FOLLOW HIJABUL CREWZ

Sunday, 6 June 2010

Hubungan Darah Waliullah Tersohor Nusantara Dengan YDPA Malaysia ke-13 ???

Di akhir zaman ini kita lebih cenderung untuk memuja dan mengkagumi artis-artis, pelakon-pelakon malahan menyanjung mereka yang menentang hukum Allah s.w.t (tamra). Jika ditanya kepada anak muda remaja, lagu apakah yang sedang 'HOT' sekarang pasti mereka dapat bagitahu lagu apa dan dapat menyanyikannya dengan lancar. Tetapi jika ditanya ayat-ayat suci Al-Quran berapa keratkah yang lancar dan megghafalnya? Dan pernahkah kita mengambil masa sejenak untuk menghayati firman Allah? Renungkan kembali saudaraku.

Lupakah kita tentang para Waliallah yang telah berjuang di jalan Allah untuk menyebarkan Islam di muka bumi ini? Untuk meneruskan kesinambungan Rasullulah s.a.w menegakkan kalimah agung di bumi Allah ini. Sesungguhnya merekalah pewaris nabi selepas kewafatan Rasullulah s.a.w. Saya mengajak anda semua untuk mengenali dan kembali menyelusuri perjuangan waliullah, Sheikh Abdul Malek dan sedikit kaitannya dengan moyang kepada Yang di-Pertuan Agong kita, Tuanku Sultan Mizan Zainal Abidin Ibni Al-marhum Sultan Mahmud Al Muqtafi Billah Shah.


Saya  pernah melawat makam ulama' tersohor ini ketika belajar di SMKA Sheikh Abdul Malek ketika mengikuti rombongan pelajar-pelajar asrama, kalau tidak silap saya ketika saya berada di tingkatan dua.Huhu, rasa rindu pulak kat tempat tu. Sekarang dah susah nak ziarah sana,maklumlah sibuk je. Namun apa-apapun renungkanlah perjuangan serta dakwah mereka. Semoga semangat perjuangan mereka terdahulu kita dapat teruskan di akhir zaman ini, Insya Allah.

Segala puji-pujian itu bagi Allah, Tuhan semesta alam.. Selawat dan salam ke atas Rasulullah Salallahualaihiwassalam dan Ahlil Baitnya, Saidina Abu Bakar dan Khalifah-khalifah Rasulullah, Saidina Ali Karamallahuwajha, Saiditina Fatimah Al-Zahrah, Al-Hassan, Al-Hussein dan Salman Al-Farisi.
Menjunjung kemuliaan Khalifah-khalifahmu Paduka Sharif Muhammad dan Paduka Sharif Al-Kubra Sheikh Sharif Abdul Malik Tok Pulau Manis, kedua-dua kota sucimu di kawasan Timur jauh. Dan kami bermohon bergantung padaMu dan berwasilah kepada Rasulullah SAW kepadaMu. Adapun kemudian daripada itu, kami berlindung kepadaMu Ya Allah akan pena yang derhaka dan pendustaan dan mengada-adakan sesuatu daripada sesuatu untuk maksud sesuatu.
Kami mohon ditonton oleh umat akan kehadiran keturunan Rasulullah SAW yang disebutkan menjadi khalifah ke seluruh dunia dan setelah gagal dibatalkan oleh Bani Umaiyah dan kaum-kaum Wahabi dan kaum-kaum Ahli Kitab Al-Fasik, Yahudi dan Nasrani dan kaum-kaum derhaka dan ahli siasat dan ahli muslihat.Nama Tokku Pulau Manis sememangnya telah begitu masyhur di kalangan penduduk Terengganu sebagai seorang ulama dan juga pejuang tanah air pada waktu penjajahan British dahulu. Namun begitu, tidak ramai yang mengenali susur galur dan juga sejarah hidup ulama Melayu ini.Nama beliau yang sebenar ialah Sheikh Abdul Malek bin Abdullah. Sheikh Abdul Malek adalah berasal dari keturunan Syarif Muhammad al-Baghdadi yang merupakan seorang raja di Baghdad. Kemudian beliau telah merantau ke Terengganu dan menjadi pemerintah di Terengganu yang dikenali dengan Empayar Suci Temir.


Empayar Suci Islam Temir, khilafah Islam di Nusantara yang telah di'gelap'kan.

Pada tahun 1650, Sheikh Abdul Malek telah dilahirkan di Kampung Pauh, Kuala Berang. Beliau merupakan putera kepada Tuanku Syarif Abdullah iaitu seorang pemerintah dan ulama kerajaan Temir pada masa itu. Beliau diberi nama Syarif Abdul Malek bin Tuanku Syarif Abdullah bin Tuanku Syarif Abdul Qahar bin Tuanku Syarif Muhammad Al-Baghdadi, pengasas kerajaan Islam pertama di Terengganu. Beliau adalah berketurunan dari nasab Rasulullah s.a.w.

Kehidupan Sheikh Abdul Malek di istana adalah juga merupakan tempat umat Islam menerima ilmu, tarbiyyah dan menjadi pusat pertadbiran kerajaan. Dalam meniti usianya di istana, beliau banyak memerhati dengan penuh teliti setiap butir perkataan dan gerak-geri ayahandanya yang merupakan sebagai gurunya yang pertama. Dari sehari ke sehari, beliau membesar di dalam suasana yang penuh seimbang antara agama dan politik yang memungkinkan beliau menjadi matang melebihi usianya. Malahan begitu, beliau juga tidak begitu berminat untuk bermain sebagaimana kanak-kanak yang seusia dengannya. Akan tetapi, beliau lebih berminat untuk mentelaah kitab, mendampingi ayahandanya dan melakukan ibadat. Hasil dari Sifat-sifatnya yang mulia dan daya intelektualnya yang bijak itu telah memperlihatkan yang beliau akan menjadi seorang pemimpin yang hebat pada suatu masa nanti. Ia bukan sahaja terlihat dalam bidang agama dan kerohanian tetapi juga dalam soal pentadbiran dan kepimpinan.


Atas didikan dan pengawasan yang penuh kasih sayang dari kedua-dua ibu bapanya, tambahan pula dengan perihal dirinya yang amat menarik, dengan tubuhnya yang sederhana dan wajahnya yang menarik membuatkannya menjadi sanjungan dan perbualan sesiapa sahaja yang melihatnya. Selain itu, beliau mempunyai perwatakan yang halus budi pekerti, amat kuat ingatan, cintakan ibadah dan suka bersendirian yang menjadikannya lebih dipandang tinggi oleh penduduk setempat. Apabila beliau semakin menginjak dewasa, beliau disuruh pula oleh ayahandanya mengikuti bapa saudaranya yang bernama Ismail untuk sama-sama pergi berniaga. Ia bertujuan agar beliau dapat meluaskan pandangannya melalui pemerhatian dan pengalaman yang dilaluinya.

Setelah sekelian lama menuntut ilmu dengan ayahandanya dan juga ulama tempatan, Sheikh Abdul Malek disuruh pula oleh ayahandanya belayar ke Aceh untuk menuntut ilmu di sana yang juga lebih dikenali sebagai Serambi Mekah, merupakan sebuah pusat penyebaran ilmu di Nusantara bahkan juga tempat pengajian pertama sebelum seseorang itu melanjutkan pelajaran ke Mekah. Dalam usianya seawal 20-an, beliau telah meninggalkan tanah airnya dan belayar ke Aceh bersama dengan sahabat-sahbatnya. Di sana, Sheikh Abdul Malek telah berguru dengan Syeikh Abdul Rauf Ali al-Fansuri yang juga dikenali sebagai Tok Sheikh Kuala yang merupakan ulama besar di Nusantara pada waktu itu.

Apabila Sheikh Abdul Rauf melihat keadaan beliau yang telah dapat menguasai beberapa ilmu seperti hadith, tafsir, nahu, saraf, fiqh dan tasawuf dengan baik, beliau pun dibaicah oleh Sheikh Abdul Malik dengan tarekat Shatariah dan diperintahkan untuk melakukan suluk bersama dengan tiga muridnya yang lain iaitu Sheikh Yusuf Khalawati al-Mankatsi dari Bugis Mekasar, Sheikh Abdul Muhyi Pamijihan dari Cerebon Tegal dan Sheikh Burhanuddin Ulakkan dari Sumatera Barat. Ia dilakukan dengan bersungguh-sungguh sehingga tercapai beberapa maqam padanya. Akhirnya, Sheikh Abdul Malek telah dilantik sebagai khalifah tarekat Shatariah dan diperintahkan untuk mengembangkannya di Terengganu apabila pulang ke negerinya.

Setelah sekian lama menuntut ilmu dengan Sheikh Abdul Rauf dan telah selesai dalam pengajiannya di bawah bimbingan gurunya itu, Sheikh Abdul Malek diperintahkan oleh gurunya itu untuk menyambung pengajiannya di Mekah dan Madinah. Pada usia sekitar 30-an, beliau dan beberapa orang sahabatnya telah belayar ke Mekah setelah mendapat keizinan dari gurunya. Di Mekah, Sheikh Abdul Malek telah berguru dengan ulama-ulama yang besar dan salah seorang darinya ialah Sheikh Ibrahim al-Kurani yang merupakan guru kepada Sheikh Abdul Rauf Singkel dan pengganti kepada Shaikh Ahmad Qusyasyi.

Pada tahun 1690 M, gurunya iaitu Sheikh Ibrahim al-Kurani telah kembali ke RahmatuLlah. Pemergian gurunya yang dikasihi itu amat dirasai tambahan pula gurunya itu juga amat kasih kepada dirinya selama beliau menuntut bersamanya. Pada usianya menjangkau 40 tahun, Syeikh Abdul Malek kembali ke tanah airnya. Setibanya beliau di pelabuhan di Kuala Berang, Sheikh Abdul Malek telah disambut oleh ahli keluarganya dan rakyat jelata. Apabila melihat keadaan diri ayahandanya yang telah uzur, beliau menyedari bahawa tanggungjawab berat yang bakal dipikulnya makin hampir.

Setelah beberapa bulan pulang dari Mekah, ayahandanya telah menjodohkan Sheikh Abdul Malek dengan Puteri Mahpuri, anak kepada seorang pembesar yang berasal dari kerabat Diraja Johor yang kemudiannya telah menetap di Terengganu, iaitu di Kampung Batu Hampar. Mertuanya bergelar Tok Raja Lila.


Selepas berkahwin, beliau telah membawa isterinya ke istananya di Kota Tamir. Perkahwinan mereka adalah berdasarkan iman dan kasih sayang. Mereka dikurniakan beberapa orang putera dan puteri. Dari perkahwinan yang dalam suasana iman, mereka dikurniakan empat orang anak iaitu tiga lelaki iaitu Badaruddin, Imam Yusuf, dan Haji Yaakob (Tok Bongkok) serta seorang anak perempuan yang bernama Siti Zubaidah. Siti Zubaidahlah yang berkahwin dengan Sultan Zainal Abidin 1. Namun, ada juga yang meriwayatkan bahawa Tok Pulau Manis tiada anak perempuan. Walhal, yang berkahwin dengan Sultan Zainal Abidin 1 itu adalah anak angkat Tok Pulau Manis yang dipelihara selepas kematian ayahnya, Wan Ismail Datu. Wallahualam.
Namun, fakta yang mengatakan Siti Zubaidah sememangnya anak kepada Tokku Pulau Manis lebih saya yakini serta telah tercatit dalam hampir semua buku-buku yang mengisahkan kesultanan Terengganu. Hal ini menunjukkan terdapatnya hubungan darah yang istimewa antara sultan-sultan terengganu dan ulama' yang juga waliullah tersohor nusantara, Tokku Pulau Manis.


Setelah ayahandanya mangkat, Sheikh Abdul Malek telah dilantik menjadi pemerintah kerajaan Islam Temir ketika itu. Beliau menerima tanggungjawab itu dengan perasaan yang amat berat. Bebanan tanggungjawab yang diterimanya itu membuatkannya menjadi semakin sibuk. Banyak urusan yang terpaksa dilakukannya telah memungkinkan beliau merasa tidak senang duduk. Jiwanya yang lebih cenderung kepada mengajar, berdakwah, mengarang dan beruzlah telah meresahkan lagi hatinya. Setelah beliau bermunajat kepada Allah dan memohon petunjuk daripadaNya, akhirnya beliau telah membuat keputusan untuk mencari pengganti dirinya.

Setelah itu, Sheikh Abdul Malek pun bermesyuarat dengan para pembesarnya dan menyatakan hasratnya yang ingin turun takhta dan menggantikannya dengan Tun Jenal yang merupakan anak seorang pembesar Johor pada ketika itu dan juga muridnya sendiri. Para pembesar menerima permintaan Sheikh Abdul Malek. Namun, mereka telah meletakkan dua syarat kepada beliau. Pertama, Sheikh Abdul Malek mesti tetap menjadi penasihat dan guru kepada istana. Kedua, Tun Jenal dikehendaki mengahwini puterinya Siti Zubaidah untuk memastikan keturunannya terus memerintah di Terengganu.


Dalam usia sekitar 80-an, Tok Pulau Manis banyak menumpukan kepada mengajar, mengarang kitab dan menyebarkan tarekat Shatariah. Anaknya yang bernama Badaruddin telah diangkat menjadi Shaikh tarekat Shatariah dan telah diizinkan untuk membaicah dan membimbing suluk para muridnya.

Dari sehari ke sehari, kesihatannya mula terjejas dan menjadi semakin tenat dan uzur. Beliau banyak menghabiskan usianya yang ada dengan berkhalwat dengan Allah Taala. Setelah dirasakan kesihatannya semakin bertambah buruk, beliau pun telah menghimpunkan ahli keluarganya, murid-muridnya serta penduduk tempatan, beliau telah berpesan agar mereka kuat berpegang dengan ajaran agama dan hendaklah menyebarkan segala ilmu yang ada serta dipesan agar menjaga negeri Terengganu dengan cara memberi ilmu kepada rakyat dan jangan dijauhi orang-orang yang jahil.

Pada pagi Jumaat di tahun 1736 M/ 1149 H, Tok Pulau Manis telah pulang ke Rahmatullah dalam usia 86 tahun. Berita kematian Tok Pulau Manis itu telah tersebar ke pengetahuan istana raja, maka bergegaslah Sultan Zainal Abidin 1 dan para pembesarnya ke kampung Pulau Manis untuk menziarahi jenazah ulama dan wali Allah itu buat kali terakhir. Selepas jenazahnya disembahyangkan, jasadnya disemadikan kemudian jenazahnya dibawa ke makan dengan diiringi sultan, para pembesar dan rakyat jelata. Setelah itu, Sultan Zainal Abidin 1 telah memerintahkan agar pembinaan makam Tok Pulau Manis dengan diletakkan batu ’bereluk’ di sekelilingnya.

Sumber:
Manaqib Syeikh Abdul Malek Abdullah (Tokku Pulau Manis) oleh Syeikh Ibrahim Mohamad
Free Our Mind | Rise Of Islam.....Al-Fatihah.....

10 comments:

 1. okey le tu..tapi kena ingat bro,yang dikira diSANA ESOK adalah amal soleh, bukan keturunan. Wa sama lu pun keturunan Nabi....ADAM.

  ReplyDelete
 2. salamikhwan...orang yg soleh akan melahirkan zuriat yg soleh juga...tgk lah pada perwatakan YDPA kita ni...anak2nya semua diasuh dengan didikan agama...
  ampun maaf zahir batin

  cepak87

  ReplyDelete
 3. bagus la tu kalu ada kaitan,

  so, kalau betul2 keturunan nabi, sila la hapuskan judi,maksiat di malaysia nih

  ReplyDelete
 4. keturunan NABI ADAM15 June 2010 at 13:20

  keturunan tidak menjamin kita masuk syurga ALLAH..yg menjamin hanyalah amal soleh kita.ALLAHUA'LAM

  ReplyDelete
 5. ketahuilah bahawa hanya dengan rahmat Allah sahaja baru dapat masuk syurga...

  ReplyDelete
 6. Ya, hanya dengan RAHMAT ALLAH sahaja sesaorang itu akan dimasukan kedalam syurga yang Allah janjikan kepada hamba hambanya yang beramal soleh....dan siapakah yang beramal soleh itu...??? adakah kita telah diketogorikan yang beramal soleh????.

  ReplyDelete
 7. keris yang di kelek tu nak bawak kesyurga sekali ke......?

  ReplyDelete
 8. Assalamualaikum...

  Satu info yang menarik. Iman & taqwa sememang tidak boleh di warisi. Namun begitu sila rujuk kitab Riyaduhashalihin: Bab 43 "Memuliakan Ahli Baitnya Rasulullah s.a.w. Dan Keutamaannya".

  Klik : http://salafytobat.wordpress.com/2009/06/04/kitab-riyaduhashalihin-bab-43-memuliakan-ahli-baitnya-rasulullah-s-a-w-dan-keutamaannya/

  Kepada mereka yang berlagak "bodoh-sombong" dengan secuit ilmu & jati diri serta memandang rendah perihal keturunan Rasulullah SAW, ISTIGHFAR LAH...

  ReplyDelete
 9. Assalamualaikum,

  Kita sesama umat Islam hendaklah mendoakan kesejahteraan saudara seagama. Tak kira raja ataupun rakyat, semuanya sama saja. Yang beza hanya-lah takwa dan amal soleh.

  ...amar maaruf nahi mungkar. Tak perlu ber-kacau bilau, sindir-menyindir pasal keturunan dsb. Itu semua benda kecik saja. Kita ada benda lagi besar untuk dikerjakan... lillahi taala.

  -AkuAnonJugak-

  ReplyDelete
 10. salam semua...

  syukran lakum atas perbincangan ilmiah di atas..maaf ana tak sempat balas comment2 kat atas coz sibuk...


  pe2 pon sudilah berkunjung ke sini lagi dilai hari dan ketika...

  ReplyDelete

Anda dialu-alukan untuk meninggalkan komen di bawah. InsyaAllah, jika ada sebarang persoalan dan perbincangan yang diutarakan, saya cuba jawab. InsyaAllah. Penggunaan "Anonymous" tidak digalakkan. Terima kasih. ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARTIKEL POPULAR SEPANJANG ZAMAN

ARTIKEL POPULAR BULANAN

ARTIKEL POPULAR MINGGUAN