FOLLOW HIJABUL CREWZ

Saturday, 31 December 2011

[LIVE] Countdown 2012 Bersama Ustaz Azhar al Idrus : Dataran Kemerdekaan Shah Alam





Ayuh dengar livestreaming Countdown 2012 Bersama Ustaz Azhar al Idrus di Dataran Kemerdekaan Shah Alam, Selangor.


Klik play ;-


Friday, 30 December 2011

MeLayu Yang Hina Islam Wajib Bertaubat !!!


Korang jangan terkejut. Ini orang melayu beb. Orang neh dipercayai dilahirkan sebagai islam. Dan diberitakan bahawa emak dia bertudung litup [info rakan fb. Betul ke tak betul aku taktahu]. Lihat gambar di bawah neh ;

[Image: 293344_197451466984413_100001586835711_5...4889_n.jpg]
 

Baca lah komen2 yang menyakitkan ahti di bawah neh pula
[Image: 294914_197562336973326_100001586835711_5...0805_n.jpg] 


Alquran jadi mangsa. Mungkin dia marah orang tarbiah dia. Almaklumlah dia dipercayai murtad [masih belum sahih]. Memanglah kena tarbiah balik. Bukan paksa2 suruh percaya islam. Tapi kalau umat islam dah murtad memang wajib melalui sesi tarbiah. Dah bengang, maka Alquran dia koyakrabakkan dan sebar di twitter. Misi melepaskan kemarahan lah tue. Tah hapa2. Allah swt soal ko balik di akhirat sana nanti weh. Di dunia memang lah ko bangga2 kutuk2 Allah swt, Alquran dan Nabi saw.
 

Lihat bawah neh pula


[Image: 228809_197456093650617_100001586835711_5...2831_n.jpg] 
 
Ko nak murtad [andaian sahaja] ka apa ka, tak boleh ka jangan menghina agama islam? Itu pasal umat islam marahkan ko neh. Lihat kat bawah lagi

[Image: 294126_197442923651934_100001586835711_5...2776_n.jpg]


Mengaku bangsa melayu pula tue. Dia yang rosak, dia kata kita pula rosak. Ada ramai orang murtad di malaysia. Tapi tak semua mereka menghina islam. Mereka murtad tapi mereka diam2. Yang budak neh, dah lah dipercayai murtad, bising2 pula segala bagai.. lihat bawah lagi ;



[Image: 291936_197556196973940_100001586835711_5...8012_n.jpg]


Ejek2 orang dengan aksi ****h dan upload di internet. Konon nya nak perli orang yang beragama lah tue. Maybe gak dia nak menghina orang yang bertudung, etc. Dan makian terhadap Allah swt dah jadi macam kewajipan dia pula. Tak habis2. Macam marahkan sesuatu. Hairan aku.


Kalau yang neh aku tengok memang ada ciri2 hajjah sitt lah dari segi gaya bahasa dan segala bagai. Perangai pun semacam dan kaki mencarut2 no 1. Sejibik macam hajjah sitt. Tapi dia neh orang singapore. Bukan orang malaysia. Hobi dia memang maki Allah swt. Dan dengan citer persatuan orang islam singapore sedang memerhatikan dia.
 


Nota : Nama dia macam nama orang islam. Sebab itu aku gunakan perkataan murtad. Andai salah sila betulkan. Dan lagi satu gambar2 dia tue original. Bukan di edit. Gambar2 tue dipetik dari fb + twitter dia dan digabungkan dengan komen2 dia yang menghina islam.....
 Angry




Renung-renungkan....... 
 


    (Ikhsan

Sunday, 11 December 2011

Agenda PAS Tanda Kematangan Politik Islam


Pas berikrar melaksanakan 10 agenda permulaan sepanjang peng­gal pertama pemerintahan bagi merea­li­sa­si­­kan konsep Negara Berkebajikan jika diberi mandat memerintah negara.

Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, dokumen Negara Berkebajikan dianggap sebagai sebagai mukadimah kepada manifesto yang akan dikemukakan pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) nanti.

“Ia mengandungi konsep umum di mana mesej Negara Berkebajikan ini dimasukkan juga di dalam Buku Jingga yang menjadi agenda bersama Pakatan Rakyat (PR), kita mendahulukan perkara yang sama dan tiada perbezaan antara satu sama lain.

“Ia bukan hanya bincang isu politik, ekonomi dan sosial, bahkan isu moral yang turut melibatkan pemimpin,” katanya pada sidang media selepas melancarkan okumen Negara Berkebajikan di kompleks Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), semalam.

Dokumen Negara berkebajikan yang dicetuskan Abdul Hadi itu adalah susulan kepada ucapan dasarnya pada Muktamar Pas Jun lalu.

Pas memutuskan untuk menjadikan 10 agenda itu sebagai prinsip penggubalan tiga polisi umum iaitu politik, ekonomi dan sosial.

Di bawah polisi politik, ia akan mewujudkan sistem politik yang mengembalikan prinsip pengasingan kuasa sebagaimana termaktub dalam perlembagaan supaya tidak berlakunya pemusatan kuasa kepada suatu kumpulan tertentu demi menjaga kepentingan rakyat dan negara.


Ia juga menyebut setiap parti politik berhak mendapat peruntukan tahunan daripada dana negara sekali gus mengelakkan hubungan tidak sihat antara ahli politik dan golongan korporat.

Selain itu, masyarakat juga diberi ruang menunaikan hak awam untuk tidak bersetuju dengan kerajaan asalkan dilakukan dengan tertib dan aman.

Sunday, 4 December 2011

Senjata Agung Islam : The Great Bombard

Sejak beribu tahun dulu, manusia sering dikaitkan dengan perang, cuma ia berubah mengikut zaman, khususnya dari segi taktikal, persenjataan, jumlah korban dan puncanya.


The Great Bombard, senjata tercanggih Umat Islam pada abad ke 15. Ditakuti panglima tentera Salib kerana mampu hancurkan kapal perang musuh. Setiap kali berlaku perang tanpa mengira sebabnya, ia sentiasa membabitkan penciptaan senjata baru. Menyingkap sejarah perang Islam, sememangnya diakui tentera Muslimin adalah antara pasukan paling disegani sepanjang sejarah peperangan dunia. Usah dibangkitkan keberaniannya yang tiada tandingan kerana ganjaran mati syahid di medan perang sememang dinantikan tentera Islam. Ditambah pula dengan ketaatan menunaikan solat ketika perang, itu sudah cukup membuatkan musuh sering terpukau dan timbul rasa gerun.


Itulah senjata utama umat Islam ketika menegakkan agama Allah tetapi mereka juga terkenal dengan taktik dan strategi perang serta inovasi persenjataan yang dianggap canggih pada zamannya. Satu daripada penemuan menakjubkan yang membuktikan fakta itu ialah meriam raksasa dari zaman Turki Uthmaniah lebih dikenali dengan nama ‘The Great Bombard’ yang menggunakan ubat bedil seberat 1,600 kilogram sebagai pelurunya. Peluru The Great Bombard seberat 300 hingga 1,600 kilogram. Ilmuwan Islam menemuinya pada abad ke-12 bersama penemuan lain membuktikan perkembangan teknologi ketenteraan Islam pada zaman itu. ‘The Great Bombard’ ialah teknologi paling tersohor, hinggakan mendengar namanya saja membuatkan musuh ketakutan.


The Great Bombard diakui teknologi artileri paling maju dan paling kuat ketika itu yang digunakan oleh Kerajaan Turki Uthmaniah untuk merampas semula Kota Constantinople pada 1453 daripada tangan tentera Salib. Artileri legenda yang sangat berat itu yang juga terkenal dengan nama “The Great Turkish Bombard” dan ketika perang melawan kerajaan Britain pada 1807, ia terkenal dengan nama “Dardanella Gun” kerana perang berlaku di Selat Dardanella.

Bangsa Eropah menggelarnya dengan nama “Muhammad Gun” kerana ia membuatkan jeneral perang dan tenteranya sudah boleh membayangkan bagaimana kapal perang dan kubu pertahanan mereka akan hancur berkecai jika terkena tembakan meriam raksasa itu. Meriam The Great Turkish Bombard digunakan dalam perang oleh kerajaan Turki Uthmaniah. Senjata raksasa itu bukan setakat gah dari segi saiznya, tetapi nama besar yang dilabel memang setaraf dengan kemampuannya, sekali gus membuktikan perancangan membinanya yang dirancang oleh jurutera, Munir Ali pada 1450 memang berhasil. Mempunyai saiz panjang 518 sentimeter (sm) (kaliber 8,2) dan berat 18,6 tan, senjata itu mempunyai dua bahagian iaitu laras dan selongsong di belakangnya.


Bahagian laras digunakan untuk menembak peluru yang dibuat daripada bola granit raksasa dengan berat dianggarkan antara 300 hingga 1,600 kilo, manakala bahagian selongsong pula mampu menampung tujuh bola granit raksasa (ubat bedil) atau 15 bola granit ukuran kecil pada satu-satu masa. Disebabkan saiznya yang terlalu besar, meriam itu hanya boleh melepaskan tembakan maksimum 15 kali sehari saja, namun kemampuan jarak tembakannya sangat luar biasa pada ketika itu dengan mencapai jarak 1,760 ela (satu batu atau 1.61 kilometer).

Peluru-peluru raksasa Great Bombard yang beratnya mencapai 1600 Kilogram!

Difahamkan, setiap kali tembakan dilepaskan, ia memerlukan serbuk belerang yang cukup banyak bertujuan memberikan tenaga maksimum untuk meletup dan melepaskan tembakan. The Great Bombard dibuat daripada bahan logam terbaik iaitu campuran tembaga dengan timah putih dan gangsa. Tukang besi yang membina dan menempanya juga dipilih di kalangan yang terbaik pernah hidup pada zaman itu. Apa yang membuatkan meriam itu berbeza daripada meriam lain ialah ukiran seni yang mengandungi unsur kebudayaan Islam pada zaman itu.

Kekuatan dan kemampuan membolehkan ia cukup sesuai untuk diletakkan di mana-mana saja ruang pertahanan, di darat, di pantai atau di atas kapal perang ketika digunakan untuk menyerang kubu musuh atau pertempuran di laut. Kapal perang Turki yang membawa meriam itu cuma terdiri daripada kapal jenis galleon dan monitor, setaraf dengan keupayaannya membawa meriam besar dengan tentera yang ramai. Ketika ‘Pertempuran Dardanella’, meriam itu menenggelamkan enam kapal Sir John Ducksworth kerana keupayaan melepaskan tembakan melepasi selat kecil melalui strategi menyerang jarak jauh.

The Great Bombard yang dipamerkan di Royal Armouries, Fort Nelson, England.
Pada 1866, Sultan Abdul Aziz memberikan satu daripada ‘The Great Bombard’ yang digunakan dalam Perang Dardanella kepada Ratu Victoria ketika kunjungan hormatnya ke Britain.

Royal Armouries di Fort Nelson, The British Empire
Kini, The Great Bombard atau Dardanella Gun itu boleh dilihat di Fort Nelson, Portsmouth, England dan menjadi sebahagian daripada koleksi paling berharga Angkatan Tentera Diraja Britain. Bahkan, pada zaman moden ini, namanya tetap dikenang dan cukup popular di kalangan penggemar permainan video RTS (Real Time Strategy) seperti Age of Empire dan Rise of the Nations. Ini kerana hanya pemain yang berkemampuan tinggi boleh mencapai tahap mampu memiliki senjata artileri paling ampuh pada abad ke 15 hingga 18 itu dan dianggap kejayaan terbesar jika memilikinya, setaraf dengan sejarah agungnya yang sentiasa digeruni lawan.

p/s - Senjata milik orang ketika dulu dicipta sendiri. Kini umat islam di seluruh dunia bergantung pula pada senjata yang dicipta oleh musuh mereka. Lihat Arab Saudi, berapa banyak senjata yang mereka miliki dikeluarkan oleh barat ??
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARTIKEL POPULAR SEPANJANG ZAMAN

ARTIKEL POPULAR BULANAN

ARTIKEL POPULAR MINGGUAN

Widget