FOLLOW HIJABUL CREWZ

Monday, 5 August 2013

[DISCLAIMER] Pencerahan Artikel Berkenaan Faisal Hamdi Yang Berkhidmat di Syria


KENYATAAN KETUA MISI KEMANUSIAAN

Assalamualaikum wrt wbt

Bismillahirrahmaanirrahiim

Saya selaku ketua misi kemanusiaan ke Syria dengan ini menafikan artikel yang ditulis seperti yang dipaparkan di dalam laman-laman internet.

Saudara Faisal Hamdi merupakan juruvideo rasmi bagi tim misi kemanusiaan ini dan tidak terlibat langsung dengan sebarang pertempuran apatah lagi menyertai pasukan Free Syrian Army (FSA). 

Justeru sebarang maklumat mengatakan beliau menyertai jihad bersama FSA adalah tidak benar. 

Gambar yang telah tersebar merupakan koleksi peribadi Saudara Faisal dan tiada kaitan langsung dengan tujuan misi. 

Sekian. Terima kasih


KENYATAAN PENCERAHAN OLEH FAISAL HAMDI SENDIRI

Selesai misi hari ke-2 di Idlib..

Serangan selepas Subuh tadi merupakan serangan daripada kedua2 belah pihak bagi merampas kawasan. Alhamdulillah, FSA berjaya merampas satu check point yg dikuasai regim Bashar Assad. Allahuakbar.

Terkejut dengan khabar angin bahawa saya sudah meninggal dunia. Betapa mudahnya tersebar rumours dan exaggeration. 

Ada beberapa pencerahan di sini:

1. Gambar yang tersebar luas itu gambar sebenar. Bukan diphotoshop atau diedit. Gambar tersebut menggunakan lens Samyang 24mm f1.4 dan hasil bokehnya memang sedemikian. Tiada editing dan tiada apa-apa teknik khas digunakan. Sila tingkatkan ilmu fotografi anda atau bertanyakan kepada yang ahli dalam bidangnya.

2. Tugasan saya di Syria adalah sebagai Dokumentari-maker dan sesiapa yang follow up perkembangan saya sejak misi pertama pada penghujung Mei lepas tahu bahawa saya sedang menghasilkan dokumentari berkaitan Syria.

3. Kepada media mainstream atau non-mainstream media (e.g: blogger), sila berhubung terus dengan saya untuk dapatkan first-hand information sebelum publish berita anda. Lebih banyak penambahan dari fakta sebenar.

4. Kepada yang mempertikaikan kebenaran bahawa kami diserang sniper dengan alasan kononnya tidak logik sniper basyar tidak ada team follow up selepas menembak. Ketahuilah, realiti peperangan sangat berbeza dengan suasana latihan dan scene dalam filem. Sila kurangkan tonton filem. Lokasi kejadian memang diketahui penduduk tempatan terdapat sniper basyar dan sudah ramai menjadi mangsa. Ditempat tersebut juga terletaknya kubu pertahanan mujahidin FSA. Jadi jika berlaku serangan dari pihak tentera basyar maka akan berlakunya serangan balas dari FSA. Dan serangan tersebut berlaku pada waktu malam dan van kami dalam keadaan bergerak. Sniper terbaik dunia pun ada kebarangkalian untuk tersasar tembakannya jika suasana sekeliling tidak membantu seperti gelap, kadar kelajuan angin dan sasarannya bergerak.

5. Berkenaan dengan penggunaan senjata api. Ya saya diberi peluang oleh Mujahidin FSA untuk menembak kearah tentera regim yang hampir setiap masa menyerang rakyat, masjid-masjid, sekolah-sekolah dengan bom dari pesawat udara, kereta kebal, meriam, mortar, sniper dan bermacam lagi kelengkapan canggih. Saya ingin merasai sendiri pengalaman dan perasaan mujahidin di medan perang. Siapa dapat tahan melihat sendiri kekejaman di hadapan mata dan hampir-hampir pula menjadi mangsa? Peluang ini saya kira sebagai satu penghormatan. Tapi untuk bergelar mujahidin masih jauh lagi layaknya saya berbanding para mujahidin di sini. Memegang dan menggunakan senjata api untuk menentang regim yang menyembelih rakyat tidaklah haram sepertimana sebahagian rakyat Malaysia kecoh tentang 'haram'nya memegang anjing. Kehidupan disini dikelilingi orang-orang bersenjata api hinggakan seorang mudir sekolah agama terpaksa membawa pistol disebalik Alquran kecil yang dibawanya ke sekolah semata-mata ntuk mempertahankan diri. Di bawah gambar viral tersebut saya ada komen bahawa saya tidak layak memegang title mujahidin tersebut kerana saya melihat sendiri ketabahan dan kekuatan mereka mengaharungi segala penderitaan memperjuangkan agama Allah dan meninggalkan terus nikmat dunia. Mereka sangat mulia akhlaknya, tidak mudah marah, tidak mudah melenting dan tidak mudah membuat sesuatu yang sia-sia apatahlagi merugikan ummat Islam. Mereka sangat menyanjungi bantuan rakyat Malaysia walaupun sumbangan kita terhad kepada kemanusiaan seperti bantuan makanan, bantuan pendidikan, bantuan perubatan dan pembangunan. Maka insyaAllah saham kita juga bersama para mujahidin. 

6. Melihat sendiri suasana kehidupan mujahidin memberi inspirasi dan motivasi yang sangat tinggi untuk saya terus berjuang dengan cara saya sendiri melalui media dengan bersenjatakan kamera. Itu jihad saya. Kerana saya tahu ilmu dan kebolehan yang Allah berikan sebagai videographer bukan suatu yang sia-sia dan tidak patut disia-siakan. Jika para mujahidin berjuang menggunakan senjata api dapat menewaskan 10 orang tentera musuh, senjata media dapat tumbangkan 1 kerajaan zalim dengan memberi pendedahan, penerangan dan kesedaran kepada masyarakat dunia tentang apa yang sebenarnya berlaku di sini melalui 1st hand information supaya masyarakat dunia bangkit menentang kekejaman rejim basyar. Apatah lagi media mainstream sangat berat sebelah dalam melaporkan apa yang berlaku di Syria. Siapa lagi nak diharapkan kalau bukan kita sendiri turun melihat sendiri dan melaporkan fakta sebenar apa yang berlaku?

7. Sheikh Muaz, seorang pengetua yayasan Maahad Tahfiz di Aleppo, Syria sendiri menyampaikan amanat kepada saya bahawa "biarlah kami di sini berjuang mengangkat senjata kerana ini tanah tumpah darah kami, kamu sebagai media berjuanglah menyampaikan kepada rakyat Malaysia dan dunia mengenai perjuangan kami di sini. Kamera kamu itu senjata kamu. InsyaAllah ganjaran kita sama disisi Allah". 

8. Saya dah rasai sendiri kesengsaraan kehidupan di medan perang. Ianya sangat memilukan dan menyedihkan. Hanya sanya orang luar biasa mampu menempuh kehidupan ini berhari-hari, berbulan-bulan dan bertahun-tahun. Dan rakyat Syria sedang melaluinya di saat rakyat Malaysia hidup selesa. Tanyakan sesiapa sahaja yang pernah terlibat dalam perang, maka tentu jawapannya mereka bencikan perang. Hanya sanya mujahidin terpaksa berperang untuk membela agama, keluarga dan kehormatan dari pencabulan, pembunuhan dan penyembelihan rejim yang tak dahagakan darah dan tak berperikemanusiaan.

9. Kita? Rakyat Malaysia? Masih lagi sering bergaduh perkara-perkara remeh. Masih lagi menyebarkan berita dan mempercayai tanpa usul periksa. Masih lagi............

Kita sendiri ada sambungan jawapannya...

Biar mati berjasa..
daripada mati sebagai orang biasa..

Salam perjuangan,

Faisal Hamdi,
Mujahidin Media,
5-8-2013,
Idlib, Syria

--------------------------------------------------------->

Kesimpulannya, di sini ada beberapa poin penting pencerahan dan pembetulan artikel sebelum ini serta berita-berita yang tersebar di internet.

1- Beliau TIDAK MENYERTAI kumpulan Mujahidin Free Syrian Army.
2- Beliau kekal sebagai Videografer aka Team Media bagi Malaysia LifeLine For Syria.
3- Pengalaman beliau diserang hendap Sniper Regim Basyar Assad adalah 'real'.
4- Beliau sendiri menggunakan senjata yang dipinjamkan oleh kumpulan Mujahidin FSA kepada beliau untuk membalas serangan tentera Regim Basyar. Perbuatan ini adalah atas risiko beliau sendiri tidak melibatkan NGO yang beliau sertai. Ini adalah 'real' juga. (Beliau berpengalaman dalam Wataniah).

Doakan kelancaran misi kemanusiaan di sana. Doakan Mujahidin Syria. Takbir!

21 comments:

 1. salam,semoga Rahmat/kaseh sayang/perlindungan/pengampunan Allah bersama sedara faizal/tuan bolg/pengkomen2 entry sebelum pencerahan ni/kita semua insyaAllah amin..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wasalam. InsyaAllah, amien. ;)

   Delete
  2. Saya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan MBAH KABOIRENG dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi MBAH KABOIRENG dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan MBAH KABOIRENG meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan MBAH KABOIRENG kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik MBAH KABOIRENG sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja MBAH KABOIRENG DI 085-260-482-111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK GHOB 2D 3D 4D 6D DISINI   Saya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan MBAH KABOIRENG dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi MBAH KABOIRENG dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan MBAH KABOIRENG meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan MBAH KABOIRENG kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik MBAH KABOIRENG sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja MBAH KABOIRENG DI 085-260-482-111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK GHOB 2D 3D 4D 6D DISINI

   Delete
 2. • http://anna-news.info/node/12087

  ReplyDelete
 3. Well done abg besar..ini la the real kl gangster..amar makruf nahi mungkar

  ReplyDelete
 4. pemegang panji hitam akn muncul menentang pakatan jahat israel dan sekutunya.....hancur-sehancurnya mereka kerana kekejaman mereka..

  ReplyDelete
 5. Diharapkan admin mndptkn 1st hnd infomation sprti yg dnyatakn diats krna artikal sblom ni mybbkn msing2 tnjuk pndai.bila tnjuk pndai fitnah pon brlaku. Diharapkn mjadi pngajaran pd admin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ya, insyaAllah. Terima kasih atas peringatannya. <3

   Delete
 6. Boleh ke rakyat malaysia sertai fsa ni?

  ReplyDelete
 7. The good news is that thanks to Viagra, men don't have to suffer in silence.
  Most of these young children go through signs and symptoms during December and January.
  The challenge is, what can your company do to compete
  more effectively and attract customers away from your competition, and to keep your current customers.


  Feel free to surf to my web-site ... Κώστας Καραφωτάκης

  ReplyDelete
 8. Avoiding all the gains until you make a little common-sense
  psychology can help 2014 retirement plan contribution limits you save for retirement years.


  my web-site :: how to manage my 401k

  ReplyDelete
 9. I blog often and I truly thank you for your information. Your article has really
  peaked my interest. I am going to bookmark your site and keep checking for new
  information about once a week. I subscribed to your RSS feed as
  well.

  Also visit my homepage; cheap copiers

  ReplyDelete
 10. asalamualaikum salam perkenalan untuk saudaraku faisal hamdi, perkenalkan saya jalaudin hakim dari indonesia ingin menyampaikan salam bangga kepada anda yang telah memvisualisasikan syriah terutama dalam tayangan video atouna tufouli, saya pun seorang videographic, apabila saudaraku akan memproduksi visual video kembali terutama seperti atuona topuoli saya siap ingin membantu anda, insya alloh peralatan kami cukup lengkap berstandart brocasting film and televisi...salam untuk nada terima kasih...wasalamualaikum

  ReplyDelete
 11. asalamualaikum salam perkenalan untuk saudaraku faisal hamdi, perkenalkan saya jalaludin hakim dari indonesia ingin menyampaikan salam bangga kepada anda yang telah mem-visualisasi-kan syriah terutama dalam tayangan video atouna tufouli, saya pun seorang videographic, apabila saudaraku akan memproduksi visual video kembali terutama seperti atuona topuoli saya siap ingin membantu anda, insya alloh peralatan kami cukup lengkap ber-standart brocasting film and televisi...salam untuk anda sukses terima kasih...wasalamualaikum

  ReplyDelete
 12. 513/5000
  Translate from: Malay
  As-Salamu Alaykum regards the introduction to my brother Faisal hamdi, introduce me Jalaludin of Indonesia would like to convey greetings proud of you who have been visualizing syriah especially in the video atouna tufouli, I was a videographic, if my brother will produce visual video back especially as Atuona topuoli I ready want to help you, insha Allah, we were quite complete standard equipment brocasting movies and television ... greetings to you success thanks ... wasalamualaikum

  ReplyDelete

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan komen di bawah. InsyaAllah, jika ada sebarang persoalan dan perbincangan yang diutarakan, saya cuba jawab. InsyaAllah. Penggunaan "Anonymous" tidak digalakkan. Terima kasih. ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARTIKEL POPULAR SEPANJANG ZAMAN

ARTIKEL POPULAR BULANAN

ARTIKEL POPULAR MINGGUAN