FOLLOW HIJABUL CREWZ

Friday, 26 July 2013

[SEDIH] Status Facebook Terakhir Bakal Guru: Petanda Sebelum Ajal


Sila klik  pada gambar di atas untuk paparan yang lebih jelas. Berita kemalangan maut seorang bakal guru, Safwan Shaari yang menuntut di sebuah institusi perguruan di utara tanah air telah hangat menggemparkan alam maya.

Lebih menyentuh perasaan apabila, diberitahu bahawa status facebooknya yang terakhir seolah-olah beliau sudah mengetahui petanda ajalnya semakin dekat. Kemalangan maut yang berlaku di Jalan Raya Grik ini membabitkan kereta mangsa dan sebuah lori trelar. Arwah dikatakan dalam perjalanan pulang ke kampung halaman di Kelantan. Diceritakan beliau pulang ke kampung halaman tanpa memaklumkan dahulu kepada kedua ibu bapanya kerana ingin buat 'surprise' kepada ibunya dengan berbuka puasa di rumah bersama keluarga tercinta. 

Selain itu, beliau juga ingin menyambut ulang tahun kelahirannya pada keesokan harinya bersama keluarga iaitu 26 Julai. Namun, takdir Tuhan melangkaui segala-galanya. Allah lebih sayangkan beliau dengan mengambil nyawa beliau sebelum sempat beliau menatap wajah keluarga tercinta. Huhu.

Buit-buit puitis yang beliau nukilkan di facebooknya sudah cukup untuk menginsafkan kita yang masih lagi diberi peluang pinjaman oleh Allah untuk beribadat serta bertaubat kepada-Nya. Kematiannya dalam bulan ramadhan, pada hari khamis, dalam keadaan berpuasa & dalam perjalanan pulang untuk menatap kedua ibu bapanya. InsyaAllah, syurga menanti beliau. Sama-sama kita sedekahkan Al Fatihah dan doakan allahyarham ditempatkan bersama orang-orang soleh. Amien.

-SHARE/SEBARKAN UNTUK PENGAJARAN BERSAMA- :"(

12 comments:

 1. inalillahwnllhrjn..semoga arwah tergolong dalam golongan manusia yg Allah kaseh insyaAllah..

  ReplyDelete
 2. inna lilla wa inna ilaihi raji'un, semoga rohnya tergolong dalam golongan manusia yg Allah yg mndpat rahmat dan inayah Allah, amiin..insyaAllah..

  ReplyDelete
 3. Berhati2djlnraya amin

  ReplyDelete
 4. dh seminggu pmergian saudara ku ini. al fatihah

  ReplyDelete
 5. masih terbayangkan senyumannya di kelas... Al-fatihah buatmu wan.. kami rindukan kamu..

  ReplyDelete

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan komen di bawah. InsyaAllah, jika ada sebarang persoalan dan perbincangan yang diutarakan, saya cuba jawab. InsyaAllah. Penggunaan "Anonymous" tidak digalakkan. Terima kasih. ^^

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARTIKEL POPULAR SEPANJANG ZAMAN

ARTIKEL POPULAR BULANAN

ARTIKEL POPULAR MINGGUAN