FOLLOW HIJABUL CREWZ

Tuesday, 16 September 2014

Krisis MB Selangor : Dari Sudut Pandang Pak Subky Latif [Full Complete Sets]

Tiada yang berani mempertikaikan kewibawaan beliau. Pengalaman serta hujjah yang dikemukan dalam setiap isu dihormati kawan dan lawan. Cukup cermat, tiada bias kepada mana-mana pihak namun analisisnya cukup lengkap, padat dan halus. Fakta-fakta sejarah yang dikemukan dalam setiap kali artikel beliau tak boleh disangkal dan bagaimana beliau menarik "throwback" segala peristiwa yang berlaku semenjak zaman penubuhan PAS supaya dapat dijadikan ibrah dan pengajaran dalam setiap isu yang berlaku kini. Hampir semua ahli PAS sejak dulu lagi membaca tulisannya terutama melalui kolumnya di dalam akhbar rasmi parti, Harakah.


Di sini saya sediakan rentetan kupasan yang ditulis oleh Pak Subky mengikut tarikh kronologi berkenaan Isu MB Selangor :-


1] Embi Selangor mungkin giliran PAS (07 Julai 2014)

HANYA Tan Sri Khalid Ibrahim yang konsisten mengatakan dia akan menjadi Menteri Besar Selangor hingga penggal yang ada berakhir. Rata-rata yang mendakwa juru cakap PKR berpendapat dia mesti digantikan.

Hingga pimpinan de facto PKR sendiri tidak menutup isu ketua kerajaan Selangor itu dicakapkan oleh penyokongnya dalam publik. 

Jika PKR sendiri membuka luas pintu kebebasan bersuara dalam parti atas isu itu, maka payahlah bagi regunya dalam Pakatan Rakyat untuk tidak tumpang mengatakan kewajaran dia digantikan. 

Hanya Sultan berkedudukan kekal hingga mangkat. Jawatan politik tiada yang disandang hingga mati. Demokrasi menentukan yang terbaik jawatan itu adalah sementara dan tidak terlalu lama dan tidak juga terlalu singkat. 

Tetapi dengan isu itu tiada kesudahan, tentulah ada jejasnya bagi Pakatan untuk menguatkan kedudukannya di Selangor, mempertahankan kerajaan dan membuat anjakan mengambil Putrajaya dalam PRU akan datang. 

Hakim kita semua adalah pengundi. Saya khuatir pengundi akan muak. 

Saya tidak bercadang untuk menutup isu itu dan tidak pula ada keupayaan menghalang kebebasan berdemokrasi. Tetapi pentadbiran tidak terganggu dan peluang Pakatan menerajui perubahan tidak terhalang. 

Kiranya Embi itu perlu ditukar, mungkin jalan keluar yang terbaik ia digilirkan sesama parti kerabat berasaskan siapa lebih mengikut keputusan PRU yang lalu. PAS tidak merebut kedudukan itu sekali pun dapat kedudukan sama banyak dengan DAP dan lebih dua kerusi dari PKR. 

Ia mahu meneruskan kestabilan politik, mengukuhkan pentadbiran Selangor sebagai kerajaan negeri contoh dan supaya rakyat dapat perkhidmatan terbaik. 

Tetapi jangan parti politik kerabat Pakatan mengira pimpinan kerajaan negeri milik tetap satu-satu parti. Tiga-tiga komponen di Selangor itu adalah sama besar. Maka tidak boleh dinafikan yang lain tidak boleh diberi peluang untuk mengetuai kerajaan. Cara pintar terbaik ialah menggilirkan peluang itu mengikut formula yang bijaksana yang Anwar dan Kit Siang amat arif mengenainya. 

PKR agak keliru dengan isu Embinya sekarang. Demi monopoli kekuasan tidak dimiliki parti tertentu, mungkin Allah berbolokkan masalah dalaman PKR dengan kedudukan Embinya bagi memberi peluang kepada parti lain mengambil gilirannya. Tuhan mungkin hendak mengilhamkan dua parti lagi punya hak yang sama, supaya tidak ada fikiran parti tertentu mengira ia adalah milik tetapnya. 

Jangan ada sesama sendiri merasa ia lebih besar dari yang lain. Jangan ada yang mengira bahawa ia adalah Umno bagi Pakatannya. 

Maka wajar PAS menawarkan kesediaannya sebagai jalan keluar kepada kecamukan kecil PKR dan dengan itu ia dapat memberi peluang kepada PKR menenangkan masalahnya. Jangan kata PAS mahu mengambil kesempatan. Ia sudah memberikan sumbangan sokongan positif kepada Pakatan ketika PKR kurang kerusi daripadanya. Ia mungkin pula kali ini dapat menyuburkan ketenangan kepada semua sambil membuktikan bahawa Pakatan adalah adil dan menghormati hak semua memimpin nengeri. 

Kita jangan nafikan hak DAP. Tetapi kita yakin DAP memahami keadaan yang ada dan pintar berpolitik serta berhikmat, menangani isu di Selangor ini mengikut kebijaksanaan Lim Eng Guan seperti yang ditunjukkan di Perak tahun 2008. 

Ia beroleh kerusi lebih banyak daripada PAS. Kerana memahami realiti politik memberi laluan kepada PAS. Formula itu tentu ada dalam ingatannya di Selangor yang PAS adalah sama tinggi dan sama rendah dibandingkan dengan Perak dulu. 

Jika giliran itu diberi kepada PAS, siapa calon Embinya? Dr. Rani Adun Meru yang berjaya sebagai Pesuruhjaya PAS menjadikan Adun PAS kurang dari 10 tahun 2008 kepada 15 tahun 2013. Dia tidak minta jawatan, tetapi terus setia pada Pakatan sekalipun dia pernah jadi orang besar PAS Selangor.


2] Raja – rakyat, jangan berbalah dalam publik (18 Julai 2014)

APAKAH perbezaan pandangan antara Sultan Selangor dan Anggota Parlimen PAS Shah Alam, Khalid Samad dalam masyarakat terbuka satu amalan demokrasi yang sihat yang digalakkan? 

Mungkin bagi ketua negara/negeri itu Presiden/Gabenor perkara biasa perbezaan pandangan antaranya dengan individu/rakyat, tidak dikira melanggar pantang larang dan adab kerana ia dibenarkan dalam demokrasi dan demokrasi mengiranya sihat. 

Tetapi ada pandangan berbeza kalau di khalayak ramai Raja dan indivdu/rakyat berbeza pandangan secara terbuka sekalipun amalam demokrasi dijunjung tinggi oleh semua. 

Hal antara Sultan Selangor dan Khalid yang dilihad dalam media, tidak dikehendaki berlaku dalam publik secara terbuka, sama ada ia daripada pihak Khalid mahu daripada pihak Sultan. Bukan Khalid saja tidak dikendaki membuat penjelasan terbuka atas apa yang dihadapinya, Sultan juga tidak dikira berbuat betul menegur individu secara terbuka. 

Tiada mana-mana peraturan dan adab Raja tidak dikehendaki menegur amalan rakyat yang dikira perlu ditegur sebagai sifatnya pemerintah tertinggi, Raja boleh menegur tentang amalan membazir untuk berbuka puasa, menyatakan susah hati tentang pengambilan rasuah, tentang apa jua yang dikira buruk yang patut dibaiki. 

Semua teguran itu adalah bersifat umum, tidak dibuat atas mana-mana individu sekali teguran itu khusus untuk individu tertentu. Tetapi Raja itu dikira bijaksana jika tidak menegur seseorang secara terbuka. 

Britain mempunyai demokrasi yang terbuka, rakyat boleh menegur Queen hingga tidak tergamak kita mendengarnya. Suatu yang dikira terlalu bebas. Tetapi kita tidak mendengar Ratunya menjawab teguran dalam publik secara khusus. Mereka ada cara lain bagi menyesaikan pandangan berbeza itu. 

Raja Thailand dipercayai amat getik dengan kerenah orang-orang politik terutana 10 tahun terakhir ini. Tetapi Raja Thailand tidak pernah berkata begitu dan begini baik terhadaap fulan tertentu dan kumpulan politik tertentu. Raja menggunakan kaedah lain bagi menangani perbezaan. 

Zaman ini bukan semua orang boleh bersetuju dengan semua orang dan bukan semua bersetuju dengan semua pandangan raja. Tetapi tamadun masyarakat beraja berbangga atas kesetiaan kepada Raja dan mereka ada adab bagaimana memelihara kemuliaan dan kedaulatan Raja itu sesuai dengan amalan demokrasi dan bagi masyarakat Islam ia ada fekah bagaimana Raja sebagai ulil amri wajar dan wajib dipatuhi. 

Saya fikir Khalid sebagai seorang pengamal politik Islam dan pengkaji fekah politik Islam memahami konsep ulil amri dan mengikut disiplin itu sebaik mungkin. Sebagai seorang politik yang terbuka dia benar-benar mahu menjadi pengkritik masyarakat dan tidak mahu Raja diperangkap oleh golongan temenggong yang menggunakan istana bagi menyusahkan Hang Tuah. 

Sebagai pengamal politik Islam, demokrasi dan pengkritik terbuka, Khalid menyuarakan pandangannya sepanjang yang tidak terkeluar daripada batas disiplin. Raja tidak ada kebebasan yang ada pada Khalid. Ini tidak bererti Raja tidak berhak untuk menyampaikan bantahannya kepada Khalid. 

Khalid bukan maksum. Dia boleh melakukan kesilapan. Tetapi Raja wajar sentiasa bersama dengan penasihat, jika Khalid perlu ditegur bukan ditegur depan orang Sepang, tetapi Khalid boleh dipanggil ke Istana, berbincang dengan sekalian penasihat. Hebatnya Raja England dan Raja Thailand ialah atas kebijaksanaan penasihat masing-masing. 

Adakah Raja kita punya penasihat yang demikian atau Raja sentiasa memanfatkan penasihat. Kekuatan Raja, Presiden dan Perdana Menteri adalah atas wibwa penasihatnya. Pemimpin akan terperangkap kiranya penasihatnya seperti Temenggung zaman Melaka dulu. 

Saya yakin Khalid bukan macam Dr. Mahathir berdepan dengan Raja-Raja dulu, tetapi dia mahu Raja tidak diseret oleh penasihat yang tidak berwibawa.


3] PAS kekal dalam Pakatan (04 Ogos 2014)

PAS akan kekal dalam Pakatan Rakyat dan Pakatan Rakyat pun tidak mahu mengeluarkan PAS daripada Pakatan Rakyat. 

Kebanyakan pemimpin dalam Pakatan menolak ia akan berpecah. Baik Ustaz Hadi dalam kenyataan penyokong Khalid Ibrahim, dan Ustaz Nik Aziz dalam sokongan terbukanya pada pendirian Ustaz Hadi menyebut perlunya kekuatan yang ada pada Pakatan dipertahankan. Dan Anwar Ibrahim sendiri tidak melihat perbezaan sikap tentang MB Selangor boleh memecahkan Pakatan Rakyat. 

Hanya Lim Guan Eng saja kata ia akan pecah. Tetapi saya tidak pasti atas pandangan Lim Kit Siang. Saya tidak fikir Guan Eng akan meneruskan andaiannya. 

Maka sekarang tidak berbangkit lagi pendirian Ustaz Hadi boleh memecahkan Pakatan. 

Tidak berbangkit lagi PAS berada di persimpangan jalan mahu bersendirian atau keluar daripada Pakatan. 

Ustaz Hadi hanya tidak setuju Khalid digantikan atas alasan yang tidak kuat. Ustaz Hadi tahu akan reaksi banyak atas kenyataannya. Ustaz Hadi tidak kata ia sikap muktamad pertinya. Beliau berharap rakan-rakannya dalam PAS bersetuju dengannya dan pandangan Pesuruhjaya PAS Selangor, Iskandar Samad. 

Dengan pendirian dua tokoh utama ulama PAS ia disokong oleh akar umbi PAS. 

Pada saya, keduanya telah membuat sikap yang betul. Krisis MB Selangor itu boleh menghakis sokongan umum kepada Pakatan khususnya di Selangor. Jika hakisan itu berlaku, ia bukan sekadar Adun PAS yang ada di Selangor tidak dapat dipertahankan, Adun dan MP PKR pun tidak dapat dipertahankan. 

Sama ada PAS terkeluar daripada Pakatan atau sokongan pengundi terhakis, bukan saja ia mengancam beberapa MP PAS seperti Parit Buntar, Kota Raja, Sepang, Pokok Sena dan lain-lain, MP PKR juga akan terjejas seperti Kuala Kedah, Gombak, Pandan dan lain-lain. 

Yang ada di persimpangan jalan atas krisis MB itu bukan sekadar PAS dan Pakatan Rakyat tetapi PKR sendiri. 

Adakah PKR hendak meneruskan penggantian atas Khalid atau mengekalkannya sehingga penggalnya tamat? 

Adakah PAS campur tangan atas urusan rumah tangga PKR? Tidak mudah untuk mengatakan PAS campur tangan dalam urusan parti lain. PAS tidak kisah apabila PKR menggantikan Khalid sebagai ketua PKR Selangor atau pemilihan parti itu tidak menyokong Khalid. 

Tetapi Menteri Besar adalah urusan bersama. PAS mesti tahu dan dirundingi apabila MB hendak digantikan kerana di bawah MB itu ada exco PAS. Setakat ini keputusan itu adalah sebelah pihak. Ia dimaklumkan saja PAS dan DAP. 

Jika perlantikan MB kedah dan Kelantan PKR tidak campur tangan ia bukan alasan yang cukup. Kiranya PKR merasakan ada yang tidak kena dalam pelantikan dan perjalanan MB di bawah PAS, maka adalah kewajaran semua pihak memberikan pandangan. Kemudian berbincanglah. 

Apabila PKR dan DAP menolak percubaan PAS hendak membawa usul persendirian hudud ke Parlimen, maka PAS tetap mengekalkan sikapnya untuk terus dengan Pakatan dan tidak pernah mencerca penolakan itu. 

Setakat ini PAS tidak akan bekerjasama dengan Umno dalam menangani krisis di Selangor itu dan PAS dipercayai tidak mahu ada pilihan raya baru di Selangor. Yang Ustaz Hadi mahu krisis itu ditamatkan dengan mengekalkan apa yang ada. Kebijaksanaan Anwar amat dikehendaki bagi mengekalkan pengaruh Pakatan. Kenyataan sikap Ustaz Hadi itu tidak memecahkan Pakatan bagai satu azimat.


4] Saifudin hendak ke mana selepas ini? (14 Ogos 2014)

SAIFUDIN Nasution, Setiausaha Agung PKR telah mengambil peranan utama menyerang dan mempertikai integriti Tan Sri Khalid Ibrahim selepas Menteri Besar Selangor itu dipecat daripada partinya. 

Ia adalah hak politik dan kebebasan bersuara yang dijamin oleh perlembagaan. Saifudin cuba mengamalkan haknya mengikut semangat perlembagaan. 

Peranan itu sama dengan yang dimainkan oleh Tan Sri Syed Jaafar Albar, Ketua Penerangan Umno apabila Dato’ Onn Jaafar dan Aziz Ishak, Menteri Pertanian apabila keduanya menentang Umno. Albar jadi satu-satunya Singa Umno setakat ini kerana tidak terjejas dengan krisis besarnya ketika itu. 

Tetapi PKR belum tentu utuh dalam krisisnya sekarang kerana ia adalah pembangkang yang belum tentu disokong oleh orang atas pagar. Umno ketika disokong oleh semua. 

Maka bolehkah pula Saifudin muncul sebagai Singa PKR telah menjadi hulubalang menghadapi apa yang dikira karenah Khalid Ibrahim? 

Khalid boleh diagak nasibnya. Dia boleh tidak jadi Menteri Besar lagi dan belum tentu berpolitik lagi selepas krisis ini reda nanti. Atau dia ada lagi. Apa pun biarlah Khalid menghadapi risiko atas sikap dan kepercayaannya. 

Tetapi krisis MB Selangor ini memberi risiko besar kepada PKR. Apa jadi pada PAS dan DAP adalah masalah yang mereka terpaksa lalui daripada tempias krisis yang bukan berpunca daripada mereka. 

Beruntunglah jika PKR selamat hingga selepas Anwar Ibrahim mati. Saifudin boleh kekal jadi Setiausaha Agung selagi ada tenaga. Tetapi bagaimana kalau PKR terus susut ahli dan penyokong dan bukan mustahil orang baris depan susut sama? 

Jika ini yang berlaku Saifudin hendak ke mana? 

Hendak kembali ke dalam PAS, dia sudah pukul PAS cukup kuat. Dan dia sudah meninggalkan PAS bersama Fuad Zarkasi, Chik Johan, calon BN Pasir Mas PRU 13 yang tidak menyerahkan borang pencalonannya dulu. Ada dua tiga orang lagi bersamanya keluar PAS masuk Umno. Masa dalam Umno, dia jadi meriam membedil PAS. 

Apabila Anwar dipecat, Saifudin antara beribu orang Umno yang meninggalkan Umno untuk bersama dengan Anwar dan sanggup bersusah bersama lain-lain pejuang reformasi menghadapi tekanan Umno dan Kerajaan. 

Ramai orang lari daripada Anwar dan meninggalkan PKR tetapi tidak Saifudin. Dia gigih dan sanggup menghadapi apa jua badai. Inilah orang yang kita mahu dalam perjuangan. 

Sebagai hulubalang PKR menentang Umno, penampilannya menyerang Umno tidaklah kurang dibandingkan dengan tokoh-tokoh besar PKR seperti Azmin Ali dan lain-lain. 

Jika ditakdirkan PKR tidak dapat bertahan 10 atau 15 tahun lagi ke mana Saifudin hendak pergi? Untuk kembali semula ke dalam Umno? Suatu yang kita fikir tidak sanggup dibuat oleh yang berpendirian kuat sepertinya. 

Jika kita tidak fikir Anwar akan memilih Umno semula, maka rasanya Saifudin tidak tergamak. 

Saya tidak fikir PKR akan menjual diri seperti Parti Semangat Melayu 46, bubar dan beramai-ramai menyertai Umno. 

Tengku Razaleigh sekurang-kurangnya ada harga, dapat kekalkan Gua Msang sehingga ini. Tetapi apa yang didapatinya dari Umno selain daripada ketua di Gua Musang. Mungkin Umno boleh beri sesuatu kepadanya jika kembali kepada Umno sekarang. Jika 15 tahun lagi hendak kembali kepada Umno, dalam usia yang lebih 70 tahun, nak buat apa dan nak dapat apa lagi dalam politik? 

Pilihan yang ada padanya ialah DAP. Ia pilihan yang ada sekarang. Tetapi 15 tahun lagi tak jadi apa-apa juga. 

Saya tidak bersangka buruk kepada PKR dan orang-orangnya. Apa yang dapat kiranya parti berdepan krisis? Apa yang patut bagi menenangkan keadaan. Jaga parti dengan baik. Jangan jadi hulubalang berlebihan! Apa jadi pada Khalid, biarkan dia, tetapi kita yang tinggal ini hendak ke mana?


5] Pakatan Rakyat tidak akan pecah (17 Ogos 2014)

APA jua sikap PAS terhadap kedudukan TS Khalid Ibrahim, sama ada dia dapat dipertahankan sebagai Menteri Besar Selangor lagi atau tidak, tidak akan memecahkan Pakatan Rakyat. 

Janganlah sesiapa bimbang, baik pemimpin PAS yang takut dengan sikap Tok Guru Haji Hadi jika beliau terus berkeras, atau beliau disokong majoriti pimpinan PAS Pusat, atau Khalid Ibrahim terus menyeret PAS dalam sikap kerasnya seperti yang dibimbangkan oleh Husam Musa, atau kerja indah enam tahun musnah oleh empat hari krisis itu seperti yang dibimbangkan oleh Lim Kit Siang atau apa jua kekecewaan PKR atas sikap PAS dan Presidennya, Pakatan Rakyat tidak akan hancur selagi Anwar Ibrahim tidak mati. 

Tidak perlu ADUN PAS hendak lari dari PAS dan tidak perlu pemimpin PAS takut dengan pandangan Presidan dan Mursyidul Amnya, janganlah Kit Siang dan DAP berputus asa tentang masa depan Pakatan Rakyat selagi Anwar Ibrahim ada. 

Katakanlah isterinya tidak dapat menjadi Menteri Besar, katakanlah Khalid kekal juga, Anwar tidak akan biarkan Pakatan hancur. Dia akan pastikan muafakat ketiga-tiga parti itu – PAS, DAP dan PKR – akan kembali rancak dan utuh menjelang PRU14, sama seperti menghadapi PRU13. 

Bukankah Anwar sudah kata, krisis MB itu dan sikap semasa PAS sebelum Khalid dipecat dari PKR, krisis itu tidak akan memecahkan Pakatan Rakyat. Setakat ini, yang boleh menghancurkan Pakatan Rakyat selain Allah ialah Anwar. 

Kalau Anwar hendak menghancurkannya, dengan izin Allah ia boleh hancur. Bukankah politik Langkah Kajangnya yang mengharubirukan warga Pakatan Rakyat semua telah mengancam perpaduan muafakat itu sesama sendiri. Tetapi percayalah Anwar tidak akan biarkan Pakatan mati sebelum dia mati. 

Selain dari Pakatan dan Buku Jingganya adalah harapan terbaik bagi negara dan rakyat untuk membuat perubahan, Pakatan itu juga adalah harapan dan wasilah besar Anwar untuk mencapai cita-cita politiknya bahawa dia akan capai apa yang Mahathir cuba sekat selama ini baik melalui Umno atau pun di luar Umno. 

Bukankah Pakatan Rakyat itu ibarat anak kandungnya seperti juga Nurul Izzah. Seperti bapa-bapa lain dia tidak akan sanggup bunuh Izzah. Dia yang membidani Pakatan, maka dia tidak akan biarkan Pakatan hancur. 

Bagi PAS, falsafah besar perjuangannya seperti yang gariskan pimpinan besarnya Dr. Burhanuddin al-Hilmy bermatlamat mewujudkan tertegaknya di negara merdeka ini sebuah pemerintahan yang berjalan di dalamnya aturan dan peraturan Islam. Ustaz Fadzil Noor dan Ustaz Hadi selalu sebut, Tuhan tidak tanya adakah kita menang pilihan raya, tetapi Allah tanya, adakah kita sudah kerja Islam bagi menghadapi pilihan raya. 

Tidak diidamkan oleh semua Presiden PAS dulu untuk jadi Perdana Menteri atau Khalifah, tetapi keutamaannya bekerja menegakkan pemerintahan yang terlaksana aturan dan peraturan Islam. Menang atau jadi Perdana Menteri itu kerja Allah. 

Akan Lim Kit Siang dan DAP yang dimahunya wujud Malaysian Malaysia dan pemerintahan yang anjal. Dengan politik perkauman yang ada dia tidak terfikir untuk menjadi menteri sebelum mati. 

Berbeza dengan PKR, mahu menang dan perubahan dengan Anwar sebagai Perdana Menteri. Kalau dia biarkan Pakatan hancur atas krisis MB dan Khalid, bukan saja perubahan tidak berlaku, Anwar terpaksa berpuas hati sekadar jadi Ketua Pembangkang dan bekas Timbalan Perdana Menteri. 

Selagi Anwar belum mati, usah bimbang Pakatan akan hancur.


6] Teknikalnya Adun PAS sudah lompat (20 Ogos 2014)

ZAMAN dulu kala memang ada ADUN lompat terutama yang menyertai parti itu sebelum merdeka. Malah empat ADUN Kelantan diculik Umno berhari-hari. Dilepaskan pada hari sidang DUN bagi menghadiri sidang, mereka kembali ke pangkuan parti. 

Lepas krisis PAS pasca BN, selepas wujudnya era pimpinan ulama tiada terdengar MP dan ADUN lompat parti. Tubuh parti lain ada. 

Selepas rampasan kuasa atas kerajaan Pakatan di Perak, ADUN DAP Sekincan menyatakaan malunya dalam ceramah tentang ADUN parti itu dan parti sekutu yang lain lari atau lompat. Dia hormati tiada dari PAS yang lompat. Katanya, PAS tidak lompat kerana mereka ditarbiyah. Parti lain yang lompat itu tiada tarbiyah. 

Hanya dalam krisis Pakatan di Selangor justeru PAS lewat mesyuarat, ada ADUNnya tidak bersama parti atas isu yang menyebabkan krisis itu, bahkan hadir dalam sidang media dengan parti yang sedang berlawan dengan PAS. Jika ada undi tidak percaya terhadap MB sikap PAS masih belum dimesyuaratkan, mereka tidak akan bersama PAS. 

Belum ada keputusan PAS terhadap mereka, tetapi secara teknikalnya mereka sudah seperti lompat. Sekalipun belum menyatakan keluar parti, mungkin masih mengaku PAS, dengan pendirian mereka sebelum PAS membuat keputusan rasmi, mereka telah memihak kepada lawan, dan seolah-olah telah memberi kata dua kepada parti. 

Mengapa wakil rakyat parti yang dikira sebagai pimpinan boleh bersikap demikian? Mungkin tarbiyah yang disebut oleh ADUN DAP Sekincan itu sudah longgar atau pun tarbiyah itu masih ada tetapi ia sudah tidak kelas lagi? 

Tidak pernah sejak era kepimpinan ulama ia meminggirkan keperluan tarbiyah. Ada dalam setiap tingkat parti itu dari atas hingga ke cawangan orang yang amanahkan menangani tarbiyah. Belum ada secara terbuka menyatakan ia sudah bukan lagi parti tarbiyah. 

Jika terbiyahnya sudah tidak sesuai, tiada lagi kelas seperti yang dikehendaki oleh gerakan Islam, tidak ia sekadar tanggungjawab pimpinan yang diamanahkan saja, bahkan ia tanggungjawab sekalian ahli dan aktivis semua tingkat bagi memastikan terbiyah itu sampai kepada ahlinya. Antara tanggungjawab ahli ialah memastikan semua cita-cita PAS itu terlaksana sebaiknya. 

Jika ada kelemahan tarbiyah itu, apa ahli PAS, jawatankuasa berbagai lapisan, MP dan ADUN buat supaya ia memberi kesan? 

Semua gerakan dan pertubuhan Islam ada tarbiyahnya. Semua ada usrah. Bahkan ia dikatakan lebih berdisiplin. Mereka memastikan setiap ahli ikut usrah dan program tarbiyah. Setengah badan dakwah itu mudah melaksanakan program tarbiyah itu kerana terdiri golongan yang sama latar belakang usia dan pendidikan. Bagi yang pernah menerima asuhan akadamik, usrah dan disiplin tarbiyah itu tidak asing untuknya. Mereka muda, tidak ramai, ada asas pada komputer dan laman web. 

Ahli PAS, ada muda, ada tua dan ada yang nak mati. Ada pelajar, ada ulama, ada lulus sekolah atap, nelayan, petani, buruh kasar, pegawai dan saudagar. Nelayan dan petani boleh buat apa saja perintah politik, tapi tidak suka usrah. Tapi pasang bendera PAS di atas pokok kelapa mereka sedia. Musim pilihan raya, bermalam-malam tidak tidur. Jangan kata ia satu bentuk tarbiyah. 

Yang tarbiyah seperti ini jarang tinggalkan parti. Tetapi yang tinggalkan parti itu sudah ada tarbiyah dan tukang bagi tarbiyah. Selemah-lemah PAS ada tarbiyahnya. Tetapi pihak yang disokong itu adakah tarbiyahnya dan adakah ia sebahagian daripada gerakan Islam dan badan dakwah? 

Itulah malangnya orang dakwah dan ikut tarbiyah, sokong Umno dan badan bukan jamaah Islam. Betulkah tarbiyahnya. Jangan jadi macam ulama besar Bani Israil, Balgham Ba’ura didoanya rombongan Nabi Musa a.s. pulang ke Baitulmaqdis terhalang.


7] Mufarakah yang menyusahkan orang lain (26 Ogos 2014)

TIDAKLAH saya hendak membangkit dan memburukkan dua ADUN PAS Selangor yang bercadang mufarakah daripada jemaah Islam kita itu, tetapi sekadar hendak menyatakan bahawa pendirian yang pernah mereka nyatakan dalam saat krisis Embi negeri itu telah menyusahkan orang lain yang berada dalam PAS, yang mereka itu ada latar belakang sejemaah dengan keduanya. 

Ramai mana? Tidak pula didaftarkan kerana PAS tidak perlu mangasingkan orang-orangnya dalam kelompok yang berbeza-beza. Mereka itu ramai. Asal ahli, berbakat dalam perjuangan, solat dan puasa adalah memadai dan boleh diberi kepercayaan. Dipercayai ada dalam semua tingkat parti. 

PAS kira-kira hampir 30 tahun dulu kurang berminat dengannya sekali pun antaranya adalah anak dan menantu orang-orang PAS. Sekalipun PAS itu sudah setengahnya sejak sebelum mereka lahir, tetapi belum masa untuk menjadi PAS kerana belajar, mereka lebih dulu menjadi anggota kumpulan itu. 

Sebagai keturunan orang PAS, tidaklah mereka membawa bendera Umno ke dalam rumah ibu bapa mereka, tetapi mereka sudah ada pandangan dan sikap lain terhadap perjuangan ibu bapa mereka. Sekalipun mereka menyertai PAS dan diberi amanah, tetapi jika bertembung program PAS dengan kegiatan kumpulannya, tiadalah mereka bersama PAS. Dan yang diberi amanah, kurang merancang kegiatan PAS dari mereka merancang kegiatan sendiri. 

PAS setengah negeri tidak memberi mereka peranan penting, memadailah menjadi ahli. Tidak nafikan mereka ada membuat banyak kebaikan dalam jemaah mereka. Mereka buat sekolah Islam yang elok di banyak tempat. Saya tahu itu sekolah mereka, pelajarannya baik, saya hantar anak-anak saya ke tadika dan sekolah rendah mereka. Hingga ada Pemuda PAS di luar negeri bersungut sebagai pemimpin PAS anak saya ke sekolah mereka. Itulah teruknya hubungan sesama Islam apabila berada dalam jemaah yang berbilang-bilang. 

Di Kuala Lumpur, saya memberi peluang dan ruang kepada semua. Antara orang yang membangunkan cerucuk Markaz PAS Pusat Taman Melewar itu adalah jurutera muda mereka. Ketika saya hendak memulakan Harakah, mereka sumbangkan kumputer. Sampai sekarang saya tidak menaruh kesangsian dan terus menghantar cucu ke tadika mereka sekalipun ada PASTI berdekatan. 

Mengapa? Sebab saya mahu hubungan yang selesa dengan orang Islam selain dari Umno. Kalau saya boleh bergaul dengan Umno, mengapa saya tidak boleh menghormati mereka. 

Saya tahu masa itu Ustaz Fadzil acap memberi ingatan kepada penyokong PAS, barang siapa menyertai PAS, hendaklah mereka meninggalkan jemaah mereka. Pandangan Ustaz Fadzil itu adalah membayangkan seriusnya pandangan PAS terhadap jemaah lain yang hendak menyertai PAS. 

Satu pasangan aktivis PAS, anak menantunya orang PAS yang rapat dengan saya, sentiasa bersama dalam kegiatan di Kuala Lumpur pindah ke Kelantan apabila negeri diperintah PAS semula untuk berkhidmat dalam jemaah di situ. Saya dengar dia tidak dilayan oleh orang-orang di situ kerana latar belakang jemaah tadi. Baru-baru ini saya terserempak dengannya di Putrajaya. Dia sudah balik ke Lembah Kelang. Saya diberitahu anak menantu orang PAS itu sudah jadi Umno. 

Masa beredar dan perkembangan pesat dan berubah. Peka atas pengalaman silam jemaah lain itu cair. Jemaah itu acap bertukar baju dan nama. Sekalipun ada sisa kecurigaan itu di tempat tertentu, PAS tidak mengira sangat titik bengik dulu. Mereka yang terjun ke dalam PAS tidak ditakwil lagi sekalipun jemaah lama terus dengan sikap non-partisan dalam politik. 

Tetapi dengan kejadian dua ADUN tadi amat meranjatkan hingga ada yang berfikir kebimbangan lama terhadap kumpulan itu seperti ada asasnya. Ini boleh menyusahkan rakan sejemaah mereka yang istiqamah dalam PAS, susah jika ada yang mentakwil kesetiaan mereka. Itulah yang timbul ekoran daripada sikap keduanya. Saya tetap pilu tentangnya.


8] Jangan keras kepala hingga Selangor dimageran (02 September 2014)

HAL yang saya paling takut kiranya ganti TS Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar tidak dapat diselesaikan segera ialah Selangor dimageran baik oleh Parlimen atau apa-apa juga kuasa yang difikirkan oleh Peguam Negara. 

Kalau hasrat Istana bagi mendapatkan lebih dua calon ditolak oleh PKR/DAP, atau beri saja mana-mana nama ADUN PKR, tuan badan menolak atas apa jua alasan, sementara Istana bertegas mahukan tiga nama juga, penggantian itu akan buntu. 

Macam-macam boleh dicadangkan bagi mencari jalan keluar tetapi jangan sampai berlaku seperti yang terjadi di Kelantan hujung tahun 70-an. Parlimen mengisytiharkan Mageran mengambil alih pentadbiran negeri untuk ditadbirkan oleh kerajaan persekutuan. 

Menteri Besar, Datuk Mohamad Nasir yang kalah dalam undi tidak percaya di DUN sebelumnya dikekalkan sebagai Menteri Besar yang tidak berkuasa. Pentadbiran dijalankan oleh seorang pegawai kanan kerajaan pusat. 

DUN Selangor belum sampai bersidang untuk undi tidak percaya kepada Khalid kerana dia sudah sedia berundur dan sekarang hanya MB sementara bagi meneruskan urusan kerajaan sehingga MB baru dipilih. 

Majoriti ADUN PAS Kelantan sudah meluluskan undi tidak percaya kepada MB-nya, tetapi secara gila-gila. Walaupun PAS telah mengikut proses demokrasi dan perlembagaan tetapi Parlimen boleh mengatasinya. 

ADUN terus ada dan dapat elaun, tapi tak dapat buat apa-apa kerana kerajaan adalah dalam tangan kerajaan pusat. Empat bulan kemudian kerajaan Mageran Kelantan DUN dibubar, pilihan raya negeri diadakan, PAS kalah teruk. 

Janganlah hal yang berlaku di Kelantan itu berulang pula di Selangor kiranya semua pihak berkeras kepala. Sultan tidak rugi apa-apa kalau permintaan baginda tidak dipenuhi, yang tidak dapat buat apa-apa ialah orang yang hendak membuang Menteri Besar dan belum dapat gantikan lagi walau Khalid bila-bila masa sedia kosongkan pejabat. 

Kalau sampai sebulan atau beberapa bulan tidak ada Menteri Besar baru, jika ada sidang Raja-Raja, Khalid juga akan mengiring Sultan. 

Kita mungkin boleh bincang isu undang-undang dan perlembagaan. ADUN PAS Kelantan tidak langgar undang-undang tetapi Hussein Onn dan Dr. Mahathir boleh minta Parlimen daruratkan negeri itu. 

Kalau buntu itu terlalu menyolok mata dan lama, hingga semua orang meluat, jangan salahkan Putrajaya jika ia mengambil langkah seperti di Kelantan dulu. 

Banyak yang tahu bukanlah mudah bagi BN mengambil semula Selangor walaupun Pakatan dalam krisis, tetapi apakah peluang yang baik lagi untuk mengambil semula negeri selain daripada membuat apa yang orang tidak terfikir. 

Jika Selangor didaruratkan, tidak diketahui berapa lama ia ditadbir oleh pusat. Jika dirasakan BN boleh ambil cepat, ia akan adakan pilihan raya cepat. Jika payah untuk mengambilnya, maka dilamakan pentadbirannya. Yang penting bagi BN ialah bagaimana Selangor boleh ditadbirnya baik melalui pilihan raya atau tidak. 

Jika semua keras kepala, seronoklah Umno. 

ADUN PAS Meru dan bekas Pesuruhjaya PAS Selangor, Dr Rani memberitahu saya sebelum meletup isu membuang khalid, dia telah bercakap dalam sidang DUN tentang pelan BN untuk mengambil Selangor seperti Perak. Semua isu yang dicampakkan pada MB itu adalah antaranya. Dia seperti berkata betul. 

Apapun jangan tukar Langkah Kajang jadi Langkah Kiri hingga Mageran berulang. Sekarang semua telah meluat dengan kejadian di Selangor itu.


9] Jangan ingat PAS sahaja yang rugi (03 September 2014)

TS Muhammad Muhd Taib, ahli PAS dan bekas Menteri Besar Selangor mengingatkan kerugian besar bagi PAS kiranya keluar daripada Pakatan Rakyat dan saya yakin beliau pun tahu PAS tidak akan keluar daripada Pakatan kecuali dikeluarkan atau DAP dan PKR keluar daripada Pakatan Rakyat. 

Yang rugi jika PAS terkeluar daripada Pakatan Rakyat atas apa sebab jua, bukan sekadar PAS tetapi semua kerabat kumpulan itu termasuk DAP malah Anwar Ibrahim sendiri. 

Jangan fikir PAS saja akan hilang banyak kerusi, PKR juga akan hilang. PKR tidak boleh bergantung pada undi bukan Melayu saja. Sebahagian daripada undi Melayu masih bersama Umno. Jika berlaku pertandingan tiga penjuru antara BN, PAS dan PKR, jangan fikir PAS yang kalah bahkan PKR juga akan ada yang kalah. 

DAP mungkin dapat pertahankan banyak kerusi kerana tidak bergantung kepada undi Melayu, tetapi ia akan hilang penyokong Melayu di seluruh negara. Melayu Umno memang tidak menyokong DAP. DAP boleh masuk kampung sekarang kerana ia di bawa oleh penyokong PAS. Kalau PAS sudah tidak bersamanya, mungkin ia terpaksa mengambil 50 tahun lagi untuk jadi parti Malaysian Malaysia. 

Masa itu bukan saja Lim Kit Siang sudah mendiang, Guan Eng juga mendiang. Buat Brother Anwar, apa pula ruginya? Almarhum tanpa jadi Perdana Menteri. Yang ikut merasa sedih dengan gara-gara Langkah Kajang sekarang bukan penyokong Pakatan saja, Tun Musa Hitam yang ingin melihat demokrasi itu subur juga terkilan dengan cara politik Selangor ditangani. 

Yang menggelapkan peluang Pakatan bukan kerana PAS akan keluar daripada Pakatan tetapi salah Langkah Kajang yang bukan saja sekadar bagi membuang Khalid Ibrahim tetapi sudah seperti hendak meminggirkan PAS daripada Pakatan. 

PAS sudah menyedari perlunya sokongan Cina dan India sebelum Anwar Ibrahim masuk sekolah rendah. Pengasas dan pemimpin pertama PAS, Haji Ahmad Fuad telah mengingatkan PAS perlu mengambil kira kehadiran bukan Melayu dalam masyarakat Tanah Melayu. Prof. Zulkifli Mohamad, timbalan kepada Dr. Burhanuddin al-Hilmy telah mengusulkan kepada Muktamar PAS supaya membuka pintu PAS kepada keahlian bukan Melayu, tetapi tidak berjaya. 

Sebelum ada Pakatan, semasa Anwar masih dalam Umno, PAS mencari jalan untuk berbaik dengan DAP tetapi tiada laluan. Bahkan ketika masyarakat Cina membuka mata pada PAS dan sedia bersamanya menjelang PRU 1986, PM Mahathir dan TPM Anwar telah mensabotaj pendekatan PAS hingga kecenderungan masyarakat Cina kepada PAS musnah. 

PAS membawa Lim Kit Siang naik ke Markaz Tarbiyah PAS di Taman Melewar sebelum Anwar dan Wan Azizah masuk ke situ. Sebaik Anwar ditahan, mungkin semasa dia pengsan dipukul Ketua Polis Negara, PAS mengepalai pembentukan GERAK menganjurkan perhimpunan besar seluruh negara bersama DAP membantah kezaliman terhadap bekas TPM itu. 

Demikianlah besarnya minat PAS kepada masyarakat bukan Islam sedang semua tahu bukan Islam tidak begitu cenderung kepada PAS kerana pejuangan Islamnya. 

Terima kasih adanya Pakatan Rakyat, PAS suka kepada Cina dan India DAP, dan DAP suka kepada PAS kerana PAS dapat membawa pimpinan DAP jumpa orang Melayu di kampung-kampung. Jika DAP dan Cina tidak suka PAS, PAS tetap sukakan Cina dan India serta DAP, mungkin lebih daripada mereka suka kepada PAS. 

Dari mula PAS tidak berganjak terhadap Pakatan. Cuma rakan Pakatan tidak membantu PAS untuk merongkai perbezaan yang sesungguhnya banyak. PAS tidak dapat beri lebih daripada yang dimampunya.


10] Pakatan mesti bersetuju untuk tidak setuju (05 September 2014)

APABILA PKR tidak setuju Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim terus menjadi menteri besar Selangor, PAS setuju dia terus menjadi menteri besar. Masing-masing ada sebabnya. Apabila PKR/DAP setuju memberi 1 nama saja kepada istana sebagai calon MB baharu, PAS setuju memberi lebih 2 nama seperti yang dikehendaki istana.

Ia adalah satu dua contoh bagi Pakatan ada yang tidak disetujui sesama sendiri. Di samping banyak disepakati tetapi tidak semua boleh dipersetujui semua. Dalam semua muafakat dan kerjasama tidak semua dipersetujui.

Maka setiap kerabat Pakatan wajar belajar hakikat ini.

Jika semua yang ada pada PKR dan semua yang dikehendaki PKR dipersetujui PAS, maka tiada perlu lagi PAS wujud. Tutup parti dan semua ahli PAS masuk PKR. Jika semua yang PAS mahu dipersetujui Anwar tidak dia membentuk partinya sendiri. Masuk saja PAS selepas dipecat Umno.

Anwar dan DAP setuju kepada parti berbagai kaum, sama-sama anti rasuah dan penyelewengan, mahu menegakkan keadilan dan kerajaan yang anjal. Patutnya Anwar masuk saja DAP atau DAP dibubarkan supaya semua bersama dalam PKR. Tetapi kerana ada yang sama-sama tidak setuju, PKR tidak boleh masuk DAP dan DAP tidak boleh masuk PKR.

Hatta dalam perjanjian Hudaibiyah antara Nabi Muhammad dengan musyrikin Quraisy, ada yang mereka setuju dan tidak setuju. Pertama mereka setuju untuk mengadakan perjanjian. apabila setuju mereka merangka perjanjian. Pertama mereka tidak setuju ialah tajuk perjanjian. Saidina Ali yang merangka menyebut ia adalah Perjanjian Antara Nabi Muhammad dan Quraisy.

Musyrikin menolak tajuk rangka itu menggunakan kalimah Nabi Muhammad. Mereka mahu disebut antara Muhammad dan mereka saja. Nabi pun bertanya, apa beza antara Muhammad dan Nabi Muhammad? Kedua-duanya adalah orang yang sama.

Jawab mereka, mereka tidak menerima Muhammad itu Nabi. Kalau mereka setuju Muhammad itu Nabi dan Rasul, tidak mereka berada di sebelah menentang Nabi, tentulah mereka bersamanya. Nabi setuju padam kalimah yang dipersetujui itu. Saidina Ali enggan memadamnya, lalu baginda sendiri mengambil rangka itu dan memadam kalimah yang tidak disetujui.

Demikian juga DAP tidak setuju dengan konsep negara Islam dan hudud yang dirangka PAS sebelum kewujudan Pakatan Rakyat maka tiada ia disebut dalam perkara yang disepakati setakat ini. Daripada segi logiknya, jika mereka setuju dengan perjuangan PAS tentulah mereka menyertai PAS dan bersama dengan agamanya.

Jika demikian apa yang PAS tunggu? Maka teruskan dengan program dan strategi dakwah, bukan saja terhadap orang bukan Islam bahkan juga terhadap yang lahir sebagai Islam yang belum terbuka hatinya untuk beriman kepada perintah itu.

Apa pun yang paling penting tentang muafakaat yang ada ialah bersetuju mengadakan muafakat bagi mengambil alih Putrajaya dan melakukan perubahan ke arah keadilan dan kebenaran dalam kerangka yang dipersetujui kita banyak perbezaan dan jangan perbezaan itu menghalang untuk mencari kebaikan.

Sedangkan gigi dan lidah lagi tergigit, maka kita tetap setuju gigi dan lidah tidak terpisah. Janganlah kerana takut lidah tergigit kita cabut semua gigi atau kita potong lidah.

Apabila kita tahu kita ada perbezaan, maka jangan kita fikir kitalah raja, kemahuan kita yang mesti diikut, kemahuan orang tidak diambil kira. Sedang sekarang raja pun mendengar rakyat, maka janganlah sesama rakyat hendak jadi macam raja zaman dulu.


11] Mengapa PAS latah keluar Pakatan? (08 Ogos 2014)

SAYA tegaskan lagi, tidak berbangkit PAS keluar Pakatan Rakyat gara-gara krisis sengitnya ekoran kedudukan Menteri Besar Selangor. 

Mursyidul Am dan Presiden PAS menegaskan ketika mula perbezaan terbuka tentang MB itu ialah keutuhan Pakatan Rakyat mesti dipertahankan. 

Itu adalah penegasan semula sikap PAS tentang muafakat itu sejak ia diwujudkan, malah sebelumnya dalam tahaluf siasi sesama pembangkang dalam Barisan Alternatif, yang menggagalkannya bukan PAS meninggal muafakat itu, sekalipun ada masalah, tetapi pihak lain yang meninggalkannya. 

Kita akui bahawa Pakatan Rakyat adalah dalam ujian krisis sengit dan ia dihimpit kiri kanan oleh semua sekutunya, tetapi tidak berbangkit PAS mahu meninggalkannya dan tidak pernah berniat untuk memecahkannya. Krisis dan perbezaan apabila tidak dapat dielakkan, terpaksa dihadapi dan ditangani dengan baik. 

Sesama sahabat Nabi – Saidina Ali Abu Talib dan Muawiyah – kedua-duanya dijamin syurga oleh baginda lagikan pernah berselisih pendekatan, maka apalah pula bagi kita yang 15 kurun jarak dari masa Rasulallah SAW. 

Kita bukan berpakat untuk berbeza, tetapi perbezaan boleh terjadi bila-bila. Itulah yang dinamakan ujian. Ujian adalah hal yang manusia sentiasa hadapi. Lainlah malaikat yang dijadikan tidak untuk diuji dan tidak juga untuk menguji. 

Maka manusia yang dipilih Allah sentiasa dapat menangani ujian dan krisis dengan baik. 

Ada pun PAS bukan berniat keluar Pakatan dan memecahkan Pakatan tetapi PAS mahu jadi sekutu yang berperanan bukanlah seperti lembu yang dicucuk hidung. Sekalipun PAS ditinggalkan oleh semua sekutunya seperti zaman Barisan Alternatif dulu, ia tetap dengan Pakatan sekalipun ia saja yang ada. Maka pemimpin PAS seperti Mohamad Sabu tidak perlu ke sana sini memberitahu ahli PAS akan apa untungnya kekal dalam Pakatan. 

Bukan pemimpin saja yang mahukan Pakatan. Ahli akar umbi pun tahu mereka mahukan Pakatan. Jika tidak tiadalah ahli PAS di kampung-kampung minta Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng berceramah di tempat mereka yang orang Cinanya tidak berapa orang. 

Saya amat yakin dengan kematangan ahli PAS seperti yang pernah ditunjukkan di Kelantan tahun 1990. BN sebarkan poster Tengku Razaleigh pakai tengkolok Kadazan yang ada lambang salib di dahi. PAS Kelantan tak makan taktik itu. 100 peratus mereka memangkah Pakatan Ummah. 100 peratus Pakatan Ummah menang di Kelantan. 

Yang makan pancing ialah penyokong Pakatan Ummah di luar Kelantan. Habis dengan PAS sekali lingkup gara-gara tidak arif berpolitik. Sejak itu PAS di luar Kelantan bertambah matang belajar daripada perkembangan di Kelantan itu bijaksana berkawan banyak dalam politik. 

Pemimpin PAS jangan bercakap seolah-olah PAS tidak mahu Pakatan dan tiada apa untungnya dalam Pakatan. Pemimpin PAS mesti bercakap, jika semua tidak mahu lagi Pakatan, sekalipun seorang diri PAS tetap mahukan Pakatan. Jika ada orang PAS yang tidak mahu berada dalam Pakatan ia adalah orang PAS tumpang atau yang mahu lari ke langit. 

PAS hormati persefahaman seperti Nabi SAW menghormati perjanjian Hudaibiyah. Ia tidak khianat sehinggalah jahiliyah mengkhianatinya. Orang PAS jangan bercadang untuk meninggalkan Pakatan. Yang ada ialah orang suruh PAS tinggalkan Pakatan dan PAS bukanlah jenis orang boleh dan patut disuruh. 

Biarlah orang Melayu latah, tetapi ahli PAS terutama pemimpinnya jangan latah.


12] Di Perak ADUN PR disambar, di Selangor ADUN PAS disambar (10 September 2014)

JUSTERU yang buruk, yang huduh dan yang khianat itu dibangsakan untuk PAS saja, seolah-olah yang lain itu elok, betul dan dipercayai belaka. 

Kita ini semuanya manusia. Semua ada salah dan semua ada silap. Semua ada kebaikan dan semua ada kecantikan. Atas itulah kita berbeza supaya kita berkenalan antara satu sama lain. 

Saya hendak mengelakkan daripada mengata orang lain salah dan kita saja yang benar. Cuma hendak mengenangkan nasib yang menimpa PAS yang menjadi ujian baginya. 

Dulu kita membentuk kerajaan Pakatan Rakyat di Perak dengan PAS partner minoriti menjadi Menteri Besar. Kita amat rukun. Tiba-tiba tiga ADUN Pakatan Rakyat disambar BN hingga kerajaan itu tumbang. Kita semua kata tindakan BN itu khianat, merampas kuasa dan antara kita kutuk kejadian itu. 

Sampai hari ini kita hiba atas nasib itu. 

Dan sekarang PAS malang lagi. Dua ADUN-nya disambar oleh sekutunya sendiri iaitu PKR. Adakah kejadian di Perak itu tidak sama dengan kejadian di Selangor, sekali pun kejadian di Selangor adalah urusan rumah tangga PR sendiri? 

PKR tentu ada alasan kerana PAS dikira buat tidak betul padanya. Tetapi BN juga boleh beri alasan kerana sebelumnya PKR sambar ADUN-nya dari Bota. Saya tidak mahu memihak kepada BN dalam pengkhianatannya kepada kerajaan PR Perak itu. 

Yang saya hendak kenangkan ialah tentang sambaran di Selangor. Adalah benar PAS mempertahankan TS Khalid Ibrahim sebagai Menteri Besar. 

Dalam apa keadaan PAS menjadikan Khalid sebagai ahlinya walaupun PAS perkenan pada prestasinya memerintah Selangor. Kita percaya Khalid lebih dekat dengan PAS daripada pimpinan PKR. Tetapi mengambil Khalid daripada PKR adalah tidak beradab dan tidak etika terhadap sekutu sendiri. 

Sekarang Khalid sudah dicerai talak tiga oleh PKR. Apakah PAS wajar ambil janda PKR itu? Tunggu idahnya empat bulan sepuluh hari. Jika takut janda berhias itu disambar BN tidak boleh kita selamatkan dia dengan demikian boleh menyelamatkan satu kerusi PR di Parlimen? Tapi Khalid bukan jenis orang jual diri sama ada menyertai parti lagi atau tidak. 

Tetapi PKR balas apa yang BN buat pada pakatan di Perak pada PAS di Selangor. Hingga ini tiada bantahan rasmi daripada PAS atas perbuatan sekutunya dan yang ada orang bawah yang kecewa dengan kejadian itu. 

Apa kata kalau yang disambar itu ADUN DAP? Apakah DAP boleh sabar dan boleh terima? Dan apakah DAP gembira dengan pencurian terhadap ADUN PAS itu? 

DAP sudah banyak pengalaman ADUN dan MP-nya dicuri orang sejak ia berpolitik. Apa rasanya apabila Richard Ho, MP-nya dari Lumut tahun 1969 dicuri MCA? Itu pengalaman pertamanya. Senang-senang Richard Ho jadi menteri selepas itu. Kita simpati pada DAP. 

Kalau PKR boleh sambar YB PAS, apakah ia tidak boleh sambar YB DAP satu hari nanti? DAP jangan jadi seperti pelepah atas seronok tengoh pelepah bawah jatuh. 

Betapa pilu PAS atas dua ADUN-nya yang disambar, tetepi tidak bercadang untuk menuntut seperti Quraisy dalam perjajian Hudaibiyah, menuntut orang Mekah yang lari ke Madinah dipulangkan. Madinah tidak menuntut orang lari ke Mekah dipulangkan. Biarlah mereka gembira dengan orang Mekah. 

Tetapi patutkah setelah tidak dapat MP Sabah dan Sarawak 16 September 2008, ia sambar ADUN sekutunya? Begitukah orang bersekutu, sedang yang buruk dikatakan hak PAS, dan yang lain semuanya elok? 

Saya bukan suruh berpecah. Tetapi buatlah perkara yang tidak boleh berpecah. Iaitu semua ada silap dan semua juga ada eloknya.


13] Masa depan Pakatan, PAS dan DAP (15 September 2014)

TELAH saya berfikir untuk menyatakan masa depan Pakatan Rakyat atau lebih jelasnya pembangkang di Malaysia adalah antara PAS dan DAP. Tetapi saya tidak menyebutnya kerana saya menjaga hati rakan-rakan dalam PKR terutama Brother Anwar Ibrahim yang saya tidak mahu bermasalah lagi dengannya. 

Cukuplah kami sudah tidak berdua selama dia dalam Umno. Sesudah berdua semula selepas itu, janganlah tidak berdua lagi. 

Lama sebelum wujudnya Langkah Kajang, saya sudah mendengar PKR tidak senang dengan Khalid Ibrahim. Saya dapatkan pandangan akar umbi DAP kemungkin giliran PAS pula sebagai Menteri Besar. Maklum balasnya, ia boleh terima jika ganti itu Dr. Rani, ADUN PAS Meru dan bekas Pesuruhjaya PAS Selangor. 

Saya pernah bayangkan hal itu dalam tulisan saya. Kemudian Langkah Kajang pun meledak dan Pakatan Rakyat bergelora, DAP solid bersama PKR untuk membuang PAS. Saya tidak tahu politik apa yang DAP guna, tidak mengambil apa-apa langkah bagi mengendurkan ketegangan antara PAS dan PKR. 

Imej PKR tidak akan serosak sekarang dalam kalangan rakyat terbanyak jika DAP dapat memberi nasihat yang baik kepada Anwar dan PKR. PAS sekarang huduh pada orang PKR saja, tidak pada orang ramai. DAP tidak sekadar tidak membantu PKR dan Pakatan, ia tidak membantu dirinya sendiri. 

Sekarang Sultan Selangor sudah kata DAP derhaka. Sama ada titah Sultan tepat atau sebaliknya, ia amat disenangi oleh Umno dan sekalian rakyat yang tidak sukakan DAP. PAS tidak dapat mencairkan pandangan negatif umum terhadap DAP seperti sebelum ini. Sebelum ini apa yang Melayu kata tentang DAP, PASlah yang mencairkannya. 

Saya masih kata, DAP masih releven buat PAS. Ia masih dapat bertahan lama sekalipun setelah tiada Lim Kit Siang dan selepas Lim Guan Eng jadi warga emas. Ia akan lebih terserlah jika ia dapat sekutu Melayu yang boleh bersamanya bagi mencabar kekuasaan BN dan Putrajaya. Sekutu yang ada akar umbi ialah PAS. PAS akan ada lama. 

Tetapi PKR tidak boleh jadi sekutu yang penting, kerana pertama tidak jelas siapa yang boleh menjaganya selepas tiada Anwar? Sokongan orang Melayu kepada Anwar dan PKR banyaknya adalah daripada PAS. Apabila Anwar tidak ada, tidak dapat dipastikan sokongan itu. Orang bukan Melayu pula bergantung kepada sokongan yang DAP boleh bantu. Sokongan DAP kepada PKR juga adalah kerana Anwar. Kalau Anwar sendiri hilang sokongan orang Melayu, apa lagi yang DAP harap untuk membantunya lebih dekat ke Putrajaya? 

Jawapannya ialah DAP bukan saja diperlukan oleh PAS, tetapi DAP juga memerlukan PAS. Jika tidak DAP akan balik ke tempat lama bersendirian. PAS dan DAP telah ada sejarah dan pengalaman baik di Perak. DAP amat senang dengan Menteri Besar PAS, Nizar Jamaluddin. PAS tidak pernah mengira apa yang dicapainya di Perak adakah hak dan kepintarannya. Tapi yang terjadi itu adalah atas kerjasama dan kerelaan DAP. Orang PAS terus mahu perlu memerlu antara satu dengan lain seperti di Perak itu perlu disambung. 

Ramai di luar Pakatan mahu PAS menggantikan Khalid, tetapi PAS suka ia dikekalkan untuk PKR kerana ia menjaga hati PKR dan hati DAP. Sekalipun Sultan menerima PAS jadi Menteri Besar tidak banyak PAS bertahan kalau DAP tidak bersedia jadi seperti Perak dulu. PAS tentu tidak mahu mengambil kesempatan daripada sokongan DAP saja kerana ia akan dikira tidak berlaku adil kepada PKR. 

Kalau DAP merasa perlu keluar daripada cap derhaka daripada istana, ia mesti membuat keputusan untuk menenangkan PKR supaya berlunak dengan PAS. Kerana suasana politik yang demikian, masa depan DAP adalah lebih selesa bersama PAS. Tidak mengapa DAP tidak perlukan PAS, tetapi PAS tetap merasa perlu berkawan dengan DAP. DAP jangan buang PKR, tetapi PAS boleh lebih penting.

----------------------------------------------------------------------------------

Akhir kata, selamat membaca, semoga dapat fahami dan hadam segala kupasan yang telah ditulis oleh Pak Subky Latif. Nah, sekarang anda sudah faham pokok pangkal isu yang sedang melanda negeri terkaya di Malaysia ini? Dan saya harap segala kekeliruan dan kekusutan yang telah disandarkan kepada PAS sudah dineutralkan. Ayuh, sekarang kita rapatkan saf semula, fokus kepada musuh kita iaitu Barisan Nasional/UMNO dan berkhidmatlah untuk rakyat marhaen!

Jangan lupa [Follow] facebook Pak Subky di:-https://www.facebook.com/subky.abdullatif

No comments:

Post a Comment

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan komen di bawah. InsyaAllah, jika ada sebarang persoalan dan perbincangan yang diutarakan, saya cuba jawab. InsyaAllah. Penggunaan "Anonymous" tidak digalakkan. Terima kasih. ^^

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARTIKEL POPULAR SEPANJANG ZAMAN

ARTIKEL POPULAR BULANAN

ARTIKEL POPULAR MINGGUAN