FOLLOW HIJABUL CREWZ

Sunday, 5 September 2010

Iklan Aidil Fitri: Pemuda PAS hantar bantahan ke TV3

Nazri Abdullah   
KUALA LUMPUR, 5 Sept: Dewan Pemuda PAS Pusat akan menghantar surat bantahan ke stesen TV3 dan juga kepada Kementerian Penerangan berkaitan siaran iklan Aidil Fitri yang didakwa mengelirukan.

Iklan tersebut didakwa seperti cuba menyamakan perayaan Aidil Fitri dengan unsur-unsur Krismas, Hindu dan Buddha apabila memuatkan elemen menaiki beca terbang ala Santa Claus, bunga teratai dan pelita.

Bantahan tersebut akan dihantar pada Isnin ini, 6 September 2010.

"Iklan Aidil Fitri ala Santa Claus ini juga dilihat sebagai satu perbuatan menghina agama Islam dan mendidik penonton khasnya kanak-kanak menjadi syirik.

"Ia sangat mengguris perasaan dan sensitiiti ummat Islam," kata Ketua Dewan Pemuda PAS, Nasruddin Hassan.

Sehubungan itu, Dewan Pemuda PAS katanya menggesa agar TV3 segera membatalkan penyiaran iklan tersebut.

"Kalaupun pihak mereka mahu mempromosikan 1 Malaysia , janganlah keterlaluan sehingga mengenepikan persoalan sensitif mengenai agama dan pegangan hidup ummat Islam," katanya lagi.

Selain itu mereka mendesak agar TV3 memohon maaf kepada ummat Islam di atas penyiaran iklan yang bercanggah dengan Syara' dan memberi gambaran yang salah tentang Aidil Fitri sebagai satu hari yang mulia dalam diari ibadah ummat Islam .

Manakala Jabatan Kemajuan Agama Islam Malaysia (Jakim) pula diges memantau iklan, filem dan drama yang bertentangan dengan nilai dan syariat Islam sepanjang perayaan ini.

"Nampaknya tidak memadai iklan atau filem ditapis oleh pihak Finas jika perkara-perkara yang menjejas nama baik Islam masih terus berleluasa di dalam media elektronik negara kita," katanya.

Sementara itu, iklan tersebut juga mendapat kritikan hebat uamat Islam di laman FaceBook yang mandakwa TV3 sengaja mahu membangkitkan kemarahan orang Islam.

Mereka juga mendakwa, iklan tersebut adalah yang paling rendah nilai dalam sejarah iklan TV3.

4 comments:

 1. Hijabul, bukankan ALLAH sudah kepunyaan semua Agama, jadi asimilasi semua agama adalah satu sudah mula berjalan.

  Permainan Syaithan dan Kuncu2nya amat licik.

  ReplyDelete
 2. Jakim ni ada serupa, tak da pun serupa. Orang Jakun pun bertambah maju, tapi depa ni semakin ke belakang.Betul la kata Nabi...sejengkal demi sejengkal umat Islam sedang memasuki lubang Dab (lubang bewak). Sunday's a Holiday. Friday's a Working Day. Valentine's a Lover's Day.

  Salamun Salimin...Salamat Idulfitri.

  ReplyDelete
 3. syukran appzak...

  saya dapat rasakan ejen2 zionis yang berfahaman liberal dan plural telah meresap ke dalam sistem media dan telekomunikasi Malaysia...

  mereka seakan sengaja menyiarkan iklan seperti ini bagi meletakkan agama Islam setaraf dengan agama-agama lain di Malaysia khususnya..

  Semoga Allah memelihara Malaysiaku tercinta...

  ReplyDelete
 4. syukran zaidi ali...

  Entah la apa lagi yang hambo nak komen pasal JAKIM nie...isu halal pon tak kesudahan..timbul pula isu iklan nie...

  Penguatkuasaan JAKIM perlu diperkemaskan lagi dan perlu lebih menyeluruh dalam semua bidang yang mempunyai kepentingan umat Islam di Malaysia walaupun bidang media dan komunikasi...

  Wallahualam...

  ReplyDelete

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan komen di bawah. InsyaAllah, jika ada sebarang persoalan dan perbincangan yang diutarakan, saya cuba jawab. InsyaAllah. Penggunaan "Anonymous" tidak digalakkan. Terima kasih. ^^

Note: only a member of this blog may post a comment.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARTIKEL POPULAR SEPANJANG ZAMAN

ARTIKEL POPULAR BULANAN

ARTIKEL POPULAR MINGGUAN