FOLLOW HIJABUL CREWZ

Saturday, 8 March 2014

[GEMPAR] Antara Konspirasi, Realiti & Kepalsuan Kes Kehilangan MAS MH370 Malaysia Airlines

Berita terkini yang sentiasa akan diupdate dari masa ke semasa susulan isu kes kehilangan MAS MH370. Sebahagian artikel ini juga merupakan analisis tidak rasmi namun berpandukan kepada kajian firma agensi antarabangsa seperti Leham Co LLC, rujukan daripada pelbagai sumber serta pandangan penulis sendiri. 


Malaysia dan dunia telah dikejutkan dengan kes kehilangan pesawat Malaysia Airlines MAS MH370 Boeing 777-200ER. Kehilangan secara tiba-tiba tanpa sebarang jejak atau signal yang ditinggalkan menyebabkan kes ini menjadi kes kehilangan pesawat kapal terbang antara yang paling unik dan pelik dalam sejarah.

Di bawah saya sediakan situasi dan apa yang berkemungkinan boleh atau telah berlaku kepada MH370:-

1- Kegagalan struktur kerangka udara atau enjin pesawat. Namun, perkara ini sangat tidak mungkin berlaku kerana melihat kepada sejarah serta rekod Boeing 777 sebelum ini. Namun, para penyiasat tetap akan menilai kemungkinan ini.

2- Kebakaran enjin berkembarnya dan hilang kawalan secara mengejut. Enjin RR pernah mempunyai sejarah gelapnya iaitu apabila ketulan ais pernah memotong aliran bahan apinya. Inilah punca British Airways 777- 200ER melakukan pendaratan cemas di London Heathrow. Selepas kemalangan ini, pembaikpulih telah dijalankan untuk mengelakkan masalah ini daripada berulang, tetapi kemungkinan ini sudah pasti tetap akan dipertimbangkan. Namun perlu diingat, andai kata ini yang telah berlaku, tetap ada tempoh masa yang cukup untuk pesawat membuat pendaratan cemas serta melakukan panggilan kecemasan melalui sistem radionya. Dan Ram Air Turbine (RAT) akan diaktifkan untuk membekal kuasa asas seterusnya instrumentasi dapat dilakukan.

3- Pesawat menjunam, control upset (CAT) kerana pergolakan aliran udara di luar. Sebaliknya, apa yang dilaporkan kepada kita, aliran udara dan cuaca adalah baik ketika kejadian berlaku malahan di Lautan Pasifik cuaca buruk begini sangat jarang berlaku. CAT adalah malapetaka tahap ekstrem yang mana menyebabkan pesawat hilang keseimbangan dan terus menjunam ke dasar lautan dalam kelajuan yang amat tinggi, tempoh masa yang singkat sehingga menyebabkan isyarat kecemasan tidak sempat dihantar. Malapetaka inilah yang berlaku kepada Air France 447.

4- Ketidakfungsian kokpit dan kehilangan upaya semua anak kapal secara penuh diikuti dengan kemusnahan secara sengaja ke atas kapal.

5- BOM!

6-  Ditembak jatuh oleh misil atau peluru berpandu tentera samada secara sengaja ataupun tidak sengaja.

7- Juruterbang membunuh diri. Dalam sejarah pernah berlaku sekurang-kurang 2 kali juruterbang membunuh diri dan pesawat terhempas ke dalam air. Data serta rekod sejarah juruterbang akan dikaji dan segala maklumat yang didapati daripada kotak hitam akan membantu pada ketika ini.

8- Serangan mahupun rampasan oleh pengganas atau penjenayah atau individu yang bersertanya alatan canggih yang dapat menghalang serta mengganggu sistem komunikasi pesawat sekaligus menyebabkan pesawat hilang daripada radar dan sebarang isyarat samada komunikasi ataupun kecemasan tidak dapat dihantar. Penjenayah kemungkinan memaksa juruterbang mengubah haluan pesawat ke destinasi yang tidak dikenal pasti dengan nyawa para penumpang menjadi tebusan.

9- Konspirasi kuasa besar dunia! Kerajaan Malaysia dan Malaysia Airlines dikambing hitamkan? [sumber] 

10- Kuasa Allah swt (alam ghaib). [sumber][sumber]

Ok. Anda sudah baca semua kemungkinan yang berlaku di atas. Jadi, saya memang tidak dapat memberikan anda jawapan konkrit apa sebenarnya yang berlaku. Wallahualam.
------------------------------------------------------------------------------------------
Di sini saya sertakan 4 printscreen yang berbeza mengenai kes kehilangan MH370. Namun, kebenaran dan kepalsuan tidak dapat saya pastikan. Saya hanya kongsikan. Tolong jangan fitnah saya sengaja menyebarkan yang bukan-bukan.

------------------------------------------------------------------------------------------

[UPDATE LATEST] Rangkuman Berita Terkini MAS MH370 :

1- Salah seorang ahli keluarga mangsa (CHINA) berjaya menghubungi no telefon salah seorang penumpang yang berada dalam kapal terbang tersebut. Namun ia tak berangkat. Dan kemudiannya, ia diputuskan. Persoalan yang timbul mungkinkah penumpang di dalam pesawat tersebut masih hidup? [sumber] 

2- Namun kebarangkalian ia adalah angkara serangan pengganas ini dinafikan oleh PAKAR ANTI KEGANASAN ANTARABANGSA. Iaitu Prof Rohan Gunaratna. Bahkan teori ini juga kurang diyakini benar oleh salah seorang pilot yang enggan mendedahkan namanya. [sumber]
Katanya ;
"Dalam pada itu seorang juruterbang MAS yang enggan dikenali berkata, sistem keselamatan Boeing 777-200 dilengkapi dengan alat kawalan canggih yang membuatkan sebarang cubaan rampasan, hampir mustahil. 
 
"Memang tahap keselamatan pesawat tersebut tinggi. Terutama selepas kejadian serangan 11 September 2001 di Amerika Syarikat, kebanyakan pesawat mempunyai tahap keselamatan tinggi yang tidak memungkinkan ia dirampas," katanya.  
Katanya pintu kokpit pesawat itu dilengkapi dengan kod akses serta kamera litar tertutup (CCTV) yang mana juruterbang boleh melihat segala perubahan yang berlaku di dalam kokpit. Selain itu, terdapat juga sistem penggera yang boleh mengeluarkan isyarat senyap tanpa pengetahuan pengganas."
3- Data pemantauan awal yang diperiksa oleh Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat, Pentagon mendapati pesawat MH370 yang hilang pagi Sabtu, tidak meletup di Laut China Selatan. Menurut laporan The New York Times, yang memetik sumber seorang pegawai kerajaan negara itu, satu sistem yang memantau letupan di seluruh dunia telah digunakan untuk pemantauan awal tersebut namun ia tidak mengesan sebarang tanda letupan di kawasan perairan itu. [sumber]

4- Tompokan minyak di perairan Vietnam sah bukan bilik MH370. Menurut Agensi Maritim Malaysiai tompokan minyak tersebut adalah dari aktiviti kapal laut bukan dari kapal terbang.

5- Saham MAS merudum 19%.

6- Temubual Buletin Utama TV3 bersama Kapten Nurodin Abd Majid (Former, Fleet Manager B777, MAS) yang juga Kapten yang melakukan 'Test Drive' ketika MAS mula membeli pesawat B777. Beliau menafikan semua andaian sama ada insiden MH370 ada kaitan dengan hijack, meletup, terhempas, berpatah balik, kerosakan enjin dan sebagainya. Beliau nyatakan "PESAWAT HILANG".Kata beliau, "Ketika dunia teknologi di tahap tertinggi, Inilah keajaiban Allah mengatasi teknologi. Sebagai orang beriman, kita kena percaya kuasa Allah.  [sumber][sumber]

7- Sebanyak 1788 Bot Nelayan dari Kelantan dan Terengganu berkerjasama dengan Kerajaan Malaysia dalam misi mencari MH370. Kerajaan Indonesia dan Thailaind juga mengarahkan persatuan nelayan mereka turun membantu dalam misi mencari.

8- Siasatan terkini kehilangan pesawat MH370 mendedahkan bukti dan kemungkinan baru bahawa pesawat berkenaan cuba berpatah balik ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) selepas radar milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM) mengesan pergerakan pesawat itu.



9- Nelayan di Kota Bharu buat laporan polis, lihat pesawat komersial terbang rendah di udara.

10- Gambar individu yang menggunakan passport curi disebarkan oleh pihak berkuasa. Seorang warga Iran dan seorang lagi belum dapat dikenal pasti.


11- Polis siasat empat sudut kemungkinan: rampasan, sabotaj, masalah psikologi para penumpang dan anak kapal dan masalah peribadi di kalangan penumpang dan anak kapal.

12- Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata "Lelaki yang telah dikenal pasti itu bukan dari wilayah autonomi Xinjiang Uyghur di China." Para pegawai yang meneliti rakaman CCTV itu berkata bahawa dua lelaki yang menggunakan pasport curi itu kelihatan seperti 'Caucasian'. Kedua-dua penyamar itu dilihat melalui pemeriksaan visual dengan mudah kerana gambar di dalam pasport sepadan dengan wajah mereka,".

13- Polis tak dapat sahkan kesahihan emel yang daripada kononnya kumpulan berani mati, 'Chinese Martyrs’ Brigade' yang didakwa bertanggungjawab menyebabkan kehilangan pesawat MH370.

14- Signal lemah squawk dikesan. Pemasangan Temporary Mobile Bicon telah mengesan isyarat lemah di perairan Laut China Selatan jam 1145 pagi hari ini (Hari 4) selama 30 saat.

15- “Dalam sebahagian kes lain, ada saudara mendakwa dapat melihat keluarga yang menaiki pesawat itu aktif online menerusi laman jaringan tempatan Cina digelar QQ,” lapor Washington Post. [sumber]

16- Radar menunjukkan pesawat MAS MH370 Diekori Pesawat Lain? Benarkah? [sumber]

17- Interpol mengesahkan 2 pasport yang hilang digunakan penumpang dalam pesawat itu didaftarkan dalam pangkalan datanya. 

18- Tentera Malaysia dakwa berjaya kesan MH370 di Selat Melaka. [sumber]

19- 8 pemuda dengar letupan kuat di perairan Marang, Terengganu jam 1.20 pagi hari pertama kejadian. [sumber]

20- Gambar lama skandal didedahkan TV Channel 8 Australia itu menerbitkan artikel dengan terperinci tindakan pembantu juruterbang itu, Fariq Abdul Hamid ketika membantu mengemudi satu penerbangan lain dari Phuket, Thailand ke Kuala Lumpur. Namun, ini gambar 3 tahun lepas dan semua krew yang terlibat telah dikenakan hukuman. [sumber]

21- Iran menawarkan bantuan kepada Malaysia untuk menyiasat dua warganegaranya yang dipercayai menaiki pesawat MH370 dengan menggunakan pasport curi. [sumber]

22- Kekeliruan bilangan bagasi dan bilangan penumpang yang tidak menaiki MH370. Mula-mula 5 beg, kemudian tiada, selepas itu 4. Disebabkan kenyataan tersebut, ramai tertanya-tanya adakah lima beg yang dibawa keluar membawa maksud lima penumpang tidak menaiki pesawat MH370. Yang diketahui cuma seorang penumpang tidak menaiki pesawat iaitu pelajar Universiti Tsinghua di Beijing, Jessica Yee Wai Ching kerana tersilap tarikh. [sumber]

23- Kenyataan Ketua Polis Negara, DCA dan MAS penuh percanggahan dan kekeliruan. Dunia mula menuding jari kepada pihak berkuasa Malaysia [sumber][sumber]

24- Panglima Tentera Udara, Jeneral Tan Sri Rodzali Daud menafikan membuat pengesahan bahawa pangkalan udara Tentera Di-Raja Malaysia di Butterworth mengesan pesawat MH370 berada dekat kawasan Pulau Perak di Selat Melaka pada pukul 2.40 pagi Sabtu lepas sebelum isyaratnya hilang tanpa sebarang petunjuk. Ini juga menyebabkan Vietnam gantung operasi udara cari MH370 kerana tunggu penjelasan Malaysia. [sumber]

25- Kebetulankah Freescale dengan kes kehilangan MH370? Syarikat Freescale pula menjadi tumpuan ini kerana 20 orang penumpang MH370 adalah kakitangan syarikat berkenaan. Ia juga memiliki Freescale RF yang terlibat menyediakan penyelesaian terhadap keperluan Aeroangkasa dan Pertahanan dan ini dijelaskan melalui www.freescale.com/RFmilitaryProduk komersil Freescale RF memenuhi keperluan aplikasi seperti:

  • Komunikasi medan perang
  • Avionik
  • Radar HF melalui Band L- dan S-
  • Pemandu Misil (Missile Guidance)
  • Peperangan Elektronik (Electronic Warfare)
  • Pengenalan, sekutu atau musuh (IFF) 

26- Sidang media (KLIA, 5:00 pm, 12 Mac 2014), diketuai Datuk Seri Hishammuddin bin Tun Hussein, Pemangku Menteri Pengangkutan bersama MAS, DCA dan pihak tentera:-
  • Hari kelima pencarian MH370, 12 negara telah menyertai pencarian ini, ianya adalah kerjasama multinasional dan yang terbaru dari India, Jepun dan Brunei
  • Kami berharap dapat membawa lebih banyak pakar untuk membantu untuk menganalisa data di darat atau laut
  • Fokus kami masih tertumpu untuk mencari pesawat dan kotak hitam
  • Kita mencari di Selat Melaka dan Laut China Selatan dan meliputi 27,000 batu nautika
  • Kali terakhir radar dikesan 2:15 pagi pada hari dilaporkan hilang, 200 batu utara Pulau Pinang oleh radar tentera
  • Radar awam (civil secondary radar) MH370 terakhir dikesan pada 1:30 pagi
  • Pihak berkuasa tidak akan mengurangkan usaha untuk mencari pesawat yang hilang
  • Pencarian diluaskan di dua kawasan dan memberi fokus di Selat Melaka dan Laut China Selatan
  • 42 kapal laut dan 39 pesawat digunakan untuk mencari pesawat yang hilang di dua lautan tersebut
  • Kami sangat konsisten dengan pencarian kami dan kami tidak menjumpai apa-apa penemuan. Walau bagaimana pun kami masih memperluaskan pencarian pesawat yang hilang
  • DCA mengesahkan ada menerima "petunjuk" pesawat tersebut melakukan air turn back, pencarian diperluaskan sehingga ke Lautan Andaman. Azhar menekankan ia hanya "kemungkinan".
  • MAS CEO memberitahu, kesemua kapal terbang MAS adalah selamat untuk diterbangkan
  • Selagi kita tidak jumpa pesawat tersebut, kita tidak akan berhenti mencari - Hishamudin
  • 4 penumpang yang menempah penerbangan tidak hadir dan 4 orang yang lain yang dalam senarai standby mengambil tempat duduk mereka
  • Pihak India tampil ke hadapan untuk bekerjasama dan Malaysia mahukan kepakaran mereka dalam kompleks data.
26- Untuk mendapatkan update live terkini kronologi penuh Kes Kehilangan MH370, sila ikutinya di sini atau di sini. (Saya dah tak cukup masa nak update, sory)

Jika anda semua dahagakan informasi yang berbentuk spekulasi, info, teori konspirasi tahap tertinggi yang mana saya tahu sebahagiannya mengandungi kebenaran dan sebahagiannya  hanya teori tanpa fakta dan bukti yang kukuh. Namun, jika anda telusuri link-link yang saya serta di bawah ini, saya yakin pasti akan ketemu jawapan di salah satu daripada link di bawah ataupun kebenarannya ada pada kesemua link di bawah tapi anda sendirilah yang perlu bijak menilai. Sentiasa follow-up link-link di bawah dan kajilah sendiri! Sekian.


Sama-sama kita berdoa agar pesawat MAS MH370 segera dapat ditemui serta semua anak kapal serta penumpang selamat. #PrayForMH370 #MH370

[Analisis dan berita terkini akan diupdate di sini dari masa ke semasa. Sila Refresh]

119 comments:

  1. Nama tajuk blog punya cantik melambangkan 'Islam' tapi isi macam haram... Woi baik tukar nama blog tu jadi fitnahulcrews!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kawan setuju...

      Delete
    2. mmg betui pun...lambang bukan main lagi keislaman....isi nauzubillah...baik mengucap,awak pandai berkata2...malaysia terkebil2..sbb kita bukan dikalangan pihak yg terlibat, skarang tengah berusaha sbaik mungkin utk semua pihak bukan seperti melafaskan nikah atau cerai...org macam awak nie elok hidup waktu era jajahan jepun baru tahu maknanya bersyukur, mengucap, berterima kasih, semangat cintakan negara...

      Delete
    3. kawan saya dalam MH 3709 March 2014 at 22:53

      Islam ajar ke sebar fitnah... islam ajar ke bersekongkol dengan kafir harbi laknatullah... islam ajar ke supaya menentang kerajaan yg dipimpin org islam dan memartabatkan islam... islam ajar ke di saat musibah dan duka menambah keperitan dan menyebar pelbagai spekulasi yg menyukarkan kerajaan... islam sgt konon... berjuang demi islam konon... pakai kopiah utk nampak warak konon... bro iman bukan di nilai dari penampilan lah... tu dlm hati dan tindakan yg mencerminkan sbnrnya iman... sedarlah otak tu dah termakan santau fitnah dan adu domba pembangkang sampai baik dan buruk tak dpt nilai... betul lah Allah kata dlm Al Quran yg buta sebenarnya bukan mata tapi hati di dalam dada... moga Allah selamatkan sahabat saya dan semua yg berada dalam MH 370

      Delete
    4. islam ajar kongkek jer

      Delete
    5. Makin lama baca entry kt blog ni rasa mcm xlogik n penipu,,ala2 syiah

      Delete
    6. "Di sini saya sertakan 4 printscreen yang berbeza mengenai kes kehilangan MH370. Namun, kebenaran dan kepalsuan tidak dapat saya pastikan. Saya hanya kongsikan. Tolong jangan fitnah saya sengaja menyebarkan yang bukan-bukan."

      Mungkin kamu ini bangsa keling siam campur negro monggolia. Sebab itu tak faham bahasa Melayu. Rumi lagi. Dasar M.A.C.A.I. Sekian.

      Delete
    7. Saya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan MBAH KABOIRENG dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi MBAH KABOIRENG dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan MBAH KABOIRENG meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan MBAH KABOIRENG kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik MBAH KABOIRENG sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja MBAH KABOIRENG DI 085-260-482-111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK GHOB 2D 3D 4D 6D DISINI















      Saya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan MBAH KABOIRENG dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi MBAH KABOIRENG dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan MBAH KABOIRENG meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan MBAH KABOIRENG kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik MBAH KABOIRENG sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja MBAH KABOIRENG DI 085-260-482-111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK GHOB 2D 3D 4D 6D DISINI

      Delete
  2. Nampak sangat anwar berahim bongak ... Kalau mak bapak lu ada dalam flight tu lu nak tuduh BN yang buat flight tu terhempas?? Eh BONGAK LAH MAK AYAH LU NENEK MOYANGLU !!! DAPAT CUCU MACAM LU !!! LU IKUT ANWAR BERAHIM KAFIR LAHANAT TU DAH CUKUP MEMBUKTI KAN LU ANAK BERANAK SUWEI !!! KENAPLAH TUHAN TAK LETAK LU DALAM FLIGHT TU KALAU LU MATI MALAYSIA MAKIN MAKMUR !!! HAHAHAHAXXXXXXX

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoi bahlol, itu lah balasan Allah pada kera jaan kerana fitnah DSAI,, kalau x kerana nahas sebulan lagi x habis isu liwat ni...kalai DSAI tu kafir , kamu lebih dari kafir le...

      Delete
    2. utk pengetahuan anda...anwar sememangnya ada berkaitan ngan isu liwat..klu x caya cari rakan yg sama belajar nya dia masa kat mckk dulu dan tanyakan hal tersebut...cuma isu itu saja leh selamatkn ngra dr ancaman pihak kuasa luar...klu tak faham cuba baca dan cari maklumat dari tahun 1997...anda akan tahu kenapa, mengapa, bersebab pihak kerajaan kita bertindak begitu..

      Delete
    3. Istifar banyak-banyak.

      Delete
  3. Jangan buat sebarang spekulasi!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Spekulasi lah yang membantu siasatan sebenarnya. Tanpa telahan akan teori aka konspirasi sampai bila-bila polis takkan dapat selesaikan sesuatu kes.

      Delete
  4. Aku nak lajukan lg cerita ni tetapi di dlm hati aku tetap berkata: hidup dan mati manusia adalah kerja Allah. Begitu juga dengan tragedi kehilangan MH370. Sesungguhnya Allah maha besar.

    Woi kayu bangang!! Ini semua bg aku adalah kerja PR nak menjatuhkn kerajaan Malaysia.

    Difahamkan, pilot kapalterbang MH370 adalah penyokong PR. Teresa mangKok mengatakan tragedi kehilangan MH370 didalangi oleh pengganas muslim. Mirror pula memberitahu ada 2 org yg berada di dlm pesawat tersebut menggunakan pasport palsu..!

    So.. Usahlah menyalahkan kerajaan BN kerana apa yg berlaku adalah konspirasi PR. Ini adalah kerana Nuar didapati bersalah dlm kes sodomi II. Skrg, terkantoi lg perancangan bodoh PR.

    PR-Penipu Rakyat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini semua konspirasi PR? Kahkahkah. Maharaja Lawak Mega menatang apakah ini? Konspirasi yang sebegini besar hanya boleh dilaksanakan oleh STATE NATION aka SEBUAH NEGARA. Tapi, aku tak tuduh kerajaan Malaysia sendiri aka BN/UMNO yang buat cuma. Hurm. Kemungkinan tetap ada. Sebab apa aku kata macam tu? Cuba buka blog2 geng komando kita, semacam diorang ada dedahkan klu-klu yang melibatkan pimpinan tertinggi kerajaan dalam kes ini. Tapi, cuma tidak tahu adakah pimpinan tertinggi kita dikambinghitamkan atau menjadi mangsa keadaan buatan sendiri.

      Delete
  5. subhanallah hamapa ni ugama apa habak mai...mak bapak x ajak ka...mengong sgh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasalah. Apabila macai berkata-kata.

      Delete
  6. Sudah2 lah bergasak psl politik.. jgnlah libatkn perkara yg x sepatutnya dlm tragedi MH307 ni. Fikirkn sensitiviti keluarga2 mangsa yg terlibat.

    @ satkajams satkajam.
    Kenape saudara kata fitnah. Please enlighten me/highlight d details. ingin tahu lebih lanjut.
    Sy cuma mengikuti perkembangan tragedi ni melalui berita semase shj.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baiklah kita berbincang secara berhemah... Kebanyakan orang mempersoalkan kenapa media Malaysia lambat memaklumkan kehilangan... Masalahnya kerajaan masih tidak pasti sama ada kapal terbang tu terhempas, mendarat secara cemas atau kena hijack dek pengganas... Untuk membuat pengunguman tentang kes seperti ini bukan satu perkara yang mudah...Dahlahx tau apa nasib kapal terbang tu lepas tu pakat ramai2 buat andaian liar??? Bukan satu fitnah ke tu??? Baiklah oleh kerana kehilangan ini masih disiasat maka pihak berkuasa terpaksa memberikan maklumat yang kurang detail... Baiklah jika ditakdirkan hari ni kapal terbang dijumpai adakah senang2 hari ni jugak umumkan apa punca pesawat terhempas??? Kena siasat black box dia dulu bro baru boleh umumkan punca sebenar kejadian tu...

      Apa2 pun sama kita berdoa kepada Allah supaya mereka semua selamat mendarat di tempat yang selamat...

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Thank you and appreciate ur answer..
      Terrific presentation of urself!!

      Delete
    4. If my presentation is terrific its because im lazy in typing... but i really hope this incident will unite our people...

      Delete
    5. Saya masih ingat kejadian kapal terbang indonesia yang terhempas di sebuah gunung di negara mereka 2 thn lps... X silap saya black box dia kena siasat dalam masa 6 bulan baru dpt tahu punca sebenar kejadian

      Delete
    6. Btol...6 bulan...dorang y x tau pape mmg ckp banyak...padahal habuk pun x tau...

      Delete
    7. Apa ke bangang la. Surat khabar semalam dah dedahkan Najib akui kesilapan dalam mengendalikan kes ini. Kalau baca betul-betul artikel kat atas tu, saya lebih kepada mengkritik cara pengurusan pengendalian kes ini oleh kerajaan. Bukan saya seorang sahaja,kata begitu. Turut diakui oleh abang-abang askar kita, geng komando pun cakap macam itu. Kau siapa, wahai satkajams satkajam?

      Delete
  7. Apasak is celaka-celaka macai umno ni ngelupor panas bontot?? Ada admin sebut umno ka punca trhempas?? Butoh la macai umno, bulu kote mak ang dulu kena jentik dgn anwar ke lu org nk mengalabah lebih! Ni aku dpt detect macai umno pnye ip n mac adress siap aku lubang cacing akan ku cari, tak mati, cacat aku buat. Nk mudah keje aku tembak je supaya xde org bodoh lg kt malaysia ni. Macai umno ngelabah mcm sial cilaka wahahhahahah

    ReplyDelete
  8. MH370..bkn MH307

    ReplyDelete
  9. sahabat saya dalam MH 3709 March 2014 at 22:43

    Blog mangkok hayun... penulis n bahan hasil dari tak cukup pendidkan dan otak senget... bodoh apa... jgn nak wat persoalan nyk sgt lah kalau tak tahu apa2... gov dah buat segalanya lahhh.. dgn segala yg terrmampu... nilah hasil otak asyik sokong p3mbangkang... musibah macam ni pon nak ambik kesempatan persoal n bantai kerajaan... haramjadah punya mangkok hayon...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita mengharapkan yang terbaik untuk penumpang dan keluarga serta semua pihak yang menjadi mangsa dalam kes MH370 ini. Sebab itu kita kritik kerajaan, supaya diorang bekerja dengan lebih baik, efisien, betul. Ini tak.

      Delete
  10. Andainya menulis dengan meletakkan anak, isteri atau ibu bapa sendiri di dalam pesawat MH307 yang hilang... adakah akan terkeluar juga perkataan2 di atas??

    ReplyDelete
  11. sy ada pendapat. Kerajaan Malaysia tidak dpt berbuat apa kerana kejadian berlaku di dlm kawasan Vietnam dan Vietnam tak membenarkan army kita masuk. Walaupun atas dasar kemanusiaan namun Vietnam berbesar hati utk membantu mencari. Janganlan menuduh melulu. Sy yakin kerajaan Malaysia akan buat apa yg termampu utk membantu. termasuk memohon bantuan kerajaan singapura dan amerika...kerana singapura dan amerika mempunyai hubungan ketenteraan yg baik dgn kerajaan vietnam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. habis pencarian diselat melaka lambat bertindak macamana pulak perlu mendapat
      kebenaran siapa. Kapai selam yang ada untuk apa buat tukun untuk ikan beranak aja ke>

      Delete
    2. Sokong anon. Apa kejadahnya? Sedangkan radar detect pesawat berpatah balik. Pencarian tetap dibuat di LCS. Kebodohan apakah ini. Lambat. Kita punya sistem radar antara tercanggih di Asia Tenggara bro.

      Atau, kerajaan cuba menyembunyikan sesuatu?

      Delete
  12. sy ada pendapat. Kerajaan Malaysia tidak dpt berbuat apa kerana kejadian berlaku di dlm kawasan Vietnam dan Vietnam tak membenarkan army kita masuk. Walaupun atas dasar kemanusiaan namun Vietnam berbesar hati utk membantu mencari. Janganlan menuduh melulu. Sy yakin kerajaan Malaysia akan buat apa yg termampu utk membantu. termasuk memohon bantuan kerajaan singapura dan amerika...kerana singapura dan amerika mempunyai hubungan ketenteraan yg baik dgn kerajaan vietnam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi.. Hubungan baik usa virtnam?.. Mana awk dapat maklumat ni?

      Delete
    2. Wakaka. Bila masa la Vietnam berbaik dengan USA ini? Hurm.

      Delete
  13. SearchingForTruth10 March 2014 at 14:01

    Minta jasa baik pemilik blog supaya sertakn tarikh dan masa pd setiap tajuk 'UPDATE' serta RUJUKAN/REFERENCES/LINKS pd SETIAP komen supaya para pengikut blog ini yg 'Critical Thinkers' boleh merasa yakin dgn maklumat yg tertera adalah yg bkn dibuat2/spekulasi/cerita yg dismpikn dr mulut ke mulut..
    Terima kasih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada yang disertakan,ada yang tidak sempat. Harap faham. Semua sumbernya daripada yang berautoriti. Terima kasih.

      Delete
  14. time banjir besar dulu pun kerajaan BN bawa style yg sama..lambat dan tak bersedia bertindak..kenapa nak marah dgn andaian luar jangka? Sepatutnya sebagai negara yg 100% on the scene tak perlu bantuan china, singapore @ FBI utk cari... skrg kwsn carian pun dalam area Malaysia sahaja..lagi lama berlengah tanpa berita, lebih banyak andaian buruk keluar..

    ReplyDelete
  15. http://megachannelz.blogspot.co.uk/2014/03/pesawat-mh370-red-flag-atau-false-flag.html?m=1

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam artikel beliau, ada yang benar dan ada yang tak benar.

      Delete
  16. satkajam n anonymous yg sewaku dgnnya...kmu ni pncacai BN ke?trusmelatah baca bla blog yg mmg x ngam dgn kmu ke?da admin ckp mcm ni kan..."Namun, kebenaran dan kepalsuan tidak dapat saya pastikan. Saya hanya kongsikan. Tolong jangan fitnah saya sengaja menyebarkan yang bukan-bukan."...kau ptut lapangkn otak awak 2 bangang...sooner o later kbnaran psti akan Allah zahir kan...doakn shaja mgsa2 trlbat..bgi komen postif n mndoakn org...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kau baca pada 11 haribulan dan aku pula baca pada 8 haribulan. Sebnarnya admin dah edit balik apa yang dia tulis pada 8 haribulan hari tu... Bagus punya admin memang pemfitnah besar!!!

      aPada 8 haribulan dia tulis tentang kemungkinan besar nahas kapal terbang ada kaitan untuk mengalih pandangan rakyat daripada keputusann mahkamah liwat 2... Tiba tiba bertukar jadi lain??? Mana intergriti admin blog ini??? Lepas pembaca kondem tulisan korang terus korang tukar balik apa yang korang tulis??? MEMANG PATUT DITUKAR HIJABULCREWS KEPADA FITNAHULCREWS!!!

      Delete
    2. BTOL...jgn sebarkan fitnah...

      Delete
    3. Satkajams satkajam -> SiKejam nak Kena Rejam

      Delete
  17. nik anwar nik azmin11 March 2014 at 07:43

    Kawan aku kata..sumber pakcik aku kat talisman..member tudm aku cakap..comfirm kawan bapak aku kata dah crash sebab pilot tu kawan baik bapak aku punya kawan..ni sumbernkawan baikbkawan akunpunyanpakcik kepada kawan rapat yg kerja dgn mas punya kawan dan sedara yg kerja kat dca apa lancau semua... bodoh punya melayi nak nya yg termakan dengan dakyat yahudi dan US sebagai contoh penuokong kuat dsai.. melayi bangsat mcm ni yg mendedahkan malaysia ke tangan kuasa asing. Nak tunjuk pandai buat andaian dan speckulasi sendiri melalui sumber tak sahih dan rasmi serta rumours semata2.ko ingat pemimpin kita diatas tu bodoh tak pandai buat kerja? Kalau sama saing bodoh mcm anwar dan komponennya aku tak hairan. Mana pergi cerdik pandai dalam pas dap dan pkr yg bijak konon mentadbir negara? Selain pandai mengapi2 dan tambah asam garam supaya keadaan menjadi makin bercelaru. Tolol punya penulis.cukup 44 org memaki hamun kau..azab la kau atas dunia. Specuea korang yg bernama melayu inilahbyg mengadaikan malaysia ke tangan kuasa asing.. jalan daaa puihhhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meme pemimpin bodoh. Xpcaya?.. Hang pi parlimen masa bersidang.. Tgk apa depa jwb soklan dlm dewan.. Huhuhu.... Malu oiiii...

      Delete
    2. Dlm sistm drmokrasi.. Majoriti dkira menang. Dlm msyrakat melayu... Mana ramai.. Yg cerdik ke yg bodoh.. Jwblah sendiri. Woit bro... Penyamun pilih tok siak ke jadi ketua depa??.. Samalah. Org bodoh pilih org cerdik ke jd ketua depa???.. Haha. Sila sedar diri.

      Delete
    3. Lebih baik diam daripada bercakap tanpa bantasan itulah yang dituntut oleh Islam.

      Delete
    4. Rendahnya mentaliti mereka. Terserlah apabila mereka berbicara.

      Delete
  18. ni sebenarnya satu konspirasi BN/UMNO untuk bagi semua rakyat msia lupa dgn kes anwar ibrahim..diorang buat satu kes yang boleh buat semua org sibuk dengan satu kes besar..mereka sudah rancang semua ni..merekakan sekutu APCO..
    jangan hairan mereka buat camnie..LAHAD DATU..siapa buat? MAMALI..siapa buat??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukti Bro????

      Delete
    2. Woit mamat bukti.. Ko sakit gigi boleh bukti kat aku.. Skit2 mtk bukti.. Klw bg bukti kata tipu sbb xde pengesahan bertulis... Eeeeii

      Delete
    3. Main tuduh2 tak payah bagi bukti ke?Tak kira fitnah ke?Bila kes aljubs bukti dah terang depan mata pun taknak pulak percaya,siap fitnah hakim pulak kena beli.Tuduh hakim kena beli tanpa bukti takpe pulak,tak berdosa pulak.Itulah akibatnya bila hukum-hakam ikut nafsu dan selera sendiri.Lepas tu peralatkan agama untuk menghalalkan cara.Yang mana geng dia terang2 salah pun dia tak percaya walau bukti2 video,dna,air mani dah tunjuk... tapi kalau bukan geng dia tuduh/fitnah ikut sesedap tekak,tak payah bukti pun dia beriman(percaya) macam wahyu.

      Ops sori off topic..

      Delete
    4. Ha a ek...

      Siap ada dua penyumbang lagi...

      Sorang lagi sapa ek?

      Kenapa mamak tu tak bagi tau sapa soang lagi tu ek?

      Delete
    5. Sorry...

      Typing error...

      Tadi aku nak taip mamat...

      Tah macam mana aku tertaip mamak...

      mamak jangan marah aa!

      macam kata anon 12 March 2014 09:28...

      Ops sori off topic..

      Delete
    6. yg komen ni bodoh ke ape??? ke bangang?? konspirasi ape kejadahnye, cer mak ko or family ko ade dalam tu, konspirasi sape pulak??? mcm BABI LA KO!!! haram jadahhh

      Delete
    7. Peristiwa pembunuhan kejam di Memali 19 Nov 1985 yang melibatkan ahli-ahli Pas oleh kerajaan Umno-Bn terus diingati dan tetap terpahat dalam sejarah hingga hari ini.

      Kerajaan Umno-Bn pada masa itu diketuai Tun Mahathir selaku Perdana Menteri dan Menteri Keselamatan Dalam Negeri ialah
      Tun Musa Hitam. Semasa pembunuhan ke atas Ustaz Ibrahim Mahmud yang juga dikenali sebagai Ibrahim Libya dan anak muridnya seramai 13 orang yang ditembak mati Tun Mahathir berada di China.

      Sejarah kejam pembunuhan ini wajib diingat oleh anak-anak muda dan ahli -ahli baru parti Pas sebagai lambang betapa kejamnya kerajaan Umno-Bn yang sanggup bunuh
      orang yang sebangsa dan seagama demi untuk terus berkuasa.

      Untuk menghalalkan pembunuhan ini kerajaan Umno-Bn menuduh kumpulan ahli Pas yang diketuai almarhum ustaz Ibrahim Libya dan pengikutnya di Memali sebagai terlibat dengan ajaran sesat dan mahu menahan mereka di bawah ISA, akta zalim yang menahan orang tanpa bicara yang ditolak masyarakat dunia.Mereka juga dituduh sebagai penderhaka kepada negara semata-mata untuk halalkan pembunuhan tersebut.

      Selepas peristiwa berdarah ini Kementerian Penerangan melalui RTM telah buat lakonan semula peristiwa pembunuhan di Memali yang penuh dengan pembohongan untuk mengiakan dan menghalalkan tindakan membunuh ahli Pas supaya rakyat yang pada masa itu tidak ada media baru seperti sekarang percaya bulat-bulat adegan lakonan semula oleh RTM.

      Kini sudah genap 25 tahun kes pembunuhan di Memali berlaku. Tangan-tangan kotor pemimpin Umno yang bertanggungjawab dalam kes Memali masih ada yang hidup dan mereka tidak pernah lahirkan rasa untuk minta maaf ke atas keluarga mangsa yang terlibat jauh sekali untuk mengaku tersilap dalam operasi berdarah di Memali.Mereka tidak merasa apa-apa pun untuk bertanggungjawab malah menuding jari antara mereka salahkan antara satu sama lain.

      Masih teringat kata-kata Almarhum Ibrahim Libya dalam ceramahnya yang lantang melawan ISA, " Daripada hidup menjadi bangkai lebih baik mati bergalangkan tanah!"

      Delete
    8. Hanya di akhirat esoklah akan dihitungkan kesalahan besar itu.

      Delete
    9. Hanya Allah Yang Maha Mengetahui. Yang pasti, PRU-14 wajib tukar itu UMNO/BN.

      Delete
  19. aku heran kenapa la melayu ni suka sangat buat cerita palsu..pastu suka sangat percaya. pala otak letak dalam tong sampah ke?...

    mana boleh kerajaan/mas simpan atau delay maklumat sahih lama-lama...ni isu antarabangsa, ramai yang terlibat bukan kerajaan malaysia dan mas aje...kalau dah jumpa takkan lah kata 'eh..lom lagi...kami x jumpa'... so yang lain kata apa?...america, china...dll pun angguk jugak ke kata..'lom jumpa lagi'???... tak tau ler aku kalau mcm korang...bodo tahap dewa lembu angguk aje apa yang org kata tanpa berfikir betul atau palsu...tu sebab korang ni org melayu dibodohkan oleh bn bertahun-tahun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bab2 khabar angin ni diorang boleh percaya bulat2 asalkan sensasi,betul tak betul tak penting,sebab tu mudah sangat kena tipu dengan orang politik...pakai serban sikit terus panggil ustaz,tok guru,ahli syurga hahaha

      Delete
    2. Saya pun terfikit macam saudara. Takkan la kalau Malaysia kata "Ya", negara-negara lain semua angguk-angguk je. Tapi,pernahkah terfikir kalau negara lain yang kata "Itu, ini.", dimintanya Malaysia angguk-angguk, geleng-geleng. Fikir secara reverse. Boleh jadi kan?
      Mungkin mereka ugut. Hurm.

      Delete
  20. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  21. bangunlah anak MELAYU ... bangunlah!! masamu semakin suntuk ..
    samaada kamu dlm blok pakatan mahupun kerajaan,
    ketahuilah tiada siapa pun antara kita yang akn beroleh kebaikan dari persengketaan dan perbalahan sesama kita kerana agentur-agentur yg tersembuny & nyata ini sentiasa akn memainkan peranan utk memecah belahkan negara kita bersatulah kembali kejalan Iman dan Taqwa ..

    korang yg tak sokong ape yg admin blog ni tulis mgkin korang tak faham..... semoga Allah memberkan korang petunjuk....
    mungkin korang TAK PERNAH FAHAM ape itu KONSPIRASI DAJJAL :)

    ReplyDelete
  22. Blog mcm haram jadah bontot anwar

    ReplyDelete
  23. http://www.ekeleh.com/mh370-satu-konspirasi-tulisan-yang-perlu-anda-baca/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teori. Aku tak terima 100%, dan aku tak tolak 100%.

      Delete
  24. Malu aku baca komen2 korang..sbgai org islam kita bsatu bkn sling mcm nie..bngsa laen tgk depa gelak tgk kita mcm nie..hampa,xdak otak ka..bgn lar bangsa2 aku..jgn dok btelagah sesama sndri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mentaliti M.A.C.A.I., saya tak boleh kawal mereka tunjukkan tahap IQ mereka sendiri. Terserlah kerendahan mereka.

      Delete
  25. konspirasi umno???? kalau la mak bapak korang ada dalam fligh tu mcm mana? konspirasi siape pulak?? banganggg

    ReplyDelete
    Replies
    1. susah cakap ngan hang ni..tulah klu hati tu taknak terima kebenaran..susah!!..org ckp apa pun hang bukan nak ambil ikhtibar..selamanya la hang ni kena tipu ngan pemimpin zalim lagi bangang..terus diperbodohkan..kesian..~~

      Delete
    2. UMNO. Penipu dulu, kini, selamanya. Rakyat terus diperbodohkan.

      Delete
  26. MH -masih hilang :( kita sama sama berdoa agar semua kerja kerana Allah #PrayForMH307

    ReplyDelete
  27. BERTENANG SEMUA. KITE XPERLU BISING2 DLM BLOK NI. KITE SIMPANJE DLM HATI APE YANG KITE XPUAS HATI Dan berdoa pada Tuhan agar ditunjukkan sgl kebenaran. Dan Kite Tunggu Di Padang Mahsyar nanti. Allah swt akan adali segalaNYA. Mahkamah Allah swt akan menentukan segala2nya amalan baik dan buruk yang dilakukan di dunia.DUNIA manusia boleh lari,Tapi DI akhirat setiap perbuatan di dunia akan di adili. sama2 kite doa agar Yang xbetul kembali kpd ALLAH,Yang dh betul tu, teruskan istiqomah. (Sy tidak menyebelahi mana2 pihak atau parti politik) .ini sekadar pandangan dr naluri sy sebagai 0rg islam. yang percaya akan dosa pahala, dan neraka dan syurga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju 100%.. Semoga Allah swt menunjukkan jalan kepada kebenaran kepada kita semua. Semoga kita semua sebagai orang muslimin dikurniakan akhlak yang mulia , berkata benar walaupahit untuk diterima. Kalau tak tahu lebih baik diam, berdiam diri itu menunjukkan orang yang bijak dan berakhlak mulia.

      Delete
  28. malu tau aku kena gelak ngan kawan arab aku pasai bomoh BN haram jadah tu..!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenapa semua orang menghentam bomoh tersebut. Pada saya adakah kumpulan tersebut mengaku mereka bomoh?, Tidak rasanya. Setahu saya mereka adalah ahli kumpulan persilatan saja. Apa yang saya Nampak mereka hanya menggunakan bahan2 biasa dalam perubatan tradisional. Umpamanya kelapa muda, digunakan dalam perubatan tradisional untuk mengubati orang yang terkena santau. tikar sebagai alas tempat duduk saja, dan teropong biasalah hanya sebagai alat tambahan yang digunakan oleh kumpulan tersebut. Mereka tahu apa yang mereka gunakan. Tiada suatupun bahan2 yang digunakan tersebut berbentuk barang sembahan bagi orang2 kafir. Biasalah masyarakat kita suka terikut2 menuduh melulu tanpa berfikir panjang. Saya tak kenal pun kumpulan tersebut. Mereka cuma berniat membantu saja. Cuma saya rasa terpanggil untuk memberhentikan sumpah seranah keatas kumpulan tersebut supaya dosa kita tidak bertambah. Bilalah kita nak minta maaf keatas mereka2 dan orang2 yang kita maki hamun. tanpa belas ikhsan. Sekiranya kita dimaki hamun dan sumpah seranah apalah kita rasa yek?

      Delete
    2. Malu dengan kelakuan BOMOH 1 Malaysia. Hadoi.

      Delete
  29. kemungkinan: rampasan, sabotaj, masalah psikologi para penumpang dan anak kapal dan masalah peribadi di kalangan penumpang dan anak kapal

    ReplyDelete
  30. Kenapa pakar pun takut buat spekulasi? Spekulasi tiba-tiba sahaja menjadi satu jenayah padahal kaedah spekulasi telah banyak menyelesaikan pelbagai jenis siasatan.

    Ya, hal ini adalah disebabkan oleh sikap pengguna media sosial yang mempunyai pengaruh setara dengan media arus perdana. Malah media sosial pula dijadikan sumber kepada surat kabar dan berita TV. Sesiapa sahaja dengan kelengkapan semudah telefon bimbit boleh mengeluarkan berita yang sampai keseluruh dunia.

    Hari ini saya nak buat spekulasi. Setelah hampir 40 jam mengikuti perkembangan kehilangan pesawat MAS B777-200 yang menuju ke arah Beijing China ini, saya berpendapat mungkin pesawat ini telah dirampas pengganas dan telahpun mendarat dilokasi rahsia. Ia disimpulkan atas informasi seperti berikut.


    1. Tiada isyarat "MAYDAY" atau sebarang signal kecemasan diberikan oleh juruterbang. Telah disahkan oleh pakar penerbangan bahawa peristiwa ini sangat ganjil kerana pesawat paling canggih seperti B777 ini mempunyai pelbagai cara untuk berkomunikasi dengan pihak luar. Mungkin hal ini (hilang dari radar dan tidak menghubungi menara kawalan) disengajakan oleh juruterbang atau juruterbang dipaksa oleh pengganas (2 individu beridentiti palsu). Tidak mustahil pengganas turut bekerjasama dengan juruterbang untuk memudahkan rampasan. Pakar mengesahkan melalui Astro Awani bahawa alat komunikasi transponder yang menyiarkan kedudukan pesawat setiap saat boleh dipadamkan. Mengikut akaun FB juruterbang, beliau merupakan penyokong tegar parti politik pembangkang di Malaysia. Kebetulan Ketua pembangkang melalui saat yang paling genting dalam karier politiknya. Anda lengkapkan sendiri spekulasi ini. Mungkin ia agak keterlaluan, namun Zahid Hamidi selaku menteri pertahanan dan kini KDN pun sepatutnya dianggap keterlaluan kerana mengaitkan pembangkang sebagai dalang dalam pencerobohan Lahad Datu. Sehingga kini dalangnya tidak didedahkan dan Zahid Hamidi pun tidak disaman. Hanya rakyat ditinggalkan dengan seribu satu persoalan.

    2. TIADA LETUPAN. Hal ini disahkan oleh agensi pengesan letupan Amerika Syarikat yang boleh mengesan letupan yang berlaku seluruh dunia. Ini bermakna MH370 tidak terhempas, tetapi telah dialih arah ke destinasi yang lain dan mendarat dilokasi yang tidak diketahui. TURN BACK seperti yang dikesan oleh radar pihak tentera adalah petanda pesawat telah dialih arah ke Malaysia, Indonesia atau Singapura. SINGAPURA mungkin tempat yang menjadi pilihan untuk mendarat berdasarkan peristiwa rampasan kapal terbang pada 1977 yang mana destinasi yang sama dipilih namun terhempas di Tanjung Kupang. Jangan terlalu berbaik sangka dengan Singapura. Melalui blog pertahanan Military Of Malaysia menjelaskan sudah beberapa kali negara berjiran itu hampir terjerumus dalam kancah peperangan dengan Malaysia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 3. RANCANGAN AWAL PAGI. Pesawat tidak mengambil masa yang terlalu lama untuk divert dan waktu awal pagi dipilih bagi mengelakkan tindakan mereka dari dikesan ketika ramai orang masih tidur. Seperti yang dijelaskan di TV, mengisytihar secara public berkaitan aktiviti pesawat yang dikesan membuat pusingan U setelah hilang daripada radar airport adalah pendedahan tentang rahsia keupayaan aset pertahanan negara yang tidak sepatutnya berlaku. Ada yang berpendapat pesawat sebegitu besar tidak boleh hilang dari radar namun jelas pesawat itu telah hilang dan dikesan pula melakukan penukaran arah. Malah sumber melalui TV telah memaklumkan misi mencari dan menyelamat kini diluaskan hingga ke Selat Melaka. Ajaib bukan? Ajaib jika ada yang masih tidak percaya pesawat itu telah lolos dari radar konvensional milik airport. Sekiranya pengendali radar tentera itu tidak tidur dan memantau pergerakan pesawat, ATAUPUN terdapat kerjasama antara menara kawalan udara airport dan pusat kawalan radar tentera yang mana pegawai kawalan udara airport boleh terus mendapatkan bantuan pegawai kawalan radar tentera bagi membuat pengesanan terhadap pergerakkan kapal yang baru hilang dari radar airport, kemungkinan besar di mana pesawat itu didaratkan boleh dikesan dan tindakan pantas dapat dilakukan. NAMUN hanya bertindak apabila pesawat disahkan tidak sampai di Beijing sudah pasti hal ini telah terlalu lambat itu dilakukan dan pesawat mungkin telah mendarat dan disorokkan.

      4. Sejak bila semua keluarga mangsa dikumpulkan dalam satu kawasan diputrajaya? Kenapa tidak dibenarkan pulang sahaja padahal misi mencari mungkin akan mengambil masa yang sangat lama. Adakah mereka terlibat dalam satu penerangan rahsia antara pihak kerajaan berkaitan dengan rampasan?

      5. Terbaru seorang ahli keluarga mangsa berjaya membuat panggilan talefon secara live di kaca TV yang kemudiannya terputus sebelum sempat dijawab. Ini adalah bukti terbaru mengesahkan mereka selamat dan masih hidup. Cuma mereka tidak bebas atau pergerakan mereka disekat.

      6. Saya dapat tahu dari sepupu saya yang bertugas dengan Mediacorp Singapore bahawa tiada sebarang bantuan diberikan oleh kerajaan Singapore buat masa ini. Sebelum ini Singapura hanya menawarkan bantuan namun masih belum menghantar apa-apa. Anggota risik kita sepatutnya telah dihantar ke airport Paya Lebar dan Changi untuk memastikan mereka tidak menyembunyikan MH370.

      KESIMPULANNYA Keganjilan kejadian hilangnya pesawat ini adalah bukan masalah teknikal. Ia adalah disebabkan sikap manusia yang menyalahgunakan kepintaran akal fikiran mereka demi dendam peribadi. Malah media pembangkang mungkin menyedari hal ini kerana sering mengeluarkan post menyatakan rasa tidak berpuas hati kerana kerajaan Malaysia seolah olah cuba merahsiakan kejadian sebenar. Rampasan kapal terbang adalah satu tindakan sabotaj yang strategik untuk mengambil perhatian dunia kerana ia melibatkan rakyat dari pelbagai warga negara. Sikap wartawan asing yang sangat agresif seperti cuba membongkar kelemahan kerajaan juga adalah modus operandi biasa media asing yang kita sedia maklum sentiasa menyebelahi pembangkang dalam menyerang negara.

      Adalah diperingatkan bahawa penulisan ini adalah spekulasi peribadi semata-mata. Terpulang sama ada ingin menerimanya dengan hati yang terbuka atau sebaliknya. Moga menjadi pencetus kepada pihak berkuasa agar bertindak tepat untuk menyelesaikan masalah. Jika operasi hanya bertumpu kepada search and resque dengan masih menganggap kapal terbang tersebut terlibat dalam kemalangan dan bukan dirampas, maka sampai bila-bilapun kita tidak akan menemuinya.

      Sama-samalah kita berdoa akan keselamatan mereka. Ingat tiada apa yang terlalu misteri melainkan ia memang diinginkan dalam keadaan misteri.

      Delete
    2. Saya setuju dengan lasan teori saudara. Bernas. Wallahualam.

      Delete
  31. susah gak bila berok yg komen..lebih berok dari berok..

    ReplyDelete
  32. Dok crita pa islam ajar ka? Kau faham ka syariat islam. Mencintai parti yg x laksana undang2 islam, dlm quran.ada sebut x laksana undang2 islam atas pemerintah maka pemeritah itu dan penyokongnya dpt 3 sijil iaitu kafir @ fasiq @ zalim.

    ReplyDelete
  33. Allahuakbar....sdr2; sudah2lah berdebat.. tidak menamat sengketa lidah..marilah terus istiqamah berdoa..moga di makbul Allah keselamatan insan seluruhnya

    ReplyDelete
  34. Allahuakbar....sdr2; sudah2lah berdebat.. tidak menamat sengketa lidah..marilah terus istiqamah berdoa..moga di makbul Allah keselamatan insan seluruhnya

    ReplyDelete
  35. Kencheng itu sifatnya beranak-pinak..
    jadi siapa disini yg kaki kencheng..mintak maap laa cakap..
    sampai ketua laa hanchingnye bersepah-sepah.
    jgn tuding jari..tetapi lihatlah didalam diri.
    sendiri rasa.

    ReplyDelete
  36. Mcm drama bersiri. Esok cerete lain pulak. Vkp jumpa sana sini sapa nmpak objek yg kata nmpak sapa g tangguk kalau ade serpehan. Wayang oii tunggu episode sebenarnya. Allah tunjukan sapa yg benar. Allah nk tunjuk Allah berkuasa dilangitbdan dibumi Tunggu sapa punya angkara psal Amerika yg canggih leh kesan dilaut Dan bumi. Ni apa cerete ni atau drama apa ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nampak sangat ada sesuatu yang tak kena sebenarnya.

      Delete
  37. isu MAS MH370 auta + fakta
    jgn kita tertipu sudahla

    ReplyDelete
  38. Amerika la ni punya crita

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sememangnya ada kaitan dengan Amerika. Tapi, tak dapat dipastikan adakah Amerika Penangguk di air yang keruh, ataupun perancang utama. Wallahualam.

      Delete
  39. ini perkara berlaku sebab mau korg terus mcm ni,gaduh adik bradik....ape dah...sendiri pikirla..rumah lu org kena serang lu lg tambah bakar....bkn mau kasi selamat....politik2 kasi selit celah ketiak la...sekarang masa utk sesama support...lu sendiri tau kepimpinan najib n the gang camne kan...kita plak jgn tambah bg hancur ni negara...lapang kan kepala otak...stanby utk tanah kita.....

    ReplyDelete
  40. tulisan dan lisan,
    itu sifatnya seperti adik-beradik sedarah-daging
    bakal menimbulkan samaada natijah atau akibat
    jadi,kepada setiap diri jagalah apa yang diamanahkan itu
    kerana esok,setiap kita bakal dipertanggungjawabkan
    hati-hati ya,wahai 'aku'........

    ReplyDelete
  41. New Order telah bermula, negara kita tak terkecuali jom kita terjah
    http://www.kainkapanku.blogspot.com/2014/04/new-world-order-nwo-part-1.html

    ReplyDelete
  42. BENTUKLAH PASUKAN MILITER PADA SETIAP ZONA ISLAM
    SAMBUTLAH UNDANGAN PASUKAN KOMANDO BENDERA HITAM
    Negara Khilafah Islam Ad Daulatul Islamiyah Melayu

    Untuk para Rijalus Shaleh dimana saja kalian berada,
    bukankah waktu subuh sudah dekat? keluarlah dan hunuslah senjata kalian.

    Dengan memohon Ijin Mu Ya Allah Engkaulah Pemilik Asmaul Husna, Ya Dzulzalalil Matien kami

    memohon dengan namaMu yang Agung
    Pemilik Tentara langit dan Bumi perkenankanlah kami menggunakan seluruh Anasir Alam untuk

    kami gunakan sebagai Tentara Islam untuk Menghancurkan seluruh Kekuatan kekufuran,

    kemusyrikan dan kemunafiqan yang sudah merajalela di muka bumi ini hingga Dien Islam saja

    yang berdaulat , tegak perkasa dan hanya engkau saja Ya Allah yang berhak disembah !

    Firman Allah: at-Taubah 38, 39
    Hai orang-orang yang beriman, mengapa kamu jika dikatakan orang kepadamu: “Berperanglah

    kamu pada jalan Allah”, lalu kamu berlambat-lambat (duduk) ditanah? Adakah kamu suka dengan

    kehidupan didunia ini daripada akhirat? Maka tak adalah kesukaan hidup di dunia,

    diperbandingkan dengan akhirat, melainkan sedikit
    sekali. Jika kamu tiada mahu berperang, nescaya Allah menyiksamu dengan azab yang pedih dan

    Dia akan menukar kamu dengan kaum yang lain, sedang kamu tiada melarat kepada Allah sedikit

    pun. Allah Maha kuasa atas tiap-tiap sesuatu.

    Berjihad itu adalah satu perintah Allah yang Maha Tinggi, sedangkan mengabaikan Jihad itu

    adalah satu pengingkaran dan kedurhakaan yang besar terhadap Allah!

    Firman Allah: al-Anfal 39
    Dan perangilah mereka sehingga tidak ada fitnah lagi, dan jadilah agama untuk Allah.

    Peraturan dan undang-undang ciptaan manusia itu adalah kekufuran, dan setiap kekufuran itu

    disifatkan Allah sebagai penindasan, kezaliman, ancaman, kejahatan dan kerusakan kepada

    manusia di bumi.

    Allah Memerintahkan Kami untuk menghancurkan dan memerangi Pemerintahan dan kedaulatan

    Sekular-Nasionalis-Demokratik-Kapitalis yang mengabdikan manusia kepada sesama manusia

    karena itu adalah FITNAH

    Firman Allah: al-Hajj 39, 40
    Telah diizinkan (berperang) kepada orang-orang yang diperangi, disebabkan mereka dizalimi.

    Sesungguhnya Allah Maha Kuasa untuk menolong mereka itu. Iaitu
    orang-orang yang diusir dari negerinya, tanpa kebenaran, melainkan karena mengatakan: Tuhan

    kami ialah Allah

    Firman Allah: an-Nisa 75
    Mengapakah kamu tidak berperang di jalan Allah untuk (membantu) orang-orang tertindas. yang

    terdiri daripada lelaki, perempuan-perempuan dan kanak-kanak .
    Dan penindasan itu lebih besar dosanya daripada pembunuhan(al-Baqarah 217)

    Firman Allah: at-Taubah 36, 73
    Perangilah orang-orang musyrik semuanya sebagai mana mereka memerangi kamu semuanya.

    Ketahuilah bahawa Allah bersama orang-orang yang taqwa. Wahai Nabi! Berperanglah terhadap

    orang-orang kafir dan munafik dan bersikap keraslah terhadap mereka.

    Firman Allah: at-Taubah 29,
    Perangilah orang-orang yang tidak beriman, mereka tiada mengharamkan apa yang diharamkan

    Allah dan Rasul-Nya dan tiada pula beragama dengan agama yang benar, (iaitu) diantara ahli-

    ahli kitab, kecuali jika mereka membayar jizyah dengan tangannya sendiri sedang mereka orang

    yang tunduk..

    Bentuklah secara rahasia Pasukan Jihad Perang setiap Regu minimal dengan 3 Anggota maksimal

    12 anggota per desa / kampung.
    Siapkan Pimpinan intelijen Pasukan Komando Panji Hitam secara matang terencana, lakukan

    analisis lingkungan terpadu.

    Apabila sudah terbentuk kemudian Daftarkan Regu Mujahid
    ke Markas Besar Angkatan Perang Pasukan Komando Bendera Hitam
    Negara Khilafah Islam Ad Daulatul Islamiyah Melayu

    Wahai para Ikwan Akhir Zaman, Khilafah Islam sedang membutuhkan
    para Mujahid Tangguh untuk persiapan tempur menjelang Tegaknya Khilafah yang dijanjikan.

    Mari Bertempur dan Berjihad dalam Naungan Pemerintah Khilafah Islam, berpalinglah dari

    Nasionalisme (kemusyrikan)

    email : seleksidim@yandex.com

    Dipublikasikan
    Pasukan Komando Bendera Hitam
    Markas Besar Angkatan Perang Berani Mati
    Negara Khilafah Islam Ad Daulatul Islamiyah Melayu

    ReplyDelete

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan komen di bawah. InsyaAllah, jika ada sebarang persoalan dan perbincangan yang diutarakan, saya cuba jawab. InsyaAllah. Penggunaan "Anonymous" tidak digalakkan. Terima kasih. ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARTIKEL POPULAR SEPANJANG ZAMAN

ARTIKEL POPULAR BULANAN

ARTIKEL POPULAR MINGGUAN