benar-benar ketandusan sentuhan tarbiah setelah pelbagai isu-isu mencabar akidah yang timbul mutakhir ini. Tidak cukup sekadar pencerahan minda menerusi wacana dan ceramah sahaja. Kami juga perlukan kekuatan ukhuwwah dan aura rohani dari mereka. Usrah yang diasaskan oleh Imam AlBanna sangat berkesan bagi abnaul harakah mengecas kembali tenaga spiritual mereka di samping merasai kemanisan iman kepadaNya.

"Susah-susah sangat test jemput Ayah Chik la." Kata seorang sahabat semasa kami bersembang mengenai usrah di bilik guru.

Saya ketawa kecil. Takkan nak jemput Timbalan Ketua Ulama Dunia baru hari ini untuk usrah esok. Sudah tentu komitmennya terlalu padat. Tambah pula dalam pengetahuanku beliau masih berada di KL untuk perbahasan Bajet 2015.

Usai solat Isyak saya terserempak dengan Yusof, anak Ayah Chik. Untuk buat modal bersembang, saya saja bertanya adakah Ayah Chik ada di rumah atau tidak.

"Ada, baru balik maghrib tadi." Jawab Yusof.

Wow! Ini sudah bagus. Terus saya sampaikan hasrat jabatan tarbiah untuk berusrah dengannya walaupun sebenarnya saya tidak menaruh harapan yang tinggi kerana peluang mendapatkannya amat tipis. Biasanya untuk urusan sebegitu perlu melalui PA khas sekurang-kurangnya awal sebulan.

Lewat 11 malam baru dapat jawapan. Ayah Chik setuju berjumpa kami. Alangkah gembiranya hati. Memang saya tidak pernah dapat kesempatan sebegini lagi sejak Ramadhan lepas. Esoknya saya terus maklumkan pada pihak atasan MDQ untuk menyusun perjalanan berikutnya.

Ayah Chik datang tepat jam 11 seperti yang dijanjikan. Beliau memang terkenal dengan ketepatan masanya. Kami pernah dimarahi beliau sewaktu di Syria dulu, kerana lewat membawanya berjumpa dengan wakil Hamas seperti yang mereka janjikan.

Selepas aluan dari Mudir, Ayah Chik terus memulakan perkongsiannya dengan bacaan ayat 217 dari surah alBaqarah:

- وَلَا يَزَالُونَ يُقَاتِلُونَكُمْ حَتَّىٰ يَرُدُّوكُمْ عَنْ دِينِكُمْ إِنِ اسْتَطَاعُوا
Dan musuh-musuh Islam itu sentiasa memerangi kamu sehinggalah mereka berjaya memalingkan kamu dari agamamu jika mereka mampu.

Ayah Chik menegaskan bahawa pertembungan umat Islam dengan musuh akan berlaku sampai hari kiamat. Islam tidak akan sunyi dari pembenci dan pendengki.

Matlamat utama kumpulan musuh adalah untuk memalingkan umat Islam dari ajaran Islam itu sendiri kerana kekuatan Islam adalah terletak pada ajarannya, bukan pada ramainya umat Islam atau kayanya negara Islam.

"Maka antara sasaran utama musuh Islam adalah pusat-pusat pengajian Islam yang menjadi sumber ajaran Islam. Mereka mengatur berbagai strategi untuk melemahkan pendidikan Islam." Ujar Ayah Chik penuh khusyuk.

Antara pusat pendidikan utama Islam adalah Universiti al-Azhar di Mesir yang ditubuhkan sejak zaman Abbasiyah. Waktu itu Mesir dikuasai oleh kumpulan Fatimiyyah. Graduannya dari serata dunia menjadi pemimpin kebangkitan Islam di negara masing-masing. Sudah semestinya perkara ini amat dikhuatiri musuh.

"Dengan menggunakan kuasa politik, al-Azhar cuba dimandulkan. Bermula tahun 50an silibus al Azhar mula diubah. Dimasukkan subjek perkauman arab dan dibuang beberapa cabang Ilmu Islam.

Peperiksaan al-Azhar turut dikacau. Pelajar diluluskan seramai yang mungkin sehingga yang tidak jawab apa-apa pun boleh lulus. Tujuannya supaya kualiti graduan dipandang rendah oleh masyarakat. Pensyarahnya pula dilantik dari berbagai latarbelakang dan pemikiran termasuk orientalis. Syeikhul Azhar juga dipilih oleh kerajaan, yang sebelum itu dipilih oleh pihak Azhar sendiri." Tambahnya lagi.

"Tuan Guru Nik Aziz pernah bercerita pada saya, sewaktu beliau menuntut di al-Azhar dahulu, ada seorang syeikh yang mengajar ilmu tasauf bermula sebelum waktu Asar sehingga masuk waktu maghrib. Mereka langsung tidak berhenti solat Asar!" Cerita Ayah Chik diselangi dengan ketawa kecil.

Begitu juga di Mekah dan Madinah. Sejak zaman sahabat dahulu lagi kedua bumi ini terkenal dengan serambi ilmu. Setiap sudut masjid dipenuhi pengajian ilmu.

"Halaqah-halaqah agama wujud di setiap tiang masjid. Ulama dari pelbagai kepakaran dan bangsa mencurah mutiara yang tak ternilai harganya. Universiti tak rasmi itu telah melahirkan tidak terkira ramainya pendakwah serata dunia." Katanya. Kami hanya mendengar dan mengangguk.

Saya teringat Ayah Chik pernah cerita dia sendiri diberi peluang oleh mufti Saudi, Abdul Aziz bin Baz untuk mengajar di Masjid Nabawi. Waktu itu zaman Raja Faisal.

Namun setelah Raja Faisal dibunuh, barat mula campur tangan pentadbiran Saudi. Halaqah agama dimatikan. Ramai khatib dan imam yang digam. Khutbah diarahkan mengikut teks yang disediakan sahaja selepas di periksa oleh barua barat. Tidak sedikit khatib yang dipecat kerana tidak mahu tunduk kepada sekatan tersebut.

"Dr Hassan Al-Touhami, bekas Setiausaha Agung OIC pernah mendedahkan perkara ini dalam sebuah persidangan. Beliau merujuk kepada kertas kerja dari PM Israel yang bocor tentang projek menghapuskan pendidikan Islam ini." Terang Ayah Chik. Nampak gayanya beliau sudah mula bercerita soal politik antarabangsa, yang sememangnya menjadi kepakarannya.


Projek ini sebenarnya adalah ranting kepada sebuah grand design yang diisytiharkan oleh George Bush, bekas Presiden Amerika yang dikenali sebagai New World Order (NWO).

"NWO ialah rancangan menyatukan dunia dengan sebuah tamadun sahaja menerusi tamadun barat. Mereka menggerakkan idea globalisasi atas nama langkah kemajuan di negara-negara lain termasuk negara umat Islam."

Tiada lagi tamadun china, tamadun India, parsi, Islam dan sebagainya. Matamatnya adalah satu; menguasai dunia!

"Kerana itulah kita melihat hari ini ideologi kiri sudahpun hancur termasuk di negara bekas komunis sendiri. Rusia, Vietnam dan China telah mengamalkan konsep ekonomi terbuka bawaan barat walaupun mereka masih menyatakan pegangan terhadap ideologi sosialis."

"Namun setelah lama menjalankan agenda tersebut ke atas umat Islam, mereka mengakui bahawa ajaran Islam sangat kuat. Ia gagal dilenyapkan. Apa yang boleh dilakukan hanya sekadar mengganggu kemaraan Islam. Lalu mereka mengambil langkah menggunakan kelemahan Islam melalui dua golongan; Mutasahilun dan Mutasyaddidun." Muka Ayah Chik semakin serius.

Mutasahilun ialah golongan yang bermudah-mudah dengan ajaran Islam. Kelemahan itu menyebabkan mereka mula diresapi ideologi songsang tentang Islam seperti Islam liberal, Islam demokrat, pluralisme agama dan sebagainya. Mereka golongan umat Islam yang hanya menerima sebahagian ajaran Islam yang mudah dan diterima akal manakala sebahagian lain dipinggirkan.

Mutasyaddidun pula golongan yang ekstrim. Mereka terlalu sayangkan Islam tetapi tidak faham Islam. Kejahilan mereka terus dipergunakan untuk memberi rupa buruk terhadap Islam di mata masyarakat dunia. Mereka diajar jihad tanpa feqh. Mereka golongan gelojoh untuk memartabatkan Islam.

"Menang hari ini, esok terus nak jalankan hudud. Kalau ada orang mencuri, mereka akan tangkap sendiri dan terus potong tangan tanpa mengikut syarat-syarat dan prosedur sepatutnya." Jelas Ayah Chik.

Kedua golongan ini dibiayai secara halus oleh barat. Mungkin mereka sendiri tidak sedar siapa yang biaya mereka. Barat amat perlukan kedua kumpulan ini supaya Islam yang tulen tenggelam. Pertembungan Islam sesama Islam akan terus berlaku jika umat Islam masih tidak menyedari perkara ini.

Disinilah pentingnya ajaran Islam dipelajari mengikut manhajnya yang sebenar. Ayah Chik membacakan sepotong Firman Ilahi:

فلو لا نفر من كل فرقة منهم طائفة ليتفقهوا في الدين
Perlu ada satu kumpulan dari kalangan umat Islam yang keluar memahami agama.

Allah sebut lafaz tafaqquh, dengan maksud faham bukan sekadar taallum iaitu belajar. Bukan semua orang belajar itu faham.

Disamping itu Islam juga mengajar bahawa setiap yang baik itu adalah milik umat Islam.

"Sabda Rasulullah SAW:

الحكمة ضالة المؤمن حيثما وجدها فهو أحق بها
Kebijaksanaan itu adalah milik umat Islam. Di mana saja dia menjumpainya maka dialah yang lebih berhak untuk mengambilnya.

Justeru itu umat Islam tidak perlu bercukup dengan ilmu wahyu. Mana-mana ilmu yang memberi manfaat walaupun untuk dunia sahaja perlu didalami sebaiknya.

Malangnya manusia ini dijadikan tuhan tidak mampu mempelajari semua ilmu sekaligus. Dari sinilah diperkenalkan ilmu secara kolektif. Setiap orang mendalami bidang-bidang tertentu dan mereka sentiasa berkumpul melontarkan kepakaran masing-masing seperti kumpulan usrah dan sebagainya.

Namun begitu ilmu teras kepada semua perlu dimiliki oleh setiap orang Islam iaitu ilmu Fardu Ain. Tidak kira dibidang manapun mereka ceburi, mereka perlu tahu asas berkait ilmu agama dari aspek akidah, feqah dan akhlak."

"PAS menyedari sejak lama usaha jahat menggagalkan pendidikan Islam ini. Kerana itulah ulama kita banyak menubuhkan institusi-institusi pendidikan baru di Malaysia sekembalinya dari Timur Tengah. Kebanyakan pad awalnya menggunakan manhaj asal al-Azhar seperti MDQ, KUDQI dan KIDU. Selain itu PAS mengambil pendekatan membenarkan orangnya masuk ke dalam sektor kerajaan bagi mengawal sistem pendidikan Islam agar tidak terjejas teruk." Katanya lagi.

Tidak dinafikan Malaysia juga menerima tempias globalisasi dalam dunia pendidikan. Mujurlah langkah yang diambil itu sedikit sebanyak berjaya menjaga keaslian Islam jika dibandingkan di negara-negara Islam lain.

Institusi pendidikan PAS turut diganggu oleh musuh. Penghantaran pelajar ke Timur Tengah disekat terutama di Al-Azhar melalui hubungan G2G. Sijilnya tidak diiktiraf oleh kerajaan tempatan.


"Oleh kerana itulah, perjuangan di medan ilmu juga mereka salah satu cabang jihad Fisabilillah yang penting bagi Islam." Tegas Ayah Chik mengakhiri penjelasannya.

Kami warga pendidik lega mendengarkannya. Walaupun canarannya besar, perkongsiannya telah menyuntik semangat untuk kami terus berbakti di medan yang mulia ini.

Tiba sesi soal jawab pula. Saya beri peluang dahulu orang lain untuk bertanya. Tangan saya tekun mencatat pelbagai fakta spontan yang Ayah Chik kemukakan. Ulama itu terlalu sarat dengan mutiara yang tak mampu saya kutip semuanya. Nama dan tahun diingatinya satu persatu persis sebuah ensiklopedia.

Lima soalan pertama dikumpul berkait dengan SIS, PasMa, sejarah MDQ, masa depan Islam di Asia dan cabaran Islam di Sarawak. Saya perhatikan Ayah Chik mencatat soalan dan point jawapan yang agak banyak.

"Semangat Ayah Chik kali ni." Getus hati saya. Biasanya dalam program separa rasmi sebegini beliau hanya dengar dan jawab spontan. Tapi kali ini tekun menulis. Panjang pula tu. Tentu jawapannya juga panjang.

Agakan saya tepat. Sesi soal jawab lebih panjang dari sesi pertama. Benar-benar menghilangkan dahaga kejahilan kami selama ini. InsyaAllah saya cuba kongsikan dalam tulisan seterusnya.

Sabar. Takkan lari gunung dikejar.


USRAH ANAK BERANAK BERSAMA AYAH CHIK (PART II)

Apabila sesi soal jawab dibuka, lima soalan ditanya kepada Ayah Chik. Soalan berkisar mengenai dalam dan luar negara.

Soalan pertama:
Isu SIS dan sikap PAS terhadapnya kerana keliru dengan sikap 2-3 orang pimpinan yang seakan membela kumpulan ini.

"SIS sudah wujud pada awal 90an lagi. Mereka muncul dengan kontroversi mengikut musim. Sekarang muncul kembali dengan isu terbaru. Kebanyakan ahlinya adalah wanita-wanita Islam yang memperjuangkan hak wanita. Mereka terdiri di kalangan beberapa orang anak bekas PM dan juga ahli akademik." Jawab Ayah Chik yang selalu membangkitkan hal sejarah.


"Mungkin kita masih ingat salah seorang mereka adalah Amina Wadud, yang pernah menggemparkan dunia dengan khutbah jumaatnya dan mengimami solat jumaat yang dihadiri oleh lelaki dan wanita bercampur dahulu."

Sebenarnya gerakan sebegini ada di mana-mana negara. Dibandingkan dengan indonesia, di sana lagi teruk. Kebebasannya di luar kawalan. Malaysia boleh dikira yang paling baik lah diantara yang tak baik.

"Saya pernah beritahu Najib dahulu, UMNO ni zalim, tapi pemimpin arab lagi zalim" Ayah Chik berseloroh disambut tawa kecil dari kami.

"Presidennya, Zainah Anwar pernah datang ke Rusila ini. Waktu itu beliau sebagai wartawan NST."

"Antara yang mereka pertikaikan adalah hak pembahagian harta pusaka, aurat wanita dan juga hukum hudud. Mereka sebenarnya tidak memahami bahawa syariat Islam ini bertali antara satu sama lain. Hak tersebut perlu dibaca menyeluruh barulah adil" Kata Ayah Chik tegas.

Contohnya dalam isu pusaka. Benar wanita dapat separuh dari lelaki. Tapi jika melihat sudut lain dalam Islam, ia amat sesuai dengan tanggungjawab besar lelaki yang wajib menanggung anak, isteri dan ibubapa yang uzur. Harta pusaka mereka perlu digunakan pula kepada orang yang ditanggungnya. Wanita pula walaupun dapat separuh, tetapi itu hanya untuk dirinya sendiri. Tidak wajib berkongsi dengan sesiapa.

Katalah lelaki dapat 1000, wanita dapat 500. Lelaki perlu agih pada anak, isteri dan ibubapa. Mungkin hanya tinggal 100 atau 200 ringgit sahaja untuk lelaki itu. Tapi wanita itu sepenuhnya 500 ringgit hanya untuk dirinya. Untung wanita pula!

"Kita pernah panggil SIS untuk berdepan dalam isu hudud, tapi mereka tidak hadir." Jelas Ayah Chik lagi.

Kemudian Ayah Chik merujuk kepada dua tiga pimpinan yang berbeza pendirian pula.

"Dalam PAS pula ada orang baru dan orang lama. Macam-macam jenis orang ada. Dulu orang masuk PAS termasuk kaki laga ayam. Mereka masuk PAS sebab marah pada polis yang rampas ayam-ayam laga mereka (yang digunakan untuk bertaruh). Mereka tak tahu kalau kita yang memerintah, lagi teruk mereka kena". Ayah Chik ketawa lagi. Seronok kami melihat raut wajahnya.

"Semua yang masuk kita susun proses tarbiyah untuk mereka. Berselisih pendapat dalam PAS juga berlaku sejak dulu lagi. Cuma bezanya dulu tiada whatsapp. Perselisihan tak sampai ke pengetahuan umum."

"Jika dibanding dengan Indonesia, perpecahan di kalangan mereka cukup merugikan Islam. Parti politik mereka mencecah 20 buah. Jika dicampur undi 5 calon presiden dari parti Islam dalam pilihanraya presiden baru-baru ini, mereka dapat 31%. Jokowi hanya meraih 21% undi." Ujar Ayah Chik kesal.

"Mereka (pimpinan PAS) yang tak faham tentang SIS ini kita sudah buat perjumpaan. Kita berbincang dengan mereka. Ada yang berpendapat SIS sekarang sudah berubah. Kita nyatakan, jika benar mereka sudah berubah, masyarakat masih tidak tahu. Tindakan membela itu hanya merugikan sokongan umat Islam. Dan saya meneliti, sebenarnya mereka tidak berubah pun. Ini masalahnya apabila maklumat yang diterima tidak tabayyun dengan tepat."

"Kepelbagaian ini wujud zaman Nabi lagi. Ada orang munafiq, ada juga jenis lemah iman. Sebab itu dalam memahami Islam perlu dipelajari asbabul nuzul. Baru tahu ayat itu turun pada golongan mana." Jawab Ayah Chik. Kami mengangguk faham.

Kadang-kadang ilmu yang disampaikan Ayah Chik itu sudah kami pelajari sebelum ini namun kami mungkin tidak tahu bagaimana aplikasi terhadap keadaan sekeliling untuk memahami suasana. Itulah kelebihan beliau sebagai seorang Faqih.

Soalan Kedua:
Sepanjang pemerhatian Ayah Chik, ada tak negara Asia yang ada potensi utuk Islam bangkit setelah melihat kemelut di Timur Tengah?

"Semua itu dalam Ilmu Allah SWT. Bagi kita, dimana bumi dipijak disitulah kita berjuang." Jawab Ayah Chik ringkas. Pada saya jawapan tersebut sudah memadai untuk kita berhenti berteka-teki. Teruskan saja bekerja. Matlamat kita pahala dan syurga.

"Nabi SAW dalam satu khutbah jumaatnya menyatakan, khilafah selepasku bermula dengan manhaj Nubuwwah, kemudian muncul sistem beraja, kemudian muncul pemerintahan yang menggigit, dan kemudian akan kembali dengan pemerintahan yang mengikut manhaj nubuwwah. Ini bermaksid Islam akan kembali memerintah walau apapun yang kita lihat berlaku hari ini."

"Nabi juga bersabda, akan dibuka kota Costantinople dan Roman. Costantinople di Turki twlah dibuka di oleh Sultan Muhammad Al-Fatih. Kota Roman pula merujuk kepada pusat agama Kristian Roman Katolik iaitu Vatican City. Ia masih belum dibuka. Masanya akan tiba." Raut wajahnya Ayah Chik mempamerkan keyakinan beliau akan janji kemenangan itu." Tambah Ayah Chik penuh yakin. Meremang bulu roma saya.

"Di Eropah, Islam tidak mati. Umat Islam wujud di Bosnia sejak lama dulu menentang penjajahan Serbia. Turki, Saudi, Malaysia dan Iran turut membantu rakyat Bosnia sehingga termeterai perjanjian Dayton."


"Perjanjian itu adalah untuk membebaskan Bosnia, tetapi dengan syarat tidak menjalankan syariat Islam. Presiden yang dilantik pada waktu itu melihat keperluan untuk menerima dahulu perjanjian tersebut dengan keadaan yang berlaku. Keadaan perang yang begitu lama menyebabkan kebanyakan umat Islam tidak sempat belajar Islam. Yang tidak tahu babi itu haram pun ada." Jelas Ayah Chik.

Saya teringat cerita Mat Sabu waktu di Syria dahulu, dalam satu majlis makan malam, semasa beratur mengambil makanan, seorang rakyat Bosnia mencedok lauk babi dihadapan. Mat Sabu kata "No, its a pork.". Orang itu mengangguk, dia letak kembali babi, dia pergi cedok kuahnya. Aduyai.

"Adapun negara yang ada potensi kebangkitan Islam adalah negara arab, sebagai pusat Islam yang dikenali." Ayah Chik menyatakan pendapatnya. Beliau langsung tidak melihat peperangan yang berlaku di sana sebagai petanda buruk bagi Islam. Semestinya beliau sandarkan pendapat itu kepada hadis-hadis Akhir Zaman. Antaranya tentang Malhamah Kubra, kebangkitan Imam Mahdi dan turun Nabi Isa.

Kejayaan Islam tidak boleh diukur dengan kuat atau lemahnya fizikal umatnya. Sebaliknya ia ditentukan dengan Iman yang kental. Itulah punca yang menjemput pertolongan dari Allah SWT.

"Di Afrika, Nigeria memiliki majoriti penduduk Islam, walaupun pemerintahnya Kristian. Di Asia Tenggara pula, umat Islam seramai 300 juta orang melibatkan Indonesia, Thailand, Brunei, Filipina, Kemboja dan sekitarnya. Suatu jumlah yang teramai di dunia."

"Perkara ini semestinya dikhuatiri oleh barat. Kerana itulah Amerika memindahkan pengkalan tenteranya dari Filipina ke Singapura. Mereka turut memaksa Malaysia memberikan bantuan melalui pengkalannya di Lumut."
Ayah Chik mula membuka isu politik Asia Tenggara pula.

"Malaysia negara kecil. Mudah dipermainkan kuasa besar. Nahas pesawat yang berlaku ada kaitan dengan politik antarabangsa ini. Sebagaimana kita ketahui, saingan terbesar Amerika dalam bidang ekonomi adalah China. Dahulunya Jepun menjadi musuh utama ekonomi barat tetapi kini menjadi sebahagian dari mereka. Singapura walaupun cina, mereka mengambil pendekatan untuk bersama Amerika."

"Barat menggunakan cara yang berbeza bagi menghadapi umat Islam di Asia Tenggara. Amat sukar bagi mereka menghadapi dari sudut ketenteraan. Indonesia memiliki puluhan ribu pulau-pulau kecil. Secara automatik ia bakal menjadi pengkalan tentera Islam yang sukar buat mereka. Sebab itulah hubungan serantau perlu sentiasa diperkuatkan." Ayah Chik seolah melihat jauh tentang masa depan dunia. Suatu perubahan besar bakal berlaku dalam kehidupan manusia.

"Dari sudut gerakan Islam yang ada di rantau ini, PAS dilihat mampu ke depan dengan suasana politik Malaysia. Sebab itu PAS menjadi perhatian ramai. Saya pernah dikunjungi duta Amerika sebelum PRU lepas. Asalnya beliau hendak berjumpa di Pejabat Agung kita, tetapi dibatalkan dan minta kita datang ke kediamannya."

"Saya pergi dan berdialog banyak perkara dengannya. Kami bertiga dan pihaknya bertiga. Beliau pernah tanya saya, kalau PR menang siapa jadi PM?" Ayah Chik pun senyap sekejap. Kami berdebar menanti jawapan.

"Saya tanya dia pula, dah tu Amerika mahu siapa? Terus dia senyap tak tekata." Berderai kami ketawa. Nampaknya orang putih itu silap pilih orang untuk menduga.

"Lee Kuan Yew, Bekas PM Singapura juga pernah mengunjungi saya. Asalnya kata nak datang Rusila. Saya kata jumpa KL lah. Nanti orang Rusila terkejut tengok dia." Ayah Chik ketawa lagi.


"Dia datang dengan menteri kanan dan intelligent sekali bertanya tentang dasar PAS. Saya nyatakan kita tidak boleh baca peta dunia mengikut perkiraan 200 tahun dahulu. Kalau baca juga, Amerika adalah kepunyaan Red Indian, bukan orang putih."

"Islam bawa hak yang adil untuk semua. Saya juga tegaskan umat Islam di selatan Thai perlu diberikan hak yang sepatutnya sebagai rakyat. Lee Kuan Yew cepat-cepat menyampuk: Kami di Singapura beri telah hak pada orang Islam!" Memang lucu ceritanya.

Soalan ketiga:
Bagaimana Isu umat Islam di Sarawak. Dengar cerita DAP Sarawak putuskan hubungan dengan PR?

"PAS mengambil jalan tahaluf siasi sebagai strategi semasa kerana melihat potensi sokongan daripada bukan Islam. Dahulu semasa zaman Mahathir, PAS lebih kuat di Kedah berbanding Kelantan. Malangnya Mahathir membuka penempatan bukan Melayu di setiap Parlimen di Kedah. Waktu itu bukan melayu tidak bersama kita. PAS kalah di Kedah dengan undi penentu dari kaum Cina. Satu kawasan kita kalah 500 undi, pengundi Cina ada 1000."

"Selepas dari tahaluf PR, PAS berjaya menang di Kedah." Sambung Ayah Chik ringkas.

"Walaupun begitu, kita harus memahami bahawa undi teras di Malaysia adalah undi Islam. Ini undi akidah. Adapun undi bukan Islam semata-mata undi kerana kepentingan. Sebab itu kita kena sedar, politik kaum Cina dipengaruhi oleh NGO, bukan parti politik. Kalau NGO suruh undi DAP mereka undi. Kalau suruh MCA, MCA lah. Orang melayu kita di dun Bandar (Terengganu) pilih MCA semacam." Tersengih Ayah Chik sinis.

"Sarawak agak berlainan suasananya. Islam bukan majoriti di sana. DAP pernah panggil PAS untuk berbincang soal Islam. Al-Marhum Ustaz Fadhil banyak wakilkan saya untuk berbincang dengan DAP waktu itu. Mereka minta PAS jangan bercakap berkenaan Islam. Kita kata tak boleh. Ini dasar PAS."

"Kita tanya apa mereka tidak setuju tentang Islam. Antaranya hudud dan hak asasi. Kita terangkan satu persatu pada mereka. Selepas itu mereka bermesyuarat menentukan nasib bersama PAS. Ada yang cadang keluar BA, dan sebenarnya ramai yang tidak setuju keluar, tetapi tidak hadir mesyuarat itu. Akhirnya pada tahun 2003, mereka isytihar keluar dari BA."

"Walaupun merugikan politik, hasil dialog itu menyebabkan ada pemimpin DAP yang menyertai dialog tersebut menghubungi kita dan memaklumkan mereka telah memeluk Islam." Terang Ayah Chik bangga. Ia satu kejayaan bagi Islam.

"Jangan bimbang. PAS ni laku sebenarnya. Ramai yang benci kepada UMNO pilih kita. Dulu masa Mahathir dipecat, beliau kerap berceramah di pentas PAS. Ku Li semasa keluar dari UMNO juga bersama dengan PAS. Anwar selepas dipecat buat kerjasama dengan PAS." Kata-kata Ayah Chik sangat bercahaya. Begitu besar jiwa orang lama ini. Kuasa politik bukan sasaran utamanya. Redha Allah lebih besar nilainya.

Soalan keempat:
Apakah sikap PAS terhadap PASMA?

"Ada orang kata PASMA ni 'PAS yang berMAsalah.' PasMa." Ayah Chik mulakan jawapan. Makin kelakar pula dia. Terasa memang benar-benar perkongsian anak beranak. Semacam dengar cerita dari seorang atuk pula. Ralit saya dibuatnya.

"Bila PAS jadi pilihan ramai, macam-macam orang masuk. Tapi bukan semua boleh bersama cara PAS. Ada yang rasa cara PAS lambat menang. Ada yang lihat kena tahaluf sampai mati. Ada juga yang rasa kena bersama UMNO."

"Kena faham konsep kerjasama dalam Islam bukan sekadar tahaluf. Ada ghidmah, himayah, zimmah, muahadah, istianah, suluh, muwadaah, wala' dan sebagainya."

"Himayah contohnya seperti hubungan Islam dengan Abu Talib. Zimmah dengan orang yang mahu bersama Islam sehidup semati, cuma tidak mahu peluk Islam. Muwadaah pula gencatan senjata. Istianah pula contohnya seperti hubungan Islam dengan Raja Najasyi." Ayah Chik mula membuka lembaran ilmu baru. Terbeliak mata saya mendengar penjelasan ditilnya. Banyak point saya terlepas tulis sebab fokus pada penyampaiannya.

"Hubungan-hubungan ini semuanya penting dan ada ketikanya. Tidak hanya sewaktu Islam kuat kita bekerjasama. Nabi pernah meminjam baju besi dari Safwan, seorang yahudi. Padahal baginda boleh saja pinjam dari orang Islam lain seperti Abdurrahman, Uthman dan sebagainya. Ini bertujuan untuk menunjukkan akhlak Islam dalam berurusan.


"Nabi pernah pinjam alatan perang dari Hakim bin Hizam dalam perang Hunain. Waktu itu Islam telah menguasai Mekah. Nabi tidak perlu lagi meminjam. Namun hasil mempamerkan akhlak dalam urusan peminjaman itu, Hakim akhirnya memeluk Islam." Ilmu sirah yang dimilikinya mencurah keluar spontan. Sememangnya Ayah Chik pakar sejarah.

Kebanyakan kumpulan serpihan PAS ini muncul kerana tidak faham konsep kerjasama dalam Islam ini. Tetapi semuanya tidak bertahan lama. Sejak tahun 70an wujud pecahan seperti Parti Islah, Jemaah Ansar, Hamim. Ia muncul antaranya kerana kerjasama PAS dalam BN seterusnya APU. Ada juga yang muncul kerana tidak mahu PAS keluar BN. Tapi akhirnya ia lenyap. Sebahagian masuk PAS kembali, sebahagian pergi kepada UMNO.

"Al-Arqam juga serpihan PAS. Ramai yang tak tahu pengasasnya Ustaz Ashaari sebenarnya AJK PAS Selangor. Dia melihat tarbiah PAS terlalu longgar lalu membawa caranya tersendiri. Dua tiga orang pemimpin PAS (saya lupa nama yang Ayah Chik sebut) tertarik untuk menyertai Arqam. Namun setelah lama kumpulan itu semakin mengarut, sehingga wujud ajaran menunggu Imam Mahdi dan memuja beliau, orang tersebut kembali pada PAS dan meninggalkan Arqam." Kata Ayah Chik mengakhiri jawapan.

Saya ingatkan giliran saya untuk bertanya sudah tiba. Malangnya pengerusi terpaksa mengakhiri majlis segera. Saya lihat Ayah Chik masih belum puas berkongsi. Tergambar riak kekecewaan di wajah guru-guru kebanyakan. Mungkin kerana Ayah Chik puasa hari itu. Pengerusi mahu memberikan ruang yang lebih untuk beliau berehat.

Ya, cukuplah dulu untuk kali ini. Ayah Chik perlukan tenaga untuk hadapi pelbagai lagi manusia. Walaupun tamak pada ilmu itu terpuji, kami juga perlu meraikan orang lain.

Sejurus majlis ditangguh, Ayah Chik hulurkan tangan bersalaman dengan kami. Malu juga beliau sebagai tetamu kehormat yang memulakan salam. Itulah ajaran Islam. Pahala menghulur lebih besar dari yang menyambut. Akhlak beliau membuat orang sekeliling kenal ajaran Islam.

Dia kelihatan begitu gembira, senyumnya melebar luas terutama apabila bersalaman dengan guru-guru veteran yang sebaya dengannya. Lama beliau pegang tangan Ustaz Raja Sulong, rakan sebayanya sejak usia persekolahan. Mungkin kerana rindu dengan bekas rakan sejawatnya di MDQ dahulu. Beliau, Al-Marhum Ustaz Harun Taib dan Ustaz Husain Awang juga antara guru terawal mengajar di MDQ. Hanya Ustaz Raja Sulong yang kekal mencurah bakti.

Selepas sesi bergambar, kami terus bersurai. Saya berdoa Allah beri peluang lagi bersama Ayah Chik dalam majlis seumpama ini. Banyak lagi soalan yang berbuku di hati.

Artikel ini diolah daripada sumber asal di:-

21 comments:

 1. Alhamdulillah. Terima Kasih atas perkongsian ini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
   Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

   Delete
  2. SAYA BENAR BENAR TIDAK PERCAYA DAN HAMPIR PINSANG KARNA
   ANKA YANG DIBERIKAN OLEH AKI GUNTUR BUMI TERNYATA TEMBUS,
   AWALNYA SAYA COBA COBA MENELPON DAN SAYA MEMBERITAHUKAN
   SEMUA KELUHAN SAYA KEPADA MBAH MUJARAF,,ALHAMDULILLAH
   AKI GUNTUR BUMI TELAH MEMBERIKAN SAYA SOLUSI YANG SANGAT
   TEPAT DAN DIA MEMBERIKAN ANGKA YANG BEGITU TEPAT..,
   MULANYA SAYA RAGU TAPI DENGAN PENUH SEMANGAT ANKA YG
   DIBERIKAN AKI GUNTUR BUMI ITU SAYA KALI 69 LEMBAR
   DAN SYUKUR ALHAMDULILLAH BERHASIL,SESEKALI LAGI MAKASIH
   BANYAK YAA AKI,SAYA TIDAK AKAN LUPA BANTUAN DAN BUDI
   BAIK AKI GUNTUR BUMI YANG MEMBANTU SAYA SELAMA 5X PUTARANG
   BERTURUT-TURUT TEMBUS DAN,JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA SILAHKAN
   HUBUNGI AKI GUNTUR BUMI =>KUNJUNGI=> http://iniblogcikanjjur.blogspot.co.id
   DEMIKIAN KISAH NYATA demi allah
   TERIMAH KASIH.!!!

   APAKAH ANDA SUDAH TERMASUK DALAM KATAGORI INI..!

   1. Di lilit hutang sama rentenir sehingga anda bisa setres
   dan pergi merantau keluar negeri karna malu hutannya banyak.

   2. Selaluh kalah dalam bermain togel sehingga
   tidak perna merasakan kemenangan.

   3. Barang berharga sudah habis di jual karna buat judi togel
   misalkan mobil,motor,surat-surat tana dan bahkan rumapun bisa di jual karna kalah main togel.

   4. Sudah menghubungi semua paranormal tuk minta angka tapi
   tidak ada yang menghasilkan solusi yang tepat.

   5. Mau pulang kampung tapi tidak ada biaya sehingga tidak
   bisa pulang tuk ketemu anak keluarga di kampung.

   Jangan anda putus asa karna anda sudah berada di salah satu paranormal yang
   sangat tepat dan baliau akan membantu anda dengan angka ritual beliau dan
   jika anda menbutuhkan angka ghoib hasil ritual dari AKI GUNTUR BUMI silahkan hub: 082-346-334-465   Delete
 2. assalam... dari segi ilmu... memang padan dilantik jadi timbalan ulama. namun tghh seorang ahli politik lebih 20 thn. kekadang ilmu dan jawatan menyebabkan arah tujuan jihad turut menjadi kabur. renungan brsama... wassalam

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumussalam. Hati-hati menilai manusia. Pernah jumpa dengan beliau ke? Pernah bincang soal politik samada nasional dan antarabangsa ke dengan beliau sendiri? Kalau tak pernah elok la dengar sendiri daripada mulut beliau.

   Jauh melangkaui ilmu seorang ulama' biasa. Malah, jauh ke depan pemikirannya melangkaui seorang politikus biasa. Soal, sejarah? usah dipersoalkan lagi.

   Beliau adalah gabungan Politikus+Ulama' yang kotemporari, fundamentalis serta progresif. Mana nak cari lagi manusia seperti itu sekarang?

   Delete
  2. mana nak cari? belambak ada

   Delete
  3. anon 2 December 2014 at 18:14...

   kalau benarlah belambak ada bagai dikata...

   sudilah kiranya dinyatakan namanya...

   supaya dapatlah disiasat kami orang biasa...

   apakah benarkah bagai dikata...

   atau sekadar indah khabar dari rupa?

   Delete
  4. Tunjukkan seorang sahaja di Malaysia ini, sekarang. Silakan.

   Delete
 3. Berfantasi atau realiti? kalau benar TGHH layak berada di sisi nabi isa a.s menentang dajjal. Patut kita berbangga dengannya, sudah berapa ribu agaknya orang bukan islam yang berjaya diislamkan oleh perjuang tersohor ini, kalau ribu angka yang sikit, mungkin juta. Amerika mungkin memerlukan satu batalion askar untuk menangkap beliau. Hebat dan penuh karamah tuan guru kita ini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kau merepek ape ni anon 14.36??

   Delete
  2. Apa ni? Tak faham aku. Teiba je.

   Delete
  3. 'Kalau tak pernah elok la dengar sendiri daripada mulut beliau' ko pun tulis sendiri nak cakap macam tu. lain la ko upload video ke apa kan? ni adik aku 9 tahun pun boleh tulis mcm ni. Boleh cari bro orang fundamentalis dan progresif. Tau sapa?? hijabul crews la. Hijabul crews la bakal jadi bani tamim panji hitam! Cewah! pui!!!

   Delete
  4. Berapa banyak pil kuda ko dh telan ni anon 15.31?

   Delete
  5. Rupanya kat sini pun ada sorang tertelan pil kuda mungkin. Ish3.

   Delete
 4. org yg membenci ulama ni...sebenarnya dirasuk oleh parasaan hasad dengki...ketahuilah.. hasad dengki itu umpama bara api yg akan membakar segala amal baik mu..

  ReplyDelete
 5. Alhamdullilah masih bersama jamaah ini sejak 1983. Pernah ikuti kuliah beliau di damansara dan ceramah di merata tempat. Mereka yg kritik beliau krn berada di luar dan harap mrk sudi melapangkan masa utk dgr kuliah nya. Klau x suka cara politik nya tak bermakna ilmu agama yg diberikan pun anda benci. Ulama pewaris para nabi...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Alhamdulillah. Semoga kamu dan saya akan terus kekal istiqamah. Amien.

   Delete
 6. Salam, my name is Qasim, from last 26+ years Allah and Muhammad s.a.w keep coming into my dreams, over 460+ times Allah comes in my dreams and 250+ times Mohammad s.a.w comes in my dreams, Muhammad S.A.W is the last Messenger of Allah and i am the Ummati of Prophet Muhammad S.A.W, many dreams related to Muslim Ummah, World and the Judgment Day, I have shared few dreams on my fb Allah and Muhammad s.a.w in my Dreams - Allah and Muhammad saww in my Dreams

  ReplyDelete

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan komen di bawah. InsyaAllah, jika ada sebarang persoalan dan perbincangan yang diutarakan, saya cuba jawab. InsyaAllah. Penggunaan "Anonymous" tidak digalakkan. Terima kasih. ^^

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARTIKEL POPULAR SEPANJANG ZAMAN

ARTIKEL POPULAR BULANAN

ARTIKEL POPULAR MINGGUAN