FOLLOW HIJABUL CREWZ

Thursday, 17 March 2011

[GEMPAR] Harun Din Tidak Setuju Bible Bahasa Melayu !!!

Timbalan Mursyidul Am PAS, Dato' Dr. Harun Din dikatakan telah dikunjungi beberapa kumpulan Pemimpin PAS Pro Erdogan bagi memujuk beliau membuat kenyataan membenarkan Kitab Injil berbahasa Melayu dibenarkan untuk terus beroperasi di seluruh Negara. Ini akan memberi kelebihan politik terhadap parti tersebut terutamanya dalam berhadapan dengan PRU SarawakHarun Din dengan nada marah memberi amaran keras terhadap pemimpin2 tersebut agar tidak menggadaikan maruah Agama Islam demi kepentingan politik sempit. Harun Din kemudiannya bertanya kembali apa kesannya apabila pengedaran Kitab Bible berbahasa Melayu ini? Adakah kita hendak lihat anak2 Muda Islam membeli Kitab tersebut lalu terpesong agama mereka? Harun Din juga menegaskan beliau tetap dengan pendiriannya bahawa ianya tidak releven dan sewajarnya PAS tidak bertindak melulu dalam mengejar karier politik tanpa memikirkan soal kedaulatan Islam pada masa hadapan.


Petikan di atas aku amek dari blog pro umno. Aku dah search harakahdaily dan beberapa berita online pro pakatan rakyat tetapi aku tak jumpa berita di atas. Ini point yang korang faham kan dulu ;

1. Terdapat perkataan puak erdogan dalam petikan di atas. 

- Kesemua ahli/penyokong pas tahu puak endorgan tidak wujud dalam pas. Ianya disebarkan oleh umno bagi memecahbelahkan sokongan terhadap pas. Jelas artikel di atas tidak ditulis oleh mana-mana ahli pas sebaliknya ditulis oleh penyokong umno itu sendiri.

2. Beberapa pemimpin pas memujuk harun din untuk bersetuju agar bible dibenarkan dalam bahasa indonesia [bukan bahasa melayu].

- Harun din tak pernah pula mengeluarkan kenyataan bahawa dia tidak bersetuju bible indonesia. Yang cuma pernah dia ulas ialah hukum penggunaan kalimah Allah swt untuk orang kristian. Dia secara lantang menegaskan bahawa hukum penggunaan kalimah Allah swt oleh orang bukan islam ialah ;

- HARUS. [baca baik2 ya penyokong umno, ia bukan haram].

HARUS dibenarkan.
HARUS dilarang.

Dia memilih harus dilarang sebab ia membabitkan masalah akidah umat islam. Umat islam di malaysia kini sangat lemah akidahnya. Apatah lagi kristian mengambarkan Allah swt mempunyai anak dan menyerupai mahkluk. Dan saya ada terbaca beberapa pandangan, ada yang mengatakan bagaimana jika di sini hindu dan buddha turut menamakan tuhan sebagai Allah swt dalam ajaran mereka? Bukan kah itu akan timbul konflik? Sebagai umat islam kita sedia tahu Allah swt ialah tuhan sekalian mahkluk. Tetapi menempatkan kalimah Allah swt yang bukan mewakili Allah swt, sudah tentu akan wujud pertikaian yang tidak munasabah.

Manakala TGNA mengatakan ia ;

HARUS dibenarkan.

Namun TGNA turut mengulas bahawa kalimah Allah swt haruslah digunakan bagi merujuk kepada Allah swt itu sendiri dan bukan nya mahkluk dan sebagainya.Jika kalimah Allah swt digunakan untuk merujuk selain dari Allah swt ianya dilarang sama sekali.

Jelas artikel ini sedang menyerapkan unsur-unsur tidak baik agar penyokong pas saling berbalah.

3.Artikel di atas turut mengulas isu pilihanraya sarawak. Mungkin mereka lupa pas hampir tiada kerusi untuk dipertandingkan di sarawak berikutan berlaku perebutan kuasa antara pkr, dap dan snap baru-baru ini. So isu neh takde kena mengena dengan pas waima sedikitpun. Walaupun yang bertanding ialah parti-parti komponen pakatan rakyat tetapi cukuplah pkr dan dap bersuara bagi membolehkan bible bahasa indonesia digunakan di sarawak. Suara PAS di sarawak sangat kecil malahan orang-orang sarawak tak heran sebab mereka tak berapa mao islam berkuasa di sarawak. Ini sifat lazim bagi penganut kristian. Sifat yang lazim ini juga adalah perkara yang lazim bagi aku sebagai seorang penganut islam sudah tentu tidak mao kristian berkuasa di negeri-negeri majoriti islam.

4. Harun din marah dan mempersoalkan isu akidah umat islam masakini. 

- Tiada apa-apa yang boleh aku ulas mengenai kemarahan harun din. Dia marah sudah tentu bersebab dan sebagai seseorang yang mempunyai ilmu agama yang tinggi dan wajib pula kita menghormati dia, maka kemarahan dia sudah tentu ada benarnya. Namun isu sekarang, kenapa kemarahan dia tidak tersiar di dalam harakah ataupun mana-mana paper online? At least orang nampak kemarahan itu. Ini kenapa dia nak marah diam-diam pula kan? [kalau ada sila inform]

Ataupun cybertroopers umno menyebarkan fitnah? Ingat, yang kamu fitnah itu orang yang cukup menjaga solat dan ibadat mereka sehari-hari. Tak kiralah harun din ataupun nik aziz. Mereka ini sudah terbukti melalui wajah di mana keluar cahaya yang berseri-seri melalui muka mereka. 

Pas bebas berbeza pandangan dan pendapat. Asalkan ianya tidak lari dari apa yang tertera dalam Alquran. Namun isu bible bahasa indonesia pas hanya boleh mempunyai satu pendapat.

Setuju atau tidak bersetuju?

Jika pemimpin pas memutuskan untuk bersetuju maka seluruh ahli/penyokong pas kena ikut keputusan jemaah. 

Jika pemimpin pas memutuskan untuk tidak bersetuju maka seluruh ahli/penyokong pas kena juga ikut keputusan jemaah meskipun pandangan peribadi aku sendiri bersetuju bible diterbitkan dalam bahasa melayu [bukan bahasa indonesian seperti sekarang] baca sini.

Mungkin ramai yang tidak tahu kenapa kerajaan menyekat penyebaran bible bahasa indonesia dua tahun yang lepas. Sebab utama ialah terdapat kalimah Allah swt dalam bible-bible tersebut. Ketika itu isu penggunaan kalimah Allah swt oleh penganut kristian sedang kecoh di seluruh negara. Maka kerajaan bertindak membekukan pengedaran bible bahasa indonesia sehingga kes itu selesai. 

Memandangkan di indonesia, penganut kristian bebas menamakan tuhan sebagai Allah swt dalam kitab mereka, maka malaysia harus membuat satu keputusan yang tepat bagi menjaga hubungan baik islam-kristian.

Samada menghentikan terus bible terbitan indonesia dan menerbitkan bible bahasa malaysia dan dilarang menggunakan kalimah Allah swt di dalam nya ataupun hanya meluluskan bible terbitan indonesia yang tiada perkataan Allah swt di dalamnya.

Bible terbitan indonesia ini akan di tag hanya untuk penganut kristian sahaja ketika ia di edarkan. Jika kerajaan bersungguh mahu menjaga akidah umat islam, maka mohon dikenakan hukuman mati kepada yang memurtadkan orang islam dan orang islam yang murtad.

Kenapa? Sebab islam agama rasmi, maka eloklah kerajaan bertindak seperti digambarkan oleh perlembagaan negara.

No comments:

Post a Comment

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan komen di bawah. InsyaAllah, jika ada sebarang persoalan dan perbincangan yang diutarakan, saya cuba jawab. InsyaAllah. Penggunaan "Anonymous" tidak digalakkan. Terima kasih. ^^

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARTIKEL POPULAR SEPANJANG ZAMAN

ARTIKEL POPULAR BULANAN

ARTIKEL POPULAR MINGGUAN