FOLLOW HIJABUL CREWZ

Wednesday, 24 July 2013

[UPDATE+GAMBAR+VIDEO] Lintas Langsung Dari PRK N.01 Kuala BesutSila klik butang [REFRESH] bagi mendapatkan info terkini live dari Kuala Besut. Berita ini yang dikumpul dari pelbagai sumber dan digabung di blog ini.

[TERKINI]

LANGSUNG

10.15pm: Pengurus pilihan raya kecil DUN Kuala Besut A Rahim Jusoh mengumumkan Tengku Zaihan sebagai ADUN Kuala Besut.

BN - 8,288 undi
PAS - 5,696 undi
Majoriti - 2,592 undi

Ia menunjukkan bahawa BN hanya berjaya menambah 158 undi berbanding majoriti dalam pilihan raya umum 5 Mei.
10pm: Kumpulan penyokong BN bersorak sebaik calon parti itu, Tengku Zaihan tiba ke pusat penjumlahan undi.
Tengku Zaihan diiringi barisan pemimpin parti tersebut - Tan Sri MuhyiddinYassin, Datuk Seri Ahmad Said, Datuk Seri Idris Jusoh dan Datuk Ahmad Maslan.

9.02pm: 
AJK pusat PAS Dr Dzulkefly Ahmad berkata parti itu sedar bahawa BN mendahului dalam pilihan raya umum lagi dengan majoriti 2,434 undi.

Namun, BN hanya berjaya meraih tambahan kira-kira 200 undi walau mengumumkan peruntukan RM477 juta semasa kempen tersebut, katanya.

"Kami berpuas hati dan reda, meskipun disogokkan dengan begitu hebat dan juga mereka mengharapkan menang 4,000 undi, tetapi kami berjaya mengagalkan mereka," kata Dzulkefly.

"Kami tahu sukar (untuk capai) menang tapi tidak mustahil dan kami menerima kekalahan. Kami melancar serangan bersungguh-sungguh namun pelbagai sebab (kekalahan) ini," katanya.

Tambahnya, PAS juga tidak melihat bahawa strategi mereka untuk membentuk jumlah kerusi yang sama banyak di DUN Terengganu itu merupakan satu kesilapan.

"Kami tidak menganggap agenda 16:16 satu yang silap, kerana kami telah menjelaskan sejelas-jelasnya, cuma ada rakyat yang faham dan percaya, tetapi tidak boleh memberi undi. Jika dihitung dengan sogokan, menakut-nakutkan dan sebagainya.

"Kami juga berdepan dengan pengundian (pada hari bekerja), menyebabkan pengundi luar dan penyokong kami tidak dapat balik," katanya.

8.30pm: ANALISIS - PAS membuka gelanggang dengan menimbulkan isu besar termasuk isu tanah dan juga strategi untuk mencapai jumlah kerusi sama banyak dengan BN - 16:16.
PAS kemudiannya berubah arah dengan menganjurkan program seperti karnival mesra rakyat, cabutan bertuah dan juga pemberian petrol percuma kepada penunggang motosikal.

Pertambahan jumlah majoriti undi BN yang tidak begitu signifikan itu juga menunujukkan bahawa PAS masih dapat mengekalkan pengaruh dari penyokongnya walau tewas.
8.25pm: Setiausaha agung BN Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor menulis ucapan tahniah kepada parti atas kemenangan di DUN Kuala Besut.

"Tahniah BN, kita menang dengan majoriti lebih baik walau jumlah keluar mengundi 79 peratus, kita menang kesemua pusat daerah mengundi.
"Terima kasih rakyat Kuala Besut (kerana) undi BN," katanya.
8pm: Sumber PAS menyebut, BN mendahului dengan hampir 2,600 undi.
BN pada awal kempen mensasarkan untuk meraih sehingga 4,000 undi majoriti.

PAS - 5,283 undi
BN - 7,882 undi
Majoriti - 2,599 undi
Rosak - 93 undi

9.00pm: Admin nak gi solat terawih. Namun, handpone ditangan. Hehe.

8.56pm: Khabar angin bertiup mengatakan BN memenangi PRK Kuala Besut dengan majoriti 2000+ undi mengatasi PAS. (KeputusanTakRasmi)[VIDEO & GAMBAR MENARIK]

MB Terengganu Ahmad Said baloh! (Panas)


------------------------------------------------------------------------>
[LIVE COMMENTATOR]

5.27pm: Seramai 13,188 pengundi atau 79.76 peratus keluar mengundi pada PRK Kuala Besut

5pm: Baki tujuh pusat mengundi telah ditutup.
Sementara itu kira-kira 100 orang penyokong dan perayu undi PAS berhimpun berdekatan sekolah kebangsaan Kg Baharu sambil membaca doa dan melaung takbir beberapa kali.

Petugas parti PAS memberitahu Malaysiakini bahawa calon parti itu mendahului dengan majoriti lebih 100 undi di peti undi Kg Baharu yang mempunyai kira-kira 2,400 pengundi.

Malaysiakini juga difahamkan bahawa BN menang di pusat mengundi Pulau Perhentian.

4.40pm: Menjelang 20 minit Sekolah Kebangsaan Nail, Sekolah Kebangsaan Alor Peroi dan Sekolah kebangsaan Kampung Nangka, hanya perayu undi PAS sahaja yang masih terus merayu undi berdekatan pondok panas mereka.

Sementara sekumpulan Wanita Umno dilihat masih merayu di Sekolah Keb Alor Peroi.

Mereka dilihat dalam keletihan dan hanya sekadar mengibarkan poster calon kepada kenderaan yang lalu lalang di situ.
4.15pm: Suasana pengundian semakin lembab di pusat mengundi di SK Kuala Besut dan SMK Kuala Besut.

Di kedua-dua sekolah, hanya tinggal sekumpulan perayu undi PAS sahaja yang masih giat menjalankan tugas mereka.

Manakala perayu undi BN tidak kelihatan kecuali beberapa orang dalam pondok panas berhampiran.

Turut hadir di situ 'Aunty Mei' turut berkempen untuk calon PAS Che Long sambil memegang banting calon PAS.

"Saya sudah sampai empat hari. Tinggal bersama Muslimat PAS. Saya naik bas datang sini seorang diri," katanya

3pm: Setakat ini, seramai 12,207 orang (73.93 peratus) telah membuang undi. Jumlah keseluruhan, termasuk undi awal sebanyak 911, menjadikan seramai 13,127 orang (74.24 peratus) keluar mengundi.

Sementara itu, Pusat pengundian Pulau Perhentian ditutup. Pulau Perhentian merupakan satu daripada lapan daerah mengundi di DUN Kuala Besut.

2pm: Jumlah keluar mengundi sehingga waktu ini sebanyak 11,075 orang (66.98 Peratus). Termasuk undi awal 911 undi, jumlah keseluruhannya 11,987 orang (67.79 peratus).

1:00pm: Setakat jam 1 petang, jumlah keluar mengundi sebanyak 10,160 orang (61.45 peratus), termasuk undi awal 911, sebanyak 11,072 (62.61 peratus)

Sementara itu, di SK Kampung Baharu I, di luar pusat mengundi itu, masih ramai lagi penyokong PAS berbaris di kiri dan kanan jalan raya untuk merayu undi.

NONEPenyokong BN pula kini kebanyakkan berada di pondok panas.

Di pusat mengundi SK Kampung Nangka, kedua-dua penyokong tidak lagi merayu undi berbanding gelagat mereka di sebelah pagi. Sebaliknya, hampir keseluruhannya bersurai, mungkin keletihan memandangkan bulan Ramadan.

12.30pm Menurut seorang pegawai SPR, peratus keluar mengundi setakat jam 12 tengah hari, seramai 9,022 pengundi atau 54.57 peratus sudah keluar mengundi.

11.40am Setakat jam 11 pagi, seramai 7,356 orang (44.49 peratus) sudah keluar mengundi.

Jika dicampur undi awal, jumlah keseluruhannya 8,268 (46.76 peratus).

NONESementara itu,di SK Kampung Nangka, sikap peramah Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan melawat dan bersalaman dengan menyokong PAS diusik beberapa pihak.

Mereka berkata beliau kini menyokong parti Islam itu. Bagaimanapun, menurut Ahmad, sebaliknya yang berlaku.

"Penyokong PAS sedikit berubah, mereka jadi lebih selesa dengan saya sekarang," seloroh timbalan menteri kewangan itu.

Sementara itu, walaupun dalam cuaca panas dan ketika berpuasa, situasi di Kampung Nangka masih bingit dengan jeritan kedua-dua penyokong PAS dan BN.

"Nak air?" jerit seorang penyokong PAS.

"Kami puasa, kamu tak!" jawab seorang penyokong BN.

10.45am Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata jumlah keluar mengundi setakat jam 10 pagi cukup tinggi.

"Saya harap ia berterusan," katanya dalam sidang media.

Mengulas mengenai tindakan calon BN yang menunjukkan kertas undi kepada media sebelum memasukkan ke dalam tong undi, Abdul Aziz berkata:

"Beliau tidak sepatutnya buat demikian. Setiap undi adalah rahsia... Undi adalah rahsia.

"Sudah tentu dia sebagai calon BN, dia pangkah (BN). Itu bukan rahsia sama sekali... Mustahil dia sebagai calon, dia pangkah orang lain," katanya.

Sementara itu, Aziz juga mencabar Ahli Parlimen Pandan Rafizi Ramli mengulangi tuduhan terhadapnya dan Timbalan Pengerusi Datuk Wan Ahmad Wan Omar di luar dewan Rakyat yang mendakwa mereka mempunyai kaitan rapat dengan pembekal dakwat kekal pada PRU-13.

Pemimpin SPR itu menyifatkan tuduhan tersebut sebagai fitnah dan dakwaan yang dianggap serius terhadap mereka, keluarga dan suruhanjaya itu sendiri.

"Kami berharap dalam tempoh satu minggu bermula hari ini, kalau dia betul-betul anak jantan, ulang dakwaan itu di luar dewan.

"Apabila kami mendapat kenyataan itu, kami akan berbincang dengan peguam-peguam kami untuk mengambil tindakan selanjutnya," kata Abdul Aziz.

10.30am: SK Nail - 'Kempen sihat' kelihatan di Kampung Nail apabila terdapat penyokong PAS mengambil peluang bergambar dengan calon BN Tengku Zaihan.

"Saya tiada masalah, ini kempen sihat," kata seorang penyokong PAS dari Dungun yang enggan dinamakan.

10am: Peratus keluar mengundi setakat ini sebanyak 31 peratus atau 5,147 orang.

Jika dicampur dengan undi awal sebanyak 911 orang, jumlahnya menjadi 34 peratus (6,059 orang).

NONE9.48am: Jeti Kuala Besut - Ketika suasana di pusat pengundian makin panas, sekitar kawasan jeti masih kekal tenang. Orang ramai kelihatan kurang berbanding hari-hari lain.

Pelancong seperti biasa bersarapan dan bersedian menaiki feri ke Pulau Perhentian.

Sementara itu, laman Facebook rasmi pilihan raya kecil Kuala Besut PAS melaporkan, Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat juga turun melawat di unit peti undi Kg Nangka sebentar tadi.

9.15am: SK Kg Nangka - Ahmad Said cuba membantu menyorong seorang warga emas yang berkerusi roda memasuki pusat mengundi tetapi dibantah oleh seorang penyokong parti, menyebabkan perselisihan kecil.

Akhirnya, setelah ditenangkan, Ahmad membatalkan hasratnya itu dan memasuki kawasan sekolah itu. Warga emas kemudian disorong oleh individu lain. 
NONESebelum itu, di SK Kg Nangka - Calon PAS Che Longberedar daripada pusat pengundian itu, selepas 20 minit meluangkan masa membuat lawatan di situ dan beramah mesra dengan pengundi.

Tidak berapa lama kemudian, menteri besar Terengganu Datuk Seri Ahmad Said turut beredar daripada pusat pengundian itu.

Sementara kedua-dua penyokong berbaris di luar kawasan sekolah di tepi jalan sambil memegang dan menunjukkan poster calon masing-masing kepada pengundi yang berjalan ke pusat pengundian dan kenderaan yang lalu lalang di situ.

NONESementara itu, di SM Kuala Besut, Naib Ketua Wanita MCA Heng Seai yang berdiri di depan sekolah itu berkata, perjalanan hari mengundi setakat ini nampak aman dan harmoni.

"Walaupun mereka daripada parti yang berbeza, tetapi mereka saling mengenali antara satu sama lain, ini budaya yang sangat berbeza," katanya.

Terdapat 148 pengundi Cina di Kuala Besut, tidak sampai 1 peratus daripada jumlah pemilih keseluruhan.

Seramai 114 daripada mereka akan mengundi di Sebarang Barat dan selebihnya di Bukit Puteri.

9.08am: SMK Kuala Besut - Beberapa penyokong PAS mula mempamerkan kain rentang dan plakad di kedua-dua tepi jalan di hadapan sekolah bagi merayu undi.

NONE8.50am: SK Kg Baharu - Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said tiba di pusat pengundian itu tetapi disambut dengan laungan takbir oleh majoriti penyokong PAS.

Bagaimanapun beliau hanya mampu tersenyum. Manakala laungan "Hidup BN" oleh penyokong BN tenggelam laungan takbir penyokong PAS.

"Setakat ini saya berpuas hati perjalanan pilihan raya. Semuanya aman dan saya berharap ia berterusan sehingga pusat pengundian ditutup.

"Saya berharap penyokong kedua-dua pihak tidak mencetuskan provokasi.

"Insya-Allah, BN mampu mempertahankan DUN Kuala Besut," katanya ketika ditemui pemberita diluar pusat mengundi.

8.25am SK Kg Baharu - Pengurus kempen kepada calon PAS mengakui hari ini merupakan pertarungan sengit antara Azlan dan calon BN Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman.

NONE"Hari ini kita akan mendapat undi PAS dan undi Che Long (daripada pengundi). Dapat dua undi. Kalau ada penipuan, itu yang menyebabkan kita jatuh.

"Rakyat teruja dengan Che Long kerana beliau sangatfriendly, kebaikan dan kemurahan hati yang terjalin sebelum itu.

"Sentimen politik itu tak ada dengan rakyat di sini. Semua orang didampingi oleh Che Long mungkin kerana dia seorang kontraktor," kata Hanafiah yang ditemui Malaysiakini di luar sekolah.

NONE8.20am: SMK Kuala Besut - Tengku Zaihan, calon BN tiba untuk membuang undi ditemani isteri berpakaian baju Melayu merah.

Menariknya, beliau menunaikan kertas undi ketika mengundi, yang menunjukkan beliau memangkah diri sendiri.

"Saya nasihatkan pemilih keluar mengundi seawal mungkin untuk terus memangkah BN," katanya.

8:15am: SK Kampung Baharu - Ketika ditemui pemberita, Azlan berkata beliau berpuas hati dengan kempen yang dilaksanakan dan akan menunggu keputusannya pada petang nanti.

"(Kita) yakin akan menang, apa pun nantilah (keputusannya)," katanya ringkas.

Beliau mengakui sedikit berdebar dan bangun awal untuk bersahur dan bersolat subuh sebelum menuju ke pusat pengundian.

8am: SK Kampung Baharu - Calon PAS Azlan Yusof tiba bersama isterinya di pusat mengundi itu sejak 7.45 pagi.

NONEBeliau disambut oleh sekumpulan penyokongnya yang menunggu lebih awal dengan laungan takbir.

Beliau juga ditemani oleh wakil calon, Hanafiah Mat dan Wan Azhar Wan Ahmad.

Azlan atau lebih dikenali Che Long menjadi orang kedua mememasuki pusat mengundi.

Langit cerah pagi ini. Ramalan cuaca bagaimanapun meramalkan hujan ribut petir mungkin melanda di sebelah petang.

No comments:

Post a Comment

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan komen di bawah. InsyaAllah, jika ada sebarang persoalan dan perbincangan yang diutarakan, saya cuba jawab. InsyaAllah. Penggunaan "Anonymous" tidak digalakkan. Terima kasih. ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARTIKEL POPULAR SEPANJANG ZAMAN

ARTIKEL POPULAR BULANAN

ARTIKEL POPULAR MINGGUAN